nike21 Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Tak, o ten. Dziwne jest to, że już go dzisiaj otworzyłem, ale tak szybko scrollowałem, że nie doczytałem, że to tego szukam . Dzięki Mibor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 13 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 Panowie kiedyś widziałem przepis na piwo gdzie podobni długo piana się utrzymuje i z opisu pamiętam iż nie startowało w żadnym konkursie ale przepis był najczęściej odwiedzanym w danym roku. Chyba z samego pilźnienskiego słody była robiona warka. Ktoś kojarzy może ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 https://wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 3 minuty temu, Alien844 napisał(a): Panowie kiedyś widziałem przepis na piwo gdzie podobni długo piana się utrzymuje i z opisu pamiętam iż nie startowało w żadnym konkursie ale przepis był najczęściej odwiedzanym w danym roku. Chyba z samego pilźnienskiego słody była robiona warka. Ktoś kojarzy może ? https://wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) Tylko z cukrem do refermentacji uwazaj. Podana ilosc jest jakby dwukrotnie za duza. Oblicz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 13 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 Godzinę temu, zasada napisał(a): https://wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) Tylko z cukrem do refermentacji uwazaj. Podana ilosc jest jakby dwukrotnie za duza. Oblicz. Wielkie dzięki, właśnie o ten przepis mi chodziło A mógłbyś mi powiedzieć zamiast szyszek ile dać granulatu, tyle samo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 Można dać jakieś 10% mniej, Goryczkę najlepiej przeliczyć w jakimś programie czy kalkulatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 13 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 15 minut temu, punix napisał(a): Można dać jakieś 10% mniej, Goryczkę najlepiej przeliczyć w jakimś programie czy kalkulatorze. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 36 minut temu, Alien844 napisał(a): Wielkie dzięki, właśnie o ten przepis mi chodziło A mógłbyś mi powiedzieć zamiast szyszek ile dać granulatu, tyle samo ? Policz w kalkulatorze bo trudno będzie znaleźć o takich samych % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 19 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 Ktoś kiedyś wrzucał film o fermentowaniu piw chmielonych na zimno w wiadrze z kranikiem i reduktorem osadu oraz rozlewie bezpośrednio z tego wiadra do butelek, minimalizując tym samym kontakt piwa z tlenem. Bardzo proszę o link do tego filmu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 19 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 33 minuty temu, smola napisał(a): Ktoś kiedyś wrzucał film o fermentowaniu piw chmielonych na zimno w wiadrze z kranikiem i reduktorem osadu oraz rozlewie bezpośrednio z tego wiadra do butelek, minimalizując tym samym kontakt piwa z tlenem. Bardzo proszę o link do tego filmu. Nie mam filmu, ale sam proces jest opisany w tych linkach: https://www.homebrewtalk.com/threads/how-to-bottle-neipa-without-kegging.676121/ W linku z reddita nie zalecają cold crushu, ale ja robię. Korzystałem wielokrotnie z tych metod i moje NEIPA starzeją się z godnością. Dodaję też wit C do każdej butelki (5ml do każdej butelki z roztworu 200ml wody na 4g wit C) za pomocą strzykawki. Od następnej warki chcę przetestować ten patent zamiast woreczków: Sitko już mam, udało się oderwać rączkę i wyszlifować krawędź na gładko. smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 19 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 Dzięki, niestety tu jest opisane chmielenie w woreczku, a tam było chmielenie luzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się