josefik Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Czy, poniewaz i tak bedzie jeszcze chmielona na zimno, moge na razie olac oddzielenie chmielin? Nie, nie możesz. Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 czemu? za duzo goryczy w gotowym piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Nie kombinuj. Postępuj zgodnie z ogólnie przyjętym schematem. To nie będzie miało dobrego wpływu na fermentację - osady "posklejają" i ubiją Ci część drożdży, odbije się to również na jakości piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Juz oddzielone i chlodzi sie dalej, po prostu bylem ciekaw dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian1024 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 (edytowane) Jaki maksymalny zasyp mogę wsypać do gara 30-33litry? 5kg wyda czy będzie za mały ? Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez adrian1024 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 5 kg luźniutko, do tego idzie statystycznie 15 litrów, ja planuję zaraz warzyć prawie 7 kg, ale będzie pod dekiel... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Ja zacierałem 7,5kg słodu w 17l i miałem jeszcze sporo miejsca, ze spokojem mogłem zacierać w 19l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Do zacierania nie potrzeba aż tyle miejsca w garze, raczej trzeba myśleć czy na chmielenie miejsca starczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian1024 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Do zacierania nie potrzeba aż tyle miejsca w garze, raczej trzeba myśleć czy na chmielenie miejsca starczy. No właśnie źle się wyraziłem może. Chodziło o zacieranie + chmielenie Prawie pod korek będzie ,ale myślę ,ze powinno wydać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Można tak zrobić? Wygląda, że mi US 05 nowe nie ruszyły na piwie harcerskim (doba). To ja może zleję na cichą (nie planowałem...) Full Aroma Hops, odzyskam gęstwę też z US 05, przepłuczę i dodam tak ze 100 gram? Czy czekać drugą dobę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Jeżeli stoją dobę , to jeszcze można poczekać ,jeśli do jutra rana nic się nie będzie działo , to dodaj gęstwę. A w jaki sposób dodawałeś te US05 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Jeżeli rzeczywiście nie ruszyły (w co wątpię) to oczywiście dodanie gęstwy z FAH będzie dobrym rozwiązaniem. Nic płukać nie musisz, pobierz ok szklankę i wlej harcerskiemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 normalnie, zrehydratyzowałem 2o min i do wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Sprawdź gęstość. Przy bardzo niskim blg może mogłeś przegapić fermentacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 nie, ruszyło z ok 5 blg, straciłem z oka góra na 4 godziny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 nie, ruszyło z ok 5 blg, straciłem z oka góra na 4 godziny Napisz więcej o drożdżach. Póki co problemy były tylko z Nottingham ami nigdy z us 05. Co nie znaczy ze nie może się zdarzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Torebkę już wyrzuciłem więc Ci nie podam nru partii czy coś tam, ale kupione bardzo niedawno, przechowywane chlujnie. Uwodniły się prawidłowo, powstała ładna emulsja. W momencie podania do rehydratacji woda miała ok. 28 stopni, wrzucone do brzeczki o temp. ok 25 stopni. Ani banieczki. Byłoby mi podwójnie szkoda, bo zamierzam w przyszłym tygodniu uwarzyć na gęstwie po tych drożdząch AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 nie, ruszyło z ok 5 blg, straciłem z oka góra na 4 godziny Być może te 4 godziny wystarczyły? Albo może fermentacja jest mało burzliwa i nie ma piany? Tak czy inaczej: sprawdź blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 (edytowane) Wiecie co, Dobrodzieje? Ciekawa sprawa. Owoż: śladu piany ni ma, ale się mię w rurce bulgotce zaczął przechylać poziom wody i pokrywa od fermentora jakby zaczęła pęcznieć.Wsadziłem więc ryja i czuję wyraźny zapach taki fermentacyjno drożdżowy, ale taki bardziej ja wiem, jakbym na piekarskich podpiwek robił. Bailing trudno mi orzec, bo zmierzyłem był ok 5, a teraz może i spadł ciutę, nie wiem... Może być, że fermentuje bez piany? Edycja: aha, zgodnie z zasadami "stylu" zacierałem na słodko. Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Witam! Właśnie gotuję wodę na zacieranie pilsnera, woda to źródlanka z miejscowego źródła, dobra woda, nie zostawia kamienia itd, herbatę tylko na niej robimy. Teraz takie pytanie, zasyp robię w 50stopniach, czy muszę wodę przegotować najpierw? Ostatnie 5 warek tak robiłem, ale trochę mi szkoda czasu na zagotowanie 15litrow a później ich ochłodzenie o połowę.. Bardzo bym prosił o szybką odpowiedź, czy muszę doprowadzić do wrzenia i przegotować wodę przed zacieraniem. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Nie, nie trzeba gotować, to bez sensu przy takiej wodzie. Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Ale z jakiego źródła ta woda, nie pijecie jej nieprzegotowanej? No nie wiem czy warto jak przy chmieleniu i tak będziesz gotował wszystko godzinę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Źródło? Nie wiem, źródło z którego wypływa rzeczka Nie, tylko do herbaty jej uzywamy(przywozimy w butelkach 5litrowych), ale słyszałem, że nieprzegotowana też jest smaczna, bo mama czasami pije. Cała miejscowość sobie dowozi taką wodę. Ok, to zacieram bez przegotowywania, dzięki! Bardzo mi na rękę taka informacja, dobry piątek! ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 mam taki problem podczas zacierania nie podniosę temperatury do 78 stopni bo nie mam tyle miejsca w fermentatorze. wpierw muszę odfiltrować część czy odfiltrowaną brzeczkę podgrzać do danej temperatury i zwrócić ją do zacieru? czy zostawić ją w spokoju i podnieść do 78stopni wodą do wysładzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Podgrzanie do 78C ma na celu "wyłączenie" enzymów i rozrzedzenie zacieru. Zatem możesz nieco wypuścić i dolać gorącej wody. Jeśli to nie będzie 78, a 76C to też się nic nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi