maciek1221 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Ok dzięki, chmieliłem 75 minut, sypnąłem około 70g chmielu, powinno wyjść dobre piwo, mam nadzieję Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Czołem załoga. Zrobiłem pseudo starter z drożdży wb-06 na pszeniczne, które będę jutro zacierał. Pseudo bo nie mam jeszcze rdzenia do mieszadła i po prostu do kolby dałem brzeczkę 0,3L i wsypałem drożdże. Po godzinie zaczęła się robić pianka, tylko się zastanawiam czy co jakiś czas zamieszać? Co Wy na to? Na logikę, skoro mieszadło ciągle kręci to jak pokręcę kolbą ręcznie to też będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 cudnie będzie po prostu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 jutro warzę malinowe celuje w 22l 12 BLG to tego wlewam 1,1 l syropu herbapol malina. 100ml syropu to 81, 4 węglowodanów. więc czy podniesie mi sie poziom BLG a jeśli tok to do ilu??? będę używał suchych drożdży safale S-04 a chce piwo max 5,5% alkoholu. Proszę o odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 jutro warzę malinowe Jutro to trzeba przyjechać do Szreniawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 (edytowane) jasne, że Ci się blg podniesie, przy parametrach, które podałeś, to 1,1l syropu podniesie Ci blg o jakieś 3,875. oczywiście, to tylko wyliczenia teoretyczne. Przy założeniu, że dodane z syropem cukry będą w całości fermentowane, to uzyskasz miej więcej 16blg, czyli około 6,5-7,5% alkoholu v/v Edytowane 27 Kwietnia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 to jeśli chce max 13 Blg to brzeczkę tak wysładzać by uzyskać 9 blg a resztę podniesie mi syrop. Tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 to wysładzać musisz do 7blg, bo po gotowaniu podniesie się miej więcej do 9 i jak dodasz syrop do będziesz miał około 12blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 to wysładzać musisz do 7blg, bo po gotowaniu podniesie się miej więcej do 9 i jak dodasz syrop do będziesz miał około 12blg dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 po jakim czasie enzymy rozkładające skrobię startują? przy zacieraniu infuzyjnym, gdy do wody 75 stopni wsypujemy słody aby się temperatura ustatkowała w okolicach 70stopni. czy wtedy nie zabijamy owych enzymów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Nie. A ściślej nie wszystkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Jeszcze w tej temperaturze nie, od 78, 80 się dezaktywują. Tylko dlaczego od tak wysokiej temperatury startujesz? Celowo tylko przerwa dekstrynująca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 dziś pracowity dzień. 28L pszenicy rozlane, ciemna pszeniczka zatarta. aktualnie czekam na gotowanie. Pytanko czy wypłukaną gęstwę z piewszej warki nakarmić brzeczką? gęstwę będę zadawał jutro rano po nocnym chłodzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Nie ma takiej potrzeby, napowietrz dobrze brzeczkę i zadaj te drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 jesli do piwa nie dodaje chmielu to jak dlugo gotowac brzeczke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 30 min powinno wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 (edytowane) 30 min powinno wystarczyć. Czas gotowania nie jest uzależniony od dodania, bądź nie, chmielu. Gotowanie ma na celu usunięcie niechcianych substancji, głównie DMS. Edytowane 30 Kwietnia 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 (edytowane) Intensywne gotowanie przez 30min powinno ulotnić niechciane substancje. Takie moje zdanie. Edytowane 30 Kwietnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosolis Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Na dzisiaj zaplanowałem zlewanie STOUTA do butelek po 10-dniowej cichej. Niestety dostałem pilną wiadomość i muszę wyjechać. Czy i ew. jakie niebezpieczeństwo czyha, jeżeli odłożę to do soboty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Może spokojnie poleżeć do soboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosolis Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Czy mech irlandzki można przedawkować? Co się stanie jak go się da za dużo? Spojrzałem do starego przepisu gdzie dałem 10g i tyle samo dałem teraz, ale nie zauważyłem że wtedy miałem 40l a teraz 23l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 Czy mech irlandzki można przedawkować? Wątpię. Co prawda każde zioło można przedawkować, ale kilka gramów więcej to żadna różnica. Ilość zalecana do sklarowania 20 litrów piwa wynika tylko z tego, że więcej nie ma potrzeby go dawać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 krótkie pytanie: czy przed zlewaniem na cichą robi się whirpool'a i zostawia na pół godziny czy od razu dekantować bez wzburzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 krótkie pytanie: czy przed zlewaniem na cichą robi się whirpool'a i zostawia na pół godziny czy od razu dekantować bez wzburzania? Ani się waż żadnego whirpoola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi