Skocz do zawartości

Gdzieś to było - link


cianek

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 lata później...

Panowie kiedyś widziałem przepis na piwo gdzie podobni długo piana się utrzymuje i z opisu pamiętam iż nie startowało w żadnym konkursie ale przepis był najczęściej odwiedzanym w danym roku.

Chyba z samego pilźnienskiego słody była robiona warka.

Ktoś kojarzy może ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Alien844 napisał(a):

Panowie kiedyś widziałem przepis na piwo gdzie podobni długo piana się utrzymuje i z opisu pamiętam iż nie startowało w żadnym konkursie ale przepis był najczęściej odwiedzanym w danym roku.

Chyba z samego pilźnienskiego słody była robiona warka.

Ktoś kojarzy może ?

https://wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l)

Tylko z cukrem do refermentacji uwazaj. Podana ilosc jest jakby dwukrotnie za duza. Oblicz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, zasada napisał(a):

https://wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l)

Tylko z cukrem do refermentacji uwazaj. Podana ilosc jest jakby dwukrotnie za duza. Oblicz.

Wielkie dzięki, właśnie o ten przepis mi chodziło :)

A mógłbyś mi powiedzieć zamiast szyszek ile dać granulatu, tyle samo ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Ktoś kiedyś wrzucał film o fermentowaniu piw chmielonych na zimno w wiadrze z kranikiem i reduktorem osadu oraz rozlewie bezpośrednio z tego wiadra do butelek, minimalizując tym samym kontakt piwa z tlenem. Bardzo proszę o link do tego filmu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

33 minuty temu, smola napisał(a):

Ktoś kiedyś wrzucał film o fermentowaniu piw chmielonych na zimno w wiadrze z kranikiem i reduktorem osadu oraz rozlewie bezpośrednio z tego wiadra do butelek, minimalizując tym samym kontakt piwa z tlenem. Bardzo proszę o link do tego filmu.

Nie mam filmu, ale sam proces jest opisany w tych linkach:

https://www.homebrewtalk.com/threads/how-to-bottle-neipa-without-kegging.676121/

W linku z reddita nie zalecają cold crushu, ale ja robię. 

 

Korzystałem wielokrotnie z tych metod i moje NEIPA starzeją się z godnością. Dodaję też wit C do każdej butelki (5ml do każdej butelki z roztworu 200ml wody na 4g wit C) za pomocą strzykawki. 

 

Od następnej warki chcę przetestować ten patent zamiast woreczków:

 

Sitko już mam, udało się oderwać rączkę i wyszlifować krawędź na gładko. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.