Makaron Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Jak nie masz słodu pilzeńskiego by zscukrzyć zacier, to podtrzymaj odpowiednią temperaturę jeszcze z godzinkę i filtruj. Coś z tego wyjdzie, może nie być najlepsze i może nie być zbyt trwałe, zle da się wypić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Zacieram właśnie Dunkelweizena. Chciałem podbić trochę kolor i myślałem o tym, żeby na koniec zacierania dorzucić 50 gramów słodu palonego. Niestety nie mam czekoladowego pszenicznego. Mam tylko trochę jęczmienia palonego i słód czekoladowy 900 ebc. Który z dodatków będzie lepszy? Zależy mi tylko na kolorze i nie chcę w piwie posmaków palonych. Czy może zupełnie odpuścić ten dodatek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 (edytowane) daj czekoladę /słód/ - będziesz zadowolony Edytowane 23 Marca 2013 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Dzięki, tak też zrobiłem. Właśnie filtruję - kolor pierwsza klasa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian1024 Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Ile maksymalnie brzeczki można zlać do standardowego fermentora plasitkowego 31.5 ? 25 litrów nie będzie za dużo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 (edytowane) To wszystko zależy od drożdży i temperatury fermentacji. Będziesz fermentował w niższych temperaturach to przy 25 litrach drożdże raczej nie wyjdą. Edytowane 24 Marca 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Ile maksymalnie brzeczki można zlać do standardowego fermentora plasitkowego 31.5 ? 25 litrów nie będzie za dużo ? Jeśli piana nie będzie mocno gęsta jak ciasto bezowe albo pianka uszczelniająca , to nawet 29 l się da. Jest jedno ale, nie mozna tego przewidzieć wcześniej. Ryzyk-fizyk... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 25-27l spokojnie możesz przyjąć jak normę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Witam, Wczoraj uwarzyłem Black IPA. Gar zostawiłem do chłodzenia na ganku. Wróciłem z prac i pokrywa była uchylona (jakieś 10-15%) średnicy. Najprawdopodobniej pies zahaczył ogonem, bo innego wytłumaczenia na szybko nie znajduję. Istnieje wielkie ryzyko zainfekowania. Czy można znów zagotować brzeczkę, żeby zabić ewentualnych intruzów? Co można zrobić w takiej sytuacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 (edytowane) Ogonem? Raczej mordę włożył . Na mojego w czasie warzenia muszę uważać, bo już w trakcie śrutowania chętnie słód wyjada. Pewnie, że można zagotować. W tym przypadku nawet powinieneś. Edytowane 27 Marca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Tak. Ogonem, to labrador, jak ktoś wchodzi do domu to tak się wita, że jest w stanie ogonem zdewastować pół chałupy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 ratunku, co robić? jedna z moich warek ma jakiś taki siarkowodorowy aromat, wypiłem wczoraj sześć piw a dzisiaj dziwnie się czuję czy nic mi nie grozi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 wypiłem wczoraj sześć piw a dzisiaj dziwnie się czujęczy nic mi nie grozi? :lol: Aspirynka pomoże A jeśli coś było z piwem nie tak to najwyżej biegunka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 wypiłem wczoraj sześć piw a dzisiaj dziwnie się czuję To dobre, wczoraj miałeś ponad 2 promile alkoholu we krwi, a dzisiaj jesteś zdziwiony, że źle się czujesz , klina walnij. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 jestem rozczarowany brakiem troski czy aby siarkowodór mi nie zaszkodził tym niemniej mój poprzedni wpis był tylko żartem primaprilisowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Witam , potrzebuje małej pomocy.... weryfikacji... podłączenia kabelków w sterowniku Boleckiego. Nie chce wystrzelić go w kosmos podłączając fazę... a nóż okaże się że jednak coś źle wetknąłem z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Jest szansa, że ktoś pomoże w w/w sprawie ? -- btw schemat jest dostępny na stronie - http://bolecki.pl/foty/Pliki/echart_v5.rar Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 U mnie na piwie w fermentatorze pojawił się osad... wygląda trochę jak osad z bardzo twardej wody, jaki czasami robi się na zimnej herbacie. Piwo smakuje ok., nie wyczuwam żadnych niewłaściwych posmaków... Co to może być? Ratować? Wylać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) U mnie na piwie w fermentatorze pojawił się osad... wygląda trochę jak osad z bardzo twardej wody, jaki czasami robi się na zimnej herbacie. Piwo smakuje ok., nie wyczuwam żadnych niewłaściwych posmaków... Co to może być? Ratować? Wylać? Jeśli jest to tzw. "film" to znaczy że masz tlenowce. Kiedyś chłopaki pisali by szybko butelkować i szybko spić. Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Jest szansa, że ktoś pomoże w w/w sprawie ? wyglada OK, ale zmień ten kabelek "230V" bo z tego co widać to on ma może z 0,5 mm2 (no może 0,75 ), a dobrze by było żeby nie był cieńszy od tego do grzałek (najlepiej 2,5 mm2). Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 U mnie na piwie w fermentatorze pojawił się osad... wygląda trochę jak osad z bardzo twardej wody, jaki czasami robi się na zimnej herbacie. Piwo smakuje ok., nie wyczuwam żadnych niewłaściwych posmaków... Co to może być? Ratować? Wylać? Jeśli jest to tzw. "film" to znaczy że masz tlenowce. Kiedyś chłopaki pisali by szybko butelkować i szybko spić. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolek Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Wygląda ok, doczepił bym się do tego że mieszadło lub grzałki sterujesz "zerem". Powinieneś fazę puścić przez ster, a zero podpiąć bezpośrednio. DO tego uwaga Dr2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Sorry, planowałem malinowe babskie ochmielić na goryczkę Perle a na aromat east kent goldings 30 gram na 5 minut na 20 litrów. No i okazuje się, że east goldings nie mam. To co: Lubelski, Sybilla, Citra, Cascade, Hallertau, Amarillo? Stoję nad garem i kombinuję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Daj sybille reszty (oprócze lubelskiego) trochę szkoda na malinowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 sybilla i lubelski w zasadzie 1 do 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi