ASadam Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Gdzieś widziałem fotoreportaż jak przerobić silniczek od wycieraczek do mieszadła aby odpiąć masę. Teraz mam chwilę żeby się tym zająć ale nie mogę znaleźć. Pomoże ktoś? Bo jak się człowiek spieszy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Gdzieś widziałem fotoreportaż jak przerobić silniczek od wycieraczek do mieszadła aby odpiąć masę. Teraz mam chwilę żeby się tym zająć ale nie mogę znaleźć. Pomoże ktoś? Bo jak się człowiek spieszy... Chyba tego szukasz: http://www.piwo.org/topic/15519-kadz-zacierno-filtracyjna-warzelna-tez-z-kega/ Punkt 3 Napęd mieszadła ASadam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 PawelH jesteś wielki. Dzięki + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Gdzieś tu był przepis na zakąskę. Z tego co pamiętam był tam bakłażan, ser, suszone pomidory. Zdaje się, że najpierw to dawało się do piekarnika, a później marynowało. Kojarzy ktoś coś takiego? szukałem mozolnie i się poddałem, a chętnie bym coś takiego przygotował Hilfe! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 jakąś sałatke znalazłem ale to chyba nie to http://www.piwo.org/topic/17936-sa%C5%82atka-z-serem-gorgonzol%C4%85-suszonymi-pomidorami-i-rukol%C4%85/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 No niestety nie, a ja jestem przekonany, że gdzieś ten bakłażan tutaj jest. Nawet wydaje mi się, że w temacie o hermelinie to było, ale za diabła nie mogę znaleźć, a zrobiłbym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxiKing Opublikowano 24 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Witam może mi ktoś podpowie gdzie znajdę opis/instrukcję po polsku jak sprawdzić/skalibrować reflaktometr RSG-100 ATC, bo kupiłem używany z naszej giełdy z opisem po angielsku , a chciałbym mieć pewność czy on dobrze wskazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 24 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Nie wiem czy jest to gdzieś na forum. W skrócie: dajesz 2 krople wody destylowanej i jeśli nie wskazuje 0, to kręcisz taką małą śróbkę u góry (trzeba zdjąć gumową zaślepkę) aż wskaże 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxiKing Opublikowano 24 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Nie wiem czy jest to gdzieś na forum. W skrócie: dajesz 2 krople wody destylowanej i jeśli nie wskazuje 0, to kręcisz taką małą śróbkę u góry (trzeba zdjąć gumową zaślepkę) aż wskaże 0. Aha, to nawet proste, a tak przy okazji czy jest jakiś program do przeliczania korekcji odczytu przefermentowanej brzeczki (piwa) również najlepiej w polskiej wersji i skąd można pobrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 24 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Nie wiem czy jest to gdzieś na forum. W skrócie: dajesz 2 krople wody destylowanej i jeśli nie wskazuje 0, to kręcisz taką małą śróbkę u góry (trzeba zdjąć gumową zaślepkę) aż wskaże 0. Aha, to nawet proste, a tak przy okazji czy jest jakiś program do przeliczania korekcji odczytu przefermentowanej brzeczki (piwa) również najlepiej w polskiej wersji i skąd można pobrać? Nie jestem pewien czy kalibracja, to to samo co wyzerowanie. Często używam refraktometru w pracy do sprawdzania stężenia emulsji. Na początku zeruje się refraktometr na wodzie, ktora jest bazą emulsji, a potem sprawdza stężenie. Przy brzeczce też powinien chyba być zerowany na wodzie na której robimy piwo. Kalibracja to chyba raczej sprawdzenie na wzorcowych roztworach czy dobrze mierzy stężenia. Gdzieś widziałem w necie takie proporcje wody z cukrem do sprawdzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 24 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Śrubka służy do ustawiania zera. Nawet jeśli zrobisz odpowiednie roztwory cukru, to jeśli będą inne wskazania niż by wynikało z roztworu to i tak nie ma tego jak skalibrować. Na wszelki wypadek zerknąłem do instrukcji - tam jest dokładnie tak napisane: "Skalibrowanie przyrządu polega na ustawieniu śruby kalibracyjnej za pomocą śrubokręta w takiej pozycji gdy granica między białą a niebieską linią była na skali w pozycji 0". czy jest jakiś program do przeliczania korekcji odczytu przefermentowanej brzeczki (piwa) również najlepiej w polskiej wersji i skąd można pobrać? w dziale pliki: arkusz w excelu: Kalkulator wskazań refraktometru program: http://www.piwo.org/files/file/18-srednia-wazona/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 24 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Nie jestem pewien czy kalibracja, to to samo co wyzerowanie. Często używam refraktometru w pracy do sprawdzania stężenia emulsji. Na początku zeruje się refraktometr na wodzie, ktora jest bazą emulsji, a potem sprawdza stężenie. Przy brzeczce też powinien chyba być zerowany na wodzie na której robimy piwo. Kalibracja to chyba raczej sprawdzenie na wzorcowych roztworach czy dobrze mierzy stężenia. Gdzieś widziałem w necie takie proporcje wody z cukrem do sprawdzenia. W domu możemy najwyżej wyzerować sprzęt. Teoretycznie możemy zrobić sobie roztwory o znanym stężeniu i na podstawie wyników, jako tako korygować wskazania refraktometru. Ale ani nasza waga nie jest "pewna", ani to czym odmierzamy wodę, nawet porównanie z areometrami niewiele da, bo te nasze też mają taką sobie dokładność, a w praktyce domowej na nasze warunki dla mnie najistotniejsza jest powtarzalność. Kilka tygodni temu robiłem taką kalibrację i okazało się, że jeden areometr mierzy w miarę dokładnie do 15Blg, drugi zaczyna w miarę dobrze mierzyć od 10-15Blg, Refraktometr miał błąd w miarę stały, dopiero w okolicach 25 Blg zaczynał się mocniej rozjeżdżać. Cel był taki, że przy pomiarach na brzeczce powinniśmy w zależności od rodzaju piwa wyznaczyć sobie jakiś współczynnik do korekcji wskazań refraktometru, a ostatecznie okazało się, że nie wiem czemu mam ufać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 (edytowane) Cel był taki, że przy pomiarach na brzeczce powinniśmy w zależności od rodzaju piwa wyznaczyć sobie jakiś współczynnik do korekcji wskazań refraktometru, a ostatecznie okazało się, że nie wiem czemu mam ufać. Hah, doszedłem do tego samego momentu i stanu Ostatecznie postawiłem na rozwiązanie następujące: - pomiary podczas i po warzeniu (wysładzanie, przed zadaniem drożdży itp.) robię refraktometrem - pomiary po fermentacji również robię refraktometrem, natomiast nie przywiązuję większej wagi do przeliczonej wartości Brix/Blg - ważne, aby ta się nie zmieniała i aby piwo było dobre, a to czy odfermentowało do 2 czy do 2,5 Blg dla mnie jest po prostu mniej istotne. Do przeliczenia pomiaru po fermentacji korzystam ze współczynnika 1,04, gdyż najbardziej odpowiadał moim wyliczeniom podczas testów. Edytowane 25 Października 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxiKing Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 (edytowane) Witam, nie wiem czy w dobrym wątku piszę, ale myślę, że i tu znajdę pomoc. Odkupiłem ostatnio regulator temp. o symbolu MH1210 N ( chińczyk) do lodówki którą chciałem zaadoptować na fermentację dolniaków, Podłączyłem go w obudowie z dwoma gniazdami na grzanie(planowany kabel grzejny mam go ok. 7m 20W na metr) i chłodzenie, ale samo połączenie to był pikuś,bo po podłączeniu do prądu okazało się, że nie działa mi to jak myślałem od razu, tylko okazuje się że są tam dodatkowe funkcje, podaję co po kolei pokazuje: LA od -40 do 11 HA od -40 do 120 CP od 01 do 30 PU od 00 do 10 CA od -20 do 20 HP od -40 do 120 LP od-40 do 120 EP ON- OFF W związku z tym, że nie posiadam żadnej instrukcji do niego ,może ktoś wie, skąd można pobrać takową lub wie co oznaczają te symbole i opisze mi w miarę po ludzku co i jak mam ustawić, żebym mógł w pełni korzystać z tego regulatora. Zdjęcia samego regulatora i schemat (sorry , za ewentualne błędy) daję do wglądu. Edytowane 5 Listopada 2015 przez MaxiKing Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 (edytowane) Połącz zacisk 5 z zaciskami 1 i 3, do zacisku 6 podłącz po jednym z przewodów z lodówki i kabla grzewczego a do zacisków 2 i 4 podłącz drugi przewód z lodówki i kabla grzewczego. Oczywiście do zacisków 5 i 6 również podłącz zasilanie Na telefonie nie mam jak zrobić schematu ale jak poszukasz po forum to znajdziesz jak to powinno być podłączone Edytowane 5 Listopada 2015 przez Malinowy Jęczmień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxiKing Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Połącz zacisk 5 z zaciskami 1 i 3, do zacisku 6 podłącz po jednym z przewodów z lodówki i kabla grzewczego a do zacisków 2 i 4 podłącz drugi przewód z lodówki i kabla grzewczego. Oczywiście do zacisków 5 i 6 również podłącz zasilanie Na telefonie nie mam jak zrobić schematu ale jak poszukasz po forum to znajdziesz jak to powinno być podłączone No jeżeli mam coś źle podłączone to schemat by się przydał, ale mi chodzi o instrukcję jak ustawić sam regulator, czyli co oznaczają te symbole? Ja myślę, że jestam możliwość ustawienia histeryzy, tem. Max. i Min. itp itd. ale do tego potrzebuję instrukcji lub dokładnego opisu. LA od -40 do 11 HA od -40 do 120 CP od 01 do 30 PU od 00 do 10 CA od -20 do 20 HP od -40 do 120 LP od-40 do 120 EP ON- OFF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 No jeżeli mam coś źle podłączone to schemat by się przydał, Do poprawnego podłączenia schematu nie potrzeba bo wystarczą podstawy z "elektryki". Nie wiem gdzie znaleźć dokumentację do tego "ustrojstwa", ale jedno jest pewne, nie łącz tego tak jak narysowałeś bo wywalisz zabezpieczenia (bezpieczniki) i spalisz styki przekaźników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 (edytowane) Jeszcze tak na szybko twoje ustawienia: LA, HA, HP, LP to punkty min i max możliwe do ustawienia CP to histereza PU to czas pomiędzy załączaniem sprężarki CA kalibracja wskazań termometru EP - nie wiem Te punkty min i max dostaw w spokoju czyli LA i LP daj -40 a HA i HP daj 120 edit: Jeszcze szybki schemat (niezbyt piękny ale może coś pomoże) Edytowane 5 Listopada 2015 przez Malinowy Jęczmień MaxiKing 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxiKing Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Jeszcze tak na szybko twoje ustawienia: LA, HA, HP, LP to punkty min i max możliwe do ustawienia CP to histereza PU to czas pomiędzy załączaniem sprężarki CA kalibracja wskazań termometru EP - nie wiem Te punkty min i max dostaw w spokoju czyli LA i LP daj -40 a HA i HP daj 120 edit: Jeszcze szybki schemat (niezbyt piękny ale może coś pomoże) Dzięki za odpowiedź o to mi chodziło, muszę tylko sprawdzić podłączenie według Twojego rysunku Malinowy Jęczmień i ustawienia nastawię jak pisałeś i zobaczę jak działa, ale jak by ktoś miał taki regulator, lub instrukcję do niego byłbym wdzięczny za udostępnienie jej tutaj, lub na priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Hej widziałem kiedyś link do olx'a gdzie koleś sprzedawał chłodnice z miedzi pod zamowienie. Ktoś coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golgonc Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Kiedys przeglądając zdjęcia w galerii widziałem u kogoś zdjęcia termometru TFA z wymieniona sonda. Poszukuję ponieważ przepaliłem sobie przewód i chciałbym wymienić sondę tylko nie wiem na jaką. Pomoże ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 (edytowane) nie mogę znaleźć wątku kolegi co robi mieszadła magnetyczne. pomożecie? BTW namiar na kolbę 2l i mieszadło też się przyda Edytowane 23 Kwietnia 2016 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s3bbar Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 nie mogę znaleźć wątku kolegi co robi mieszadła magnetyczne. pomożecie? BTW namiar na kolbę 2l i mieszadło też się przyda Najlepszy towar w mieście http://www.piwo.org/user/9624-mundex/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 (edytowane) nie mogę znaleźć wątku kolegi co robi mieszadła magnetyczne. pomożecie? BTW namiar na kolbę 2l i mieszadło też się przyda Najlepszy towar w mieście http://www.piwo.org/user/9624-mundex/ dzięki Edytowane 23 Kwietnia 2016 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas. Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Wczoraj trafiłem na post dotyczący szkolenia sensorycznego z wykorzystaniem 24 próbek (np. z dms) + 1. Dzisiaj nie mogę tego znaleźć. Wysłane z mojego EVOLVEO StrongPhone Q4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się