Undeath Opublikowano 28 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Robię w lidlowskim kociołku 1800W nie używam grzałki zanurzeniowej, a zagotowanie do wrzenia zajmuję mi około 10-20 minut od skończonego wysłodzenia. Osiągam to podgrzewając od początku każdą porcje wysłodzin, gdy robię drugie wysłodzeniu to co mam w kociołku ma już około 93 stopni, przy trzecim mam już około 95 i potem po zakończeniu trzeciej około 80 i czekam do 20 minut na wrzenie! wystarczy mniejsze pomieszczenie i otoczyć kociołek okładziną do kaloryferów z castoramy i jest okej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 28 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Przelom jak najbardziej normalny, co do goryczki to nie zauwazylem by bylo jej mniej stosując standardowe ilości chmielu zgodnie z recepturami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 28 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 a u mnie nie. kurcze, inną grzałkę mam czy co... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 28 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 a u mnie nie. kurcze, inną grzałkę mam czy co... Tu masz odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 (edytowane) Ostrzeżenie dla użytkowników: jak się włączy kociołek przedłużaczem bez bolca, to lepiej go nie dotykać. Dzisiaj mnie nieźle pokopało, w dodatku stałem w wodzie. Edytowane 16 Maja 2012 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Masz gdzieś przebicie, użytkuję kociołek w starej instalacji dwu przewodowej i nie mam tego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Nie wiem, nie znam się na elektryce, chociaż miałem na studiach, w każdym razie z przedłużaczem z bolcem jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 (edytowane) Nie wiem, nie znam się na elektryce, chociaż miałem na studiach, w każdym razie z przedłużaczem z bolcem jest OK. Ostrzeżenie dla użytkowników: jak się włączy kociołek przedłużaczem bez bolca, to lepiej go nie dotykać. Dzisiaj mnie nieźle pokopało, w dodatku stałem w wodzie. Powinno wywalić zabezpieczenie Edytowane 16 Maja 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Kiedyś wywaliło, jak kabel wewnątrz miał zdarty kawałek izolacji i zwarł się do masy (pokrywy grzałki), aż w niej wypaliło dziurę. Dzisiaj nic się nie stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Dziwna sprawa: jak się włączy kociołek przez przedłużacz bez uziemienia, to w określonej konfiguracji wtyczka-przedłużacz jest prąd na kociołku tylko wtedy, gdy pokrętło termostatu jest na OFF. Po włączeniu na ON, prądu na obudowie już nie ma. Jeżeli włączę wtyczkę do przedłużacza obróconą o 180 stopni, to prąd na obudowie jest dopiero po włączeniu pokrętła na ON, czyli odwrotnie. Tym razem sprawdzałem oczywiście neonówką. Czy jakiś elektryk mi wyjaśni dlaczego tak jest? Kupiłem wprawdzie przedłużacz z uziemieniem i jest OK, ale mnie to ciekawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Jeżeli używasz wtyczki w przedłużaczu bez bolca to w zależności jak wepniesz wtyczkę fazę raz masz na przewodzie fazowy(brązowym) a drugi raz na przewodzie neutralnym(niebieskim). Przy przedłużaczu z bolcem wtyczkę możesz wpiąć tylko w jednym położeniu, nie ma możliwości aby faza była na przewodzie neutralnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 nie no ale przecież neutralny nie może być zwarty z obudową a przynajmniej nie powinien. Zobacz czy żółtozielony nie jest gdzieś zwarty z niebieskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Raczej ma przebicie gdzieś przy lub na termostacie ewentualnie na grzałce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 (edytowane) Jeżeli używasz wtyczki w przedłużaczu bez bolca to w zależności jak wepniesz wtyczkę fazę raz masz na przewodzie fazowy(brązowym) a drugi raz na przewodzie neutralnym(niebieskim). Przy przedłużaczu z bolcem wtyczkę możesz wpiąć tylko w jednym położeniu, nie ma możliwości aby faza była na przewodzie neutralnym. No to jest oczywiste, ale dziwi mnie dlaczego raz napięcie jest po włączeniu, a w innej sytuacji przed włączeniem. Rozebrałem to wszystko i z układu kabli mi to nie wynika, żeby tak miało być. Przebicie raczej nie jest winowajcą, bo w drugim identycznym kociołku służącym tylko do zacierania jest to samo, tyle że ten używałem zawsze bez przedłużacza, bo stoi blisko gniazdka. A w takie przypadki nie wierzę, że zdarzyło się to (przebicie) dwa razy w tym samym miejscu i czasie. Edytowane 17 Maja 2012 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Tak na chłopski rozum to raz fazę podajesz przed termostat i prąd płynie przez termostat, grzałkę a jak odwrócisz wtyczkę o 180 to fazę będziesz miał na wyjściu grzałki i prąd płynie najpierw przez grzałkę i następnie termostat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 26 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 jak bardzo wpływa intensywność gotowania na goryczkę? są na to jakieś obliczenia? a tak przy okazji - to czy ktoś osiągnął przełom gotując w lidlowskim kociołku używając tylko wbudowanej grzałki? Amap wstawiłem fotkę z przełomu w garnku z lidla. http://www.piwo.org/gallery/image/1763-przelom-w-pszenicy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 27 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 jak bardzo wpływa intensywność gotowania na goryczkę? są na to jakieś obliczenia? a tak przy okazji - to czy ktoś osiągnął przełom gotując w lidlowskim kociołku używając tylko wbudowanej grzałki? Na pokazach w Katowicach osiągnęliśmy w moim kociołku 2000 watt przełom - było nawet zdziwienie że się udało w fotach w mojej galeri można zobaczyć - link w stopce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 27 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Na pokazach w Katowicach osiągnęliśmy w moim kociołku 2000 watt przełom - było nawet zdziwienie że się udało w fotach w mojej galeri można zobaczyć - link w stopce Podkręcałeś grzałkę??? Ja mam fabrycznie 1800...... Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 27 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Nie, wszystko jest oryginalnie nie podkręcane - słowo honoru. z resztą nie znam się na elektryce i elektronice wiec się bałem przerabiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Jakie parametry mają bezpieczniki termiczne w kociołkach elektrycznych? Padł mi i nie mogę odczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 w oryginale jest taki: http://allegro.pl/bezpiecznik-termiczny-172-stopni-c-max-10a-250v-fv-i2538802013.html ale ja bym dał coś takiego: http://allegro.pl/wylacznik-termiczny-160-c-i2594214772.html trochę dalej od grzałki - ten jak zadziała to nie trzeba go wymieniać tylko jak ostygnie to załącza ponownie zasilanie. leech 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Dzięki Wiktor. Uprzedziłeś moje następne pytanie, bo chciałem zapytać o bezpiecznik wielokrotnego użytku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Dzięki Wiktor. Uprzedziłeś moje następne pytanie, bo chciałem zapytać o bezpiecznik wielokrotnego użytku uwierz mi wiem jaki to bezsens jednorazowy bezpiecznik termiczny. Trochę mi to roboty przy warzeniu dołożyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Jakie parametry mają bezpieczniki termiczne w kociołkach elektrycznych? Padł mi i nie mogę odczytać. zapytam sie przy okazji - jak sprawdzić w garnku lidlowskim przepalony bezpiecznik? kociołek przestał mi grzać, dioda sie nie świeci, cos tam sie przełącza w środku jak kręcę termostatem.... rozglądam sie za następnym egzemplarzem ale może da sie uratować to co mam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 A ja mam co prawda nie problem, a już lekką frustrację Jak się ten model garnka rozbiera? Nie mogę odnaleźć śrub mocujących podstawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi