Marcin_K Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Poczta Polska chyba alkoholu też nie przyjmię. Ja wysyłałem do Irlandii jako używane podręczniki akademickie i też bez problemu doszło (całe). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Wysłałem do UK, paczkę opisałem jako piwo domowe - prezent i na poczcie nie było problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Wysłałem do UK, paczkę opisałem jako piwo domowe - prezent i na poczcie nie było problemów. Ile sztuk wysyłałeś,jak zapakowanie i ile to kosztowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Kilkanaście sztuk. Zapakowane w karton i folie bombelkową. Ważyło sporo, a kosztowało ok. 120-140zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jannko Opublikowano 17 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 UWAGA Zacieram właśnie Witbiera, trwa to już żeby nie skłamać ok 3h. Próba jodowa ciągle zmienia kolor na czarny. Pytanie czy już po ptakach, filtrować dalej czy nadal czekać? Dane: Słód pilznejski 1,7kg, pszenica niesłodowana 1,7kg, platki owsiane 0,4kg, słód diastatyczny 0,3kg Zacier prowadziłem na początku w temp 62 stopni przez 30min, potem cały czas do teraz w temp 72 stopni. (Nie kleikowałem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 17 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 Ja bym wysładzał. Najwyżej będziesz miał klasycznego, mętnego, nie do końca zatartego wita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komspid Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Witam, dzisiaj ok. 2 w nocy zrobiłem starter drożdżowy z suchego ekstraktu i drożdży FM25. Brzeczka 10 Blg, temperatura zadania drożdży 25 C. Starter stoi na mieszadle magnetycznym od ok. 16 h. Brzeczka jest mętna, na powierzchni nie pojawiła się piana. Należy jeszcze poczekać czy drożdże są do wyrzucenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 piana moze sie nie pojawić w starterze, a wsio moze byc ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komspid Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 piana moze sie nie pojawić w starterze, a wsio moze byc ok A jak można sprawdzić czy wszystko jest ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Zmierz blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Zmierz blg Highway to hell... piana moze sie nie pojawić w starterze, a wsio moze byc ok A jak można sprawdzić czy wszystko jest ok? Nic nie ruszaj, a już na pewno nie grzeb w starterze. Jak już masz pianę i jest mętne, to znaczy że robale ruszyły. Pokręć w sumie do 48h na mieszadle, a potem albo na 24h do lodówki żeby oddzielić gęstwę od przepracowanego płynu, albo od razu zadawaj do brzeczki (jeżeli starter nie ma przykrego zapachu, co może potem wyjść w gotowym piwie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 21 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Przecież nie każe mu coś wkładać do startera. Może oddać na talerzyk parę ml i zmierzyć refraktometrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 22 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Hej. Jestem w sklepie i chce kupić płatki pszeniczne błyskawiczne do Witbier. Ale są tylko pelnoziarniste. Nadadzą się? Piszę tutaj bo chce piwo jutro od rana robić a zaraz zamkną mi sklep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 nadadzą sie. jak nie sa błyskawiczne to skleikuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 22 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 kupiłem - już w domu jestem - są błyskawiczne - tylko że pełnoziarniste (no i oczywiście droższe 3,5zł za 400g) - są trochę ciemniejsze niż te co wcześniej używałem - ale to raczej na kolor piwa nie powinno wpłynąć dzięki za odzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 slod tez jest z pelnego ziarna. W witbierze tradycyjnie uzywa sie zwykłej pszenicy ns - tez nikt nie rozdziela czesci tego ziarna, całe ląduje w srutowniku dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polsyn Opublikowano 23 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Czy dodatek kupnego wina na cichą wpłynie na ilość fermentowalnych cuków dla drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 jak wytrawne to nie powinno. jak pół wytrawne i wyzej to wpłynie. niektóre wytrawne tez mogą cos zawierać, chyba nawet wiecej niz 1 blg jak dobrze pamiętam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 witam!s srutuje slod srutownica z biowina i mam nastepujacy problem - nie moge wyregulowac tych przednich tarcz tak aby rowno przylegaly do siebie i z jednej strony wylatuja mi cale ziarna a z drugiej b drobno zmielony slod. Jak sciagne srubami maxymalnie tarcze to leci slod zmielony prawie na make:D czy srutowac dalej drobno czy odpuscic sobie warzenie na dzis ? https://drive.google.com/open?id=0Bx1XTIxGk8vPRVdDQ2V0THdhd00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 (edytowane) Tez mam srutownik z biowinu i sie reguluje jedna sruba z przodu tzn. Takim motylkiem. A nie dwoma srubami? Edytowane 24 Września 2016 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funkmaster3000 Opublikowano 25 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 Zabieram się za butelkowanie piwa, które od 24h crash cooluję w lodówce (temp. 10c). Czy przy wyliczaniu ilości cukru do refermentacji należy wziąć pod uwagę obecną temp. piwa czyli te 10c czy temp. w której piwo będzie refermentować czyli pokojową ok. 23c? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 25 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 (edytowane) Temperaturę w której fermentowało piwo (najwyższą). Edytowane 25 Września 2016 przez joonecky funkmaster3000 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funkmaster3000 Opublikowano 25 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 (edytowane) Piwo AIPA us-05 48h mieszadło fermrentacja bardzo burzliwa początek plato 16,7 po 7 dniach 10 plato temp 18 mierzone reflektometrem nie za wolno spada plato? Edytowane 27 Września 2016 przez pneuropathic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Piwo AIPA us-05 48h mieszadło fermrentacja bardzo burzliwa początek plato 16,7 po 7 dniach 10 plato temp 18 mierzone reflektometrem nie za wolno spada plato? Pewnie nie. A użyłeś kalkulatora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi