grze Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zrobiła się gorąca dyskusja, bo wielu z nas ma wystarczające doświadczenie i chęci, ale szerokość geograficzna nie sprzyja naszym marzeniom. Może nawet nie szerokość geograficzna tylko prawo i procedury urzędowe. Powodzenia w realizacji planów, przetrzyj szlak i podziel się doświadczeniem. A ja mam nadzieję, że kiedyś w tym kraju będzie normalnie i za 10-20 lat wstawię sobie do piwnicy byle jaki (nielegalizowany) kocioł zacierny, kilka fermentorów, w sobotę uwarzę piwo i będę je sprzedawał sąsiadom lub do zaprzyjaźnionego pubu, tak żeby być na niewielkim plusie. Pomarzyć zawsze można. Tak to nawet w USA nie ma, a może by pomyśleć, że to mekka [sorry za odgrzebanie przestarego wątku] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 A co to, socjalistyczne USA to jakiś wzór? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 A co to, socjalistyczne USA to jakiś wzór? chodziło mu pewnie o to, że nie mają sanepidu jak u nas i mimo wszystko łatwiej założyć tam własny biznes niż u nas... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 A co to, socjalistyczne USA to jakiś wzór? no, 2 tygodnie na załatwienie wszystkich kwitów to źle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 (edytowane) no, 2 tygodnie na załatwienie wszystkich kwitów to źle? Co z tego? Rzecz w tym, że nie powinno być żadnych kwitów. Zakładasz działalność i już, ewentualnie zgłaszasz ten fakt do urzędu dla celów statystycznych. A w USA jest tyle socjalistycznych absurdów, że prowadzenie działalności zaczyna być udręką. Np. tzw. przepisy antydyskryminacyjne nakładają na potencjalnego pracodawcę obowiązek zatrudnienia na każdego białego mężczyznę białej kobiety, murzynki i murzyna. Albo w fabrykach w Stanach istnieją inne normy pracy dla białych i kolorowych, np. biały może podnieść max.10 kg ładunek, kiedy czarny max. 5 kg. A znajdź tu teraz murzyna-piwowara, który jeszcze będzie chętny nosić worki ze słodem wbrew przepisom i nie doniesie do urzędu, że go zmuszają do niewolniczej pracy. Edytowane 26 Maja 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁukaszBe Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Jeśli nadal ktoś szuka info czy minibrowary to rzecz opłacalna i możliwa do zrealizowania w Polsce za rozsądne pieniądze to zajrzeyjcie do tamtego linku. Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Bardzo dobrze znamy firmę IBC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 już widzę jak ALbrecht będzie tańszy od polskiego sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 30 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 Rozsądne pieniądze hehe Rozsądne to dopiero będą, taką mam nadzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Jak mnie drażnią takie strony gdzie nie ma przynajmniej przybliżonego kosztu jakiejkolwiek instalacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Wiesz co, koszt jaki poda Ci dostawca i tak nie jest adekwatny do tego ile będzie Cię to jeszcze kosztowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Warzelnia 10 hl od 100 tys zł (polski wytwórca) do 120 tys euro (dobry niemiecki) Zbiornik 10hl od 1000 euro (szrot, bezciśnieniowy, bez chłodzenia) do 10 tys euro (dobry nowy stożkowy full wypas) FurioSan, 1therion, kordas i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Mam taką tezę: Łatwiej otworzyć browar restauracyjny (brewpub) niż oddzielny browar rzemieślniczy. Pomysł mam taki aby najpierw wynająć lokal po niedziałającej restauracji, otworzyć restaurację na nowo, a później wstawić tam instalację browaru. Przypuszczam, że w takim wypadku odpadają problemy ze zmianą sposobu użytkowania lokalu, zgodą sąsiadów, decyzją środowiskową. Aby otworzyć restaurację muszę przejść sanepid więc poźniej przy dodaniu browaru powinno póść z górki. Czy istnieją jakieś ograniczenia formalne w otwieraniu browaru restauracyjnego? Np. dodatkowe pozwolenia z miasta, nowe wymagania sanepidu? Czy jest jakiś limit produkcji w takim browarze? Np. brewpub jest "fasadą" gdzie będę sprzedawał np. 15% produkcji a reszta będzie szła w obrocie hurtowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Ograniczeniem będzie przede wszystkim wielkość lokalu, który będzie musiał być olbrzymi i będziesz musiał płacić za tę tymczasowo niewykorzystywaną przestrzeń. Dwa - dostosowanie posiadanej przestrzeni na potrzeby browaru, lepiej już na wstępie pomyśleć o projekcie, pogadać z dostawcą sprżętu czy da się te przestrzeń zaadoptować. Nie wiem czy nie ma wymogów co do wysokości pomieszczenia. Limitem produkcji jest wielkość produkcji pozwalająca na obniżkę akcyzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Mam na oku lokal po byłej restauracji, który jest duży. Na cele restauracji wystarczy na upartego 20-30 m2 (bar + stoliki), a resztę można zagospodarować na browar. Interesują mnie przede wszystkim ograniczenia formalno-prawne takiego rozwiązania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Mam na oku lokal po byłej restauracji, który jest duży. Na cele restauracji wystarczy na upartego 20-30 m2 (bar + stoliki), a resztę można zagospodarować na browar. Interesują mnie przede wszystkim ograniczenia formalno-prawne takiego rozwiązania. No jest spora różnica między warunkami jakie ma spełniać browar a restauracja. Druga sprawa chce ci się przechodzić wszystko dwa razy? Sanepid dwa razy, budowlanka dwa razy, na czas remontu dodatkowo zamknięta restauracja bo takie są przepisy. Nie ma w tym sensu i logiki trochę, ja bym szykował wszystko już pod browar, a sprzęt z czasem wstawiał. Przejdź się po innych restauracyjnych browarach i podpytaj jak to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Projekt warto zrobić jednego i drugiego. Nie trzeba przecież od razu budować wszystkiego a papierologia jedna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 No właśnie o to chodzi, aby restauracja była tylko fasadą, a w rzeczywistości byłby to browar z taproom'em. Dlaczego miałbym dwa razy przechodzić przez procedury? Otwieram lokal gastronomiczny i później dostawiam sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Myslisz że jak do knajpy wstawisz warzelnię to obejdziesz wszystkie sprawy z UM,UC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 No właśnie o to chodzi, aby restauracja była tylko fasadą, a w rzeczywistości byłby to browar z taproom'em. Dlaczego miałbym dwa razy przechodzić przez procedury? Otwieram lokal gastronomiczny i później dostawiam sprzęt. No ale zostają ci oprócz sanepidu tak jak anteks pisze UM i UC, a oprócz tego pisałem dla restauracji i browaru są różne rozporządzenia i warunki sanitarne. Polecam na początek przejść się do IS i poprosić o listę wymogów dla browaru i restauracji Po trzecie jeżeli planujesz najpierw restauracje a potem browar to masz 2 razy drogę budowlaną - pozwolenia na budowę itp. oraz remont, a tak jak pisałem przepisy zabraniają podczas remontu ba nawet malowania, funkcjonować restauracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 No właśnie o to chodzi, aby restauracja była tylko fasadą, a w rzeczywistości byłby to browar z taproom'em. Dlaczego miałbym dwa razy przechodzić przez procedury? Otwieram lokal gastronomiczny i później dostawiam sprzęt. i jak ci to odbiorą bez projektu i jak dadzą pozwolenie na użytkowanie? No jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 No właśnie chodzi o to aby nie budować i nie wiadomo jak przebudowywać. Restauracja jeszcze rok temu działała, więc myślę, że nie potrzebuje wielkich nakładów pracy. A do IS się przejdę. A co do US i UC to jest dla mnie oczywiste, że są to procedury obowiązkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 No właśnie chodzi o to aby nie budować i nie wiadomo jak przebudowywać. Restauracja jeszcze rok temu działała, więc myślę, że nie potrzebuje wielkich nakładów pracy. A do IS się przejdę. A co do US i UC to jest dla mnie oczywiste, że są to procedury obowiązkowe. No ale budować nie musisz żeby wymagane było pozwolenie na budowę. Interpretacja przepisów zależy od urzędnika, a każde większe naruszenie konstrukcji budynku wymaga już pozwolenia, nie wszystko podłapie się pod remont. A nie wyobrażam sobie w browarze większych drzwi np. żeby słód na paleciaku wwieźć bez podciągu i kucia otworu itp. Przemyśl to dokładnie, zawsze mówię możesz już zrobić wszystko pod browar i dopiero wstawiać kadzie itp. Ale w praniu wyjdzie jeszcze milion przeróbek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Projekt musi być uzgodniony z rzeczoznawcami. Uzgodnienia wymagane są przy odbiorze. Nie wiem czy po roku braku działalności nie potrzeba nowego pozwolenia na użytkowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 OK. Przejdę się po urzędach i dowiem się co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się