Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś zrobiłem swojego pierwszego lagera i za chwilę będę dodawał uwodnione Saflager W-34/70 Mogę takie świerzo uwodnione drożdże dodać do brzeczki 15°C, czy lepiej je jakoś hartować przez dodawanie do drożdży po trochu zimnej brzeczki? Mam zamiar dodać w 15°C i w zchłodzić do 12°C i tak utrzymywać.

A może uwodnione drożdże włożyć na 15 minut do lodówki?

Przygotuj sie na długi start fermentacji

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Zlać z dna fermentora do wygotowanego słoja, lekko dokręcić i do lodówki;

2. Jak najkrócej. W lodówce do 4tyg., chociaż działają dobrze także po dłuższym przechowaniu;

 

To tak na szybko. Więcej o przechowywaniu znajdziesz w innych wątkach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

właśnie przygotowałem się do butelkowania "Koziołka Skalnego" (receptura z książki "Znakomite piwa - sprawdzone receptury", s. 65), gęstosć początkowa 16,5 Blg, dzisiaj jeszcze nie mierzyłem.

Według przepisu, który jest na 17 litrów, do refermentacji powinno się dać 200g cukru buraczanego białego, czyli prawie 12g na litr.

Podejrzewam, że musi to być jakaś pomyłka, nawet jeżeli cukier buraczany ma jakieś inne właściwości (o czym mi nic nie wiadomo). Nie wiem czy gdzieś na forum nie był poruszany problem tej receptury, ale nie mogę tego w tej chwili znaleźć.

 

Czy ktoś może orientuje się ile cukru powinno się dodać do tego piwa ? Użyłem drożdży S-04.

 

I jeszcze jedno pytanie bo chyba zgłupiałem: czy "cukier buraczany biały" (tak jest w przepisie) to po prostu zwykły, pospolity cukier ? :)

Edytowane przez gąsior
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam mam problem. Chyba mam pierwszy kwas. Belgian Dubbel z pod tego linka http://www.piwo.org/..._40#entry175480 Bardzo długo mi fermentował w tym poście opisywałem problemy z nim http://www.piwo.org/..._60#entry177751 Właśnie przystąpiłem do butelkowania i piwo jest kwaskowate. Na wierzchu brak jakichkolwiek błon czy innych oznak infekcji. Jak myślicie butelkować, jest możliwość, że ta kwaśność trochę odejdzie? Czy w kanał?

Edytowane przez Afghan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciężko cokolwiek stwierdzić Afghan przy tego rodzaju drożdży ja bym zwiększył temperaturę do lepszego odfermentowania, bo z tego co czytałem to one potrzebują tego. Co do kwaskowatości to ciężko powiedzieć, zabutelkuj wylać zawsze zdążysz! Jak coś się pojawi to w butelkach, a jak będzie mocny kwas to będziesz miał do podlewania mięsa i do marynat :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proszę o pomoc, jestem w trakcie filtracji i niestety brzeczka ledwie kapie z kranika.

Mam dość krótki oplot (40cm), temperatura młóta przed filtracją to 79^C, przez pierwsze parę minut w wężyku utrzymywał się słup cieczy, ale teraz mimo kilku prób zalania od nowa wodą, cały czas ciecz uchodzi i później już ledwo kapie. Prawdopodobnie mam nieszczelny kranik, bo nawet jak w wężyku była ciecz, to od góry zaczęły się pojawiać bąbelki powietrza, które wypierają ciecz. W tym momencie filtruje się litr w kilkanaście minut. Czy da się coś na to poradzić ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wężyk zalewasz wodą, czy pozwalasz by napełnił się brzeczką- jeżeli nalewasz do wężyka wodę to część powietrza wpychasz do środka.

Trzymaj wężyk by powoli się wypełnił i opuszczaj, pilnuj by koniec był w filtracie, ewentualnie zrób syfon na wężu

Jak nie pomoże to zostaw do rana niech kapie, wysłodzisz na raty rano, chyba że jutro dopracy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.