olo333 Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 To już nie rozumiem czy masz słód, czy nie. Użyj tak około 200 g na litr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hvar_anka Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Tak musisz to zatrzeć jeśli oczywiście to nie ekstrakt. A ile? Na 1 l to 1/20 tego co na 20 l ok. 10°Blg starczy Dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 15 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Potrzebna pilna konsultacja. Uwarzona warka stouta. Niestety dostępne są tylko drożdże t-58 i dolniaki s-23. Których radzicie użyć? Do fermentacji może być temperatura 14-16* w piwnicy albo 20-21* w mieszkaniu, więc jedne i drugie będą pracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 s-23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawsze Opublikowano 18 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 (edytowane) Witam. Nastawiłem trzecią warkę z własnego słodu. Pierwsze dwie były małe (po 6 litrów gotowego wyrobu), teraz zrobiłem 35l i prawdopodobnie przechmieliłem. Dałem 80g suszonego chmielu (Zebranego w polach), piwo jest dość mocno goryczkowe. Czy to jest za dużo? Miałem zamiar dziś dorbić kolejne 35l i wlać do większego dymiona ale niestety nie wyrobiłem się z czasem. Jeżeli jest to za dużo czy jutro nie będzie za późno na rozmajenie? Edytowane 18 Października 2011 przez zawsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Witam. Nastawiłem trzecią warkę z własnego słodu. Pierwsze dwie były małe (po 6 litrów gotowego wyrobu), teraz zrobiłem 35l i prawdopodobnie przechmieliłem. Dałem 80g suszonego chmielu (Zebranego w polach), piwo jest dość mocno goryczkowe. Czy to jest za dużo? Miałem zamiar dziś dorbić kolejne 35l i wlać do większego dymiona ale niestety nie wyrobiłem się z czasem. Jeżeli jest to za dużo czy jutro nie będzie za późno na rozmajenie? Możesz spokojnie jutro , co to za chmiel ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawsze Opublikowano 18 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 (edytowane) Chmiel jakiś rosnący dziko:) Piwo jest pszeniczne. Połowa słodu pszenicznego połowa jęczmiennego. Jakie ilości chmielu powinny być na 35l Warkę? Edytowane 18 Października 2011 przez zawsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Chmiel jakiś rosnący dziko:) Jak chmieliłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 18 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Brzeczka od razu po chmieleniu zwykle wykrzywia ryja- po fermentacji się ułoży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawsze Opublikowano 18 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 (edytowane) Odlałem około 8l brzeczki i gotowałem godzinę. Dołożyłem fotki wcześniej. Edytowane 18 Października 2011 przez zawsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 (edytowane) Odlałem około 8l brzeczki i gotowałem godzinę. Dołożyłem fotki wcześniej. Może inaczej , jakie dawki i w której minucie ? Garnek słusznej wielkości, dlaczego chmieliłeś osobno ? Edytowane 18 Października 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawsze Opublikowano 18 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Wszystko poszło na początku gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Jeśli to goryczkowy to max 40g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawsze Opublikowano 18 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Dzięki za pomoc. Kupie jutro większą łyżkę(nie mogłem więcej wlać ponieważ nie miał bym jak mieszać w garze), ześrutuję trochę słodu, nastawię 45l i zmieszam z tym to powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Witam, warzę właśnie piwo, pierwszy raz z automatycznym mieszadłem. Podczas gotowania na ścianie garnka widać czarny osad, a na łopatach mieszadła (stal nierdzewna) wyszły zielone kropki. Nie przejmować się czy warka do wylania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Dodawałeś słód barwiący ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Używasz mieszadła do gotowania czy to przejęzyczenie? Czy mieszadło spawałeś? Jeśli tak to jakim sposobem, materiałem? Czy spawy były wytrawione? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Nie dodawałem słodu barwiącego. Tak, mieszadło chodzi w czasie gotowania i łopaty dokręcone są nakrętkami kontrującymi na pręcie gwintowanym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 (edytowane) Zrób fotkę. Jeśli stal nierdzewna bez i bez spawania to nie powinna wejść w żadną reakcję. Śmiało gotuj do końca. Zielone to mi się bardziej z miedzią i mosiądzem pasuje. Edytowane 19 Października 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 coś takiego: http://img804.imageshack.us/img804/7297/72392780.jpg http://img708.imageshack.us/img708/5599/98668065.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Wygląda to na zwykłe osady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 (edytowane) Nie jestem metalurgiem, ale mam kilka elementów ze stali nierdzewnej a czegoś takiego nigdy nie widziałem. Moim zdaniem ktoś Cię w konia zrobił mówiąc, że to nierdzewka.Jakiś stop z aluminium? A da się to zetrzeć? Edytowane 19 Października 2011 przez jacekan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 (edytowane) Na zdjęciu może tego dobrze nie widać ale osad na garze jest naprawdę czarny, wcześniej takiego nie miałem. edit: to zielone idzie ale żeby uzyskać głądką powierzchnię to zwykłym płynem do naczyń nie. Jeżeli to nie jest nierdzewka to co mogło niedobrego dostać się do brzeczki? Edytowane 19 Października 2011 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 no,to na garze słabo wygląda,jakby się czarna farba rozpuściła,ja bym się bał to pić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 (edytowane) mieszadła używasz przy gotowaniu? Ten osad wygląda bardzo podobnie do tego co jest na mieszadle. Jak dla mnie, to mogło się coś rozpuścić (np coś z mieszadła) i później po prostu pozostało na garnku w miarę opadania lustra cieczy. Pręt gwintowany też z nierdzewki? Edytowane 19 Października 2011 przez Merv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi