ewall Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Witam wszystkich którzy chcieli by mi pomóc ,parę dni temu zaproponowano mi abym poprowadził pokaz warzenia piwa , że jestem osobą otwartą zgodziłem się , chodz nie mam dużego doświatczenie , -(tylko ponat 20 warek w tym jedna poszła do kanału ) a teraz zastanawiam się jak to zrobić bo nigdy nie uczestniczyłem w tego typie imprezie . * czy pokazać cały proces a może tylko część * jakie wybrać piwo * i o czym powinienem pamietać na początek mam dobre chęci ,pozytywne nastawienie i czekam na małą pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Hej 2 - jaka spodziewana grupa odbiorców 3 - ile masz na to czasu 4 - na czym będziesz podgrzewał Co do piwa, to raczej nie koniecznie dekokcja, oraz piwa o wymaganym dużym zasypie. Praktycznie, to musisz pomyśleć, żeby wszystko ze sobą wziąć. Pokazy w Omercie które uskuteczniamy mają ten plus, że to pub. Wiec zawsze w razie czego coś się znajdzie Jak większa publika to dobrze mieć jakieś nagłośnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 1. Jeśli dasz radę i jest na to czas, to pokaż cały proces, minimalizując przestoje. Ludzie lubią jak coś się dzieje Z drugiej strony długie przerwy, to chwila odpoczynku dla ciebie i czas, by odpowiedziec na pytania publicznosci. 2. Wybierz takie piwo, które dobrze znasz. Takie, które umiesz poprawnie uwarzyć i takie, które ktoś później ze smakiem wypije. 3. Pamiętaj o zabraniu wszystkich narzędzi. Nam się swego czasu zapomniało o zabraniu śrutownika i mieliśmy przez to niezłą obsuwę. I moja rada na koniec - weź drugiego piwowara do pomocy (trzeci też nie zaszkodzi). Jedna osoba ogarnia wtedy produkcję, a reszta odpowiada o tym co się dzieje i odpowiada na pytania publiczności. Jak możesz, to wydrukuj też instrukcje zacierania, żeby ludzie mogli na spokojnie poczytać i ewentualnie zabrać do domu. To na prawdę ułatwia pracę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Przydał by się rozkładany banner piwo.org + ewentualnie jakiegoś sponsora, który można by wypożyczać na pokazy. Też ostatnio dostałem propozycję pokazu + drobnej prelekcji i materiały reklamowe by się przydały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agatka Kameratka Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Publikę zawsze cieszy możliwość samodzielnego zakapslowania butelek. Czyli ja zawsze biorę kapslownice ręczną, kilka pustych butelek i kapsle. Jeśli będzie przerwa to można dać do spróbowania, jest to z jednej strony ciekawe dla osób niemających wcześniejszej tyczności z piwowarstwem domowym a z drugiej strony rozbawi cześć zgromadzonych, którym nie uda się zakapslować pierwszej butelki. Warto się tez zastanowić nad przygotowaniem mniejszej warki np. 10 litrów Resztę dorabiam potem w domu dla siebie i łącze w całość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 A to w Krakowie robiłaś pokazy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Ja zawsze robię tak: - pokazy robię w kociołku z Lidla z wmontowanym filtratorem - brak operacji gorącym zacierem wśród ludzi - przeprowadzam cały proces od grzania wody i wsypania słodu, a jak mamy więcej czasu to śrutowanie jest na miejscu przez publikę - piwo to przeważnie jakieś ale, np. bitter lub inne mocniej chmielone - ludzie mogą dorzucić chmiel i wąchać - zacieranie po angielsku 1 przerwa 45-60 minut bez wygrzewania i bez wysładzania, mieszanie w garze przez publikę - filtrat spuszczam do fermentora i po umyciu kociołka w nim gotuję - nie chłodzę na pokazie, zamykam szczelnie w fermentorze i zabieram do domu, chłodzi się samo Potrzebne: - kociołek, przedłużacz, fermentor (w nim przywożę wodę, ma 20°C a nie 5°C ja czasem bywa), łycha, miska, ręczniki papierowe, coś do mycie - do pokazywania: areometr, kapslownica, kapsle, puste butelki (czasem robimy konkursy w kapslowaniu na czas)m śrutownik, drugi filtrator (to trzeba najczęściej tłumaczyć, a pierwszy jest w garze) - próbki słodów: ka daję ze 3 rodzaje, w tym karmelowy który dajemy do próbowania, ja zrobiłem też próbnik gdzie widać większość typów słodów (a'la Weyermann) - próbki chmieli: granulat i szyszki, do wąchania i macania - drożdże suche - POMOCNIK I to co najważniejsze: degustacja U nas zawsze o wyznaczonej godzinie, np. podczas gotowania, można bardziej zapanować nad rzeką chętnych. Mason 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agatka Kameratka Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 (edytowane) Co do pomocników to tak jak radzi admiro, dobierz jakichś z grupy słuchaczy, mieszają w garze i kontrolują temperaturę. Często temperatury nijak się mają do przepisu, ale częściej całość się udaje niż się nie udaje. A to w Krakowie robiłaś pokazy ? Też Edytowane 24 Stycznia 2012 przez Agatka Kameratka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewall Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 (edytowane) dzięki za szybką pomoc . kilka uwag naprawdę się przyda choć by, instrukcja, kapslownica ,śrutowanie super pomysł -(prosty i przydatny ),cała impreza ma odbyć się prawdopodobnie podczas otwarcia lokalu a więc frekfencja ciężka do określenja sprzęt - kocioł lidl i wszystko co najprostrze w obsłudze aby pokazać że diabeł nie taki straszny posiadam trochę próbek słodów ,chmielu też trochę znajdę. Chłodzenie , zastanawiam się własnie czy ten etap sobie nie odpuścić ? i nie dokończyć go w domu,bezpieczniej dla drożdzy, a własnie widziałem gdzieś , coś takiego jak drzewo genologiczne piwa ,prosty piktogram gatunków piwa ich odmiany ,,myśle że to by mogło zadziałać na wyobraźnie jak wiele jest gatunków piwa na świecie może ktoś ma coś takiego i może wysłac jpg lub w pdf jeszcze raz ślicznie dziękuję za pomoc oczywiście temat jest naturalnie otwarty i czekam na waszą inwencję twórczą Edytowane 25 Stycznia 2012 przez ewall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 W trosce o czytających i z szacunku dla nich. Popraw proszę wszystkie błędy ortograficzne, oraz choć minimalnie popracuj nad czytelnością. edit: żeby nie było, że tylko upominam Poszukiwany przez Ciebie plik http://www.40cozy.com/wp-content/uploads/2010/09/list-of-beer-styles.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewall Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 W trosce o czytających i z szacunku dla nich. Popraw proszę wszystkie błędy ortograficzne, oraz choć minimalnie popracuj nad czytelnością. edit: żeby nie było, że tylko upominam Poszukiwany przez Ciebie plik http://www.40cozy.co...beer-styles.jpg dziękuję ale moja wada to dysgrafia oraz dyslekcja tak już mam ale dzięki za troskę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Poszukiwany przez Ciebie plik http://www.40cozy.co...beer-styles.jpg Widział to ktoś może w formie plakatu na ścianę? undefined Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Widział to ktoś może w formie plakatu na ścianę? Może nie plakat, ale całkiem niezłe http://popchartlab.com/collections/prints/products/the-very-very-many-varieties-of-beer elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 dziękuję ale moja wada to dysgrafia oraz dyslekcja tak już mam ale dzięki za troskę No dobra Ale sprawdzanie pisowni możesz włączyć w przeglądarce??? Firefox ma taką funkcję i działa! Pozdrawiam, też z problemami z ortografia i dysgrafią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewall Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 No dobra Ale sprawdzanie pisowni możesz włączyć w przeglądarce??? Firefox ma taką funkcję i działa! Pozdrawiam, też z problemami z ortografia i dysgrafią. dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 dziękuję ale moja wada to dysgrafia oraz dyslekcja tak już mam ale dzięki za troskę Nie poczuj się urażony, ale za moich czasów w szkole nikt nie miał dysleksji, a jak nie chciał się uczyć, to dostawał pasem od ojca i na koniec roku umiał. Ale to było dawno i wtedy przywiązywano wagę do innych wartości niż teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 dziękuję ale moja wada to dysgrafia oraz dyslekcja tak już mam ale dzięki za troskę Oraz brak szacunku dla czytających Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 też mam dysleksję i dysgrafię, a jakoś w moich postach błędów dużo nie ma. To da się leczyć tylko trzeba chcieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 A tam gadacie, jakie leczyć, to nie choroba, kto wam dał taką diagnozę, lekarze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 A później pisze taki w bulu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewall Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 (edytowane) też mam dysleksję i dysgrafię, a jakoś w moich postach błędów dużo nie ma. To da się leczyć tylko trzeba chcieć. Panowie dziękuję za konkretne odpowiedzi na temat pokazów warzenia piwa ,za to że chcieliście się podzielić swoimi doświadczeniami, część porad na pewno wprowadze w rzeczywistość, a ludziom którzy wywodzą sie na temat mojej pisowni też dziekuję bo wiem że to z wielkiej troski o mnie . Dygresja -chyba jest to forum o tematyce dotyczącej piwa a nie forum z języka polskiego i zapewnjam że nie jest to brak szacunku z mojej strony Jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc tym którzy naprawde mi jej udzielili Edytowane 25 Stycznia 2012 przez ewall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Fakt jest to forum piwowarskie, ale nie znaczy że mamy pisać w ten sposób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 A bo widzisz, koledzy są wrażliwi na poprawność ortograficzną (nie ukrywam, że kardynalne błędy w prostych wyrazach też mnie drażnią). Polecam firefoxa - podkreśla błędy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Fakt jest to forum piwowarskie, ale nie znaczy że mamy pisać w ten sposób nie rozumiem cię anteks - sam zachęcasz młodzież do robienia piwa zamiast czytania... do robienia piwa nie jest potrzebna ortografia i interpunkcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 do robienia piwa nie jest potrzebna ortografia i interpunkcja Ortografia może nie, ale wyobraź sobie, że nie postawisz przecinka i z 2,5 kg zrobi Ci się 25 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się