buber Opublikowano 20 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Czym można podnieść kolor w AIPA, bo wychodzi mi lekko za jasna? Zasyp: 5 kg pale ale, 0,75 monachisjkie, 0.5 carapils - ok. 22-24 litry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 20 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 20 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Można Nie "czy", tylko "czym"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 20 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 (edytowane) Można Nie "czy", tylko "czym"? A to sorry. Najlepiej słodem. Możesz karmelizować brzeczkę przez przeciąganie gotowania ale to może się odbić na smaku. Przemysł spożywczy zna też barwniki. Najpopularniejsza jest chyba melassa. Ew. karmel z cukru białego. Edytowane 20 Maja 2016 przez Pun kOmora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 20 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 A jęczmień palony do wysładzania 20-30 gr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 20 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 20 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Czym można podnieść kolor w AIPA, bo wychodzi mi lekko za jasna? Zasyp: 5 kg pale ale, 0,75 monachisjkie, 0.5 carapils - ok. 22-24 litry. Słód monachijski występuje w trzech wariantach. Różni się kolorem między innymi. Może spróbuj dać wersję ciemniejszą w większej ilości rezygnując z części słodu pale. Najłatwiej to będzie sobie w kalkulatorze policzyć jakie EBC wychodzi w BS2, albo brewness.com. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 20 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 A czy to na pewno jest problem do ostrego dyżuru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 20 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Słód monachijski występuje w trzech wariantach. Różni się kolorem między innymi. Może spróbuj dać wersję ciemniejszą w większej ilości rezygnując z części słodu pale. Najłatwiej to będzie sobie w kalkulatorze policzyć jakie EBC wychodzi w BS2, albo brewness.com. No właśnie niestety kupiłem sobie najjaśniejszy, co sobie uświadomiłem dopiero później. Próbuję z jęczmieniem prażonym, boję się tylko posmaków palonych, choć przy takiej ilości (25 gr) mam nadzieję, że ich nie będzie A czy to na pewno jest problem do ostrego dyżuru? Tak bo jak wiesz, taką rzecz trzeba zrobić w czasie warzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 A teraz warzysz? Bo juz drugi dzień o tym piszesz. Ten wątek jest jak stoisz nad garem, inaczej pisz w wątku "jestem początkujący i zagubiony" czy jakoś tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Mam Witbiera na burzliwej od 9dni. Muszę pilnie wyjechać i będę w domu dopiero 1 lipca. Zastanawiam się czy Wita lepiej zlać dzisiaj na cichą czy lepiej zostawić w fermentorze tak jak jest i cichą sobie darować. Dzięki za poradę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Daruj sobie tą cichą, ewentualnie jak chcesz to zmierz blg i jak jest w granicach 2-3 to przelewaj... Ale ja bym sobie darował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Zdecydowanie lepiej zostawić do 1 lipca na burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 To zostawiam, dzięki za poradę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Harcerskie, skład 900 gram słód pilzneński, 700 gram słód bursztynowy, 200 gram płatki żytnie błyskawiczne. Minęły trzy godziny zacierania i próba jodowa dalej pozytywna Zacierane w temperaturze 71 - 72 stopnie. Po pewnym czasie oczywiście temperatura spadła ale nie niżej niż 64. Co robić? Czekać, jeżeli tak to ile to może jeszcze trwać? Czy pomimo tego, że cała skrobia nie została rozłożona zagotować brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Wysładzaj. Jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
growys Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Mój pierwszy starter - wszystko hula zabieram się wieczorem za przygotowanie kolby i co? Indukcja... siedzi już w garze w gotującej się wody prawie godzinę... gotuje się owszem ale nie w kolbie, jak gotujecie kolbe na indukcji? Muszę rano wstać a tu się nie spieszy do gotowania.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Ja używam piekarnika. W kąpieli wodnej to zbyt dużo czasu zajmuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wasyli Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Witam. Mały problem podczas przelewania z cichej. Zapchał mi się kranik z podłączonym reduktorem, praktycznie nic nie przelatuje a zostało mi jeszcze z 8 litrów. Jakieś propozycje pomocy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Dekantacja wężykiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hammer Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Witam, Proszę o poradę. Jestem przy zlewaniu po gotowaniu brzeczki.Teraz filtruje i będę studził. Robie z połówki tego zestawu ( 2kg słodu) http://www.browamator.pl/ba-belgijskie-pale-ale-12-zestawa-20-l-piwa-z-z,3,37,947 I coś namieszałem . Zacierałem w 6-ciu litrach.Do wysładzania użyłem 6 litrów. Areometr wskazuje 8 Blg,a zlałem wszystkiego teraz 6,5 litra. Musztarda po obiedzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hammer Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 (edytowane) Nie mogę edytować: Wyliczyłem,ze powinno mi wyjść 10 litrów.Czy mogę dolać te 3,5 litra zimnej wody? Areometr teraz wskazuje przy wychłodzonej brzeczce 10 Blg Edytowane 8 Czerwca 2016 przez hammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Musztarda po obiedzie. Za mało wody do wysładzania. Jak to jeszcze rozcieńczysz wodą to będzie bardzo słabe i wodniste. Chyba, że masz jakiś ekstrakt słodowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hammer Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Wylać? Zostawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi