lkulos Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 dodawal ktos drozdze t 58 w temperaturze ponizej 20? Bo nie wiem czy musze podniesc temp brzeczki czy taka moze zostac wg mnie dolna granica nie ma aż takiego znaczenie gorzej jakbyś w drugą stronę przesadził bo by to mogło je zabić . jedyna uwaga to drożdże mogą się wolniej rozmnażać, ale tragedii nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 dodawal ktos drozdze t 58 w temperaturze ponizej 20? Bo nie wiem czy musze podniesc temp brzeczki czy taka moze zostac Tak, nawet dobrze im to zrobi. Praktycznie wszystkie górniaki zaczynam w 18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 (edytowane) dodawal ktos drozdze t 58 w temperaturze ponizej 20? Bo nie wiem czy musze podniesc temp brzeczki czy taka moze zostac Ostatnio dodałem uwodnione t-58 do Golda w temp. 19C fermentacja ruszyła bardzo szybko i bardzo intensywnie... Mam natomiast takie pytanie: Ile czekać na spuchnięcie saszetki activatora Wyesta? (II 2012) - czekam już czwarty dzień. Po jakim czasie mogę mieć pewnośc, że nic z tego nie będzie i cały aktywartor można z czystym sumieniem wywalić? Edytowane 12 Października 2012 przez H.M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 A trzymasz w ciepłym miejscu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 22C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Daj w cieplejsze miejsce. Ktoś pisał, że daje je ze rurki z tylu lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Cierpliwości. Moje activatory kiedyć startowały 7 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Dzięki...położe pod kaloryfer, niech leży. Może wystartuje. Poczekam do następnego tygodnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Tylko nie przesadź z temperaturą w drugą stronę, zmierz najpierw ile stopni tam masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Ja bym poczekał i obowiązkowo zrobił starter. Najlepiej dwu lub trzy stopniowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 (edytowane) Mam natomiast takie pytanie: Ile czekać na spuchnięcie saszetki activatora Wyesta? (II 2012) - czekam już czwarty dzień. Po jakim czasie mogę mieć pewnośc, że nic z tego nie będzie i cały aktywartor można z czystym sumieniem wywalić? Zgaduję, że to drożdże dolnej fermentacji? Edytowane 12 Października 2012 przez mareks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Nie, Belgi - Abbey II. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Ja swoje London Ale Wyeasta z marca aktywowałem w poniedziałek rano a dzisiaj rano saszetka była pięknie napuchnięta i zrobiłem z niej starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Musze zapytać bo moje obliczenia nijak sie mają do danych znalezionych we wszechwiedzącym internecie..jestem w trakcie chmielenia piwka i mam dodać cukru kandyzowanego..o ile wzrośnie Blg przez dodanie 500g cukru kandyzowanego do warki 20l? z moich wyliczeń wychodzi, że wzrost będzie na poziomie 2,5 Blg..zgadza się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 tak, dobrze policzyłeś, w przyliżeniu oczywiście, 100g cukru w 1000g roztworu wody i cukru to 10 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 (edytowane) A ja mam trochę inne pytanie. Nastawiam dzisiaj pilsa na drożdżach suchych W34/70. Wyszło mi więcej brzeczki niż planowałem bo aż 36 litrów. Zastanawiam się, czy wystarczy jeśli drożdże uwodnię i zadam, czy też powinienem najpierw je rozmnożyć. Wg opisu na ich opakowaniu to saszetka jest na 20/30 litrów. Wydaje mi się, że uwodnienie i zadanie na 36 litrów nie powinno być problemem, a jakie jest Wasze zdanie? Czy nie będzie drożdży za mało? Robertus Edytowane 13 Października 2012 przez roberto_g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Uwodnienie jest konieczne, inaczej połowa drożdży padnie po zadaniu. Do prawidłowej fermentacji lagera przy 12 blg i 36l potrzeba ok 648 mld komórek. To minimum 2 saszetki drożdży albo duży starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Skoro dziś już działasz, to czasu mało... Proponuję uwodnić drożdżaki i zadać w nieco wyższej temp. (15-17°C) i obserwować, kiedy się fermentacja rozpocznie, wtedy przenieść do docelowego miejsca fermentacji. Piwo nieco straci na "czystości", ale ograniczy to lag (opóźnienie w starcie drożdży) i generalnie powinno takie rozwiązanie wyjść "na plus" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Uwodnienie to wiem i tak planowałem. Ale sądzisz, że jednak starter by się przydał, tak? A jakbyś go proponował? Po prostu odlać z 1 litr brzeczki i do niej wlać uwodnione drożdże na powiedzmy 12 godzin? Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Hej, teraz zobaczyłem dopiero Twój wpis Kolomar. A może całą brzeczkę przenieść do garażu (14C) a starter przez noc w domu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 (edytowane) Każde z tych rozwiązań ma swoje plusy i minusy... Wiadomo, że czym brzeczka dłużej stoi bez drożdży, to zwiększasz ryzyko infekcji. Z drugiej strony robiłem tak nie raz (warzenie do późnych godzin wieczornych, chłodzenie a potem zostawienie na noc w garze, rano przelanie (napowietrzenie) i dodanie drożdży), tyle, że jestem dość pewny "czystości" swojego procesu. Edytowane 13 Października 2012 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Jeszcze się zastanawiam i łącząc dwa fakty: 1. Przy wrzuceniu bezpośrednio do fermentora połowa drożdży podobno ginie 2. Producent pisze na opakowaniu, że wrzucać bezpośrednio do fermentora dochodzę do wniosku, że skoro producent każe wrzucać do fermentora i wystarcza to na 20/30 litrów to po uwodniedniu powinno spokojnie wystarczyć na 30/40 litrów. Co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Litr to za mało, teoria mówi że potrzebujesz ponad 3 litrowy starter z mieszadłem. Zrób starter choćby na kilkanaście godzin, min 2 litry, mieszaj nim bardzo często napowietrzając brzeczkę, zadaj go jutro do cieplejszego piwa jak sugeruje kolomar. Bardzo dobrze napowietrz też brzeczkę przed zadaniem startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 dochodzę do wniosku, że skoro producent każe wrzucać do fermentora i wystarcza to na 20/30 litrów to po uwodniedniu powinno spokojnie wystarczyć na 30/40 litrów. Co o tym sądzicie? Skoro wiesz lepiej i wyczytałeś wszystko na opakowaniu to rób jak uważasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Zdecydowanie nie wiem lepiej, dlatego pytam. Na razie widzę, że wśród fachowców przeważa opcja startera, czekam na ewentualne inne opinie, a w razie czego to schłodzę wcześniej brzeczkę na ewentualny starter :-) Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi