ts7600 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 Koledzy potrzebuje pilnej porady. Przez nieuwagę wsypałem za mało słodu do warki, miało być 4,2kg a dałem 2,2kg (coś pomieszałem przy ważeniu). Co teraz żeby wyjść na zakładaną objętość? cukier/glukoza do brzeczki żeby podnieść BLG ? Mam jeszcze puszkę ekstraktu jasnego, może to będzie lepsze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 Puszka na pewno będzie lepsza. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quick.Ben Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zdecydowanie puszka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 Puszka, albo zrób po prostu mniejsza warkę. Lepiej w ta stronę ja kiedys wsypalem zamiast 5 to 10 kg, gara i wiader do fermentacji mi pozniej brakło, nie wspominając o drożdżach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monk1 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Witam. Mam problem z płynnymi drożdżami Wyeast 1056 - zakupiłem dwie saszetki bo planowałem moją warkę #5 czyli DIPA z ekstraktów. Saszetka pierwsza wyprodukowana wrzesień 2016 (starter po prawej) przyszła napuchnięta mocno - po otwarciu aktywator w całości więc zrobiłem starter - efekt prawie zerowy. Druga Saszetka z października 2016 już bez opuchlizny (starter po lewej) aktywacja 12h i ładnie napuchnęła, więc zrobiłem drugi starter. Drugi ruszył, pojawiła się piana i mikroby robią CO2. Startery zrobiłem 1l wody z 125g ektraktu płynnego pale ale z Bruntala, napowietrzenie mocne, temperatura 23 st. Na fotce starter pierwszy po prawej po 60h, starter drugi ma 36h. Co robić - użyć tylko drugiego startera i zmienić recepturę na jakąś APĘ ok 12BLG? Pierwszy starter wylać i zapomnieć? Z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Przecież jest piana na tym starterze wiec coś się dzieje. Poczekaj trochę aż przefermentuje i jak piwo znad starterów jest okej możesz użyć obydwóch A czemu nie robiłeś startera stopniowego? Nie musiałbyś dwóch saszetek kupować... Jedna spokojnie by wystarczyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonisko Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) hej, pytanie zacieram obecnie AIPA z zasypem Pale Ale 4,8kg oraz Crystal 0,4g, Aroma 0,2kg - na lenia - wsypane do 17l wody o temp. 72*, po wsypaniu zeszło do 67*. Wg instrukcji z TB było żeby zacierać przez 90 minut. 90 minut minęło, robię próbę a tam wygląda jakby skrobii było jeszcze sporo: https://zapodaj.net/3390010835019.jpg.html jak długo można zacierać? (w sensie wiem że do negatywnej próby) ale komuś się przytrafiło żeby po 90 minutach ciągle skrobia? Edytowane 11 Grudnia 2016 przez tymonisko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monk1 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Przecież jest piana na tym starterze wiec coś się dzieje. Poczekaj trochę aż przefermentuje i jak piwo znad starterów jest okej możesz użyć obydwóch A czemu nie robiłeś startera stopniowego? Nie musiałbyś dwóch saszetek kupować... Jedna spokojnie by wystarczyła. Dzięki za pomoc. To mój pierwszy raz z płynnymi grzybkami także wolałem mieć dwie saszetki a o stopniowym jeszcze nie myślałem nawet (pomyślę ) Ale to co 18BLG atakować z tymi drożdzami mogę bez obawień? Edytowane 11 Grudnia 2016 przez monk1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 hej, pytanie zacieram obecnie AIPA z zasypem Pale Ale 4,8kg oraz Crystal 0,4g, Aroma 0,2kg - na lenia - wsypane do 17l wody o temp. 72*, po wsypaniu zeszło do 67*. Wg instrukcji z TB było żeby zacierać przez 90 minut. 90 minut minęło, robię próbę a tam wygląda jakby skrobii było jeszcze sporo: https://zapodaj.net/3390010835019.jpg.html jak długo można zacierać? (w sensie wiem że do negatywnej próby) ale komuś się przytrafiło żeby po 90 minutach ciągle skrobia? nie znam się na próbach jodowych, ale jeśli nie zatarło się przez 90 minut to już się nie zatrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 tymonisko, dnia 11 grudzień 2016 - 12:23, napisał: hej, pytanie zacieram obecnie AIPA z zasypem Pale Ale 4,8kg oraz Crystal 0,4g, Aroma 0,2kg - na lenia - wsypane do 17l wody o temp. 72*, po wsypaniu zeszło do 67*. Wg instrukcji z TB było żeby zacierać przez 90 minut. 90 minut minęło, robię próbę a tam wygląda jakby skrobii było jeszcze sporo: https://zapodaj.net/...835019.jpg.html jak długo można zacierać? (w sensie wiem że do negatywnej próby) ale komuś się przytrafiło żeby po 90 minutach ciągle skrobia? nie znam się na próbach jodowych, ale jeśli nie zatarło się przez 90 minut to już się nie zatrze. Jak może się nie zatrzeć? A ja myślę, że coś z temperaturą nie tak. Albo termometr nie tego, albo nierówna temperatura w kadzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 podgrzej do 72, szybciej się zaciera. strasznie dziwne że Ci się to nie zatarło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 tymonisko, dnia 11 grudzień 2016 - 12:23, napisał: hej, pytanie zacieram obecnie AIPA z zasypem Pale Ale 4,8kg oraz Crystal 0,4g, Aroma 0,2kg - na lenia - wsypane do 17l wody o temp. 72*, po wsypaniu zeszło do 67*. Wg instrukcji z TB było żeby zacierać przez 90 minut. 90 minut minęło, robię próbę a tam wygląda jakby skrobii było jeszcze sporo: https://zapodaj.net/...835019.jpg.html jak długo można zacierać? (w sensie wiem że do negatywnej próby) ale komuś się przytrafiło żeby po 90 minutach ciągle skrobia? nie znam się na próbach jodowych, ale jeśli nie zatarło się przez 90 minut to już się nie zatrze. Jak może się nie zatrzeć? A ja myślę, że coś z temperaturą nie tak. Albo termometr nie tego, albo nierówna temperatura w kadzi. to nie ja to napisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) to nie ja to napisałem No nie wszystko. Niestety jakoś tak się nieszczęśliwie rozsypało przy zacytowaniu. Edytowane 11 Grudnia 2016 przez ASadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonisko Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 to nie ja to napisałem ja z kolei jak wklejałem posta to cięło mi go jakoś dziwnie podgrzej do 72, szybciej się zaciera. podgrzałem, zamieszałem, przytrzymałem 15 minut i poszło a termometrami 10 razy sprawdzałem temperaturę po 90 minutach (bo nie wierzyłem że jeszcze skrobia była) i było w zakresie 65-66 st. więc w tej kwestii raczej obyło się bez błędu no ale brzeczka już z drożdżami w fermentorze, teraz czas na zasłużone piwko dzięki za porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monk1 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Witam. Mam problem z płynnymi drożdżami Wyeast 1056 - zakupiłem dwie saszetki bo planowałem moją warkę #5 czyli DIPA z ekstraktów. Saszetka pierwsza wyprodukowana wrzesień 2016 (starter po prawej) przyszła napuchnięta mocno - po otwarciu aktywator w całości więc zrobiłem starter - efekt prawie zerowy. Druga Saszetka z października 2016 już bez opuchlizny (starter po lewej) aktywacja 12h i ładnie napuchnęła, więc zrobiłem drugi starter. Drugi ruszył, pojawiła się piana i mikroby robią CO2. Startery zrobiłem 1l wody z 125g ektraktu płynnego pale ale z Bruntala, napowietrzenie mocne, temperatura 23 st. Na fotce starter pierwszy po prawej po 60h, starter drugi ma 36h. Co robić - użyć tylko drugiego startera i zmienić recepturę na jakąś APĘ ok 12BLG? Pierwszy starter wylać i zapomnieć? Z góry dziękuję Zadane wczoraj o 18 w temp. 20st , fotka z dzisiaj rano Ruszyły jak złe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Panie i Panowie ruszyla mi fermentacja Kölscha na K-97, pojawila sie piana na 2 palce w okolicach 16 stopni (na wiadrze), calosc stoi w pudle styropianowym. Jako ze przez caly dzien nie dokladalem chlodziwa, temperatura w pudle byla na poziomie 17-17,3 stopnia. Ale ze wydawalo mi sie to za wysoko, poszedl PET 1,5L i maly wklad na zbicie temp. No i temperatura w pudle spadla to jakichs 15 stopni, a na wiadrze utrzymuje sie ledwo powyzej 14. I w glowe zachodze, czy nie spieprzylem sprawy i nie zatrzymalem fermentacji, bo do czego to podobne, zeby fermentujace piwo bylo zimniejsze od chlodzonego otoczenia? Z drugiej strony K-97 pracuja juz od ok. 12 stopni wg producenta... Jest sie czym przejmowac? Dac wiaderku troche cieplej, czy keep calm i trzymac 15 stopni w pudle? Moze nie jest to temat stricte na ostry dyzur, ale z drugiej strony jak mi drozdze spac pojda to bedzie malo wesolo... Dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 I w glowe zachodze, czy nie spieprzylem sprawy i nie zatrzymalem fermentacji, bo do czego to podobne, zeby fermentujace piwo bylo zimniejsze od chlodzonego otoczenia? Jeżeli wsadziłeś PET-a wieczorem, to pewnie w nocy spadło poniżej 14 stopni a potem temp powietrza w lodówce już poszła do góry. A fermentator z 20 l płynu ma większą bezwładność cieplną niż powietrze. Jak drożdże pracują od 15 to jeden stopień niżej przez dobe nie przerwie fermentacji na amen. Z tą temperaturą pracujących drożdzy to też raczej szaleństwa nie ma, może przy bardzo mocnych piwach będzie duża różnica, ale dla 12-16 blg to maks 2 C różnicy miałem zwykle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 I w glowe zachodze, czy nie spieprzylem sprawy i nie zatrzymalem fermentacji, bo do czego to podobne, zeby fermentujace piwo bylo zimniejsze od chlodzonego otoczenia? Jeżeli wsadziłeś PET-a wieczorem, to pewnie w nocy spadło poniżej 14 stopni a potem temp powietrza w lodówce już poszła do góry. A fermentator z 20 l płynu ma większą bezwładność cieplną niż powietrze. Jak drożdże pracują od 15 to jeden stopień niżej przez dobe nie przerwie fermentacji na amen. Z tą temperaturą pracujących drożdzy to też raczej szaleństwa nie ma, może przy bardzo mocnych piwach będzie duża różnica, ale dla 12-16 blg to maks 2 C różnicy miałem zwykle. No caly myk wlasnie w tym, ze od poczatku spadaly mi obie temperatury rownolegle... Nie sadze zeby w samym pudle bylo w nocy nizej niz jest teraz w wiadrze. Nic to, cierpliwie czekam co wyniknie z tego, ale chyba lekko zredukuje ilosc chlodziwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 A jak mierzysz w wiadrze? I gdzie dokładnie w pudle? Oba termometry pokazują ta sama temperaturę np w szklance wody? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka sredstvom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 (edytowane) No caly myk wlasnie w tym, ze od poczatku spadaly mi obie temperatury rownolegle To raczej mało możliwe. Jak wrzucasz pety to temperatura przy dnie pudła spada w ciągu kilku minut, a w fermentorze to chyba maks miałem 1C/h. Jak (w którym miejscu) mierzysz temperaturę ? Trzeba pamiętać, że ona też nie jest jednolita w całym wiadrze, raz że płyn cieplejszy jest przy powierzchni, dwa, że u góry dogrzewają go jeszcze pracujące drożdże. Edit W ogóle to są jakieś oznaki zatrzymania fermentacji ? Edytowane 13 Grudnia 2016 przez tauruss sredstvom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 (edytowane) No caly myk wlasnie w tym, ze od poczatku spadaly mi obie temperatury rownolegle To raczej mało możliwe. Jak wrzucasz pety to temperatura przy dnie pudła spada w ciągu kilku minut, a w fermentorze to chyba maks miałem 1C/h. Jak (w którym miejscu) mierzysz temperaturę ? Trzeba pamiętać, że ona też nie jest jednolita w całym wiadrze, raz że płyn cieplejszy jest przy powierzchni, dwa, że u góry dogrzewają go jeszcze pracujące drożdże. Edit W ogóle to są jakieś oznaki zatrzymania fermentacji ? Wiec tak: mam przyklejona sonde termometru na zewnetrznej scianie wiadra, w polowie poziomu brzeczki. Na to plaster ekranu zagrzejnikowego celem izolacji od otoczenia. Sonda drugiego termometru jest przyklejona na scianie pudla (oczywiscie w srodku :-) ). Oba wyswietlacze sa na zewnatrz. Oznak zatrzymania fermentacji po pierwsze, nie stwierdzilem (nastawiane bylo w niedziele po poludniu, fermentacja ruszyla po ok. 24h, czyli wczoraj, piana wyskoczyla na kilka centymetrow), po drugie - nawet nie wiem jak bym mogl je rozpoznac, poza pomiarem BLG. Nic to, dam temu spokoj i zobacze co dalej. Dzieki panowie. EDIT: Zeby nie mnozyc watkow: na co zwrocic uwage, zeby sprawdzic, czy stanela fermentacja? Jak podniose przykrywe, to poza piana i tak niczego nie widac... Edytowane 13 Grudnia 2016 przez sredstvom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 (edytowane) . Edytowane 13 Grudnia 2016 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Masz pianę znaczy fermentacja jest.To nie temat na dywagacje. Przenieś się do "dla początkujących". Tam też otrzymuje się w miarę szybko odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Masz pianę znaczy fermentacja jest. To nie temat na dywagacje. Przenieś się do "dla początkujących". Tam też otrzymuje się w miarę szybko odpowiedzi. Dzieki za podpowiedz i pomoc. Reszta wpisu mi sie niestety nie przyda :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 . Z gory przepraszam za smiecenie w watku pt. "Ostry dyzur" i za post pod postem, ale nie chcialbym, aby brak odpowiedzi zostal odebrany jako niegrzecznosc, wobec czego: Szanowny Dr2! Owszem, wiem co to jest Kölsch. Mialem przyjemnosc pic, bardzo smaczne piwo. Domyslam sie, ze pytanie zadales po to, aby uswiadomic mi moja ignorancje i niewiedze w temacie hobbystycznego piwowarstwa, a jednoczesnie uwypuklic swoja wybitnosc. Co do tego pierwszego - pelna zgoda, pierwsze piwo nastawilem rok temu, wiec jestem zielonym leszczem. Dlatego tez pozwalam sobie korzystac z rad i sugestii osob, ktore na warzeniu zjadly zeby. Radzic sie - to nie wstyd, przynajmniej dla mnie. Jako ze jestem leszcz, nie porywam sie poki co na takie sztuczki jak np. zbieranie gestwy, wobec czego pozostaje przy sucharach, ktorych mi nie zal jak pojda w kanal. I tu wkraczaja do gry Osobistosci rzedu Dori albo Art, ktorzy sugeruja do tego stylu piwa m.in. K-97. Nie wspominajac juz o zapiskach niezliczonej ilosci osob, ktore z powodzeniem ten styl pedzily na tych wlasnie drozdzach. No co robic, widocznie trafilem na podobnych do mnie patalachow, ktorzy sie nie znaja. Albo, przyjmujac teorie spiskowa, owe Osobistosci, przebrawszy sie w owcza skore propagatorow piwnej rewolucji, tak naprawde nie chca wcale zapelniac galezi, na ktorej same siedza i celowo wprowadzaja nowicjuszy w blad, zeby owi nowicjusze przypadkiem nie nauczyli sie robic piwa. Zgodzisz sie, ze to mozliwy scenariusz, prawda? To tyle, jesli chodzi o moja cieciowatosc. A co sie tyczy Twojej wybitnosci, ktorej nie smialbym negowac - zakladam, ze doskonale sie znasz na stylach i bezblednie wiesz, ktoz zacz ten rzeczony Kölsch i przy Twojej wiedzy jestem marnym pylkiem. Odnosze jednak wrazenie, ze chlopaki np. z browaru Gaffel mieliby swoja teorie na temat Twojej wiedzy i - pardon le mot - zmietliby Cie smiechem. Czyli moze i poziom inny, ale proporcjum to samo, mocium panie. Naprodukowalem sie wystarczajaco na temat tego, co wiem. Ale nie daje mi spokoju jedna rzecz, ktorej z kolei nie wiem i tu pytanie do Ciebie: dlaczego tak szybko skasowales swoje prawdy objawione, ktorymi probowales mi pomoc? I to juz po minucie? Przeciez koncertowo mi uswiadomiles, ze nie mam pojecia o temacie, a na dodatek wyglupilem sie z doborem drozdzy. No to przeciez murowane +10 do zayebistosci forumowej! Tak latwo z tego rezygnowac? Eeee, nie warto, wielce szanowny Dr2! No chyba, ze dla pewnosci sprawdziles w googlach i cos jednak zazgrzytalo... Ale to juz, ze sie tak wyraze, nie moj cyrk, nie moje malpy. Pozdrawiam i dziekuje za pomoc. Koniec offtopu, nie smiece wiecej. Igorrodz i sqierka 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi