Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

4 łyżki na 12 litrów piwa to nie jest dużo, brzmi całkiem rozsądnie. Zakładając powiedzmy 1mld komórek na ml gęstwy to masz raptem 60 mld komórek. Ale pewnie masz gęstszą nieco gęstwe, więc te 4 łyżki mogą być OK. No i jak masz jakieś wątpliwości to o ile nie jest to weizen lepiej dać nieco za dużo niż za mało.

Edytowane przez Kieńć
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Problemy z filtracją. 3,1 kg słodu. 2 kg pale ale, 0,3kg carapils, 0,4kg jasnego żytniego, 0,4 kg płatków owsianych. Dorzuciłem 100g łuski ryzowej, ale nie pomogło. Zacierane na słodko 50 min 69-70°C. Mash out do 77°C. Przerwę beta-glukanową olałem, uznałem, że żyta jest niewiele, zasyp nieduży i da rade. Zleciało ok litr mętnej brzeczki i kompletnie stoi. Nacinanie nożem nie pomaga. Brzeczkę przy mashoucie rozcieńczyłem. Teraz jest jakieś 12l wody na 3,1kg słodu. Da się to jakoś uratować? Filtruję oplotem. 

 

EDIT: zawróciłem młóto do gara,

wygrzałem do 80°C. Zobaczymy jak teraz pójdzie filtracja. 

 

EDIT2: ogarniete, wygrzewania do 80°C zrobił robotę. Już prawie całość zeszła. 

Edytowane przez Krzysztof Szwajka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Fermentacja Witbiera zatrzymała się na 5 blg (z 12-stki), prawdopodobnie przez niedostateczne natlenienie brzeczki. Co mogę zrobić, żeby piwo dofermentowało? Dodać trochę nowych drożdży? Natlenienie brzeczki w tym momencie uważam za ryzykowne. Jest to dosyć pilna sprawa, bo witbier nie powinien być przecież słodki. Z góry dziękuję za rady

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, Dawid B napisał:

Witam. Fermentacja Witbiera zatrzymała się na 5 blg (z 12-stki), prawdopodobnie przez niedostateczne natlenienie brzeczki. Co mogę zrobić, żeby piwo dofermentowało? Dodać trochę nowych drożdży? Natlenienie brzeczki w tym momencie uważam za ryzykowne. Jest to dosyć pilna sprawa, bo witbier nie powinien być przecież słodki. Z góry dziękuję za rady

Jakiej brzeczki jak to już jest młode piwo? ;)

Jakie drożdże? Ile dni fermentacji? Jak zacierałeś? Więcej danych poproszę.

 

Ogólnie tylko czas tu pomoże nic więcej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Undeath napisał:

Jakiej brzeczki jak to już jest młode piwo? ;)

Jakie drożdże? Ile dni fermentacji? Jak zacierałeś? Więcej danych poproszę.

 

Ogólnie tylko czas tu pomoże nic więcej.

A no młode piwo. Drożdże Mangrove Jack's Belgian Wit czy jakoś tak. Fermentuje 7 dni. Zacieranie 60 min w 64 C i 10 min w 72 C  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli to te drożdże: 

To z tego co widzę na odfermentowaniu ludzi jest okej - wcale nie masz niedofermentowania. One wygląda na to że tak wysoko zostają i trochę przegazowują piwa w butelkach. 7 dni to drożdże jeszcze po sobie nie posprzątały. Zrób pomiar za jakiś tydzień. Z moich doświadczeń z MJ mają bardzo leniwe niektóre szczepy - potrafią się ślimaczyć nawet 3 tygodnie z fermentacją. Więc cierpliwości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, zamierzam dzisiaj po południu butelkować Black IPA.

 

OG 1.050 /12.5BLG zeszło po burzliwej (10dni, podnoszone stopniowo od  17 do 20st ) do 1.019 / 4.8BLG

Na cichej w 18stC stoi 11 dni i od przeszło tygodnia ani drgnie - SG = 1.018. Ostatni pomiar dzisiaj rano.

PYT1: Czy przy takim BLG mogę zabutelkować? 

Nie wydaje się żeby drożdże chciały cokolwiek więcej popracować i nie sądzę by cokolwiek zeszło niżej. 

 

DROŻDŻE - US-05

 

ROZLEW:

Zamierzam dodać 130g-140g glukozy, celuję w poziom nagazowania 2.5.

 

PYT 2: Po rozlewie będzie stało albo w 14st C albo mogę zostawić na 2 tyg w temp. pokojowej - co lepiej skoro drożdże przysnęły? 

 

Dziękuję za pomoc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć. 
Możesz butelkować jak ekstrakt nie spada, chociaż sporo go zostało. Butelki z glukozą trzymaj tydzień czy 2 w temperaturze pokojowej. 

No właśnie sporo jak na OG 12,5 :(
Trochę martwi mnie to... bo jak drożdże rusza w butelkach to będzie nieciekawie ....


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak od 11 dni nie spada to znaczy, że drożdże skończyły robotę i można spokojnie butelkować. Zakładam, że piwo zrobiłeś wg "sztuki" - odpowiednia ilość drożdży, napowietrzenie brzeczki, temperatura fermentacji itp. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak od 11 dni nie spada to znaczy, że drożdże skończyły robotę i można spokojnie butelkować. Zakładam, że piwo zrobiłeś wg "sztuki" - odpowiednia ilość drożdży, napowietrzenie brzeczki, temperatura fermentacji itp. 

BLG nie spada od 7 dni a 11 dni piwo jest na cichej. Tak, starałem się zrobić wszystko porządnie i wg sztuki. Fermentacje poprowadziłem poprawnie. Stawiam na podejrzany ekstrakt żytni którego było za dużo i może szaraki nie za bardzo chcą go przerobić...


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, tomitomi13 napisał:

Stawiam na podejrzany ekstrakt żytni którego było za dużo i może szaraki nie za bardzo chcą go przerobić...

A tu niestety Ci nie podpowiem, nie znam się na ekstraktach. Ale może tak być :) 

Smacznego przy najbliższej degustacji. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej,

 

Mam problem z drozdzami do wheat wine'a. Planowo mialem zastowac zupelnie inne drozdze ale ta opcja finalnie u mnie odpadla. Napisze jakie mam do dyspozycji i prosze o podpowiedzi:

- gestwa I generacji  z roggena na wb-06, wyszedl super

- gestwa II generacji z pale ale'a na S-04 (ma prawie 3 tygodnie a samo piwo z nich bylo dobre ale bez szalu + slabo odfermentowaly)

- suche drozdze nottignam ale yeast I paczka

- suche drozdze us-05 I paczka (tutaj moge sprobowac zalatwic druga od znajomego)

 

Szybki opis do wheat wine planowanego:

 - 25 blg

 - 12 litrow

 - slody pszeniczny, pilzneski, crystal

 - chemiele: magnum, perle, lubelski

 - temp fermentacji jakies 16-18 stopni

 

Ja sprobowalbym zrobic go na gestwie z wb-06 ale boje sie jak to piwo wytrzyma dluga fermentacje i lezakowie. Wiem, ze aromaty typowe dla waizenow nie sa wskazane w wheat wine'a ale mysle ze z czasem one ulegna redukcji + trzymanie sie sztywno stylu nie jest moim celem glownym.

 

Prosze o porady bo termin warzenia (nieprzekraczalny) sie zbliza i koncza mi sie mozliwosci.

 

 

 

Edytowane przez Dave
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na pewno świeża gęstwa lepsza niż stara gęstwa albo suchary (do tego w ilości 1 paczki, to już zupełnie odpada). A czy WB-06 w wheat wine Ci pasuje to już sam sobie odpowiedz. Ja bym wolał coś czystego, ale co kto lubi. 

Edytowane przez Oskaliber
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hejka,

Potrzebuję na "wczoraj" gęstwę do pilsa lub kupić W 34/70 (drożdże nie ruszyły i brzeczka za długo stoi w lodówce)

 Jeżeli ktoś z Krakowa mógłby pomóc to będę wdzięczny :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sie ma. Urodził sie problem. Kupiliśmy skladniki na piwo ale uświadomiliśmy sobie ze nie damy rady uzyskac wymaganej minimalnej temp fermentacji tj 15 stopni. Wiec szybkie pytanie jakie inne drozdze do tych skladnikow?  Temp pomieszczenia 20stopni. 

 

Edit Wiem ze to nie bedzie juz czeski pilzner ale po prostu chcemy zrobic cos z tych skladnikow zmieniajac tylko drozdze. 

Screenshot_20171130-152656.png

Edytowane przez Przemysław Osmólski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dajcie us05 lub s04 I będziecie zadowoleni. A do lagera to 15C jest temperaturą zbyt wysoka. Jak będziecie robić te piwo na drożdżach ale to też nie przesadzicie z temperaturą. Jak chcecie mieć czysty profil to temperatura powinna być z dolnych zakresów pracy drożdży. No i temperatura otoczenia to nie temperatura pracy drożdży. Przeważnie w wiadrze jest parę stopni więcej. Wiec jak użyjecie tych drożdży co poleciłem w temperaturze otoczenia 16-17C to powinno wam wyjść pyszne Ale.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podobnie jak kolega dałbym us-05 lub ewentualnie danstar nottingham. Fermentowalem podobne piwo na nottinghamach w Ok 16 C i dały bardzo czysty profil. W 20 C estrów będzie sporo ale tragedii być nie powinno.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.