raffe Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 (edytowane) Witka! Ja w tym watku chcilbym zapytac starszych kolegow o potrzebny mi sprzet do wazenia piwa tzn gotowania(nie wiem czy wyrazam sie fachowo) na dzis dzien zrobilem chyba ze 6 wiader z gotowcow i tu tez dzieki koledze Makaronowi -tu oczywiscie aplaus oraz podziekowanie z pozdrowieniami! Czyli to co do zrobienia piwa z gotowcow sprzet mam. Wiiem ze potrzebuje duzy gar znalazlem do kupienia 34l z aluminium z przykrywa,potkresle ze mlynka czy tez srotownika nie potrzebuje poniewaz mam dostepne w sprzedarzy gotowo zmielony slod. Jakas chlodnica z rurki miedzianej chyba taka nawet mam... Co jeszcze? -Checi tez mam- od dawna!!! dziekuje-pozdrawiam Dori Edit - uszczegółowienie tematu Edytowane 19 Czerwca 2009 przez dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Polecam,przejrzeć starsze wątki i posty. Poniżej masz link do jednego z nich. http://www.piwo.org/forum/t69-co-jest-niezbedne.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raffe Opublikowano 11 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Jest ok! Ale co wiecej wiadra mam gar kupie bezprblemu tylko co dalej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Oj to poczytaj trochę http://www.piwo.org/forum/t601-Moje-przemyslenia-.html http://www.piwo.org/forum/t6-Podstawowe-informacje.html Oraz http://www.browamator.pl/lista.php?grupa_p=13 http://browamator.pl/szczegoly.php?Zacieranie_jest_proste_&przedm=2252667&grupa_p=15 http://browar.biz/artykuly.php?do=ba&s= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Jeżeli będziesz zacierał to termometr, kadź filtracyjna, chłodnica, przyda się też aerometr Ballinga. O garnku wspomniałeś, a fermentatory to zapewne masz jakieś, bądź gąsiory do wina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Ja na Twoim miejscu zamiast kadzi filtracyjnej, o której napisał Franekkkk zastosowałbym filtrator z oplotu.Szybciej,lepiej,czyściej. Poniżej masz linki,jak to zmontować krok po kroku. http://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=752648#poststop http://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=752655#post752655 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Ja na Twoim miejscu zamiast kadzi filtracyjnej, o której napisał Franekkkk zastosowałbym filtrator z oplotu.Szybciej,lepiej,czyściej. Może lepiej filtr z nacinanych rurek (np. Cu)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Filtrem z rurki miedzianej osiągnie się podobny cel, co i z oplotu. Jednak zalety filtra z oplotu wypierają inne tj.: - przystępna cena - możliwość samodzielnego wykonania, nawet dla niewprawnej osoby góra 20minut - oplot posiada gwintowaną końcówke umożliwjającą bespośrednie lub z redukcją nakręcenie na kranik - w przypadku zacierania i wysładzania w 1 garze unosi się go do góry (jest elastyczny), przez co można swobodnie mieszać zacier - po zdemontowaniu nie zajmuje miejsca, po zwinięci można go przenosić w kieszeni - łatwe utrzymanie w czystości - szybkie i skuteczne wysładzanie. Te cechy powodują, że coraz więcej osób korzysta z filtra z oplotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Te cechy powodują, że coraz więcej osób korzysta z filtra z oplotu. Ja przetestowałem i filtrator z ponacinanej rurki miedzianej i z oplotu wężyka. Powiem tak: do warek wielkości 20-30l (czyli jakieś 4-6kg zasypu) filtrator z oplotu jest rewelacyjny. Ale przy dwa razy większym zasypie (ok 10kg) u mnie były problemy. A już przy filtrowaniu pszenicy poległ zupełnie. A filtrator z ponacinanej rurki miedzianej sobie z tą samą pszenicą poradził bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 po zwinięci można go przenosić w kieszeni Myślę, że ta zaleta przekona wszystkich niedowiarków. A tak serio, to widzę jedną zaletę filtra z Cu. Łatwiej go zatopić w zacierze, jeśli nie mamy kranu w kadzi. Ja mam taki problem z kadzią warzelną. Nie chcę w niej wiercić dziury, bo boję się odprysków emalii, a chciałbym skorzystać z zalet wężyka do odfiltrowywania chmielin. Po to w końcu zakupiłem tyle szyszki. Zastanawiam się czy uda mi się to zrobić z filtrem z oplotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Jednorazowo używam do warzenia od 4 do 6kg słodu, wysładzam w fermentatorze z kranikiem (z BA), z większymi warkami nie mam doświadczenia i faktycznie nie wiem jak zachowa się filtr z oplotu. Ostatnio zakupiłem gar elektryczny z Lidla (z kranikiem) i w jego przypadku użycie filtra z oplotu jest chyba jedynym słusznym rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Ja zcierałem ostatnio 7 kg słodu na bocka,wprawdzie to niewielka różnica od 6 kg, ale absolutnie bez żadnych problemów przeprowadziłem filtracje.A tak jak wyżej napsałem klarowność na prawdę zaskakująca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 18 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 Oplot przy ok 10 kg słodu na portera bałtyckiego zachował się w 100% bez problemu. Piwo też 3 miejsce w Żywcu. Uwarzyłem ponad 20 warek z oplotem i jestem zadowolony. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 18 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 Oplot przy ok 10 kg słodu na portera bałtyckiego zachował się w 100% bez problemu. Hmm... no to ciekawe co robiłem inaczej. A filtrujesz w fermentorze z kranikiem czy w oplot wkładasz do gara zaciernego? Piwo też 3 miejsce w Żywcu. Gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryjek Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 W Szwecji bardzo ciężko będzie ci dostać surowce, nie mówiąc już o tym ,że warzenie piwa jest tam chyba procederem nielegalnym Także chciałbym polecić oplot, nigdy mnie nie zawiódł nawet przy zasypach 7-8 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 A filtrujesz w fermentorze z kranikiem czy w oplot wkładasz do gara zaciernego? Filtruję w fermentatorze. Oplot nakręcam na kranik. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 20 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 Filtruję w fermentatorze. Oplot nakręcam na kranik. JK Ja tak samo robiłem. Nie wiem czemu nie chciało lecieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 To mnie dziwi i zastanawia. Jedno co przychodzi mi do głowy, że może za drobno śrutujesz i mąką zatykają się te małe szczelinki. Ja jak mam oplot to śrutuję drobniej niż przy kadziach filtracyjnych. Po odkręceniu kranika leci bardzo mocno, oczywiście nieklarowne. Po 4-6 litrach rabi sie klarowne. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 (edytowane) Zacytuje siebie "Filtrator ustawiam 1,5 m. wyżej od wiaderka. Po przelaniu czekam ok. 20 min. Pierwsze 2 do 4l. brzeczki zwracam do filtratora , do uzyskania czystego płynu w wężyku, a sam wężyk daję na dno wiaderka aby nie dostawało się powietrze. Istotne jest aby wężyk był pełny wtedy słup cieczy powoduje podciśnienie we filtratorze i filtracja przebiega znacznie szybciej." I jeszcze cytat z mojej warki #17 "Pszeniczny z pełną premedytacją ześrutowałem (zmieliłem) prawie na mąkę. Filtracja przebiegła super, czyli 50min. w tym 20min. na ułożenie złoża, a bardzo się tego bałem." Edytowane 21 Listopada 2008 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Jedno co przychodzi mi do głowy, że może za drobno śrutujesz i mąką zatykają się te małe szczelinki. Ja jak mam oplot to śrutuję drobniej niż przy kadziach filtracyjnych. Po odkręceniu kranika leci bardzo mocno, oczywiście nieklarowne. Po 4-6 litrach rabi sie klarowne. JK Nie wydaje mi się, żebym śrutował za mocno. Łuska jest wyraźna. A zresztą ta sama warka która "ugrzęzła" na moim filtratorze z oplotu przeszła bez problemu przez filtrator z ponacinanych rurek miedzianych. Z kadzi filtracyjnej udało mi się nigdy nie korzystać. Po odkręceniu kranika leci bardzo mocno, oczywiście nieklarowne. Czy odkręcasz kranik na max? Istotne jest aby wężyk był pełny wtedy słup cieczy powoduje podciśnienie we filtratorze i filtracja przebiega znacznie szybciej. Ja zauważyłem, że w rurce zbiera mi się powietrze. Może to przez nieszczelności w kraniku? Może to jest powodem problemów z filtracją? Na filtrator z rurek miedzianych nakładam bezpośrednio wężyk silikonowy - nie ma wtedy nieszczelności i wszystko ładnie "wciąga". Tu jest dodatkowy element w postaci kranika. Może to przez to? Mam też drugą teorię: Ponieważ chciałem uniknąć przejściówki to kupiłem wężyk z końcówka 3/4 cala. Wężyk ten jest trochę grubszy i ma trochę większą średnicę niż wężyki na 1/2 cala. O ile grubość oplotu nie powinna mieć znaczenia, to średnica może już mieć: obawiam się czy taki wężyk nie jest bardziej podatny na zgniatanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Istotne jest aby wężyk był pełny wtedy słup cieczy powoduje podciśnienie we filtratorze i filtracja przebiega znacznie szybciej." Dwa razy jak dotychczas używałem filterka z oplotu i niegdy nie miałem pełnego wężyka. filtrat leci tak powoli, że nigdy nie wypełnia całego wężyka, czy to źle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Istotne jest aby wężyk był pełny wtedy słup cieczy powoduje podciśnienie we filtratorze i filtracja przebiega znacznie szybciej." Dwa razy jak dotychczas używałem filterka z oplotu i niegdy nie miałem pełnego wężyka. filtrat leci tak powoli' date=' że nigdy nie wypełnia całego wężyka, czy to źle?[/quote'] Nie najlepiej. Jakiej średnicy masz wężyk, czy podłączasz go do kranika, czy zaciągasz ustami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Jeszcze raz i po kolei. Fermentator z kranikiem ustawiam na transporterze po winie (jest nieco wyższy od normalnego). Transporter stoi na blacie obok pieca, czyli brzeg fermentatora mam na wysokości oczu . Montuję filtrator z oplotu 1/2 cala wraz z redukcją na 3/4 cala. W redukcji mam dwie uszczelki fibrowe i ostatnią gumową. Nakręcam na końcówkę gwintu kranika, przelewam zacier z kotła. Pierwsze porcje ostrożnie, żeby nie podnieść oplotu z dna, resztę szybko. Zakładam wężyk igielitowy na kranik i odpuszczam na maksa około 5-6 litrów do uzyskania klarowności. Zwracam do fermentatora. Wężyk igielitowy umieszczam na dnie wiaderka do którego filtruję i otwieram na max kranik. Kranik ma dziurkę do odpowietrzania i jeśli ustawi się go w połowie przepływu lub coś koło tego to zasysa powietrze. Bardzo istotne ze względu na czas filtracji jest żeby wężyk był zanurzony w brzeczce wtedy powietrze pomimo małego przepływu nie zmniejsza słupa cieczy, a co za tym idzie jest wyższa siła ssąca we fermentatorze. Mieszam łyżką przy wysładzaniu prawie do dna w miejscach gdzie nie spodziewam się oplotu. Znacznie podnosi to wydajność, a nie mąci brzeczki. Kiedyś naiwnie utrzymywałem wężyk igielitowy ponad powierzchnią, co powodowało dłuższą filtrację. Dwa razy jak dotychczas używałem filterka z oplotu i niegdy nie miałem pełnego wężyka. filtrat leci tak powoli, że nigdy nie wypełnia całego wężyka, czy to źle? Napisz jak POWOLI bo może mówimy o 30min. a może o 5godz. jak kiedyś filtrowała Dori. U mnie filtracja zajmuje max 1godz. przy drobnym śrucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się