Raczek Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Też mam taką nadzieję. :rolleyes: Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Warka #41 zabutelkowana w końcu z dodatkiem 109g cukru białego rozpuszczonego w litrze wody. Odfermentowanło do 3BLG co da jakieś +,- 8,5%alk. Nagazowanie 2,2 Warka #42 Żytni Stout przelany na cichą, odfermentowało do 5BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Warka #42 Żytni Stout trafiła dzisiaj do butelek z dodatkiem syropu (woda 1l + cukier 157g) wyszło 46 x 0,5l, 3x0,33l. Końcowe BLG 4,5 alk. ok 5,5% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 1x0,33 bym szarpnął na posmakowanie Jak nadwęglan się spisał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 A to się okaże za jakieś 2 tygodnie jak będę otwierał testową butelkę... Co do smakowania to nawet 0.5l dostaniesz 8 lutego w JO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 W JO? A gdzie to, może ja też się załapię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 W JO? A gdzie to, może ja też się załapię? JO= Jan Olbracht 8 lutego jest zebranie na którym wybierać będziemy zarząd Oddziału terenowego Kujawsko - Pomorskiego. Zapraszam nawet jeśli nie jesteś członkiem PSPD na spotkanie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Wystarczy jak wybierzecie prezesa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Wystarczy jak wybierzecie prezesa. W tym właśnie celu spotykamy się 8lutego Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) Po miesiącu bezruchu w browarze przyszedł czas aby coś wrzucić do gara i zatrzeć. Warka nr. 43 English Brown Porter 12BLG /17.I.2014/ Goryczka: 35IBU Kolor: 50EBC OG: 12BLG FG: 2,5BLG Surowce: Słód Pale Ale Pearl 3,5kg Słód Brown 0,5kg Słód Crystal 400 0,4kg Słód Chocolate 0,1kg Chmiel Fuggles Drożdże US-04 Zacieranie: Zasyp (poza czekoladowym) w temp. 69st.C 66-68 st.C - 90minut po negatywnej próbie jodowej wsypanie czekoladowego i przerwa w tej samej temp. jeszcze 10minut 78st.C - 5minut Filtracja do objętości 28-29l Gotowanie 70minut Fuggles - 55g - 60minut Fuggles - 20g - 10minut Niestety odparowanie z niewiadomych powodów zmniejszyło się z 8litrów do 5 przez co uzyskałem 25l/12BLG drożdże zadane w temp. 24,5st.C temp. fermentacji 18st.C Całość musiałem stuningować 0,3kg cukru białego rozpuszczonego w 0,6l wody. Przed dodaniem cukru uzyskałem tylko 24,5l 10,6BLG Wydajność: 65% Edytowane 13 Marca 2014 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Czasami tak bywa, mi też potrafi odparowanie skakać w zakresie 3 do 5 litrów i nie widze zależności dlaczego. Pracowałeś już na słodzie Chocolate? Jeśli tak, to jaką masz o nim opinię? Planuję trochę dodać do RISa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Czasami tak bywa, mi też potrafi odparowanie skakać w zakresie 3 do 5 litrów i nie widze zależności dlaczego.Pracowałeś już na słodzie Chocolate? Jeśli tak, to jaką masz o nim opinię? Planuję trochę dodać do RISa. Chyba pierwszy raz go dodałem więc wnioski będą podczas degustacji tego piwa Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 (edytowane) Dzisiaj na cichą trafiła warka 43 Brown Porter. Zeszło do 3 BLG A wczesnym rankiem powstała kolejna warka: Warka nr. 44 Stout Owsiany 12,8BLG /28.I.2014/ Goryczka: 40IBU Kolor: 78EBC OG: 12BLG FG: 3,3BLG Surowce: Słód pilzneński 3kg Słód monachijski I 0,25kg Słód caramunich II 0,25kg Słód czekoladowy 0,4kg palone ziarna jęczmienia 0,4kg płatki owsiane błyskawiczne 0,8kg Chmiel Topaz gęstwa po Brown porterze US-04 Zacieranie: Zasyp (poza słodami palonym) w temp. 69st.C 68-69 st.C - 120minut na ostatnie 10 minut dodane słody palone 78st.C - Filtracja Filtracja do objętości 28-29l Gotowanie 70minut Topaz - 24g - 60minut Wyszło 25l/12,8BLG Wydajność : 65% Edytowane 13 Marca 2014 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Us-04 jakaś mieszanka drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Dzisiaj do butelek trafiła warka 43 English Brown Porter przy końcowym wyniku 2,5BLG z dodatkiem 114g cukru trafiła do 48 butelek 0,5l. Dzisiaj też na cichą przelana została warka #44 Stout Owsiany co martwi to 5,5BLG po 14 dniach burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Mi owsiany rzadko kiedy schodził poniżej 5 Blg. Jak tam aromaty Topaza, poleciłbyś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Ciężko powiedzieć bo Topaz poszedł tylko na goryczkę ale jak już będzie w butelkach to dostaniesz i ocenisz. Dam mu jeszcze z 10-14dni niech sobie dofermentuje bo te ponad 5BLG to zdecydowanie za dużo Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) Gratulacje za stouta żytniego, naprawdę super piwo. Bardzo podobają mi się nuty czekoladowe, a nawet chyba lekko rumowe, tak przynajmniej wyczułem. Może dałbym minimalnie (tak z 5g) mniej chmielu bo goryczka była chyba trochę za mocna w porównaniu do poziomu treściwości, ale to i tak wyjątkowo pijalne i smaczne piwo. Szacunek, to niełatwy styl. Edytowane 13 Lutego 2014 przez Preis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Kilka dni temu robiąc porządki w piwnicy znalazłem 3butelki mojego pierwszego piwa #1 IRA opisana zresztą tutaj w wątku i zostawiłem specjalnie na dzisiaj. Właśnie trwa degustacja i nie jest najgorzej piwo zabvelkowane w październiku 20110 Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 43 warki wcześniej, heh? Takie odnalezione piwa to jak ukryte skarby! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Dokładnie. i pomimo upływu czasu dało się je wypić Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Też mam kilka takich wynalazków, 3-4 letnich ale strach je otwierać, z reguły są przegazowane... Próbowałem "I hate you" niezła goryczka i konkretny balans, wydaje mi się że dzięki dobrej podbudowie słodowej udało Ci się zbić te 120 IBU. Mocno gorzkie, ale nie zalegające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Dokładnie. i pomimo upływu czasu dało się je wypić Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Moja ponad roczna IRA była znakomita Sam się zdziwiłem, że czas tak ją pięknie potraktował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Rok to nic musiało być dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) Piwo uwarzone dla i z pomocą mojej lepszej połówki która nie wypije piwa powyżej 30IBU goryczki i piwa które jest ciemne stąd warka która będzie dość jasna i mało goryczkowa a Citra na aromat ma za zadanie przekonać ją do chmielenia po Amerykańsku Warka nr. 45 "Foch" Blond Ale /18.II.2014/ Goryczka: 26IBU Kolor: 10EBC OG: 14,5BLG FG: 3BLG Surowce: Słód pilzneński 3,7kg Słód pszeniczny jasny 0,3kg Słód karmelowy 600EBC 0,03kg płatki ryżowe błyskawiczne 0,5kg miód gryczany 500g Chmiel Marynka Chmiel Hellertauer Hersbrucker Chmiel Citra drożdże M79 Burton Union Zacieranie: Zasyp w temp. 54st.C 52-53st.C - 10minut 62-63 st.C - 40minut 71-72st.C - 30minut 78st.C - fltracja Filtracja do objętości 28-29l Gotowanie 75minut Marynka 2011 - 26g - 60minut Hellertauer - 7g - 30minut Mech Irlandzki 5g + Hellertauer 5g + miód 500g - 10minut Citra - 15g - 0minut Wyszło 24l/13BLG Muszę przepisy ustalać na 24l zamiast 21 bo coś ostatnio częściej trafiam w tę wartość Wydajność: 65% Edytowane 13 Marca 2014 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się