Raczek Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 46# Best Bitter 10,2BLG zabutelkowana z dodatkiem 107g cukru białego rozpuszczonego w litrze wody. Końcowe BLG 2,5. Jakaś taka tempa goryczka w tym bittrze nie wiem czy to przez marynkę która jest z 2011r ale nic mi nie urwało. Wyszło 42x0,5l 47# Pszenica 10,6BLG wystawiona na kilka dni w do temp. pokojowej na pseudo cichą pomiar wykazał 3,2BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 29 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 47#Pszenica przelana do butelek z dodatkiem 165g cukru białego. Wyszło 45x0.5 i 4x0.33l. Pomiar BLG 3.2. Planowane nagazowanie2.5v Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Warka nr. 48 AIPA przelana na cichą przy 4,3BLG z dodatkiem 125g chmielu (Amarillo 30g/ Simcoe 50g/ Citra 20g/ Vic Secret 25g) tak myślę 5-7 dni na balkonie i butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka nr. 49 Amber Ale /4.IV.2014/ Inspirowane Amber Ale Fidela Goryczka: 40IBU Kolor: 25EBC OG: 12,BLG FG: 3BLG Surowce: Słód pale ale 4,2kg słód Aromatic 0,3kg Słód Amber 0,25 słód special B 0,25 Chmiele: Magnum 19g Centenial 15g Amarillo 20g Cascade30 g drożdże uwodnione Windsor Zacieranie: Zasyp w temp. 55st dodanie 1ml kwasu mlekowego 75% 54-55st.C -15minut 66-68st.C -65 minut 78st.C - filtracja Filtracja do objętości 30l Do każdej porcji wody (5+5+5+7 dodane 2ml kwasu fosforowego 75% pH wody do wysładzania 5,5) pH brzeczki między 5,3 - 5,5 Gotowanie 70minut Magnum 19g - 60minut Centenial 15 - 15minut Amarillo 20g - 10minut Cascade 30g - 1minuta Wyszło 24 l 11,3 / BLG Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka nr. 48 AIPA przelana do butelek z dodatkiem 100g cukru białego rozpuszczonego w litrze wody. końcowe BLG 3,9. Wyszło 42x 0,5l Przeniosłem też 49# Amber Ale w temp. pokojową, zmierzyłem BLG 7,4Brix (4BLG) strasznie mętne jak herbata z mlekiem, chyba trzeba będzie żelatyny użyć do klarowania Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Dzisiaj przygotowania do warki 50, będzie to RIS 25BLG (taki przynajmniej jest plan). Przygotowałem sobie brzeczkę ze 100g suchego ekstraktu i ponad litra wody, całość gotowałem 20minut i po schłodzeniu wrzuciłem na kolbę razem z gęstwą od Fidela Scotisch Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Dawaj dawaj cokolwiek zrobisz my się piszemy na degustację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Plan na jutrzejszą okrągłą warkę #50 RIS Zasyp: Pilzneński + pale ale (wymieszany nie wiem w jakich proporcjach) 4kg wędzony bestmalz 2kg monachijski I 1kg caramunich I 0,4kg pale chocolate 0,2kg jęczmień prażony 0,15kg czekoladoy 960EBC 0,1kg żytni czekoladowy 0,15kg czekoladowy pszeniczny 0,2kg Dodatkowo: Pucha ekstraktu płynnego ciemnego 1,7kg cukier biały 0,6kg płatki owsiane błyskawiczne 0,4kg płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4kg Planowane wybicie 25BLG/23l Chmielone 2 odmianami chmielu : (Target 10,8%AK i Millenium 15%AK) Jutrzejsze warzenie będzie trochę powrotem do początku mojej przygody, takiego zasypu nie jestem w stanie zmieścić w kociołku lidlowskim dlatego warzenie odbędzie się na kuchence gazowej w dużym garnku z manualnym mieszadłem w postaci drewnianej łychy.. Mam nadzieje że filtracja przebiegnie w miarę sprawnie i że filtrator z oplotu wytrzyma nacisk młóta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka nr. 50 RIS /15.IV.2014/ Receptura własna Goryczka: IBU Kolor: >100EBC OG: 25BLG FG: BLG Surowce: Słód pale ale + pilzneński 4kg słód wędzony bestmalz 2kg Słód monachisjki I 1kg słód caramunich I 0,4kg pale chocolate 800-1200EBC 0,2kg prażony jęczmień 0,15kg czekoladowy 960EBC 0,1kg żytni czekoladowy 500-800EBC 0,15kg pszeniczny czekoladowy 0,2kg płatki błyskawiczne owsiane 0,4kg płatki błyskawiczne jęczmienne 0,4kg puszka ekstraktu płynnego WES 1,7kg cukier biały 0,6kg gips piwowarski 2 łyżeczki mech irlandzki łyżeczka Chmiele: Millenium 50g Target 50g Zadane to zostanie 1,5 litrowym starterem scotish Ale Zacieranie: Zasyp w temp. 55st do 22l wody z dodatkiem 2 łyżeczek gipsu 54-55st.C -10minut 66-68st.C -90 minut 78st.C - filtracja Filtracja do objętości 30l Do każdej porcji wody (5+5+5+7 dodane 2ml kwasu fosforowego 75% pH wody do wysładzania 5,5) pH brzeczki między 5,3 - 5,5 Gotowanie 80minut MIllenium 15%AK - 50g - 70minut Target 10,8% AK - 20g - 70minut Target 10,8%AK - 20g- 30minut ekstarakt WES + cukier (0,6kg) - 20minut Mech irlandzki 5g- 15minut Target 10,8%AK - 10g - 10minut Wyszło 25,5L /24,5 BLG Edytowane 15 Kwietnia 2014 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Warka #49 Amber Ale przelana na cichą z dodatkiem cascade 19g i centenial 31g. niecałe 4BLG po korekcie z reflaktometru niestety wciąż z klarownością jest kiepsko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Oho pięćdziesiąta wareczka no to gratulacje Oby wszystkie piwa były pyszne! Ciekawy zasyp ogólnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Gratulacje 50 wareczki, po zasypie widać że to jest TORPEDA!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Oho pięćdziesiąta wareczka no to gratulacje Oby wszystkie piwa były pyszne! Ciekawy zasyp ogólnie a dzięki dzięki, trochę mi to zajęło 3 lata 50 warek .... może kiedyś będzie większa częstotliwość warzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 może kiedyś będzie większa częstotliwość warzenia Eeeee tam - browar to nie wyścigi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Gratulacje 50tki! trochę mi to zajęło 3 lata 50 warek .... może kiedyś będzie większa częstotliwość warzenia Właśnie sprawdziłem że 50 warkę również miałem po prawie 3 latach warzenia. Setną po 6latach i 1 mies, więc przynajmniej u mnie częstotliwość się nie zmieniła. Ciekawe jak będzie u Ciebie. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Warka #49 Amber Ale dostała drugą porcję chmielu na zimno tym razem 20g Pacyfica i 30g Vic Secret oraz 5g żelatyny rozpuszczonej w szklance wody dla klarowności której nie posiada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) Na cichą trochę za wcześnie trafiła jubileuszowa warka #50RIS przy 11Blg posiedzi sobie jeszcze pewnie ze 2tygodnie. Edytowane 27 Kwietnia 2014 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 1 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 (edytowane) Warka #49 Amber Ale przelana do butelek z dodatkiem 125g cukru rozpuszczonego w 1L wody ostatecznie 2,9BLG. Nagazowanie 2,2. Wyszło 42x0,5l i 2x0,33l Warka #50 RIS pomiar wykazuje niecałe 11BLG co jest wartością dość wysoką..... nie wiem co o tym myśleć zobaczymy, póki co dodałem do niej laskę wanilii a właściwie jej środek. Edytowane 1 Maja 2014 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szukis Opublikowano 1 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Warka #49 Amber Ale przelana do butelek z dodatkiem 125g cukru rozpuszczonego w 1L wody ostatecznie 2,9BLG. Nagazowanie 2,2. Wyszło 24x0,5l i 2x0,33l Warka #50 RIS pomiar wykazuje niecałe 11BLG co jest wartością dość wysoką..... nie wiem co o tym myśleć zobaczymy, póki co dodałem do niej laskę wanilii a właściwie jej środek. Na nieco ponad 12,5l piwa dałeś 125g cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 1 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 a widzisz dzięki za wyłapanie "byka" i czujność. Oczywiście nie 24 a 42x0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 (edytowane) 31#NZPA 12,5BLG Zacieranie: 52st.C-10minut 66st.C-30minut 72st.C-30minut 78st.C-filtracja do uzyskania 30l. Wyszło 22,5l / 12,5BLG (13BriX przed korektą) Edytowane 7 Maja 2014 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 16 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 50# RIS 24,5BLG trafiła w końcu do butelek. BLG końcowe wg. reflaktometru 10BLG (15BriX przed korektą) a wg. spławika 8,5BLG i bądź tu mądry wziąłem wartość ze spławika jako bardziej wiarygodną i pod ten wynik dodałem 115g cukru rozpuszczonego w litrze wody. Wyszło 70x0,33l W smaku bogato czuć słód wędzony ale przypomina to śliwkę wędzoną, jest słodko ale goryczka od chmielu fajnie to kontruje. Pierwsza degustacja gdzieś pewnie za miesiąc celem sprawdzenia nagazowania. Na pewno piwo przeznaczone na specjalne okazje i do bardzo długiego leżakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 wg. reflaktometru 10BLG (15BriX przed korektą) a wg. spławika 8,5BLG Całkiem normalne, jeśli nie stosowałeś korekty do wskazań spławika. Alkohol w odfermentowanym, zielonym piwie zawyża odczyt refraktometru, a zaniża odczyt na spławiku. Robiąc wina często spotyka się np minusowe odczyty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 17 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 wg. reflaktometru 10BLG (15BriX przed korektą) a wg. spławika 8,5BLG Całkiem normalne, jeśli nie stosowałeś korekty do wskazań spławika. Alkohol w odfermentowanym, zielonym piwie zawyża odczyt refraktometru, a zaniża odczyt na spławiku. Robiąc wina często spotyka się np minusowe odczyty No właśnie korekta była robiona napisałem że reflaktometr pokazywał 15BriX a po korekcie wyszło 10BLG ale zaufałem spławikowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 17 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Tymczasem dzisiaj odebrałem 40kg zapasów na ciężkie czasy które nastały u mnie w browarze, 25kg Pale Ale, 10kg Pilzneńskiego i 5kg pszenicy z Optimy.... Słodów dodatkowych mam pod dostatkiem chmieli w lodówce też trochę jest nic tylko robić zanim pojawią się muszki owocówki.... Myślę że jeszcze 3-4 warki i sezon trzeba będzie kończyć...... Wstępne plany to : - Simcoe Pale Ale 12BLG - American Wheat 11BLG - Galaxy Pale Ale 12BLG - American Cream Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się