Kassmar Opublikowano 13 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 Witam wszystkich. Wczoraj wieczorem zadałem drożdże WLP004 prosto z paczki do 22lit.12,6blg temp. 22°C.Do teraz w rurce cisza.,zaczynac się martwić, czy jeszcze nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 13 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 4 minuty temu, Kassmar napisał: Witam wszystkich. Wczoraj wieczorem zadałem drożdże WLP004 prosto z paczki do 22lit.12,6blg temp. 22°C.Do teraz w rurce cisza.,zaczynac się martwić, czy jeszcze nie? @Kassmar za jakiś czas pewnie ruszą. Jednak te opakowania pure pitch raczej powinny najpierw przejść przez starter, mimo tego, że producent mówi, że drożdży wystarczy. Nie wiem, kiedy zamawiałeś i skąd. Ale jeżeli wysyłkowo i jakoś niedawno, to mogło je przemrozić. Wtedy dość sporo ich ginie. Przy tak długim lagu i zadaniu prosto z opakowania możesz spodziewać się w najlepszym przypadku mocno podbitych estrów. One Ci się teraz zapewne ostro mnożą. Robert87 i Kassmar 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 13 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 To jest niewiadoma przy zadawaniu płynnych drożdży bez startera. Gdyby była pewność warunków w jakich były przechowywane drożdże, to bez startera można faktycznie zadać. Tak drożdże też wystartują, jednak mogą wyjść efekty underpitchingu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinio Opublikowano 13 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 Porter bałtycki 19 blg 21 dni burzliwa w 12°C- zeszło do 4 blg - sporo gazu w brzeczce 7 dni cichej w 12°C - dalej bulga (straciłem balingomierz, więc nie mogę zmierzyć) po przeniesieniu do temperatury pokojowej w celu zlania do butelek zachowuje się jak przy burzliwej. Pytanie: Czy mogę butelkować? Z jaką ilością glukozy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ski-ba Opublikowano 13 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 Zabutelkowałem wczoraj Pilsa zastanawiam się czy trzymać go w temperaturze około 15°C czy wstawić go w chłodniejsze miejsce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 13 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 13 minutes ago, Ski-ba said: Zabutelkowałem wczoraj Pilsa zastanawiam się czy trzymać go w temperaturze około 15°C czy wstawić go w chłodniejsze miejsce? Chłodniejsze, tzn? Jaka na temperatura przed rozlewem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 13 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 58 minut temu, Pinio napisał: Porter bałtycki 19 blg 21 dni burzliwa w 12°C- zeszło do 4 blg - sporo gazu w brzeczce 7 dni cichej w 12°C - dalej bulga (straciłem balingomierz, więc nie mogę zmierzyć) po przeniesieniu do temperatury pokojowej w celu zlania do butelek zachowuje się jak przy burzliwej. Pytanie: Czy mogę butelkować? Z jaką ilością glukozy? Jeżeli wstawiłeś do pokoju, to gazowanie jest całkowicie normalne. Rozpuszczalność CO2 maleje wraz ze wzrostem temperatury - nadmiar gazu się ulatnia. Dla bezpieczeństwa przytrzymaj kilka dni w cieple i wtedy butelkuj. Temperaturę do kalkulacji ilości cukru przyjmujesz wtedy pokojową Pinio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ski-ba Opublikowano 13 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 Godzinę temu, Jankasper napisał: Chłodniejsze, tzn? Jaka na temperatura przed rozlewem? Chłodniejsze około 8°C a piwo w czasie rozlewu miało około 5°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikora_7 Opublikowano 14 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 15 godzin temu, Ski-ba napisał: Chłodniejsze około 8°C a piwo w czasie rozlewu miało około 5°C Daj na tydzień w miejsce cieplejsze około 15 st.C a później przełóż do chłodniejszego. Jakiś czas temu butelkowałem marcowe, nie dałem do wyższej temperatury i w efekcie po 3 tygodniach nie było widać gazu. Przeniosłem na tydzień do temp 19st. C i dopiero wtedy piwko się nagazowałem. Po tygodniu wróciło do piwnicy do 5 stopni i tam powoli dojrzewa. Piszą że dobrze jest aby leżakowało 1 tydzien na 1 stopnie BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikora_7 Opublikowano 14 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Proszę o podpowiedź. Przetrzymałem mojego pilsa 4,5 tygodnia na burzliwej. Zazywczaj wygląda to tak, że 2 tygodnie burzliwa i 2 tygodnie cicha. Niestety różne sprawy nie pozwoliły mi wygospodarować czas żeby zlać na cichą i piwo już tak długo stoi odfermentowane. Czy będzie to miało negatywny wpływ na jakość piwa ? Będzie zalatywać drożdzami/plastikiem ? Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 14 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Proszę o podpowiedź. Przetrzymałem mojego pilsa 4,5 tygodnia na burzliwej. Zazywczaj wygląda to tak, że 2 tygodnie burzliwa i 2 tygodnie cicha. Niestety różne sprawy nie pozwoliły mi wygospodarować czas żeby zlać na cichą i piwo już tak długo stoi odfermentowane. Czy będzie to miało negatywny wpływ na jakość piwa ? Będzie zalatywać drożdzami/plastikiem ? PozdrNic złego nie powinno się wydarzyć. A już na pewno ,nie powinno być czuć drożdży ani plastiku.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka sikora_7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 14 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 2 godziny temu, sikora_7 napisał: Proszę o podpowiedź. Przetrzymałem mojego pilsa 4,5 tygodnia na burzliwej. Zazywczaj wygląda to tak, że 2 tygodnie burzliwa i 2 tygodnie cicha. Niestety różne sprawy nie pozwoliły mi wygospodarować czas żeby zlać na cichą i piwo już tak długo stoi odfermentowane. Czy będzie to miało negatywny wpływ na jakość piwa ? Będzie zalatywać drożdzami/plastikiem ? Pozdr Lepiej tak niż za wcześnie zlać na cichą. Będzie dobrze. sikora_7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ski-ba Opublikowano 14 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Jeszcze mam pytanie do mojego DARK LAGER stoi w ganku i po pomiarze spławikiem wyniosło około 5,5 BLG z 16 BLG 20 dni temu fermętacja ruszyła z kopyta na gęstwie z trzeciego pokolenia w34/70 Zlewać na cichą czy jeszcze poczekać na spadek BLG, ewentualnie mogę przenieść w cieplejsze miejsce na jakiś czas, czy lepiej sobie nie zawracać głowy i dawać na cichą. Ewentualnie może jakieś macie pomysły na upgrade np dodanie chmielu na cichą itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 (edytowane) W dniu 13.02.2019 o 20:25, Grzegorz Żukowski napisał: To jest niewiadoma przy zadawaniu płynnych drożdży bez startera. Gdyby była pewność warunków w jakich były przechowywane drożdże, to bez startera można faktycznie zadać. Tak drożdże też wystartują, jednak mogą wyjść efekty underpitchingu Nawet jakbyś miał paczkę prosto z fabryki, to 100mld komórek starczyłoby co najwyżej na jakąś 10 litrową warkę ejla. Przy 20 litrach masz underpitching na nówce sztuce, nie mówiąc o takiej przetransportowanej przez pół świata do Polski. W dniu 13.02.2019 o 23:09, Ski-ba napisał: Chłodniejsze około 8°C a piwo w czasie rozlewu miało około 5°C Ja bym przeniósł do 8C. Godzinę temu, Ski-ba napisał: Jeszcze mam pytanie do mojego DARK LAGER stoi w ganku i po pomiarze spławikiem wyniosło około 5,5 BLG z 16 BLG 20 dni temu fermętacja ruszyła z kopyta na gęstwie z trzeciego pokolenia w34/70 Zlewać na cichą czy jeszcze poczekać na spadek BLG, ewentualnie mogę przenieść w cieplejsze miejsce na jakiś czas, czy lepiej sobie nie zawracać głowy i dawać na cichą. Ewentualnie może jakieś macie pomysły na upgrade np dodanie chmielu na cichą itp. Możesz dać do trochę cieplejszego i zobaczyć czy coś ruszy, jak nie to za parę dni butelkować. Chyba, że masz jakiś cel robienia cichej. Ja żadnego w przypadku tego piwa nie widzę. Edytowane 14 Lutego 2019 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kfax Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Witam, dziś mija 15 dzień lagerowej fermentacji z brewkita Coopera. Wczorajsza próbka dała pomiar ok. 2-3, dzisiejsza podobnie. Fermentor stał w temp. Ok 15°C, a w środku miał ok. 16-17°C. Dziś muszę wracać do domu (piwo stoi u rodziców). Mogę rozlewać, czy jeszcze czekać? (Nie wiem kiedy znów uda mi się przyjechać). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Godzinę temu, Kfax napisał: Witam, dziś mija 15 dzień lagerowej fermentacji z brewkita Coopera. Wczorajsza próbka dała pomiar ok. 2-3, dzisiejsza podobnie. Fermentor stał w temp. Ok 15°C, a w środku miał ok. 16-17°C. Dziś muszę wracać do domu (piwo stoi u rodziców). Mogę rozlewać, czy jeszcze czekać? (Nie wiem kiedy znów uda mi się przyjechać). Ja bym dla bezpieczeństwa przeniósł do cieplejszego (20C-22C) na 2-3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kfax Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Ale nie jestem w stanie przyjechać tu znowu za te 3 dni, więc albo leje dziś, albo będę musiał kiedyś po pracy podjechać te 70 km specjalnie po to... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Ale nie jestem w stanie przyjechać tu znowu za te 3 dni, więc albo leje dziś, albo będę musiał kiedyś po pracy podjechać te 70 km specjalnie po to...Nie musisz butelkowac przecież za 3 dni Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ski-ba Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 23 godziny temu, Oskaliber napisał: Nawet jakbyś miał paczkę prosto z fabryki, to 100mld komórek starczyłoby co najwyżej na jakąś 10 litrową warkę ejla. Przy 20 litrach masz underpitching na nówce sztuce, nie mówiąc o takiej przetransportowanej przez pół świata do Polski. Ja bym przeniósł do 8C. Możesz dać do trochę cieplejszego i zobaczyć czy coś ruszy, jak nie to za parę dni butelkować. Chyba, że masz jakiś cel robienia cichej. Ja żadnego w przypadku tego piwa nie widzę. Na cichą staram się dawać zawsze ze względu na klarowanie. Obecnie jeszcze od czasu do czasu "bulka" chociaż minęło 3 tyg. Dam w cieplejsze miejsce i zobaczę przez parę dni czy coś bardziej ruszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Klarowanie na cichej to mit. W butelkach piwo sklaruję się tak samo z nią jak i bez niej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 (edytowane) Jak nie masz zamiaru wrzucać żadnych dodatków na cichą to można ją w ogóle pominąć. Wszystko zlewałem na siłę na cichą nie wiadomo po co, tak jak Oskaliber napisał, w butelkach się ładnie klaruje Na cichą tylko gdy chmielisz na zimno albo wrzucasz dodatki - problem z głowy Edytowane 16 Lutego 2019 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Witam, wczoraj zrobilem 2 startery na brett WLP0648 i i beersel YB. Startery ok 9 blg z ekstraktu. Minelo juz ok 15h nie ma oznak pracy drozdzy. Producent zaznacza ze filka ruszy w 20l w przedziale 5-15h. Drodze mialy 2 tyg do konca terminu. Nie mierzylem blg . Czy one ruszaja jak sacharomycess? Czy to ze nie ma piany/blony jest normalne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 (edytowane) Bretty przeważnie ruszają wolniej, bo jest ich w paczkach dużo mniej niż saccharomyces. Z tego powodu najlepiej na nich robić 2 stopniowe startery, zaczynając od jakiegoś mniejszego 500ml~. To oczywiście przy fermentacji 100% brett, bo przy wtórnej nie ma po co robić startera. Czekaj jeszcze nawet kilka dni, ale bierz pod uwagę, że aktywność może być bardzo mizerna. Obserwuj raczej czy starter mętnieje i czy widać jakieś bąbelki CO2, wyraźnej piany może nie być. Błona w starterach tym bardziej się raczej nie pojawia. Jej uformowanie chwilę trwa, a tu dodatkowo ciągle mieszasz. Edytowane 16 Lutego 2019 przez Oskaliber leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 55 minut temu, Oskaliber napisał: Bretty przeważnie ruszają wolniej, bo jest ich w paczkach dużo mniej niż saccharomyces. Z tego powodu najlepiej na nich robić 2 stopniowe startery, zaczynając od jakiegoś mniejszego 500ml~. To oczywiście przy fermentacji 100% brett, bo przy wtórnej nie ma po co robić startera. Czekaj jeszcze nawet kilka dni, ale bierz pod uwagę, że aktywność może być bardzo mizerna. Obserwuj raczej czy starter mętnieje i czy widać jakieś bąbelki CO2, wyraźnej piany może nie być. Błona w starterach tym bardziej się raczej nie pojawia. Jej uformowanie chwilę trwa, a tu dodatkowo ciągle mieszasz. Dzieki za odpowiedz. Starter zrobiłem 500ml, niestety nie warze tam gdzie mieszkam, wiec mam 2 możliwości: trzymać starter jeszcze 2 tyg i przy okazji zrobić 2 stopniowy lub zadać jutro (starter będzie mial 2 dni) do 8l brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helcik Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Witam. Pytanie z cyklu. Cukier do refermentacji. Ile? Piwo single hop citra IPA wyszlo 18 litrow. Temperatura butelkowania bedzie ok 6°C Blg poczatkowe 16°blg I koncowe 4° blg. Uzywam cukru. Kalkulatory na nasycenie 2.3 licza mniej wiecej 60-70 gramow cukru. Wydaje mi sie ze za malo. Co myslicie? Sent from my SM-G901F using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi