jkx6 Opublikowano 5 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 To nie jest pytanie na ostry dyżur. A to ile zrobisz zależy od wydajności Twojej wzrzelni. Na około 12 kg słodu przypada 3 razy tyle wody. I mniej więcej taka ilość maksymalnie mieści się w garnku 50 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiomBEER Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Witam. Warzę jutro Bittera. Po raz pierwszy będę używał płynnych drożdży ( wyeast 1469 west yorkshire data prod. 15.09.2016). Wystarczy że je aktywuje na 3 -5h przed zadaniem tak jak jest w instrukcji, czy może lepiej zrobić to już dzisiaj? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Wystarczy że je aktywuje na 3 -5h przed zadaniem tak jak jest w instrukcji, czy może lepiej zrobić to już dzisiaj? nawet dzisiaj to już może nie wystarczyć Przedwczoraj trza było je aktywować i to jak są w miarę świeże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akus Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 (edytowane) W sobotę, dwa dni temu uwarzyłem 12 litrów piwa 13 Brix (farmhouse ale) i zadałem drożdży odzyskanych z butelki po cydrze z asturii - konkretnie z tego http://www.sidramenendez.es/productos/sidra-natural-tradicional-menendez_resultados_24327_0_1.html. Cydr fajnie zalatywał dzikimi aromatami "funky", więc duże prawdopodobnieństwo że jest to jaki szczep brettanomyces. Drożdże namnażałem 4 dni w mieszadle magnetycznym, po kilku dniach trzymania w lodówce zdekantowałem i zebrałem drożdże. Tak na oko wyszło ze 2-3 łyżki stołowe tych drożdży. Na powierzchni brzeczki zrobiła się piana ale w rurce efektów pracy za bardzo nie widać. Czy tak powolny start jest normalny dla brettów? Może za mało napowietrzyłem brzeczkę albo zrobiłem za mały starter. Czy jest szansa, że to się jeszcze jakoś rozbuja czy może lepiej dodać sacharomyces - mam zebraną gęstwe z Safale S-04. Nie mam doświadczenia z brettami i nie wiem czy taki wolny start to normalne. Druga sprawa, że nie wiadomo co to konkretnie za szczep. Z góry dzięki za wszelkie porady. Edytowane 7 Listopada 2016 przez Akus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akus Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Dobra już nieaktualne. Po ponad 48 godzinach fermentacja, co prawda bardzo powoli, ale ruszyła. Jednak trzeba było jednak uzbroić się w cierpluwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Może za mało napowietrzyłem brzeczkę albo zrobiłem za mały starter. Moim zdaniem z tak małej ilości drożdży, jaką odzyskałeś (z dna butelki? ile tego mogło być - łyżeczka?), powinieneś zrobić kilkustopniowy starter, aby uzyskać odpowiednią ilość drożdży. To, że bujały się 4 dni na mieszadle, zamiast 2-óch, niewiele tu pomoże. Dobrze, że ruszyło, ale tak czy siak na końcu ucierpi na tym piwo - pytanie tylko czy wyczuwalnie, czy też nie (obstawiam, że "coś" będzie czuć - 48h startu to dosyć długo - robale nie miały łatwo). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Bretty namnażamy zazwyczaj dłużej i zadajemy ich więcej, a z fermentacją 100% brett to i tak do końca nie wiadomo, jak piwo odfermentuje. Druga sprawa, że nie wiadomo co było w butelce, ale pewnie też jakieś drożdże saccharomyces. Ja dorzucając "odzyski z butelek" najpierw bym się postarał dowiedzieć co tam mam, a później zrobił kilkustopniowy starter lub (w wypadku brettów) dodał taki mały starter po wstępnym przefermentowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny13pl Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 W niedzielę zebrałem drożdże FM52 z Pale Ale 12BLG. Robiłem to pierwszy raz wiec wcześniej troch poczytałem i pooglądałem materiałów w tym temacie. Niestety drożdże nie rozwarstwiają się tak jak powinny, nie ma równej granicy między drożdżami żywymi i martwymi. W poniedziałek po całej nocy w lodówce, drożdże w ogóle się nie rozwarstwiły, być może miały za mało płynu/piwa, niestety nie zrobiłem zdjęcia. Dolałem więc 1l wody i przelałem do większego słoja i we wtorek rano wyglądało to tak: Wylałem więc wodę z piwem która się zebrała na górze i przelałem górna warstwę drożdży, dolałem jeszcze 0,5l wody i dzisiaj rano drożdże wyglądały tak: Nadal wydaje mi się, że warstwy powinny się bardziej oddzielać. W sobotę będę warzył AIPA 17BLG (ok. 20l) i chciałem wykorzystać te drożdże. Doczytałem, że do piwa 12BLG 20l powinno się dodać 80-100ml gęstwy, ile powinno się dodać do mojego piwa tego jeszcze nie wyliczałem, bo myślałem, że będę miał pięknie oddzielone drożdże i dodam wszystkie żywe jakie będę miał, ale w tej sytuacji nie wie co zrobić. Proszę o radę co mam zrobić: 1. Czy jeszcze przemywać te drożdże? 2. Czy może zrobić z nich starter, ale ile potrzeba drożdży na taki starter oraz jakiej wielkości starter (czytałem na wiki tylko o starterach ze świeżych drożdży) 3. Czy ilości o których podałem powyżej (80-100ml) dotyczą tylko żywych jasnych drożdży, czy wszystkich jak leci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 (edytowane) Wylicz ile potrzbujesz i dodaj tyle tego co masz, dorzucając ewentualnie z 10% zapasu i tyle. Edytowane 9 Listopada 2016 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gvai Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 (edytowane) Mam zamiar zrobić mocne AIPA około 18 stopni lub więcej. Wszystko przygotowałem na dzisiaj ale zapomniałem o gęstwie drożdżowej. Czy jedna saszetka US-05 na 20 litrów wystarczy? Może jakiś szybki starter i zrobić piwo dopiero jutro? Edytowane 10 Listopada 2016 przez Gvai Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Czy jedna saszetka US-05 na 20 litrów wystarczy? Fermentacja ruszy jeśli o to pytasz. Efekty smakowe nie będą zaś idealne niżbyś zadał odpowiednią ilość drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 12 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 (edytowane) Nie wdając się w szczegóły powiem tyle, że od uwodnienia do zadania drożdży minęło sporo czasu (21:40 - 6:40) z uwagi, iż z powodu braku doświadczenia nie przewidziałem, że chłodzenie w wannie będzie trwało tak długo. Nie dysponuję tymi samymi drożdżami (US-05) ale mam inne (S-33), czy mogę je dodać?EDIT: czy całonocne uwadnianie aż tak źle wpływa na grzyby żeby ratować się nowymi? Edytowane 12 Listopada 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 12 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 z powodu braku doświadczenia Z powodu braku czytania forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 12 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 aż tak źle wpływa na grzyby? Pewnie część grzybków zdechło. Zadaj, jeśli nie ruszą to będziesz myślał co zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandragorasc Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Dziś przelewalem z burzliwej na cicha, piwo american wheat na drozdzach gozdawy us west coast, wali siarkowodorem, nie mylic z kanaliza :-) i po zlaniu drozdze wygladaja nieco dziwnie, mial ktos podobnie? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Miałem takie grudy na s04 jak korzystałem z mchu irlandzkieg. Piwo wyszło dobre, a na gęstwie zrobiłem dwa kolejne i również dobre w smaku i zapachu butelek jeszcze niestety nie miałem okazji otwierać. Dodam że przy tych piwach na gęstwie nie korzystałem z mchu irlandzkiego i nie było grudek. Takie moje spostrzeżenia. mandragorasc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandragorasc Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Dziękuję za pomoc, też używałem pierwszy raz mchu :-) wyjaśnione wszystko :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bocian Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 (edytowane) Koledzy, szybkie pytanie. Juz mialem przelewac ale na gorze widac duzo drozdzy co jest grane? Poza tym z rurki podlaczonej do kranika leci osad mimo ze jest zamontowany reduktor osadow. Co jest grane? Edytowane 13 Listopada 2016 przez bocian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Gdzie widzisz te "dużo drożdży"? Ja widzę jakieś małe szczątki, zresztą całkiem normalny widok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bocian Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Tam na gorze fotki leza zbite i jakies pojedyncze obok. Jak zostana przelane do butelek to nic sie nie stanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Tam na gorze fotki leza zbite i jakies pojedyncze obok. Jak zostana przelane do butelek to nic sie nie stanie? Kolego, nie widziałeś jeszcze "dużo drożdży" na piwie Lej śmiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bocian Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Ok dzieki . Myslalem ze wszystko pojdzie na dno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateniek Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Cześć. Czy jedna saszetka safale s-04 pociągnie 60l pszenicy 12 blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Wątpię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) Zdajesz sobie sprawę ze to ~trzy razy za mało? Czy fermentacja ruszy? Spore szanse ze mimo wszystko tak. Czy będą efekty zadania zbyt malej ilosci drozdzy zauważalne efekty? Myślę że spore szanse ze tak. Do pszenicy ( weizena ) czesto sie celowo zadaje zbyt małą ilosc drozdzy ale s-04 nie są to drozdze weizenowe. Edytowane 14 Listopada 2016 przez FurioSan Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi