zepu Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 W dzisiejszych termometrach jest chyba zabarwiony alkohol, chyba ze miałeś rteciowy... A drobinki szkła opadną po fermentacji Ja osobiście bałbym się pić piwo, w którym może być rozbite szkło, nie mówiąc już o niewiadomym rodzaju wypełnienia termometru, które zostało dodatkiem w brzeczce. Drożdze po fermentacji opadaja wiec szkło opadnie tym bardziej , jeśli chodzi o wypełnienie termometru faktycznie dobrze byłoby sie upwenić czy to aby na pewno był alkohol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Ja się zastanawiam nad sensem używania tych szklanych termometrów w piwowarstwie domowym. To nie pierwszy tego typu post że się stłukł w brzeczce Nie lepiej dołożyć kilka złotych do choćby czegoś takiego : http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20103016/ Sam osobiście chyba wylałbym to piwo, No chyba że użyty jest tam alkohol i barwnik spożywczy . Ale kto to wie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Czy brzeczki z piwa żytniego można użyć na starter do innego piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarx Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Nie widzę przeciwskazań. Zaleceniem jest niskie Blg starteru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Jak się robi starter, to ja wiem chodzi mi o specyfikę słodu żytniego, czy nie zmieni w jakiś zły sposób charakterystyki drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Cześć ! Popełniłem przez nie uwagę błąd przy warzeniu american wheat. W recepturze miałem aby zrobić hopstand przy ok 80 stopniach. Wstawiłem garnek z chłodnicą na chwile do wanny i po ok 5-10 minutach temp spadła mi do 55 st. Czy mogę teraz brzeczkę podgrzać do tych 80st czy jest już po zawodach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Ja bym już ominął hop stand i dał ten chmiel na zimno. Jeśli jednak bardzo chcesz możesz podgrzać jeszcze raz brzeczke do 80°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Ja bym już ominął hop stand i dał ten chmiel na zimno. Jeśli jednak bardzo chcesz możesz podgrzać jeszcze raz brzeczke do 80°C. Tak też zrobiłem, podgrzałem do 71-74 st. i dodałem chmiel na 30 minut. Z duszą na ramieniu, bo pierwszy raz taki robiłem Jak to jest z tym schładzniem i podnoszeniem temperatury brzeczki ? Nic się wtedy nie dzieje czy jednak łatwo coś zepsuć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Czy brzeczki z piwa żytniego można użyć na starter do innego piwa? Jak się taki starter przetrzymuje? Ile czasu można to robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Startera się nie przetrzymuje tylko się go robi i zadaje do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) Panowie potrzebny szybki opierdziel i porada. Przedwczoraj uwarzyłem pierwszego wita. Blg po wysładzaniu 12 po chmieleniu około 14. Wczoraj ok godziny 9 uwodniłem drożdże, odczekałem z 30 min i zadałem do fermentora. Wszystko solidnie napowietrzone i drożdże wystartowały po ok 6 godzinach. Fermentor znajduje się w prowizorycznej lodówce z kartonu obitego od środka folią bąbelkową i dwiema warstwami foli aluminiowej ( zwykłe pazłotko ), w środku jest ok 18 stopni a piwko z tego co pokazuje ciekłokrystalik na ścance ma temp ok 20 stopni. I tu jest problem powiedzcie mi proszę gdyż zaczynają mnie powoli nerwy łapać w tej pseudo lodówce są dwa kilogramowe wkłady lodu z Tesco które chyba za skutecznie schłodziły temperaturę bo jeszcze wczoraj rurka strzelała jak z kałacha i temp brzeczki ok 24 stopnie dziś 19 stopni i rurka milczy (wiem, że to żaden wskaźnik) ale na dodatek piana która prześwitywała na ściankach całkowicie opadła. Niech mnie ktoś oświeci czy zrobiłem coś źle i ewentualnie opierdzieli Edit:dodam tylko że drożdże standardowe s33 Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez przemek18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Jak miałeś temp brzeczki tak wysoką i aż tak schlodziles to mogły drożdże : A)przerobić znaczną część cukrów szybko w wysokiej temp i juz zwolnić b) z powodu mocnego obniżenia temperatury mogły bardzo zwolnić, i tu problem bo mogą nie dofermentowac. Mozesz lekko podnieść temp i zobaczyć co się będzie działo. brak bulkania może być spowodowany lekka nieszczelnoscia. Naciśnij lekko pokrywę to zobaczysz czy woda się na chwile wychyli i zaraz wróci do równego poziomu (nieszczelność) czy zostanie lekko wychylona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) Chodziło mi o brzeczke na starter. Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Pokrywa jest na pewno szczelna, w takim razie wyjmę te wkłady i zobacze czy coś się będzie działo. Musiałem taką lodówke wykonać bo w mieszkaniu mam +25 stopni i nie mam jak tego obniżyć a wiem że w takiej temp drożdże by za długo nie pożyły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Jak miałeś temp brzeczki tak wysoką i aż tak schlodziles to mogły drożdże : A)przerobić znaczną część cukrów szybko w wysokiej temp i juz zwolnić b) z powodu mocnego obniżenia temperatury mogły bardzo zwolnić, i tu problem bo mogą nie dofermentowac. Mozesz lekko podnieść temp i zobaczyć co się będzie działo. brak bulkania może być spowodowany lekka nieszczelnoscia. Naciśnij lekko pokrywę to zobaczysz czy woda się na chwile wychyli i zaraz wróci do równego poziomu (nieszczelność) czy zostanie lekko wychylona Jeżeli w najgorszym przypadku będzie tak jak mówisz, że tą temperaturą wstrzymałem fermentacje, co wtedy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Drożdże w 25C+ by przeżyły spokojnie, gorzej z jakością piwa, które by wyprodukowały. Pokrywa bywa nieszczelna nawet jak wydaje się szczelna, wizualnie tego nie ocenisz. Jak wstrzymałeś fermentację to przenieść w cieplejsze miejsce, możesz też trochę zamieszać fermentorem, żeby podnieść drożdże, ale trudno przewidzieć czy to pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 No jak nacisnę na wieko to ciśnienie prawidłowo wypycha wodę w rurce i dopóki nie zwolnie nacisku woda się dalej trzyma w tej samej pozycji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Podnieś temperaturę spowrotem, teraz to to juz nie zaszkodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Pewnie napiszę coś co wszyscy wiedzą ale na etykiecie tych "wsławionych" drożdży zakres temp to 12-25 stopni ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 To nie znaczy, że powyżej 25C od razu umrą tylko, że wyprodukują niepożądane posmaki. Ale to i tak kwestia pierwszych dni fermentacji, teraz to jest po ptakach. przemek18 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Cześć. Zmierz jutro blg, pewnie fermentacja się kończy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) To nie znaczy, że powyżej 25C od razu umrą tylko, że wyprodukują niepożądane posmaki. Ale to i tak kwestia pierwszych dni fermentacji, teraz to jest po ptakach. Ja wiem liczba moich warek może świadczyć o moim mizernym doświadczeniu piwowarskim ale wiem, że gdy drożdże są powyżej tej temp ok 26-27 stopni to w piwie pojawiają się estry itd, chodzi mi głównie o to że brzeczka miała 24 stopnie jak zadałem drożdże, wiedziałem że temp w mieszkaniu wysoka bo dzień był burzowy wczoraj w Krakowie więc "skleiłem" na szybko tą lodówkę i tam przełożyłem fermentor, bacznie monitorując temperaturę, najniższa jaka była to 19 stopni dziś rano jako wymieniłem wkłady z lodu. Wczoraj wieczorem miała 22 stopnie i na pewno lód tej temperatury już nie zbijał bo w plastikowych butelkach lodu już nie było i wieko było otwarte. To tak jak byś przeniósł brzeczke z "świeżo" zadanymi drożdżami z mieszkania do piwnicy, nie rozumiem co w tym złego tym bardziej, że było widać, że drożdże przez około 26h na prawdę intensywnie pracowały. Mimo wszystko dziękuje za chęć pomocy Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez przemek18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Chodziło mi o brzeczke na starter. Jak prawidłowo spasteryzujesz albo zamrozisz, to długo. Tylko przed użyciem obowiązkowo sprawdzić organoleptycznie czy wszystko OK i pogotować przynajmniej 10-15 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Cześć. Zmierz jutro blg, pewnie fermentacja się kończy. Cześć. Zmierzyłem dziś rano blg i jest ono równe około 5. Zobacze za dwa dni czy jeszcze spadnie jak będzie spadać to zostawie je jeszcze na kilka dni a co w wypadku gdyby się zatrzymało? Ogólnie piwko daje cytrusami a w smaku cierpkie raczej to nie infekcja bo zaraz po chmieleniu też takie było. W załączniku fotka jak to to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Cześć. No to już wiesz dlaczego przestało bulkać, fermentacja burzliwa ma się ku końcowi. powiedz jeszcze czy czuć słodkość w smaku, przy 5 blg powinno być jeszcze lekko słodkawe. Zmierz go za dwa dni i pewnie będziesz przelewał na cichą. przemek18 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi