WiHuRa Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 (edytowane) Podniosłem temperaturę na sterowniku do 13°C żeby trochę szybciej przeprowadzić fermentację i zwolnić za około 2 tygodnie zamrażalnik na kegi. #44 Urbock ruszył jeszcze przed podniesieniem temperatury (lag około 12h) zaś na #45 Porter dopiero dziś rano pojawiła się lekka pianka sugerująca start fermentacji (lag około 36h) - Danstar Nottingham dają sobie rady w 12-13°C. Edytowane 27 Marca 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 gęstwą Wyeast 2633 Octoberfest Lager Blend, około 200l Nie ma się co dziwić, że Urbock ruszył szybciej skoro zadałeś mu 200 l gęstwy FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Dzięki za czujność Notabene bardzo podeszły mi te drożdże, niedługo napiszę szczegóły w odpowiednim wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Za 2 tygodnie na warzelni, największe filtracyjne wyzwanie, piwo żytnie. A dokładniej będzie to Żytni Ciemny Saison. Dość niestandardowa warka jak na moje dotychczasowe poczynania. Zastanawiam się jeszcze nad chmieleniem. Zasyp: Pilzneński - 3,70 kg (70,5%) Płatki żytnie - 1,00 kg (19%) Karmelowy 150 - 0,35 kg (6,7%) lub Karmelowy żytni jeśli gdzieś po drodze będę robił zakupy w TB. Carafa I - 0,20 kg (3,8%) Piwo pójdzie w butelki, powinno na jesień dojrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 19% dodatek żyta wystarczy, by piwo nabrało "żytniego" charakteru? Nigdy nie używałem tego zboża, więc powoli wertuje zapiski, by się dowiedzieć czegokolwiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 (edytowane) To będzie moje pierwsze żytnie. Z zapisków innych wynika, że okolice 20% są wystarczające i takie które jeszcze w miarę da się przefiltrować. Edytowane 31 Marca 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Z zapisków innych wynika, że okolice 20% są wystarczające i takie które jeszcze w miarę da się przefiltrować. Zauważyłem u siebie, że w przypadku "trudniejszych" zasypów nie ma problemu "czy w ogóle", ale kwestia "jak długo". Żytniego pilnowałem na początku, później poszedłem spać - do rana samo się przefiltrowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 (edytowane) Mój harmonogram na to warzenie przewiduje max czas fitracji 4h (wybicie 20l). Ale to tylko teoria Edytowane 31 Marca 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Mój harmonogram na to warzenie przewiduje max czas fitracji 4h. Ale to tylko teoria Masz dłuższy filtrator niż ja (zabrzmiało to dwuznacznie, ale nie ma tu żadnych podtekstów ) więc jest realna szansa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buszi Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 (edytowane) W ubiegłą sobotę warzyłem wędzone żytnie IPA. W zasypie było nieco ponad 20% żyta (płatki i słód), mimo wielu obaw filtracja poszła nad wyraz sprawnie, trwała niecałą godzinę. Filtrowane przez 80 centymetrowy oplot. Bez obaw Edytowane 31 Marca 2014 przez buszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 To może pójdę po bandzie i zamienię karmelowy 150 na żytni karmelowy, żytniego będzie wtedy 25,7% zasypu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 (edytowane) A może czas na projekt 99% żytnie ale? To by było coś Być może FD poradzi sobie trochę lepiej. Myślałem o zasypie 50% żyta. Edytowane 31 Marca 2014 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 50% żytniego ? To faktycznie, trza Ci życzyć powodzenia przy filtracji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 (edytowane) Do 20% płatków żytnich to nie ma prawie żadnej różnicy, ostatnio przy 33% słodu żytniego filtracja dużo wolniejsza ale poniżej 2h, na zwykłym filtratorze z oplotu. Podstawa to trzymać temperaturę i nie zacierać zbyt gęsto. A może czas na projekt 99% żytnie ale? To też jest pomysł, mam akurat wolne 2kg słodu na mini warkę edit: Żyto to spokojnie można 100%, bo masz i karmel i palony. Edytowane 31 Marca 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Wybaczcie, że się nie przyłączę, jedno almost undrinkable piwo mi wystarczy A tak na serio to za żytem ogólnie nie przepadam, w jasnym piwie mi nie podeszło (Konstancin Żytnie, Pinta Apetyt na życie), w ciemnym podobno jest lepiej więc próbuje. Piłem co prawda ciemne żytnie, Żytorillo, ale było tak mocno chmielone, że zabijało to całą resztę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Uzupełniłem ety piw, które są już rozlane: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Uzupełniłem ety piw, które są już rozlane: Bardzo ładne podobne proste czytelne podobają mi się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) Wczoraj zakegowałem: #42 Marcowe 12,6°Blg #43 Grodziskie 7,7°Blg Na cichą fermentację przelałem: #44 Urbock 16,5°Blg #45 Porter 16,7°Blg Urbock ma ładną szynkową wędzoność choć przy zasypie 84% wędzonki (w tym 33% Steinbach) jakoś nie powala mnie intensywnością, aczkolwiek po spalonej płycie głównej w płynie nic już nie będzie tak intensywne Porter z 16,7°Blg odfermentował do 4°Blg. W smaku karmel i duża doza mlecznej czekolady. Czuć również alkohol ale jak poleży powinien się ułożyć. Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zanosi się na to, że sezon w maju zakończyłbym na 49 warce. Pojawiła się oczywista chęć dobicia do 50-tki. Lubię okrągłe rocznice, zresztą zawsze to okazja żeby wymyślić coś ciekawego co poleży dłużej a nie zniknie z kega w 12 dni. Musi być to kontynuacja na gęstwach, które będę miał (W3463 Forbidden Fruit i dedykowane do Saison) więc zdecydowanie będzie to kierunek belgijsko-francuski. O ile piwa typu Tripel, Dubbel, BDSA odpadają bo to nie moja działka to już przyprawiony Biere de Garde w wersji brune jest ciekawy - zresztą ten styl jest tak szeroki, że można tu nieźle namodzić. Rozważam jeszcze kolejną wariację Saison. Szukam dalszych inspiracji w kategorii Farmhouse Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 może coś a'la Love Buzz? WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Dzięki za inspiracje. Ciekawa receptura z owocami dzikiej róży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) ciekawszy jest tam moim zdaniem sam proces niż składniki zdaje się, że robiłeś na bretach jakiegoś lambika - mógłbyś się pokusić o zakażenie nimi takiego imperial saisona epicka 50tka by była zamiast beczki można się posiłkować płatkami - wiadomo, że nie to samo ale jak się nie ma co się lubi... Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Myślałem także właśnie o tzw. Brett Saison i akurat ta receptura to właśnie tego typu piwo. Muszę przemyśleć tylko proces. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 #41 100% Peated Ale 13,2°Blg 16.02.2014 Po jakim czasie próbowałeś tego piwa? Widzę, że butelkowane 9.03, ale za nic nie mogę znaleźć po jakim czasie była degustacja i czy piwo zmienia się w czasie na lepsze, gorsze, czy wcale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Po dwóch tygodniach otworzyłem 1 butelkę (zabutelkowałem 9.03). Piwo jakoś bardzo się nie zmienia na razie, może teraz jest lekko bardziej wytrawne ale to niuans. Właściwie jak tylko się nagazuję można pić. Zazwyczaj w lekkim jasnym piwie aromat i smak się układa dłużej ale w tym przypadku jest tak bardzo zdominowany przez torf że chyba po prostu tego nie czuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się