wena Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Anteks napisz jak się to sprawuje. Czy masz może poruwnanie z oplotem ? JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 szło dobrze ale spróbowałem wężyka i pozostałem przy nim Wracając do rurki myślałem nawet o usprawnieniach , a mianowicie zamiast 4 kolanek 90° chciałem zastosować 8 po 45° . Myślałem też o filtratorze kołowym, wygięciu rurki w koło , ale mam małą średnice otworu i mógłby być problem z wyciąganiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Chyba kształt nie ma znaczenia. Można by było dać 2 poprzeczkidodatkowo, żeby zwiększyć powierzchnię, ale jak jest dobrze to lepiej nie ruszać. Chyba też o takim sposobie pomyślę. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Chyba kształt nie ma znaczenia. Można by było dać 2 poprzeczkidodatkowo, żeby zwiększyć powierzchnię, ale jak jest dobrze to lepiej nie ruszać. Chyba też o takim sposobie pomyślę. JK chyba że to będzie tylko kadź filtracyjna , bo jeśli zacierno-filtracyjna to poprzeczki bym nie polecał gdyż będzie problem z mieszaniem zacieru i możliwością przegrzania słodu na środku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 No tu chyba masz rację. Ja jak to zastosuję to tylko do filtracji. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 tak sobie myślę że okrągły też mógłby być , w miejscu wylewki i tak jest rozcięte więc dałoby sie włożyć do kega , a okrągły bo dokładniej przylegał by do wlkęsłego dna kega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Ja waże w garze 30 litrowym więc to co mi radzisz jest trochę na wyrost, ale dziękuję. Może mi sie to przyda na przyszłość. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Pytanie do posiadaczy filtratorów rurkowych z miedzi: Czy lutowaliście je za pomocą cyny? Jak to się sprawuje w kontakcie z żywnością? Nie ma szkodliwego działania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Nie musi być szczelne, wystarczy, że wszystko jest na wcisk. Łatwiej to później rozmontować i wyczyścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Nie musi być szczelne, wystarczy, że wszystko jest na wcisk. Łatwiej to później rozmontować i wyczyścić. Szczelne nie musi być, ale też dobrze, żeby się nie rozpadało. Infam miał flitrator z kilku kawałków ponacinanych rurek miedzianych, które składało się przed filtracją. Kiedyś filtrowałem i się dziwiłem, jak to suuper szybko szła filtracja. Co prawda początkowo dość dużo było mętne, ale potem było ok. Co się okazało? Filtrowałem rozłączonym filtratorem. :o Tak więc zdecydowanie filtruje złoże, a filtrator tylko to odbiera. Wracając do tematu: napisałem, że Infam miał, bo teraz trochę polutował i tych rurek do składania jest trochę mniej. Tak więc lutować można - cyna sama w sobie nie jest szkodliwa (p. np. kufle cynowe), należy tylko uważać na luty, bo te tzw. miękkie mają dodatek ołowiu, a tego pierwiastka lepiej nie mieszać z brzeczką... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Są również luty srebra.Lutować należy palnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Cześć. Tak więc lutować można - cyna sama w sobie nie jest szkodliwa (p. np. kufle cynowe), należy tylko uważać na luty, bo te tzw. miękkie mają dodatek ołowiu, a tego pierwiastka lepiej nie mieszać z brzeczką... kupić cynę do spożywki i po problemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Odkopię wątek po dwóch latach jednak nie znalazłem nigdzie odpowiedzi a nie chcę tworzyć nowych tematów skoro ten już istnieje. Chodzi mi o zastosowanie konkretnego materiału na filtr. PVC ma zakres do 60°C a CPVC do 95°C. Rozumiem, że powinienem użyć rurek do ciepłej wody. Ale jakie będą konsekwencje użycia PVC? W końcu te zakresy temperatur są podawane dla instalacji sanitarnych mających wytrzymywać określone ciśnienie wody i zapewniających pewną żywotność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
annura Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Ja zrobiłem sobie filtrator z 0,5m giętkej rurki Pex/Al/Pex, fi16x1 z Castoramy (atest PZH, do ciepłej wody użytk.), naciąłem ją kilka razy brzeszczotem, wygiąłem w kształt jaja, że ładnie siedzi mi w wiadrze i końce rurki podłączam do trójnika (szybki montaż na nakrętki), a trójnik z redukcją do kranika. Wszytko zmontowałem w sklepie (oprócz nacinania). Mogę podesłać jakieś foty na maila jakby ktoś chciał to zobaczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Ostatnio używam znów PVC bo oplot mi umarł. Filtruj na tym i się nie zastanawiaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cafekot Opublikowano 26 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Witam - odnowię temat tak jak i moje warzenie (po długim romansie z alkoholami wysoko-%). Mam zamiar wykonać filtrator z rurki miedzianej lub odpowiedniej - plastikowej, nacięcia wykonam brzeszczotem włosowym o średnicy ??? i tu nie wiem na co się zdecydować : http://www.modelmotor.pl/pilka-brzeszczot-do-metalu-antilope-12-sztuk-0.html zerknijcie na tabelę z wymiarami ????? Wybiorę chyba brzeszczot nr 8/0 o grubości 0,16 mm - najdrobniejszy, co sądzicie - jaki wybrać ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 ja sądzę że się zatka i się strasznie zarobisz nacinając tym. Ja bym wziął tarczę do kątówki 1 mm i tym naciął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Może zrób tak, jak ja zrobiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Cześć Mam dwa filtratory rurkowe, jeden nacinany brzeszczotem zwykłej piłki do metalu, drugi nacinany tarczą 1,2 mm. Oba spisują się nieźle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cafekot Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 (edytowane) W kilku postach znalazłem uwagi że, milimetrowe nacięcia filtrują ekspresowo ale i puszczają trochę wysłodków do brzeczki. Filtrator będzie składał się z rurek połączonych nie na stałe, może zrobię kilka wersji i ponacinam rurki ,,długie" kilkoma brzeszczotami o różnej średnicy : 1mm / 0.5 mm / 0,25 mm - zobaczę która wersja sprawdzi się najlepiej. Podzielę się tym doświadczeniem jak zacznę warzyć - teraz czekam na koniec plagi muszki octówki (w tym roku to jest istna masakra). Edytowane 27 Września 2011 przez cafekot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Są tarczki do o grubości 0,8mm. w zupełności wystarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 elo W kilku postach znalazłem uwagi że, milimetrowe nacięcia filtrują ekspresowo ale i puszczają trochę wysłodków do brzeczki. Tak to prawda, jednak po spuszczeniu ok 2-3 l filtratu wysłodki przestają lecieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 (edytowane) Cześć Są tarczki do o grubości 0,8mm. w zupełności wystarcza. Poproszę o link o nigdy nie spotkałem się z takimi w handlu Edit: sory, znalazłem .... Edytowane 28 Września 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 28 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 W kilku postach znalazłem uwagi że, milimetrowe nacięcia filtrują ekspresowo ale i puszczają trochę wysłodków do brzeczki. Ja na szybko przy ostatniej warce zrobiłem filtrator z pexa pół cala ponacinany milimetrową tarczą i spisuje się dobrze, parę paprochów leci tylko na samym początku a z racji tego, że pierwsze 2 litry się i tak zwraca, więc to nie problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 28 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 ja też mam taki i sprawuje się dobrze można szybko go rozmontować do umycia i jest łatwy do zrobienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi