Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

To jak mogą być drożdże to spoko. Zapachowo i smakowo pięknie. Wypadłem z wprawy, mimo małego doświadczenia zrobiłem sobie jeszcze kilkuletnią przerwę w warzeniu ;-)
Dziękuję serdecznie, jadę z tym dalej :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

 

Właśnie jestem w trakcie gotowania brzeczki - Black IPA.

Trochę się zapędziłem z wysładzaniem, bo dobra była wydajność.

 

W wyniku tego sytuacja jest następująca:

 

Plan: 24 l.

Ilość po wysładzaniu: 30 l.

Zakładam, że 10% mi wyparuje i zostanie coś około 26-28 l.

 

Pytanie, czy to nie za duża ilość na jeden fermentor, gdzie zwykle się nastawia 20-24 litrów?

Czy też muszę dzielić na dwa fermentory, tylko, że na dwa to będzie znowu za mało ;-(

 

 

Z góry dziękuję za pomoc!

Robert

Edytowane przez roberto_g
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

 

Właśnie jestem w trakcie gotowania brzeczki - Black IPA.

Trochę się zapędziłem z wysładzaniem, bo dobra była wydajność.

 

W wyniku tego sytuacja jest następująca:

 

Plan: 24 l.

Ilość po wysładzaniu: 30 l.

Zakładam, że 10% mi wyparuje i zostanie coś około 26-28 l.

 

Pytanie, czy to nie za duża ilość na jeden fermentor, gdzie zwykle się nastawia 20-24 litrów?

Czy też muszę dzielić na dwa fermentory, tylko, że na dwa to będzie znowu za mało ;-(

 

 

Z góry dziękuję za pomoc!

Robert

Dolne zakresy temp fermentacji plus blow-off tube i będzie ok ;-)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok, dzięki.

Zakres fermentacji mogę ustawić dowolny i wstępnie planuję 18'C. Czy ok wg Was dla US-05?

 

Natomiast o co chodzi z tym blow-off tube? ;-)

Tube wpisz w Google i już będziesz wiedział.

Temperaturę proponuję dać 15-16°C. Jak wystartują to podnosić i obserwować czy piana za bardzo nie wychodzi. 18 to raczej temp optymalna a nie dolny zakres

Edytowane przez Pun kOmora
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Super, wielkie dzięki wszystkim za pomoc.

Mam nadzieję, że wyjdzie te 28 l., a nie więcej, bo na razie to za bardzo z gara nie ubywa...

 

Popatrzyłem na ten blow-off tube, nie jest to głupie, ale tym razem odpuszczę, choćby z tego powodu, że fermentuję z tylo przykrytym fermentorem - bez rurki.

Mam nadzieję, że piwko nie wyskoczy, spróbuję z tymi 16'C.

Edytowane przez roberto_g
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W ile blg celujesz? Bo przy takiej ilości musisz też wziąć pod uwagę że jedna saszeta drożdży to może być mało.

 

Cześć,

Ostatecznie wyszło 26l. przy 17 blg. Mam nadzieję, że będzie ok.

Fermentacja ruszyła, czekam na efekty :-)

 

Robert

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

W ile blg celujesz? Bo przy takiej ilości musisz też wziąć pod uwagę że jedna saszeta drożdży to może być mało.

Cześć,

Ostatecznie wyszło 26l. przy 17 blg. Mam nadzieję, że będzie ok.

Fermentacja ruszyła, czekam na efekty :-)

 

Robert

Ruszy na bank. Ale jakiś underpiching będzie (tak mi się wydaje, bo nie liczylem)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Potrzebuję pilnie wiedzieć jaką średnicę wewnętrzna ma Keg Euro 50l.

Szukałem dosyć intensywnie ale wszędzie tylko zewnętrzna jest napisana. I nie wiem czy dobrze rozumiem 408mm zew. - 3mm ścianki to wewnętrzna powinna mieć 405mm. Czy ktoś może napisać jak jest rzeczywiście.

 

Dzięki wielkie za każdą pomoc.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potrzebuję pilnie wiedzieć jaką średnicę wewnętrzna ma Keg Euro 50l. Szukałem dosyć intensywnie ale wszędzie tylko zewnętrzna jest napisana. I nie wiem czy dobrze rozumiem 408mm zew. - 3mm ścianki to wewnętrzna powinna mieć 405mm. Czy ktoś może napisać jak jest rzeczywiście.

 

3mm ścianki???

:facepalm:

To nie czołg  

:wallbash:

Ścianki mają 1mm grubości.

 

Wg mojej wiedzy 394+-1,5mm

Średnica zewnętrzna jest to średnica z rantem, który wystaje kilka mm. Średnica wewnętrzna jest średnicą walca tworzącego ścianki kega.

Nie wiem czy jasno wytłumaczyłem   ;)

A po co Ci ten wymiar jeśli można wiedzieć?

Edytowane przez ASadam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie zrozumiałeś.

Podałem średnicę jaka podaje rysunek techniczny 394mm z tolerancją plus/minus 1,5mm

 

Ale o co chodzi z tym rantem?

W kegu rzucasz FD na spód i jest ok. Idealnie przylega, łatwo zrobić mocowanie itp.

Edytowane przez ASadam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Porter bałtycki 22 Blg 22 litry. Szlag mi trafił gęstwę lagerową. Mam tylko saszetkę S-04. Drugą mogę kupić dopiero w poniedziałek (lagerów nie kupię). Do użyczanej gestwy nie mam dostępu. Jakby po 24 godzinach dodać drugą saszetkē?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.