skybert Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Masz też zbyt gęsty zacier. Ten zasyp powinieneś zacierać w ok 16-17 litrach. Zaciągnij ustami, czasami pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Wczoraj przyszły drożdże Koelsch od Wyeasta. Sęk w tym, że jeszcze wczoraj byłem w szpitalu i nie wiem w jakim stanie przyszły, ale dziś po otwarciu lodówki stwierdziłem, że są nieco napuchnięte. Pewności niestety nie mam czy woreczek z pożywką został zgnieciony. Wyciągnąłem je do temperatury pokojowej na kilka godzin i leciutko, ale to bardzo leciutko spuchły bardziej (działanie temperatury?) Co z nimi robić? Może te drozdżyki tak mają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 zostaw w pokoju,upewnisz się czy są walnięte czy nie,jak puchną to pewnie są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 (edytowane) No taki był mój pierwszy zamysł, ale doświadczenie małe z takimi drożdżami. Najwyżej zrobię starter, i coś uwarzę. Edytowane 8 Stycznia 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 (edytowane) Raz do mnie przyszła paczka z WY1056, całkiem napuchnięta, myślałem że zgnieciona, okazało się że woreczek w środku był nietknięty. Na drożdżach wyszła świetna AIPA (starter robiłem), użyte po 2 tygodniach, trzymane w lodówce. Edytowane 8 Stycznia 2013 przez Winger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zaraz zaczynam chmielenie i mam watpliwość. Mam chmiel Pilgrim z 2009 roku zapachu nie ma prawie wcale. Kwestia czy zepsuje on smak goryczki czy nie? Był pakowany hermetycznie dopiero otwarłem ale nie wiem ile stał w sklepie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 zepsuć nie zepsuje, najwyżej nie będzie goryczkowe - jaka masz warkę i ile zamierzasz go dać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 zepsuć nie zepsuje, najwyżej nie będzie goryczkowe - jaka masz warkę i ile zamierzasz go dać? na 26litrow daje 50g admirala i 25 g ekg a tego poprostu chialem sie pozbyc i dac na 30 min 25 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 jak chcesz sie go pozbyć to zostaw np. do witbiera, będzie idealny goral89 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Albo do lambica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Ok dzięki za pomoc. Użyłem 25 gramow na 30 min. Teraz chciałbym poruszyć pewną kwestie. Jeżeli chmiel ten miał 10 %Aa a partia pochodziła z 2009 to jak moge wyliczyć choćby teoretycznie % Aa obecnie...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 chyba nie ma takiej możliwości bez zaawansowanego sprzętu laboratoryjnego.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 W beer smiths'ie jest taka opcja. Ale obejmuje ona tylko pół roczny ubytek. Ale rozumiem ze chmiel z 2009 nigdy nie bedzie mial 10 %Aa i tutaj nie zależy mi na dokladnej wartości ale na przybliżeniu czy to 1 bardziej 5 czy moze 8. Chyba nie potrzebnie go kupiłem bo teraz IBU będzie zagadka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 jest wiele czynników, które maja wpływ - poczytaj sobie ten artykuł - http://www.old.acta-agrophysica.org/artykuly/acta_agrophysica/ActaAgr_182_2010_16_2_369.pdf może coś ci naświetli, jeśli nie to załóż odpowiedni wątek, bo to nie jest kwestia pilnej pomocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Fakt. Dziekuje za pomoc i nie off topuje bo faktycznie temat już stracił na aktualności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zabieram się do rozlewu zaraz, póki co ogarniam butelki od kumpla. Czy buteleczki 0.25 z zakręcanym kapslem się nadadzą? Oryginalny kapsel mam jeden, jak zakapsluję normalnie to będzie trzymać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Sprawdź na sucho czy trzyma jak tak to kapsluj jak nie to coś innego użyj. Nie jestem pewien czy nie będzie się kruszył gwint szklany, ale możliwe że nie, bo kiedyś używałem calsberga zakręcanego i dawał radę, później zrezygnowałem z zielonych butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Zabieram się do rozlewu zaraz, póki co ogarniam butelki od kumpla. Czy buteleczki 0.25 z zakręcanym kapslem się nadadzą? Oryginalny kapsel mam jeden, jak zakapsluję normalnie to będzie trzymać? Nie ma z tym problemu, mało tego ponoć możesz bajerancko taki kapsel odkręcić jak w reklamie. Choć zwyczajowo z otwieracza traktuję taką butelkę. Edytowane 13 Stycznia 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Nie jestem pewien czy nie będzie się kruszył gwint szklany, ale możliwe że nie, bo kiedyś używałem calsberga zakręcanego Parę razy dostawałem piwo w tym szkle, przychodziło też pocztą i kapsel wytrzymywał. Co ciekawe, Carlsberg Elefant-300 razy lepszy niż zwykły jest kapslowany normalnie. Edytowane 13 Stycznia 2013 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Panowie i Panie czy to jest infekcja? Piwko to dolniak na W 2007 a w smaku jest niby ok, tylko co to pływa po powierzchni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Wygląda mi na drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Wygląda mi na drożdże. Mnie też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Kolego to są resztki po czapie drożdżowej jeżeli chcesz poczytać o infekcjach i wiedzieć jak je rozpoznawać to doradzam przeczytanie wykładu kolegi Masona, a jest on tu: http://www.wolczaska.pl/Infekcje.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Dzięki wszystkim za pomoc! Swoją drogą to czego te drożdże nie chcą opaść ? toż to 26 dni fermentacji burzliwej a początkowe blg 11.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzzior Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Witam Będę wdzięczny za poradę w następujących tematach: 1) Porter 25 blg zaszczepiony 2 paczuszkami Saflager 34/70, po 3 tygodniach burzliwej jeszcze pracował (12-13 stopni) zostawilismy na tydzień dłużej. Potem przelany na cichą, po 2 kolejnych tygodniach blg = lekko poniżej 10. Istnieje prawdopodobieństwo zbyt słabego napowietrzenia - ale pytanie brzmi: czy zakładając, że przez kolejny tydzień nie zejdzie poniżej 10, po zabutelkowaniu wyprodukujemy miny? Może da się to jakoś jeszcze dofermentować? A może nie ma potrzeby? Poradźcie proszę, bo to nasze pierwsze piwo o tak wysokim blg. 2) Druga sprawa: wszyscy piszą elaboraty o unikaniu śrutowania w pomieszczeniu w którym następują operację na wystudzonej brzeczce. Ok, jest to z grubsza zrozumiałe, ale co zrobić z wrzucaniem zasypu do kadzi zaciernej w warunkach domowych? Jak by na to nie patrzeć, efekt ten sam, mąka i pył w całym pomieszczeniu z brzegami samego garnka włącznie? Mozna przyjąć, że garnek się wysterylizuje podczas gotowania, ale chyba jedyną metodą jest dokonywanie zasypu pod jakimś przykryciem. Zwracacie na to uwagę? Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi