Kunter Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 W tym momencie zacierasz? Bo jeśli nie to polecam wyszukiwarkę i pytanie w odpowiednim temacie. tak w tej chwili, pół godzinki zacierania mi zostało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 tak w tej chwili, pół godzinki zacierania mi zostało I dopiero zaczynasz myśleć o drożdżach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 S-04, ale powinien być to solidny starter przy tym Blg. Emalią się nie przejmuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) I dopiero zaczynasz myśleć o drożdżach? Nie, zaczałem myśleć kilka dni temu tyle, że jeszcze nie doszły. Mam zabić dostwcę?? ;-) bo miały być najpóźniej na wczoraj(sprzedawca spradzony, dostawa zawsze na drugi dzień po złożeniu zamówienia) ?? Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez Kunter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Chodzi mi o to że to trochę mocne piwo by robić bez startera lub gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Chodzi mi o to że to trochę mocne piwo by robić bez startera lub gęstwy. liczyłem, że dziś do południa przyjdzie paczka, niestety nie doszła. Zamiast gęstwy mogę zadać więcej niż saszetkę? Prawdę mówiąc mam spory zapas tych dwóch rodzajów drożdży(us05 i s04) więc jakby była koniecznośc to nawet 4 saszetki mogę zapodać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Daj 2 saszetki S-04. Następnym razem jak zrobisz takie mocne piwo to najpierw zrób warke 10-12 blg i użyj całej gęstwy jako "starter" do mocnego piwa. Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaug Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Takie trudne pytanie: naprawdę to nie jest literówka i robisz stouta 23 Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zamiast gęstwy mogę zadać więcej niż saszetkę? Prawdę mówiąc mam spory zapas tych dwóch rodzajów drożdży(us05 i s04) więc jakby była koniecznośc to nawet 4 saszetki mogę zapodać Tak, to będzie dobre rozwiązanie tylko uwodnij wcześniej przed zadaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Takie trudne pytanie: naprawdę to nie jest literówka i robisz stouta 23 Blg? To ja może zapodam link do tej receptury http://www.byo.com/stories/recipeindex/article/recipes/114-stout/2258-guinness-foreign-extra-stout-clone Robiłem to piwko kilka razy(bomba poprostu) i próbowałem w wersji słabszej ale to już nie było to, nie ten smak. Ps. Najłatwiej przeliczyć z og na blg dzieląc dwie ostatnie cyfry przez 4. Czyli mamy 1093 więc bierzemy 93/4=23.25 Troszkę zaniżyłem Pozdro Ps2. To jest chyba ostry dyżur a my tu się rozgadaliśmy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) W przepisie OG 1,078=18.9blg Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) OG 1,078=18.9blg No tak ale zauważyłeś, że ten przepis składa się z dwóch osobnych warek gdzie pierwsza - ta duża to właśnie 1093 a po dodaniu 2l startera og spadnie do 1078?(tak ja wnioskuję). Czyli drożdże dodaję do warki 1093og? Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez Kunter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Wiesz lepiej, kombinuj ps. Napisz jak warzysz to piwo Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 pitch yeast from big starter. której części tego zdania nie zrozumiałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 To ja może zapodam link do tej receptury http://www.byo.com/s...tra-stout-clone Robiłem to piwko kilka razy(bomba poprostu) i próbowałem w wersji słabszej ale to już nie było to, nie ten smak. Ps. Najłatwiej przeliczyć z og na blg dzieląc dwie ostatnie cyfry przez 4. Czyli mamy 1093 więc bierzemy 93/4=23.25 Troszkę zaniżyłem Pozdro Ps2. To jest chyba ostry dyżur a my tu się rozgadaliśmy... No tak ale zauważyłeś, że ten przepis składa się z dwóch osobnych warek gdzie pierwsza - ta duża to właśnie 1093 a po dodaniu 2l startera og spadnie do 1078?(tak ja wnioskuję). Czyli drożdże dodaję do warki 1093og? Robiłeś kilka razy i nadal problemy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 której części tego zdania nie zrozumiałeś? ??? Mnie pytasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Robiłeś kilka razy i nadal problemy? Kilka razy na drożdżach irish ale 1048. Czy ja pytam jak warzyć to piwo czy radzę się na temat drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 No tak ale zauważyłeś, że ten przepis składa się z dwóch osobnych warek gdzie pierwsza - ta duża to właśnie 1093 a po dodaniu 2l startera og spadnie do 1078?(tak ja wnioskuję). Czyli drożdże dodaję do warki 1093og? Kilka razy na drożdżach irish ale 1048. Czy ja pytam jak warzyć to piwo czy radzę się na temat drożdży? To po co te znaki zapytania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Wiesz lepiej, kombinuj ps. Napisz jak warzysz to piwo Ok, napiszę jutro. Piwko jest rewelacyjne więc bardzo je polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) To po co te znaki zapytania? żeby skonfrontować moje podejście do tematu z podejściem kolegi które bylo jak wynika z powyższego dialogu troszeczkę inne. Pozdro. Ps. Kończmy temat bo wiem już wszystko co chaciałem wiedzieć na temat drożdży i nie blokujmy tego wątku. Dziękuję bardzo za opdowiedzi w tym temacie. Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez Kunter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) Hej, warzyłem witbiera z niesłodowaną pszenicą i teraz na dnie fermentora zalega jakaś dziwna ciemna warstwa cieczy (nad cienką warstwą drożdży). Pierwszy raz coś takiego widzę, co to jest, skrobia z pszenicy? Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Hej, warzyłem witbiera z niesłodowaną pszenicą i teraz na dnie fermentora zalega jakaś dziwna ciemna warstwa cieczy (nad cienką warstwą drożdży). Pierwszy raz coś takiego widzę, co to jest, skrobia z pszenicy? No skrobii to nie ma prawa ta być, po skleikowaniu i zacieraniu została scukrzona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 pewnie to osad drożdżowy i farfocle pochmielowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 może po prostu drożdże i białka poprzyczepiały się do ścianek i sprawiają wrażenie ze część jest jaśniejsza. Spróbuj pobujać fermentorem delikatnie i zobacz co się stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zakupiłem sobie chłodnicę http://www.piwo.org/gallery/album/76-chlodnica/ i mam pytanko bo mam do niej przyczepione plastiki jak widać na zdjęciu, które mi ją usztywniają, z tym związany mój problem, nie wiecie może czy w jakikolwiek sposób mogą one reagować z gorącą brzeczką? albo czy nie są toksyczne? Jutro mam zamiar robić piwko i użyje jej pierwszy raz i zastanawiam się czy na czas wyparzenia i chłodzenia ich nie zdjąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi