olo333 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 pszenica niesłodowana i płatki mają niższą wydajność niż słód bo mają więcej wody. Płatki mają wodę? Nie skleikowanie pszenicy na pewno wpłynęlo na wydajność, platki też bym radził kleikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 pszenica niesłodowana i płatki mają niższą wydajność niż słód bo mają więcej wody. Płatki mają wodę? Nie skleikowanie pszenicy na pewno wpłynęlo na wydajność, platki też bym radził kleikować. Ja szukałbym odpowiedzi raczej w słabym rozluźnieniu surowca niesłodowanego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ovietz Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 (edytowane) Płatki mają wodę? Nie skleikowanie pszenicy na pewno wpłynęlo na wydajność, platki też bym radził kleikować. Ja szukałbym odpowiedzi raczej w słabym rozluźnieniu surowca niesłodowanego Dzięki za rady następnym razem skleikuje, może będzie lepiej z wydajnością a może to przez to, że to była 13 warka Edytowane 2 Kwietnia 2012 przez ovietz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Siemanko mam problem, przegazowałem chyba pszeniczniaka i zaczęły mi butelki pękać! Jedna wybuchła mi w rękach przy otwieraniu a 4 w skrzynce. Całe szczęście nic mi się nie stało ale czytałem że to może być niebezpieczne! Co zrobić przy otwieraniu następnych? Jak zredukowac gaz żeby granaty mi nie wybuchały. Piwko w temperaturze pokojowej trzymane 21 stopni. Znieść je do piwnicy? (10 -12 stopni) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 trochę przy tym zabiegów jest. Jesli umiarkowanie przegazowane to przed spożyciem włóż na pół godziny do zamrażalnika, jeśli mocniej to korzystanie byłoby pozbawić piwa nadmiaru co2. Tu proponowałbym też mocne schłodzenie, otwarcie kapsla na jakiś czas (doświadczenia) i ponowne kapslowanie. I obowiązkowo wszystkie butle z dala od ludzi i w chłodne miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 No jest mocno nagazowane. Przy otwieraniu jakiś tydzień temu pół piwa wychodziło z pianą z butelki, ale było lekko schłodzone. Dobra czyli przed otwarciem schłodzić je mocno by CO się rozpuściło w piwku i dopiero otwierać? Zarzuce na nie koc i zaniosę do piwnicy i zamrożę parę petów żeby chłodziły mi je w skrzynkach... no nic trzeba szybko wypić. Zastanawiam się tylko jaki błąd zrobiłem butelkowane przy 3 blg do refermentacji dodałem 3,3 grama cukru na 0,5 litra obliczone wg programu w smaku piwo jest bardzo dobre nie wiem może to wina butelek... tylko nie mogę autopsji przeprowadzić bo żona je już wyrzuciła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 to jeszcze napisz jakie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 użyłem drożdży Safbrew WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 (edytowane) 3,3 g na but to nie jest dużo, piwo masz nie odfermentowane. Może być jeszcze gorzej Wynieś do chłodnej piwnicy i odpuszczaj gaz Edytowane 3 Kwietnia 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 W wakacje miałem takie żytnie (szczęśliwie bez granatów bo zauważyłem wcześniej). Poradziłem sobie poprzez rozszczelnianie kapsli -> na kapsel kładziesz 1zł i delikatnie podwadzasz otwieraczem (bez otwierania bo piwo wyleci z pianą). Operację musiałem powtarzać kilka razy. Ostatecznie poprawiłem kapslownicą te same kapsle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Jeżeli będziesz się bawić z tymi butelkami to załóż jakieś okulary, żeby chronić oczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 3,3 g na but to nie jest dużo, piwo masz nie odfermentowane. Może być jeszcze gorzej Wynieś do chłodnej piwnicy i odpuszczaj gaz Napisałem, że zeszło do 3 blg więc nie jest nie odfermentowane mam dwa areometry różnych firm i są skalibrowane. Przechłodziłem je przez noc na dworze i zabieram się zaraz do rozszczelnienia tak jak wyżej kolega opisał. Obowiązkowo rękawiczki, szalik na szyje, gruby koc(będę starał się robić to pod kocem w razie wybuchu) i okulary ochronne! Prawdopodobnie te które wybuchły były wadliwe potem wrzuce zdjęcie jednej z nich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Nie zrobiłeś testu, wiec nie wiesz, czy jest dofermentowane. Jeżeli drożdże to wb-06, to raczej nie jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Napisałem, że zeszło do 3 blg więc nie jest nie odfermentowane mam dwa areometry różnych firm i są skalibrowane. Przechłodziłem je przez noc na dworze i zabieram się zaraz do rozszczelnienia tak jak wyżej kolega opisał. Obowiązkowo rękawiczki, szalik na szyje, gruby koc(będę starał się robić to pod kocem w razie wybuchu) i okulary ochronne! Prawdopodobnie te które wybuchły były wadliwe potem wrzuce zdjęcie jednej z nich Tak tylko gdybam, bo sie na tym nie znam( jakie to są wadliwe butelki? ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Wadliwie znaczy się za cienkie ścianki tylko takie mi pękły więcej nie będę takich używał. No nie zrobiłem testu FFT tylko tego trochę nie rozumiem jeżeli mi zeszło do 3 blg i było bez zmiany przez 2 dni więc zlałem do butelek, a w tym teście załóżmy doszłoby do 2,5 blg to robi wielką różnice w obliczaniu cukru do refermentacji? dlatego powysadzało mi butle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) Narzuć jakiś ręcznik na butelki przy przenoszeniu butelek, jak piszesz, że same wybuchają w skrzynce. Z granatami zaczepno-bojowymi nie ma żartów Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 dobra już sobie poradziłem rozszczelniłem półtorej skrzynki i dogrzebałem się do resztek butelek pękła butelka po krajanie, po okocimie jedna po harnasiu oraz po lechu oraz jeden gejzer z harnasia reszta wydawała się że jest w sam raz nagazowana choć piana podchodziła po chwili pod kapsel po rozgazowaniu. Więc cofam że to wina szkła już sam nie wiem 25 warek i nigdy tak nie miałem! ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Wadliwie znaczy się za cienkie ścianki tylko takie mi pękły więcej nie będę takich używał. No nie zrobiłem testu FFT tylko tego trochę nie rozumiem jeżeli mi zeszło do 3 blg i było bez zmiany przez 2 dni więc zlałem do butelek, a w tym teście załóżmy doszłoby do 2,5 blg to robi wielką różnice w obliczaniu cukru do refermentacji? dlatego powysadzało mi butle? dofermentowanie 0,5 blg odpowiada 5 gramom na litr surowca do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 W jaki sposób dodawałeś cukier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 wsypywałem cukier do butelki za pomocą miarki na której zmierzyłem wcześniej ile to 2, 3, 4, 5, 6, gram (plastikowa rurka po wanili coś jak próbówka ale cieńsza) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 wsypywałem cukier do butelki za pomocą miarki na której zmierzyłem wcześniej ile to 2, 3, 4, 5, 6, gram (plastikowa rurka po wanili coś jak próbówka ale cieńsza) Może w tym jest problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) A jak zacierałeś? Bo 3oBlg to trochę dużo jak na te drożdże. Mam małe doświadczenia, ale do 3oBlg to schodził mi Hefeweizen zacierany na słodko (bez maltozowej), z maltozową już schodziło bliżej 2oBlg, a jak jeszcze do nie których butelek sypnęło się trochę więcej cukru, to wyszło jak wyszło Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Witam! Zaczynam zacieranie, miały dojść do mnie drożdże Irish Ale płynne no ale jak to się czasem dzieje nie doszły, Czym mogę je zastąpić w Foreign stout Guinness Clone S-o4 czy Us-05. Przewidywane Blg około 23°. Niby Brytyjskie drożdze(s-04) lepiej by tu pasowały ale może macie już jakieś doświadczenie z w tym temacie. Zasyp to słod Maris Otter + płatki jęczmienne. Druga sprawa przy okazjii poza tematem - zauważyłem w garze 2 ubytki emalii takie wielkości łebka od zapałki, Czy to już dyskwalifikuje gar czy jeszcze trochę na nim pojadę? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 W tym momencie zacierasz? Bo jeśli nie to polecam wyszukiwarkę i pytanie w odpowiednim temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Myślę że S04, tylko te 23blg-porządny starter by sie przydał lub gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi