LukaszU Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 Dobra, po gotowaniu mam 10 litrów brzeczki o wartości 17 Blg,totalnie już zgłupiałem. Brzeczka chłodzi się w wannie. Poradźcie proszę jak to rozcieńczyć teraz aby uzyskać te 12Blg. Ile mam dolać wody (i o jakiej temperaturze?), czy jest jakiś przelicznik na to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 10*17/12= 14.16 14.16-10= ok 4l do dolania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 co to jest za wzór ? 10 (litrów) * 17 Blg/ 12 Blg(oczekiwane, tak?) wychodzi 14.61 litra- 10 litrów jakie mam, tak ? A w jakiej temperaturze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 (edytowane) Najprościej: Blg razy objętość = const. 17blg * 10 litrów ≈ 12 blg * 14 litrów ≈ 11 blg * 15,5 litrów Tylko coś mi się nie zgadza, cukier ci zniknął w gotowaniu. Jeśli nie wykipiał ani nic, to to nie powinno być możliwe, powinieneś mieć 19 a nie 15,5 przy 11 blg. Próbkę ochłodziłeś do pomiaru? Bo jak nie, to masz zaniżony ekstrakt po prostu. Mierzyć trzeba zawsze w 20 stopniach, chyba że twój aerometr ma napisaną inną wartość. Albo refraktometrem z korektą temp. Edytowane 9 Maja 2015 przez Mołot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 Ok, mam ok 19 litrów brzeczki o wartości 11 Blg, co robić dalej Wyparowało Ci 9 litrów ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 No właśnie wyparowało 9 litrów. Fakt, zacierałem w garze 50 l, ale żeby aż tyle ? Próbkę ochłodziłeś do pomiaru? Bo jak nie, to masz zaniżony ekstrakt po prostu. Zapomniałem ochłodzić do 20st Najprościej: Blg razy objętość = const. 17blg * 10 litrów ≈ 12 blg * 14 litrów ≈ 11 blg * 15,5 litrów tego nie kumam totalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 (edytowane) To jeszcze prościej: 5l x 10blg = 10l x 5blg czyli iloraz zawsze 50. Kumasz? Może być również 2l x 25blg lub 50l x 1 blg, itd... Edytowane 9 Maja 2015 przez ASadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 (edytowane) Blg to informacja o zawartości "niewody" w brzeczce. Ilość blg razy ilość roztworu nie zmienia się gdy odparowujesz lub gdy dolewasz wody. Miałeś 11 blg * 19 litrów = 209 "jednostek" rzeczy innych niż woda. I o ile nie dosłodzisz albo nie wylejesz, to to się nie może zmienić. 209 i już. By mieć z tego 12 blg, dzielisz te "jednostki" przez 12 i już. To daje 17,4 litra. Teraz, po gotowaniu mówisz że masz 10 litrów * 17 blg czyli 170 "jednostek"... Dużo mniej niż powinno być. Coś się ostro nie zgadza. Edytowane 9 Maja 2015 przez Mołot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 (edytowane) Teraz, po gotowaniu mówisz że masz 10 litrów * 17 blg czyli 170 "jednostek"... Dużo mniej niż powinno być. Coś się ostro nie zgadza. Bardzo się nie zgadza Idąc tym tropem wyszło 14,16 litra - 10 litrów brzeczki jakiej mam, czyli muszę dolać 4 litry, tak jak sugerował Bart3q. Chyba wszystko się posypało w momencie zacierania, powinienem może zrobić przelicznik 3,5 litra wody na 1 kg słodu. Edytowane 9 Maja 2015 przez LukaszU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 (edytowane) Nie. Przede wszystkim musisz schłodzić próbkę i sprawdzić ile blg ci wychodzi. Ibjeśli nie w okolicach 21, to musisz ustalić ile litrów masz, i ile blg, oraz który pomiar spartoliłeś. Bo jak nie wiesz kiedy źle mierzysz i co masz w garze, to możesz tylko zgadywać. Chyba, że po drodze dużo wykipiało albo wylałeś? Zacieranie nie ma tu nic do rzeczy. Przed albo po warzeniu coś źle zmierzyłeś, i tyle. Albo wylałeś w trakcie. Albo przypaliłeś i cukier został jako spalenizna w garze. Albo jeszcze co innego ale z procesem zacierania nie ma to związku. Edytowane 9 Maja 2015 przez Mołot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 Więc tak: mam 10 litrów brzeczki. Wystudziłem próbkę do 20-22 stopni i wskazuje ona na 19 Blg. Są to najbardziej aktualne dane. Błąd zrobiłem przy pierwszym pomiarze w czasie wysładzania, wtedy nie wystudziłem próbki. Co można z tym zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 10 * 19 = 190 j. OK. Bliżej tej ilości cukrów jaką przed gotowaniem deklarowałeś. W granicach błędu. To daje między 16 a 17,5 litra brzeczki 12 blg. Zależy któremu z pomiarów bardziej ufasz. Jeśli tak samo, to lej do 16, lepsze ciut za mocne od sikacza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 Też tak uważam, wleję do 16 litrów Czy mógłbyś mi tylko powiedzieć w jakiej temp. powinna być dolewana woda ? Widzisz, pierwsza warka i przytrafiło mi się wszystko to czego się bałem w wysładzaniu. Jednak już wiem gdzie popełniłem błąd i już drugi raz tego tak nie zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 Jeśli nie ma drożdży w brzeczce, to dolewana woda powinna mieć tak od 0 do 100 stopni, inaczej może być ciężko... Woda ma być sterylna (gotowana lub ew z butelki jak ufasz) i tyle. Dopiero drożdże wymagają konkretnych temperatur. LukaszU 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 Dobre Wlewam zatem 6 litrów, mam właśnie zagotowane. Potem do 20 st na drożdże. Dzięki Ci ogromne za poświęcony czas i uwagę ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 10 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Mam gęstwę z Pale Ale 17°Blg (pierwsze pokolenie), teraz robię PA 11°Blg. Wprawdzie zaleca się używać gęstwy ze słabszych do mocniejszych piw, ale jak zadam odwrotnie, to stanie się coś przerażającego czy będzie dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Jeśli gęstwa jest świeża to będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 10 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Jeśli gęstwa jest świeża to będzie ok. Tygodniowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 10 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Tygodniowa Czyli nówka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Problem z filtracją żytniego, już 3 raz wracam zacier do gara, temperatura ponad 80stopni, mieszanie, nacinanie nożem nie pomaga, filtrator z oplotu. Jakieś pomysły? Słody:4 kg - Pils2 kg - słód żytni0,5 kg - jasny karamelowy30 g - czekoladowy 0,8kg płatki żytnie błyskawiczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 (edytowane) Problem z filtracją żytniego, już 3 raz wracam zacier do gara Dolej wody do wysładzania ile zmieścisz w garze i kadzi filtracyjnej, całość podgrzej do 90 stopni i wtedy próbuj filtrować... Edytowane 25 Maja 2015 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 (edytowane) Sprawdź czy termometr Cie nie oszukuje i czy rzeczywiście jest te 80°C, ewentualnie podnieś jeszcze wyżej tudzież wysładzaj wrzątkiem. Edytowane 25 Maja 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 (edytowane) Żyto jest lepkie Jak masz druciaki, w sensie takie stalowe zmywaki, albo po prostu watę stalową, to warstwa jej na oplocie może pomóc. Jak nie pomoże (albo nie masz) - na ten przykład moje miodowe niepiwo też się nie dało odfiltrować za bardzo, "filtrowałem" w zasadzie na sitku, i to grubym, a teraz jest niemal idealnie klarowne. Część się wytrąciła w chmieleniu, co zostało opadło podczas fermentacji. Nie jest to dobra technika, ale jak nikt nie wymyśli niczego lepszego, to możesz spróbować, tragedii nie powinno być. Edytowane 25 Maja 2015 przez Mołot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 (edytowane) Dobra to podgrzewam do 90stopni Dwa termometry to samo pokazują. edit a jednak mam termometr z sonda z ikei i się musiała woda dostać bo świruje. Edytowane 25 Maja 2015 przez -julian- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 To był koszmar, pierwszy i ostatni raz żyto. Skończyło się na worku od prasy, dodam dużo chmielu żeby zabić partactwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi