Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

 

Można

 

Nie "czy", tylko "czym"?

 

A to sorry.

Najlepiej słodem.

Możesz karmelizować brzeczkę przez przeciąganie gotowania ale to może się odbić na smaku.

Przemysł spożywczy zna też barwniki. Najpopularniejsza jest chyba melassa.

Ew. karmel z cukru białego.

Edytowane przez Pun kOmora
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czym można podnieść kolor w AIPA, bo wychodzi mi lekko za jasna? Zasyp: 5 kg pale ale, 0,75 monachisjkie, 0.5 carapils - ok. 22-24 litry.

Słód monachijski występuje w trzech wariantach. Różni się kolorem między innymi. Może spróbuj dać wersję ciemniejszą w większej ilości rezygnując z części słodu pale. Najłatwiej to będzie sobie w kalkulatorze policzyć jakie EBC wychodzi w BS2, albo brewness.com.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Słód monachijski występuje w trzech wariantach. Różni się kolorem między innymi. Może spróbuj dać wersję ciemniejszą w większej ilości rezygnując z części słodu pale. Najłatwiej to będzie sobie w kalkulatorze policzyć jakie EBC wychodzi w BS2, albo brewness.com.

 

No właśnie niestety kupiłem sobie najjaśniejszy, co sobie uświadomiłem dopiero później. Próbuję z jęczmieniem prażonym, boję się tylko posmaków palonych, choć przy takiej ilości (25 gr) mam nadzieję, że ich nie będzie

A czy to na pewno jest problem do ostrego dyżuru?

Tak bo jak wiesz, taką rzecz trzeba zrobić w czasie warzenia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam Witbiera na burzliwej od 9dni. Muszę pilnie wyjechać i będę w domu dopiero 1 lipca. Zastanawiam się czy Wita lepiej zlać dzisiaj na cichą czy lepiej zostawić w fermentorze tak jak jest i cichą sobie darować. Dzięki za poradę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Harcerskie, skład 900 gram słód pilzneński, 700 gram słód bursztynowy, 200 gram płatki żytnie błyskawiczne. Minęły trzy godziny zacierania i próba jodowa dalej pozytywna :( Zacierane w temperaturze 71 - 72 stopnie. Po pewnym czasie oczywiście temperatura spadła ale nie niżej niż 64. Co robić? Czekać, jeżeli tak to ile to może jeszcze trwać? Czy pomimo tego, że cała skrobia nie została rozłożona  zagotować brzeczkę? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój pierwszy starter - wszystko hula zabieram się wieczorem za przygotowanie kolby i co? Indukcja... siedzi już w garze w gotującej się wody prawie godzinę... gotuje się owszem ale nie w kolbie, jak gotujecie kolbe na indukcji? Muszę rano wstać a tu się nie spieszy do gotowania..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Proszę o poradę.

Jestem przy zlewaniu po gotowaniu brzeczki.Teraz filtruje i będę studził.

Robie z połówki tego zestawu ( 2kg słodu) 

http://www.browamator.pl/ba-belgijskie-pale-ale-12-zestawa-20-l-piwa-z-z,3,37,947

I coś namieszałem . Zacierałem w 6-ciu litrach.Do wysładzania użyłem 6 litrów.

Areometr wskazuje 8 Blg,a zlałem wszystkiego teraz 6,5 litra.

Musztarda po obiedzie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.