vlodar Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Jest sens to butelkować, czy infekcja i do kibla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 A smak, zapach jaki (mogą to być drożdże po prostu)? Bo mi kryształowa kula przycina . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodar Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 To jak mogą być drożdże to spoko. Zapachowo i smakowo pięknie. Wypadłem z wprawy, mimo małego doświadczenia zrobiłem sobie jeszcze kilkuletnią przerwę w warzeniu ;-)Dziękuję serdecznie, jadę z tym dalej :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 butelkuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Resztki "piany" drożdzowej, nie panikuj Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrzab93 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Tzw. Klaczkowanie drozdzy, bardzo często spotykane, wydaje się być wszystko ok wiec lej śmiało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 (edytowane) Cześć, Właśnie jestem w trakcie gotowania brzeczki - Black IPA. Trochę się zapędziłem z wysładzaniem, bo dobra była wydajność. W wyniku tego sytuacja jest następująca: Plan: 24 l. Ilość po wysładzaniu: 30 l. Zakładam, że 10% mi wyparuje i zostanie coś około 26-28 l. Pytanie, czy to nie za duża ilość na jeden fermentor, gdzie zwykle się nastawia 20-24 litrów? Czy też muszę dzielić na dwa fermentory, tylko, że na dwa to będzie znowu za mało ;-( Z góry dziękuję za pomoc! Robert Edytowane 30 Stycznia 2017 przez roberto_g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Nie za dużo, fermentowałem parę razy tye i było OK. To nie RIS więc nie powinien ci uciec . Zadbaj tylko o odpowiednią ilość drożdży. roberto_g 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Cześć, Właśnie jestem w trakcie gotowania brzeczki - Black IPA. Trochę się zapędziłem z wysładzaniem, bo dobra była wydajność. W wyniku tego sytuacja jest następująca: Plan: 24 l. Ilość po wysładzaniu: 30 l. Zakładam, że 10% mi wyparuje i zostanie coś około 26-28 l. Pytanie, czy to nie za duża ilość na jeden fermentor, gdzie zwykle się nastawia 20-24 litrów? Czy też muszę dzielić na dwa fermentory, tylko, że na dwa to będzie znowu za mało ;-( Z góry dziękuję za pomoc! Robert Dolne zakresy temp fermentacji plus blow-off tube i będzie ok ;-) roberto_g 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Ok, dzięki.Zakres fermentacji mogę ustawić dowolny i wstępnie planuję 18'C. Czy ok wg Was dla US-05? Natomiast o co chodzi z tym blow-off tube? ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 IMHO będzie OK. roberto_g 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 us w 15 hulają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 (edytowane) Ok, dzięki. Zakres fermentacji mogę ustawić dowolny i wstępnie planuję 18'C. Czy ok wg Was dla US-05? Natomiast o co chodzi z tym blow-off tube? ;-) Tube wpisz w Google i już będziesz wiedział. Temperaturę proponuję dać 15-16°C. Jak wystartują to podnosić i obserwować czy piana za bardzo nie wychodzi. 18 to raczej temp optymalna a nie dolny zakres Edytowane 30 Stycznia 2017 przez Pun kOmora roberto_g 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 (edytowane) Super, wielkie dzięki wszystkim za pomoc. Mam nadzieję, że wyjdzie te 28 l., a nie więcej, bo na razie to za bardzo z gara nie ubywa... Popatrzyłem na ten blow-off tube, nie jest to głupie, ale tym razem odpuszczę, choćby z tego powodu, że fermentuję z tylo przykrytym fermentorem - bez rurki. Mam nadzieję, że piwko nie wyskoczy, spróbuję z tymi 16'C. Edytowane 30 Stycznia 2017 przez roberto_g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 W ile blg celujesz? Bo przy takiej ilości musisz też wziąć pod uwagę że jedna saszeta drożdży to może być mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 W ile blg celujesz? Bo przy takiej ilości musisz też wziąć pod uwagę że jedna saszeta drożdży to może być mało. Cześć, Ostatecznie wyszło 26l. przy 17 blg. Mam nadzieję, że będzie ok. Fermentacja ruszyła, czekam na efekty :-) Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 W ile blg celujesz? Bo przy takiej ilości musisz też wziąć pod uwagę że jedna saszeta drożdży to może być mało. Cześć, Ostatecznie wyszło 26l. przy 17 blg. Mam nadzieję, że będzie ok. Fermentacja ruszyła, czekam na efekty :-) Robert Ruszy na bank. Ale jakiś underpiching będzie (tak mi się wydaje, bo nie liczylem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzel_rkm Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Witam. Potrzebuję pilnie wiedzieć jaką średnicę wewnętrzna ma Keg Euro 50l. Szukałem dosyć intensywnie ale wszędzie tylko zewnętrzna jest napisana. I nie wiem czy dobrze rozumiem 408mm zew. - 3mm ścianki to wewnętrzna powinna mieć 405mm. Czy ktoś może napisać jak jest rzeczywiście. Dzięki wielkie za każdą pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Jak 3 mm ścianki to chyba 402 by miała nie uważasz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 (edytowane) Potrzebuję pilnie wiedzieć jaką średnicę wewnętrzna ma Keg Euro 50l. Szukałem dosyć intensywnie ale wszędzie tylko zewnętrzna jest napisana. I nie wiem czy dobrze rozumiem 408mm zew. - 3mm ścianki to wewnętrzna powinna mieć 405mm. Czy ktoś może napisać jak jest rzeczywiście. 3mm ścianki??? To nie czołg Ścianki mają 1mm grubości. Wg mojej wiedzy 394+-1,5mm Średnica zewnętrzna jest to średnica z rantem, który wystaje kilka mm. Średnica wewnętrzna jest średnicą walca tworzącego ścianki kega. Nie wiem czy jasno wytłumaczyłem A po co Ci ten wymiar jeśli można wiedzieć? Edytowane 3 Lutego 2017 przez ASadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzel_rkm Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Z tego co wiem to do średnicy wliczamy grubość 2 ścianek czyli 1,5mm x 2 = 3mm dlatego tak napisałem. Czołgi to raczej mają po 30mm blachy ;p;p. Ale dzięki za odpowiedź a potrzebuję ten wymiar bo muszę wyciąć rant na którym będzie leżało FD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 (edytowane) Nie zrozumiałeś. Podałem średnicę jaka podaje rysunek techniczny 394mm z tolerancją plus/minus 1,5mm Ale o co chodzi z tym rantem? W kegu rzucasz FD na spód i jest ok. Idealnie przylega, łatwo zrobić mocowanie itp. Edytowane 3 Lutego 2017 przez ASadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Powinno pomóc Wymiary keg 50L.bmp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Porter bałtycki 22 Blg 22 litry. Szlag mi trafił gęstwę lagerową. Mam tylko saszetkę S-04. Drugą mogę kupić dopiero w poniedziałek (lagerów nie kupię). Do użyczanej gestwy nie mam dostępu. Jakby po 24 godzinach dodać drugą saszetkē? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Mozesz dodac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi