Pancho Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 To też od podejścia zależy. Ja póki co twardo trzymam się opisów BJCP i jakiś tam swoich ustaleń. Osobiście mnie drażni jak właśnie zakładam sobie 14, a wychodzi chociażby 14,5 to rozcieńczam. Pewnie z czasem i ilością warek mi to minie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Ja uważam, że to bardzo słuszne podejście. 0.5blg to jeszcze można przełknąć, ale między 14 a 16 da się wyczuć różnicę, a jak projektuję piwo to ma być ono takie jakie zakładam, a balling jest tu kluczowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxiKing Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Dzięki za podpowiedzi teraz widzę że jeszcze sporo nauki przedemną i poznanie mojego taboreta bo sam widziałem że chyba za mocno się gotowało i nawet trochę zmniejszyłem ale może wystarczy tylko na środkowym palniku a nie na trzech choć czytałem że powinno mocno śię gotować ale jak to jest to trzeba popróbować chyba ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 (edytowane) Generalnie z tego co ja słyszałem, a mnie się jeszcze nie przytrafiło to brzeczkę też można "przypalić", tylko w takim sensie, że może dojść do pewnego rodzaju skalmeryliowania cukrów, co będzie odczuwalne w smaku. Ja gotuję na kuchence gazowej i zazwyczaj ciężko jest mi zagotować brzeczkę, więc też nie mam obaw, że się przypali. Najważniejsze, żeby ukazał się przełom i brzeczka pracowała w kotle. Edytowane 30 Sierpnia 2015 przez ModyCHOW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 jak projektuję piwo to ma być ono takie jakie zakładam, a balling jest tu kluczowy. Dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Dzięki za podpowiedzi teraz widzę że jeszcze sporo nauki przedemną i poznanie mojego taboreta bo sam widziałem że chyba za mocno się gotowało i nawet trochę zmniejszyłem ale może wystarczy tylko na środkowym palniku a nie na trzech choć czytałem że powinno mocno śię gotować ale jak to jest to trzeba popróbować chyba ? Gotuj tak, żeby mieć odparowanie na poziomie 8-10% w godzinę. Generalnie z tego co ja słyszałem, a mnie się jeszcze nie przytrafiło to brzeczkę też można "przypalić", tylko w takim sensie, że może dojść do pewnego rodzaju skalmeryliowania cukrów, co będzie odczówalne w smaku. Ja gotuję na kuchence gazowej i zazwyczaj ciężko jest mi zagotować brzeczkę, więc też nie mam obaw, że się przypali. Najważniejsze, żeby ukazał się przełom i brzeczka pracowała w kotle. W tym przypadku raczej kluczowa jest długość gotowania. No i w niektórych stylach jest to wręcz porządane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Hej, Właśnie zacieram hefeweizena i się zorientowałem, że roggen którego w miedzy czasie będę butelkował jest na s-06, czyli takich jakie chce zadać do weizena. Roggen stoi delikatnie powyżej 2 tygodni w wiadrze bez zlewania na cichą. Czy mogę weizena zlać prosto na gęstwę po nim? Coś szczególnego muszę sprawdzić przed tym? Czy w takim przypadku po prostu zlewać z wysokości na gęstwę, czy trzeba ją jakoś rozmieszać? Będę pierwszy raz takie coś robił więc dobre porady mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 (edytowane) Gęstwa jest ze śmieciami, możesz zebrać łyżką i dodac do brzeczki ps kilka razy zalewałem bezpośrednio na ten "syf" i było ok Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Możesz wlać, jak z Roggenem wszystko jest ok Robiłem tak i było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Tylko będzie drożdży dużo za dużo a to w weizenach nie jest dobry kierunek - Oczywiście jeśli chcesz wygrywać konkursy bądź wzbudzić podziw innych piwowarów. Jeśli po prostu chcesz się napc piwa sam lub z kumplami to olej co pisalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Ogólnie to bardzo dobry pomysł przy ale'ach, bardzo często tak czynię. Ale akurat Furio ma rację: szczególnie jeśli lubisz bardzo bananowe weizeny - wskazany jest nawet underpitching, Piwo na pewno nie wyjdzie jakieś garbate, ale weizeny są specyficzne. Przy ale'ach rób tak śmiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Przy ale może ci niedofermentowac lub mało estrów - estry tworzą się głównie w czasie namnażania drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Co sądzicie o tej pianie i białawym nalocie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 niedofermentowac Dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 niedofermentowac Dlaczego? overpitching creates an environment where yeast don't have enough nutrients to grow healthy. oczywiście to się zdarza w warunkach brzegowych - nie twierdzę że każde piwo z overpitchingiem nie dofermentuje fajny wpis o overpitchingu na hbt http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=166221 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Co sądzicie o tej pianie i białawym nalocie? Mieszanka drobnej piany i takiego nalotu jak np. na odstanej herbacie, związane z właściwościami twojej wody - o ile smakuje i pachnie normalnie to prawdopodobnie nic złego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 No właśnie jest delikatnie kwaśne jak na roggena ale to chyba od odrobiny słodu Carfa który dodałem. Zabutelkowałem, zobaczę za jakiś czas co to z tego wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Co sądzicie o tej pianie i białawym nalocie? Mieszanka drobnej piany i takiego nalotu jak np. na odstanej herbacie, związane z właściwościami twojej wody - o ile smakuje i pachnie normalnie to prawdopodobnie nic złego. Widziałem u siebie różne 'filmy' na powierzchni, wynikające właśnie z właściwości użytej wody, ale żaden nie wyglądał tak brzydko, jak ten na zdjęciu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betlek Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Potrzebuje pomocy z konkretnym pytaniem Zrobiłem dziś pierwszą warkę z ekstraktów z własnym chmieleniem. Do momentu dodawania drożdży wszystko robiłem jak należy i starałem się o najwyższą czystość. Przyszedł moment dodawania drożdży i po pierwsze nie zrehydratyzowałem drożdży, a po drugie zamieszałem drożdże na powierzchni brzeczki aby opadły. Czy przez takie obchodzenie się z drożdżami fermentacja wystartuje normalnie? czego się spodziewać? Czy można coś z tym zrobić? Pytanie nr 2: Przy przesuwaniu fermentatora "zassało" mi trochę +- 2ml alk. o stężeniu 40% z rurki ferm., czy to istotne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 (edytowane) 1. nie martw się, bądzie dobrze 2. nie BTW pierwsze piwo i tak w większości przypadków jest pyszne (moje następne też takie był ) Edytowane 5 Września 2015 przez Dr2 betlek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betlek Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 1. nie martw się, bezie dobrze 2. nie BTW pierwsze piwo i tak w większości przypadków jest pyszne (moje następne tez takie był ) Dzięki za pocieszenie Dawno się tak nie czułem, tylko co chwile patrze na ten fermentor kiedy w końcu wystartuje. Ze wszystkimi rzeczami chyba tak jest na "pierwsze razy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 tylko co chwile patrze na ten fermentor kiedy w końcu wystartuje patrzeć możesz, ale nie grzeb w nim pod żadnym pozorem. GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Ja przez kilka pierwszych warek też rozsypywałem na brzeczce i wszystko wychodziło dobrze. Trzymamy kciuki i czekamy na efekty! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bkrawczy Opublikowano 6 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 Jest szansa na kupienie US-05 dzisiaj gdzieś w Warszawie. Wczoraj zacierałęm, wszystko ładnie pięknie. Przez noc drożdże nie wystartowały. 0 piany i kompletnie nic się nei dzieje. Chce to zlać jak najszybciej zagotować i procedura od nowa z nowymi drożdżami. Czy jak do jutra mi to postoi w fermentorze z drożdżami które nie wystartowały to może mi się popsuć przeczka? Co najlepiej zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 6 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 Przez noc nie wystartowały? Przecież to jeszcze dopuszczalny lag i to z zapasem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi