PawelH Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 PawelH, dnia 28 wrzesień 2015 - 10:24, napisał: Identyczny układ ma Vettis U niego pompa jest ustawiona poziomo i tego co wiem często chłodzi grawitacyjnie bez użycia pompy. Ja również przepuszczam brzeczkę grawitacyjnie przez wymiennik. I nie mam takich problemów jak Ty... U mnie deltaT = 2K (różnica wlot zimna woda a wylot brzeczka). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 No własnie grawitacynie też nie mam problemów. Problem pojawił się na pompie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 No własnie grawitacynie też nie mam problemów. Problem pojawił się na pompie. Zdecydowanie stawiam na przepływ laminarny. Spróbuj zwiększyć przepływ brzeczki przez wymiennik i zobacz jaki uzyskasz efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 (edytowane) Również zauważyłem spadek wydajności chłodzenia przy użyciu pompy w porównaniu do przepływu grawitacyjnego. Choć dławię przepływ za wymiennikiem. Za to nie mam problemu z osiągnięciem temperatury poniżej 20°C, choć przepływ jest już mocno zdławiony. Ostatnio schłodziłem 50l brzeczki do temp. 22-23°C przy zużyciu 110l wody, temperatury wody nie mierzyłem ale miała około 12-14°C jak to o tym czasie u mnie. Wczoraj zamówiłem jeszcze jeden wymiennik, chciałbym jeszcze ograniczyć zużycie wody i zejść z temperaturą bez mocno ograniczonego przepływu Po zamontowaniu drugiego powierzchnię wymiany ciepła będę miał 1,3m2, zobaczymy jak modyfikacja wpłynie na chłodzenie. Co jakiś czas trzeba użyć NaOH, resztki białek, chmielin również mogą ograniczyć powierzchnię chłodzenia i efektywność spada. Przypływ może się wydawać normalny, ale wymiennik może mieć ograniczoną powierzchnię wymiany ciepła. Edytowane 28 Września 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Po mojemu dławienie za jest bez sensu, nagrzewa się wymiennik. Wiem to na przykładzie wymiennika-bojlera (ciepła woda) przy piecu CO, tam akurat jest super bo ma być gorąca woda i mało strat. Wymiennik do piwa powinien być zimny, nawet lodowaty aby schładzać płyn wewnątrz. Lepiej puścić mniej niż zablokować przepływ na wyjściu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zastanawiam sie nad płytowym wymiennikiem do chłodzenia warki ~90l I w sumie to nie wiem czy lepiej kupic jeden o wiekszej powierzchni wymiany ciepła. np 50 płytowy - 1,15m2 za 459 zł. Czy dwa podłączone szeregowo. Np 30 płytowy - 0,69m2 za 244 czyli w sumie 1,38m2 za 488zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zastanawiam sie nad płytowym wymiennikiem do chłodzenia warki ~90l I w sumie to nie wiem czy lepiej kupic jeden o wiekszej powierzchni wymiany ciepła. np 50 płytowy - 1,15m2 za 459 zł. Czy dwa podłączone szeregowo. Np 30 płytowy - 0,69m2 za 244 czyli w sumie 1,38m2 za 488zł. Dolicz sobie koszty spięcia 2 wymienników szeregowo. Jeśli chcesz to zrobić na "sztywno" to trochę kolanek, nypli i złączek ci wejdzie. Mi zależało na oszczędności wody i się udało. 50l brzeczki schładzam obecnie do 16°C przy użyciu 70l wody. Jeśli ci nie zależy na oszczędności możesz spokojnie kupić mniejszy wymiennik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 (edytowane) Ja chłodziłem na starym browarze razem z napowietrzaniem 2 wiadra po ok 30l każde w ok 10min. W nowym który buduję będzie podobna instalacja. Edytowane 9 Grudnia 2015 przez Atebo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 31 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Odkopię trochę temat. Jak to jest z tym wymiennikiem? Mam możliwość pozyskać taki za praktycznie darmo i pytanie czy do warek 25l się to opłaci? Z dezynfekcja myske ze NaOH 2% i OXY powinno dać radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Może ktoś podpowie. Czy wiecie czy któryś z tych 2ch wymienników jest lepszy? https://allegro.pl/oferta/wymiennik-ciepla-30kw-30-plytowy-3-4-nordic-tec-6640035847 https://allegro.pl/oferta/wymiennik-ciepla-30-plyt-plytowy-30kw-3-4-polski-7338566749 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Używam numer dwa bardzo dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 https://piwowarz.pl/pl/p/Plytowy-wymiennik-ciepla-20-plytowy-Ba-23-20/348?preview=true Uzywam takiego, i mam 2, moge jeden odsprzedac, 20litrowa warka i 30litrow wody, schladza w jakies 5minut.Jest filmik na youtubie Wysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 41 minut temu, Marchelli napisał: https://piwowarz.pl/pl/p/Plytowy-wymiennik-ciepla-20-plytowy-Ba-23-20/348?preview=true Uzywam takiego, i mam 2, moge jeden odsprzedac, 20litrowa warka i 30litrow wody, schladza w jakies 5minut. Jest filmik na youtubie Wysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka Za ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 200 razem z wyssylka?Wysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolek86 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) Koledzy, mam pytanie o czyszczenie wymiennika. Kupiłem trochę sprzętu do warzenia wraz z wymiennikiem (używany kilkanaście warek). Chciałem go trochę wyczyścić w środku. W pierwszej kolejności puściłem przez godzinę NOH w obiegu zamkniętym z pompką. Później kwas cytrynowy i na koniec gorąca wodę. Tak z grubsza wydaje mi się ze jest wyczyszczony, ale dalej jakieś farfocle wylecą że srodka. Czy jak będę robić warkę to wystarczy że przed chłodzeniem puszczę wrząca brzeczke w wymiennik żeby zdezynfekować? Będzie ok? Czy macie jeszcze jakieś sposób na dokładniejsze od czyszczenie tego? Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez rolek86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 23 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Pytanie do praktyków : możecie podać nazwę mleczarskiego środka do dezynfekcji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 23 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Ogolnie powinno wystarczyc wrzaca brzeczka, mozesz wczesniej starsanem zalac czy czym podobnym, z wymiennikami jest zawsze taki problem, odstepy pomiedzy plytami sa zbyt male i duza zakamarkow gdzie sie zbieraja chmieliny, bialka, nawet drobiny slodu, tego sie juz nie da wyczyscic dokladnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 23 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Nie o to pytałem.... Mogę dostać jakiś środek "mleczarski", ale najpierw, od praktyka jego nazwa i oczywiście ocena przydatności. Znajomi co mają krowy używają najróżniejsze środki, ale dla mnie będzie wiążąca opinia piwowara. 59 minut temu, Marchelli napisał: chmieliny, bialka, nawet drobiny slodu Liczę że hopstoper da radę. W jakimś stopniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 23 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Hop stoper nie do konca wszystko zatrzyma i wlasnie tych malych drobin sie tam duzo osadza. To byla odpowiedz ma wczesniejsze pytanie, a srodek do odkazania mleczarski to bardzo duzo jest, musisz sam podac nazwe jaki chcesz urzyc, wtedy ktos Ci doradzi,l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 23 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Czytaj uważnie. Pytałem praktyków. Nie Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjaniux Opublikowano 23 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Nie sądzę by ktoś z "praktyków" wg. Ciebie używał środka mleczarskiego.... Jak już to co kolega wyżej napisał - Nadwęglan albo PBW, potem starsan i tyle nie kombinuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 23 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Godzinę temu, xjaniux napisał: Nie sądzę by I właśnie takich rad nie oczekuję. Myślę że, nie sądzę, podejrzewam itp. Ponieważ mój post został przykryty, spróbuję ponownie. 11 godzin temu, zielony07 napisał: Pytanie do praktyków : możecie podać nazwę mleczarskiego środka do dezynfekcji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Z praktyki. Istotne aby wymiennik dobrze umyć chemią. Bardzo dobrze umyć. Raz na jakiś czas najlepiej na pompie w obiegu (ułatwienie). Jak uda Ci się to zapewnić to dezynfekcje możesz robić nawet tylko gorącą wodą. Że środków profesjonalnych do dezynfekcji to ClO2 lub kwas nadoctowy oraz zastosowanie czasu i stężenia wedle instrukcji danego producenta. Niestety często sprzedawane na karnistry 23-25 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 W dniu 23.03.2020 o 07:56, zielony07 napisał: Pytanie do praktyków : możecie podać nazwę mleczarskiego środka do dezynfekcji ? Chcesz do dezynfekcji czy do mycia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Do dezynfekcji. Mycie mam w zasadzie rozpracowane, tu NaOH zrobi swoje. Potem płukanie kranówką i tu jest problem . Nie ufam tej wodzie (gminne ujęcie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się