Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

dodawal ktos drozdze t 58 w temperaturze ponizej 20? Bo nie wiem czy musze podniesc temp brzeczki czy taka moze zostac

 

wg mnie dolna granica nie ma aż takiego znaczenie gorzej jakbyś w drugą stronę przesadził bo by to mogło je zabić . jedyna uwaga to drożdże mogą się wolniej rozmnażać, ale tragedii nie ma ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dodawal ktos drozdze t 58 w temperaturze ponizej 20? Bo nie wiem czy musze podniesc temp brzeczki czy taka moze zostac

Ostatnio dodałem uwodnione t-58 do Golda w temp. 19C fermentacja ruszyła bardzo szybko i bardzo intensywnie...

 

Mam natomiast takie pytanie:

Ile czekać na spuchnięcie saszetki activatora Wyesta? (II 2012) - czekam już czwarty dzień. Po jakim czasie mogę mieć pewnośc, że nic z tego nie będzie i cały aktywartor można z czystym sumieniem wywalić?

Edytowane przez H.M.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Mam natomiast takie pytanie:

Ile czekać na spuchnięcie saszetki activatora Wyesta? (II 2012) - czekam już czwarty dzień. Po jakim czasie mogę mieć pewnośc, że nic z tego nie będzie i cały aktywartor można z czystym sumieniem wywalić?

 

Zgaduję, że to drożdże dolnej fermentacji?

Edytowane przez mareks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Musze zapytać bo moje obliczenia nijak sie mają do danych znalezionych we wszechwiedzącym internecie..jestem w trakcie chmielenia piwka i mam dodać cukru kandyzowanego..o ile wzrośnie Blg przez dodanie 500g cukru kandyzowanego do warki 20l? z moich wyliczeń wychodzi, że wzrost będzie na poziomie 2,5 Blg..zgadza się?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja mam trochę inne pytanie.

 

Nastawiam dzisiaj pilsa na drożdżach suchych W34/70.

Wyszło mi więcej brzeczki niż planowałem bo aż 36 litrów.

 

Zastanawiam się, czy wystarczy jeśli drożdże uwodnię i zadam, czy też powinienem najpierw je rozmnożyć.

Wg opisu na ich opakowaniu to saszetka jest na 20/30 litrów.

Wydaje mi się, że uwodnienie i zadanie na 36 litrów nie powinno być problemem, a jakie jest Wasze zdanie?

Czy nie będzie drożdży za mało?

 

Robertus

Edytowane przez roberto_g
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwodnienie jest konieczne, inaczej połowa drożdży padnie po zadaniu.

Do prawidłowej fermentacji lagera przy 12 blg i 36l potrzeba ok 648 mld komórek.

To minimum 2 saszetki drożdży albo duży starter.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro dziś już działasz, to czasu mało... Proponuję uwodnić drożdżaki i zadać w nieco wyższej temp. (15-17°C) i obserwować, kiedy się fermentacja rozpocznie, wtedy przenieść do docelowego miejsca fermentacji. Piwo nieco straci na "czystości", ale ograniczy to lag (opóźnienie w starcie drożdży) i generalnie powinno takie rozwiązanie wyjść "na plus"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwodnienie to wiem i tak planowałem.

Ale sądzisz, że jednak starter by się przydał, tak?

 

A jakbyś go proponował?

Po prostu odlać z 1 litr brzeczki i do niej wlać uwodnione drożdże na powiedzmy 12 godzin?

 

Robert

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Każde z tych rozwiązań ma swoje plusy i minusy... Wiadomo, że czym brzeczka dłużej stoi bez drożdży, to zwiększasz ryzyko infekcji. Z drugiej strony robiłem tak nie raz (warzenie do późnych godzin wieczornych, chłodzenie a potem zostawienie na noc w garze, rano przelanie (napowietrzenie) i dodanie drożdży), tyle, że jestem dość pewny "czystości" swojego procesu.

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze się zastanawiam i łącząc dwa fakty:

1. Przy wrzuceniu bezpośrednio do fermentora połowa drożdży podobno ginie

2. Producent pisze na opakowaniu, że wrzucać bezpośrednio do fermentora

 

dochodzę do wniosku, że skoro producent każe wrzucać do fermentora i wystarcza to na 20/30 litrów to po uwodniedniu powinno spokojnie wystarczyć na 30/40 litrów.

Co o tym sądzicie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Litr to za mało, teoria mówi że potrzebujesz ponad 3 litrowy starter z mieszadłem.

Zrób starter choćby na kilkanaście godzin, min 2 litry, mieszaj nim bardzo często napowietrzając brzeczkę, zadaj go jutro do cieplejszego piwa jak sugeruje kolomar.

Bardzo dobrze napowietrz też brzeczkę przed zadaniem startera.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dochodzę do wniosku, że skoro producent każe wrzucać do fermentora i wystarcza to na 20/30 litrów to po uwodniedniu powinno spokojnie wystarczyć na 30/40 litrów.

Co o tym sądzicie?

 

Skoro wiesz lepiej i wyczytałeś wszystko na opakowaniu to rób jak uważasz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowanie nie wiem lepiej, dlatego pytam.

Na razie widzę, że wśród fachowców przeważa opcja startera, czekam na ewentualne inne opinie, a w razie czego to schłodzę wcześniej brzeczkę na ewentualny starter :-)

 

Robert

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.