WiHuRa Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) Wysłodziny po RIS chyba będą mocno palone i goryczkowe ? Do Mild'a to będzie raczej daleko. Edytowane 27 Września 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Wysłodziny po RIS chyba będą mocno palone i goryczkowe ? Do Mild'a to będzie raczej daleko. Ale jakiś lekki stout (wg BJCP dry stout zaczyna się od 9 Blg) jak znalazł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Wysłodziny po RIS chyba będą mocno palone i goryczkowe ? Do Mild'a to będzie raczej daleko. Dodaj ekstraktu, to się rozcieńczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) I tak młóto idzie na straty - raz zrobiłem cienkusz 8 Blg na drożdżach piekarskich - jako napój chłodzący dał radę. Wzmocniłem go sokiem owocowym do rozcieńczania. Edytowane 27 Września 2013 przez marek80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) Cóz, wstępny plan na cieńkusza: Wybicie około 10l - tak aby zmieściło mi sie na fermentację do wiaderka 15l Wzmocnie go okolo odrobinę 150g melasy, została po Old Peculier Fermentacja Wyeast 1469 West Yorkshire - zostawiają sporo ciała w piwie Delikatnie czymkolwiek na goryczkę a na aromat pójdzie Galaxy W zależność czy wyjdzie coś ciekawe nachmiele jeszcze na zimno ... czymś. Edytowane 27 Września 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 (edytowane) #31 RIS fermentuje. Niestety kiepsko było z wydajnością, wyszło 25°Blg i to po ratowaniu się ekstraktem i cukrem. Odebrałem cieńkusza - 12l o gęstości 9°Blg, jak dam rady to dziś będę go gotował. Zacierenie to było wyzwanie, 55l gar po brzegi pełny zacieru, mieszało się łatwo, bo zacierałem na rzadko (4:1) Skrzynka filtracyjna do otworu mieści około 52l, było blisko. Filtrat w silikonowym wężyku, miał kolor fioletowy ale nie był to denaturat Gotowanie. Edytowane 30 Września 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Jeszcze gorący news dnia, tego nawet najstarsi górale nie przewidzieli Dziś browarniany termometr w garażu pokazał temperaturę 13-14°C, jestem w szoku, we wrześniu ? Przez ostatnie dwa lata taką temperaturę osiągałem dobre kilka tygodniu później. Fakt ten oznajmia niechybne nadejście sezonu lagerowego co akurat mnie bardzo cieszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) Cieńkusz po #31 RIS wczoraj gotowany, dziś rano, po nocnym chłodzeniu, poszedł na fermentację. #32 Cienki 30.09.2013 Gotowanie: 60 min 60 min - 6g Opal 8,7%AA 15 min - 5g mech irlandzki 15 min - 120 g melasy 10 min - 20g Galaxy 15,1%AA Po około 20 min po wyłączeniu palnika wrzuciłem 30g Galaxy i wystawiłem garnek na zewnątrz do chłodzenia. Fermentacja: Po gotowaniu wyszło 6,5l o gęstości 15,5°Blg, rozcieńczyłem 1,5l wody do 8l i gęstości 12,7°Blg. Zadane około 50ml gęstej, przemytej gęstwy Wyeast 1469 West Yorkshire (II zbiór). Temperatura zadania drożdży 16°C, wstawione do temperatury otoczenia 20°C. Komentarz: - tak mały litraż w tak wielkim garze to jednak spore odparowanie, nie gotowałem jakoś wybitnie mocno, do gotowanie poszło niewiele ponad 11l, po gotowaniu wyszło 6,5l i 0,5l wylałem z osadami, tak licząc na oko odparowanie w okolicach 30%, ale w sumie dzięki temu Cienki nie będzie aż taki cienki - na razie jest spora gorycz, myślę że >40IBU i piękny aromat chmielowy -------------------------- 19.10.2013 - butelkowanie Pomiar: 3°Blg Refermentacjia: 40g cukru rozpuszczonego w 0,5l wody Nagazowanie: 2,4 v/v ABV: 5,4% Edytowane 18 Listopada 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Wczorajsza sytuacja podbramkowa. RIS podczas mojej obecności w pracy zrobił sobie bardzo długi spacer. Szybkie mycie podłogi, fermentatora, zakrętki. Założyłem bulkadełko - przy okazji dowiedziałem się, że chodzi praktycznie bezgłośnie Niestety po chwili drożdże chciały kontynuować dezercję: Na szybko zrobiłem więc blow off tube: Sytuacja opanowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 (edytowane) We wrześniu było na bogato. Uwarzyłem w sumie 6 warek i ponad 100l. Zapasy uzupełnione. Październik zapowiada się więc bardzo spokojnie. W planie tylko dwie warki 20l, które pójdą również do kega. - Grodziskie (to jak będę miał już drożdże, ekhm ekkmh ..), jak znajdę czas to podwędzę około 0,5kg słodu pilzneńskiego na grillu, tylko buczyny nie mam a grab, a ten nie wiem czy się nada - Stout Owsiany - tu z kolei mam jeszcze małą burze mózgów czy nie zrobić jakiejś wariacji stylu np. z papryczką, pieprzem, wanilią, kakao lub czekoladą Edytowane 2 Października 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 to jak będę miał już drożdże, ekhm ekkmh wyślę w poniedziałek, co za niecierpliwie nie bój się nie zapomniałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Tylko bez aktów terroryzmu proszę (nie mogłem się powstrzymać ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 wąglika dostaniesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 #31 RIS, wynik testu FFT: 25°Blg -> 6°Blg czyli wychodzi około alk, 9,8%, z refermentacją stuknie 10%, Mając jeszcze w pamięc spite próbki z FFT #26 Portera Bałtyckiego narzuciło mi się na usta oczywiste porównanie obu tych mocnych próbek. O ile grzania i gryzący alkohol był na podobnym poziomie to jednak próbka RIS była w smaku o wiele gładsza, kremowa i przyjemniejsza. Koniec porównania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 25°Blg -> 6°Blg czyli wychodzi około alk, 9,8%, z refermentacją stuknie 10%, Wg Beersmith wychodzi nawet 10,9% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Przy takich piwkach, ja się trzymam tego; http://www.piwo.org/topic/8842-obliczenia-zawartosci-alkoholu/#entry189285 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Serio? To wychodzi aż 11,9%. Spora różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Może to być prawdą. Na przykładzie mojego RISa - jak se go sieknę to czuję się jakbym z trzy zwykłe tzn. słabe piwka wypił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Niedawno sobie uświadomiłem, że dziś przypadają 2 urodziny browaru! Podobnie jak przez pierwszy rok uwarzyłem około 400l piwa - jak na moje potrzeby chyba będzie to wystarczająca ilość. Przeobrażeń większych nie było. Zapoczątkowana budowa keezera została ukończona, zostało tylko kosmetyka - wmontować 2 krany. Ze sprzętu dochodziło co rusz kilka nowości, głównie w trybie "zamiast" - najpierw wydajniejsza chłodnica z nierdzewki karbowanej zastąpiła miedzianą, później doszedł gar nierdzewka zamiast emaliowanego, piwowarski śrutownika zamiast przystawki Zelmera, niedawno fermentory szklane w miejsce plastikowych. Zmieniłem też główny środek dezynfekcyjny na CLO2, zacząłem przemywać gęstwy, korygować PH zacieru i studiować teorię przygotowywania wody - i ta ostatnia sprawa to jest plan do wdrożenia przez następny rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 (edytowane) Wczoraj #29 Amercian Red Ale poszedł do petainera. Dziś to samo czeka #30 Old Peculier. Etykiety dla tych dwóch warek: Edytowane 9 Października 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 (edytowane) widać w składzie old peculiera, że brakuje pliterek, które zostały zastąpione inną czcionką ja w tym sezonie za cel wziąłem dbanie o poprawną fermentację - tj. w odpowiedniej temperaturze jako kompletny chemiczny laik (chemia na poziomie podstawówki) będę miał do Ciebie prośbę o pomoc w przygotowaniu korekty mojej wody - chodzi mi o osiągnięcie neutralnego poziomu (jeśli tego wymaga) próbowałem ogarnąć lekcje i kalkulatory braukaisera ale kompletnie nie mogę się w tym odnaleźć przykład: sprawdzić na wikipedii co to są chlorki - potem sprawdzać jakie mogą mieć symbole - potem spróbować je znaleźć w tabeli z wodociągów - potem wpisać w xls kaisera do tego dochodzą ilości - tragedia Edytowane 9 Października 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 za pierwszym razem przeczytałem na tej etykiecie "Nie pij z 500m" i sie zastanawiałem o co chodzi..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 za pierwszym razem przeczytałem na tej etykiecie "Nie pij z 500m" i sie zastanawiałem o co chodzi..... może o to że piwa nie chodzą pojedynczo, tylko parami, trójkami, czwórkami - góra dziesiątkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Old Peculier świetna, natomiast w ARA jest "czerowne" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 ... jako kompletny chemiczny laik (chemia na poziomie podstawówki) będę miał do Ciebie prośbę o pomoc w przygotowaniu korekty mojej wody ... Oj, na razie nie pomogę bo dopiero raczkuje w tym temacie. Pewnie gdzieś za pół roku będę coś więcej wiedział. Poza tym, dzięki Panowie za autoryzację, dobrze jest wrzucić etykiety przed wydrukiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się