MaxiKing Opublikowano 11 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 Dzięki za info :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 11 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 Może być 3-4g na litr. Dokładniej to sobie możesz tu na przykład wyliczyć: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html Moje skromne doświadczenie mówi, że ten kalkulator niewiele daje przy pierwszym piwie. Ja go odkryłem przy czwartym, a dopiero w okolicach 10 złapałem jakieś wyczucie czego ja rzeczywiście od piwa oczekuję, a i tak wciąż zdarzają mi się błędy na tym etapie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 Ja go używam cały czas od pierwszej warki. Co kto lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Mam w recepturze: Chmielenie: - 0 min – 30 g Simcoe - 30 min – 30 g Mosaic Jak to czytać? Simcoe na koniec gotowania czy od początku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Simcoe dodajesz po wyłączeniu palnika, MosaIc na 30 minut przed koncem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 (edytowane) Dzięki, bo miałem zamiar dać Simcoe od minuty 0 - czyli na początek. Wychodzi na to, że skoro warzenie zwykle trwa godzinę (nie ma tej informacji), to przez pół godziny robię to bez chmieli. Edytowane 13 Września 2015 przez kranu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Dosyć dziwnie to wygląda. Co to za receptura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Ja bym odczytał że Simonce na początku a po 30 min Mosaic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Black IPA http://www.homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Black-IPA-zestaw-ze-slodow/984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Ja bym odczytał że Simonce na początku a po 30 min Mosaic A ja odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 (edytowane) Black IPA http://www.homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Black-IPA-zestaw-ze-slodow/984 Troche mało jest tam tego chmielu, ja bym wziął Mosaic na 60 minut w całości, 15+15 Simcoe/Citra po wyłączeniu palnika (przy ~80 stopniach) i 15+15 na zimno. edit: A najlepiej to dokup 50g jakiegoś goryczkowego, żeby rzucić na 60 minut, a Mosaic/Simcoe/Citra 15+15+15 przy 80 stopniach podczas chłodzenia i na zimno. Edytowane 14 Września 2015 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Dzięki za odpowiedzi, ale już po warzeniu. Zgodnie z ideą ostrego dyżuru, zapytałem w przed samym chmieleniem bo mnie naszły wątpliwości. Zastosowałem się do pierwszej odpowiedzi: Mosaic na 30 minut i Simcoe po wyłączeniu palnika. Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale może być faktycznie mało IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Simcoe miał być od początku. Masz przecież dopisek "(łączny czas chmielenia 60 min)". Tak czy tak chmielenie w tej recepturze bez szału, mało chmieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Receptura została poprawiona po kontakcie ze sklepem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxiKing Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Witam, mam pytanie, czy muszę kupić kapslownicę stołową, bo ręczną Grete, co odkupiłem od kolegi piwowara, przy kapslowaniu mojego pierwszego piwa,zauważyłem ,że Greta nie domyka mi kapsli na cześci butelek, po przyjrzeniu się bliżej te butelki które dało się zamknąć miały tylko jeden pierścień na szyjce( butelki po Książęcym), a te które miały dwa (po Żubrze ) Gretą nie mogę domknąć kapsla do końca a tych drugich mam więceji chyba zostaje mi kupno stołowej? co sądzicie o tym i co mam kupić , bo w dziale gielda widzę ferrari R79 za 100zł czy warto brać , bo na allego są i tańsze co mam robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razorro Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Polecam grifo HD. Sam długo się zbierałem do niej bo 150 zł to nie mało ale nie żałuję. Bardzo fajna kapslownica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxiKing Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 A czy idzie nią kapslować butelki 0.33 lub 0.6? i co z tą ferrari nowe też są po 150zł ma ktoś taką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Greta też lubi ucinać szyjki (u mnie już po 5 warce). Jeśli szkoda Ci kasy i miejsca na stołową to polecam Eterne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxiKing Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 nie szkoda mi kasy ale bym chciał kupić dobry sprawdzony sprzęt żeby za chwilę nie kupować innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razorro Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 No to grifo się idealnie nadaje. Płynna regulacja, kapslowanie całej skrzynki zajmuje 6 min i nie ma mowy o urwanych szyjkach. Moja Greta padła po 4 warkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 To kup Grifo HD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxiKing Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Oki dzięki za radę ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 nie szkoda mi kasy ale bym chciał kupić dobry sprawdzony sprzęt żeby za chwilę nie kupować innego To wybierz co wolisz, na rozmyślałem długo nad Eterną i Grifo, ale z racji tego że problemem było dla mnie miejsce do kapslowania to zaryzykowałem i wybrałem Eternę. Prosta, niezawodna, wygodna, szybka (jeśli ustawisz butelki w 1 lub 2 kolumny i pozakładasz na wszystkie kapsle, to butelkowanie to chwila moment) i zajmuje mało miejsca. Na Grifo HD ludzie też nie narzekają, więc co byś nie wybrał to będziesz zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Witam, mam pytanie, czy muszę kupić kapslownicę stołową, bo ręczną Grete, co odkupiłem od kolegi piwowara, przy kapslowaniu mojego pierwszego piwa,zauważyłem ,że Greta nie domyka mi kapsli na cześci butelek, po przyjrzeniu się bliżej te butelki które dało się zamknąć miały tylko jeden pierścień na szyjce( butelki po Książęcym), a te które miały dwa (po Żubrze ) Gretą nie mogę domknąć kapsla do końca a tych drugich mam więceji chyba zostaje mi kupno stołowej? co sądzicie o tym i co mam kupić , bo w dziale gielda widzę ferrari R79 za 100zł czy warto brać , bo na allego są i tańsze co mam robić? Rada na przyszłość: po 1-nie kupować rupieci (dla kupującego) a po 2-nie sprzedawać rupieci znajomym (dla sprzedających). Moja greta zaciska typ 'łomża' i dopóki to robi dopóty jest u mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 nie szkoda mi kasy ale bym chciał kupić dobry sprawdzony sprzęt żeby za chwilę nie kupować innego To wybierz co wolisz, na rozmyślałem długo nad Eterną i Grifo, ale z racji tego że problemem było dla mnie miejsce do kapslowania to zaryzykowałem i wybrałem Eternę. Prosta, niezawodna, wygodna, szybka (jeśli ustawisz butelki w 1 lub 2 kolumny i pozakładasz na wszystkie kapsle, to butelkowanie to chwila moment) i zajmuje mało miejsca. Na Grifo HD ludzie też nie narzekają, więc co byś nie wybrał to będziesz zadowolony. +1 dla Eterny. Również przesiadłem się z Grety, która po 15 warkach przestała kapslować butelki z niskim i średnim kołnierzem, a i z innymi zaczęła miewać problemy. Do kapslownicy stołowej potrzeba miejsca, Eterną kapsluję równie szybko lub nawet szybciej niż stołową (2 skrzynki to jakieś 5 minut roboty - wypracowałem sobie system z rozstawieniem butelek w odstępach i potem "jadę seryjnie" ). Trzeba pamiętać o smarowaniu kapslownicy, a nie powinno być z nią problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi