Kieńć Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 (edytowane) 4 łyżki na 12 litrów piwa to nie jest dużo, brzmi całkiem rozsądnie. Zakładając powiedzmy 1mld komórek na ml gęstwy to masz raptem 60 mld komórek. Ale pewnie masz gęstszą nieco gęstwe, więc te 4 łyżki mogą być OK. No i jak masz jakieś wątpliwości to o ile nie jest to weizen lepiej dać nieco za dużo niż za mało. Edytowane 8 Listopada 2017 przez Kieńć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 Mi ostatnio kalkulator wyliczył 125ml gęstwy do warki 20l o podobnym blg więc możliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 (edytowane) Problemy z filtracją. 3,1 kg słodu. 2 kg pale ale, 0,3kg carapils, 0,4kg jasnego żytniego, 0,4 kg płatków owsianych. Dorzuciłem 100g łuski ryzowej, ale nie pomogło. Zacierane na słodko 50 min 69-70°C. Mash out do 77°C. Przerwę beta-glukanową olałem, uznałem, że żyta jest niewiele, zasyp nieduży i da rade. Zleciało ok litr mętnej brzeczki i kompletnie stoi. Nacinanie nożem nie pomaga. Brzeczkę przy mashoucie rozcieńczyłem. Teraz jest jakieś 12l wody na 3,1kg słodu. Da się to jakoś uratować? Filtruję oplotem. EDIT: zawróciłem młóto do gara, wygrzałem do 80°C. Zobaczymy jak teraz pójdzie filtracja. EDIT2: ogarniete, wygrzewania do 80°C zrobił robotę. Już prawie całość zeszła. Edytowane 12 Listopada 2017 przez Krzysztof Szwajka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid B Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Witam. Fermentacja Witbiera zatrzymała się na 5 blg (z 12-stki), prawdopodobnie przez niedostateczne natlenienie brzeczki. Co mogę zrobić, żeby piwo dofermentowało? Dodać trochę nowych drożdży? Natlenienie brzeczki w tym momencie uważam za ryzykowne. Jest to dosyć pilna sprawa, bo witbier nie powinien być przecież słodki. Z góry dziękuję za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 5 minut temu, Dawid B napisał: Witam. Fermentacja Witbiera zatrzymała się na 5 blg (z 12-stki), prawdopodobnie przez niedostateczne natlenienie brzeczki. Co mogę zrobić, żeby piwo dofermentowało? Dodać trochę nowych drożdży? Natlenienie brzeczki w tym momencie uważam za ryzykowne. Jest to dosyć pilna sprawa, bo witbier nie powinien być przecież słodki. Z góry dziękuję za rady Jakiej brzeczki jak to już jest młode piwo? Jakie drożdże? Ile dni fermentacji? Jak zacierałeś? Więcej danych poproszę. Ogólnie tylko czas tu pomoże nic więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid B Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 2 minuty temu, Undeath napisał: Jakiej brzeczki jak to już jest młode piwo? Jakie drożdże? Ile dni fermentacji? Jak zacierałeś? Więcej danych poproszę. Ogólnie tylko czas tu pomoże nic więcej. A no młode piwo. Drożdże Mangrove Jack's Belgian Wit czy jakoś tak. Fermentuje 7 dni. Zacieranie 60 min w 64 C i 10 min w 72 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid B Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 A no młode piwo. Drożdże Mangrove Jack's Belgian Wit czy jakoś tak. Fermentuje 7 dni. Zacieranie 60 min w 64 C i 10 min w 72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Jeżeli to te drożdże: To z tego co widzę na odfermentowaniu ludzi jest okej - wcale nie masz niedofermentowania. One wygląda na to że tak wysoko zostają i trochę przegazowują piwa w butelkach. 7 dni to drożdże jeszcze po sobie nie posprzątały. Zrób pomiar za jakiś tydzień. Z moich doświadczeń z MJ mają bardzo leniwe niektóre szczepy - potrafią się ślimaczyć nawet 3 tygodnie z fermentacją. Więc cierpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid B Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Dziękuję. Pierwszy raz używałem tych drożdży. Zawsze robiłem na Safale. Więc trochę mnie przestraszyły. Zobaczymy co będzie za tydzień. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Witam, zamierzam dzisiaj po południu butelkować Black IPA. OG 1.050 /12.5BLG zeszło po burzliwej (10dni, podnoszone stopniowo od 17 do 20st ) do 1.019 / 4.8BLG Na cichej w 18stC stoi 11 dni i od przeszło tygodnia ani drgnie - SG = 1.018. Ostatni pomiar dzisiaj rano. PYT1: Czy przy takim BLG mogę zabutelkować? Nie wydaje się żeby drożdże chciały cokolwiek więcej popracować i nie sądzę by cokolwiek zeszło niżej. DROŻDŻE - US-05 ROZLEW: Zamierzam dodać 130g-140g glukozy, celuję w poziom nagazowania 2.5. PYT 2: Po rozlewie będzie stało albo w 14st C albo mogę zostawić na 2 tyg w temp. pokojowej - co lepiej skoro drożdże przysnęły? Dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Cześć. Możesz butelkować jak ekstrakt nie spada, chociaż sporo go zostało. Butelki z glukozą trzymaj tydzień czy 2 w temperaturze pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiśnia81 Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Witam, właśnie chciałem butelkować piwo. Czyściłem butelki kretem. pojawił się biały osad. da się go szybko pozbyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Kwasek cytrynowy rozrób w wodzie i zamocz butelki. Beredinn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiśnia81 Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 2 minuty temu, Undeath napisał: Kwasek cytrynowy rozrób w wodzie i zamocz butelki. Oki. Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Cześć. Możesz butelkować jak ekstrakt nie spada, chociaż sporo go zostało. Butelki z glukozą trzymaj tydzień czy 2 w temperaturze pokojowej. No właśnie sporo jak na OG 12,5 Trochę martwi mnie to... bo jak drożdże rusza w butelkach to będzie nieciekawie ....Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Jak od 11 dni nie spada to znaczy, że drożdże skończyły robotę i można spokojnie butelkować. Zakładam, że piwo zrobiłeś wg "sztuki" - odpowiednia ilość drożdży, napowietrzenie brzeczki, temperatura fermentacji itp. tomitomi13 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Jak od 11 dni nie spada to znaczy, że drożdże skończyły robotę i można spokojnie butelkować. Zakładam, że piwo zrobiłeś wg "sztuki" - odpowiednia ilość drożdży, napowietrzenie brzeczki, temperatura fermentacji itp. BLG nie spada od 7 dni a 11 dni piwo jest na cichej. Tak, starałem się zrobić wszystko porządnie i wg sztuki. Fermentacje poprowadziłem poprawnie. Stawiam na podejrzany ekstrakt żytni którego było za dużo i może szaraki nie za bardzo chcą go przerobić...Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 19 minut temu, tomitomi13 napisał: Stawiam na podejrzany ekstrakt żytni którego było za dużo i może szaraki nie za bardzo chcą go przerobić... A tu niestety Ci nie podpowiem, nie znam się na ekstraktach. Ale może tak być Smacznego przy najbliższej degustacji. tomitomi13 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 (edytowane) Hej, Mam problem z drozdzami do wheat wine'a. Planowo mialem zastowac zupelnie inne drozdze ale ta opcja finalnie u mnie odpadla. Napisze jakie mam do dyspozycji i prosze o podpowiedzi: - gestwa I generacji z roggena na wb-06, wyszedl super - gestwa II generacji z pale ale'a na S-04 (ma prawie 3 tygodnie a samo piwo z nich bylo dobre ale bez szalu + slabo odfermentowaly) - suche drozdze nottignam ale yeast I paczka - suche drozdze us-05 I paczka (tutaj moge sprobowac zalatwic druga od znajomego) Szybki opis do wheat wine planowanego: - 25 blg - 12 litrow - slody pszeniczny, pilzneski, crystal - chemiele: magnum, perle, lubelski - temp fermentacji jakies 16-18 stopni Ja sprobowalbym zrobic go na gestwie z wb-06 ale boje sie jak to piwo wytrzyma dluga fermentacje i lezakowie. Wiem, ze aromaty typowe dla waizenow nie sa wskazane w wheat wine'a ale mysle ze z czasem one ulegna redukcji + trzymanie sie sztywno stylu nie jest moim celem glownym. Prosze o porady bo termin warzenia (nieprzekraczalny) sie zbliza i koncza mi sie mozliwosci. Edytowane 24 Listopada 2017 przez Dave Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 (edytowane) Na pewno świeża gęstwa lepsza niż stara gęstwa albo suchary (do tego w ilości 1 paczki, to już zupełnie odpada). A czy WB-06 w wheat wine Ci pasuje to już sam sobie odpowiedz. Ja bym wolał coś czystego, ale co kto lubi. Edytowane 24 Listopada 2017 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maaniek Opublikowano 26 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Hejka, Potrzebuję na "wczoraj" gęstwę do pilsa lub kupić W 34/70 (drożdże nie ruszyły i brzeczka za długo stoi w lodówce) Jeżeli ktoś z Krakowa mógłby pomóc to będę wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Osmólski Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 (edytowane) Sie ma. Urodził sie problem. Kupiliśmy skladniki na piwo ale uświadomiliśmy sobie ze nie damy rady uzyskac wymaganej minimalnej temp fermentacji tj 15 stopni. Wiec szybkie pytanie jakie inne drozdze do tych skladnikow? Temp pomieszczenia 20stopni. Edit Wiem ze to nie bedzie juz czeski pilzner ale po prostu chcemy zrobic cos z tych skladnikow zmieniajac tylko drozdze. Edytowane 30 Listopada 2017 przez Przemysław Osmólski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Osmólski Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Wiem ze to nie bedzie juz czeski pilzner ale po prostu chcemy zrobic cos z tych skladnikow zmieniajac tylko drozdze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Dajcie us05 lub s04 I będziecie zadowoleni. A do lagera to 15C jest temperaturą zbyt wysoka. Jak będziecie robić te piwo na drożdżach ale to też nie przesadzicie z temperaturą. Jak chcecie mieć czysty profil to temperatura powinna być z dolnych zakresów pracy drożdży. No i temperatura otoczenia to nie temperatura pracy drożdży. Przeważnie w wiadrze jest parę stopni więcej. Wiec jak użyjecie tych drożdży co poleciłem w temperaturze otoczenia 16-17C to powinno wam wyjść pyszne Ale. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Podobnie jak kolega dałbym us-05 lub ewentualnie danstar nottingham. Fermentowalem podobne piwo na nottinghamach w Ok 16 C i dały bardzo czysty profil. W 20 C estrów będzie sporo ale tragedii być nie powinno.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi