olo333 Opublikowano 6 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 W sezonie letnim zgrzewki z nowymi słoikami są na tyle tanie, że moim zdaniem nie ma co kombinować ze starymi po przetworach. Za to w drugą stronę jak najbardziej - słoiki po gęstwach i starterach idą po pewnym czasie na kiszenie ogórków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 W sezonie letnim zgrzewki z nowymi słoikami są na tyle tanie, że moim zdaniem nie ma co kombinować ze starymi po przetworach. Za to w drugą stronę jak najbardziej - słoiki po gęstwach i starterach idą po pewnym czasie na kiszenie ogórków. O to to to właśnie Olku chodzi, teraz jak jest sezon można dorwać 10 słoiczków półlitrowych z zakrętkami za niecałe 10 zł, i ja się w zeszłym sezonie właśnie w taki sposób zaopatrzyłem. Z tego zestawu zostały obecnie mi 2 słoiki, kilka rozdałem, dwa użyli do czegoś innego ale się tym nie przejmuje bo znowu mam zamiar zakupić z 10 nowych tylko i wyłącznie na gęstwę. Polecam też innym to na przyszłość. Z dzisiejszych planów zlania grodziskiego do butelek nic nie będzie, ale jutro od rana zadziałam, mam nadzieje że to nie zaszkodzi przy żelatynie Piwo z kega idzie jak świeże bułeczki, Saison udał mi się i to bardzo, myślę nawet po BPA żeby powtórzyć to piwko, jest mega orzeźwiający Citra na zimno dało dużo cytrusów, lekki kwiaty, w smaku dobra goryczka, brak słodkości, ale za to dość pełny smak, daje cytrynką aż miło, alkoholu nie czuć, choć mocy trochę ma z 14,5 od fermentowało do 0,2 blg co daje około 7,5% alkoholu Ale piwo zdecydowanie w takiej samej formie do powtórki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Zabutelkowałem warkę 71 Grodziskie wyszło 39*0,5 l przy 2 blg, w smaku naprawdę super najlepszy grodzisz jaki zrobiłem, żelatyna trochę go sklarowała ale nie jestem pewien czy całkiem. Na dnie fermentora luźny osad dość sporo, ale na werdykt zaczekam jak się nagazuje Dzisiaj dotarł też nowy zakup, refraktometr pobawiłem się nim dzisiaj trochę, skalibrowałem wg. instrukcji która była w krzaczkach I czekam do następnego warzenia na testy, trochę jest przeliczania przy korekcie dla sfermentowanego piwa, ale co się nie robi dla przyjemności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 to se ściągnij mini toolkit na androida, obliczysz wszystko w 3" - właśnie po ro męczyłem amap'a Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 (edytowane) Dzięki jakoś kurde przeoczyłem ten programik zaraz sprawdzę go jak działa A tu zdjęcia mojego dubla pochwalę się po 6 miechach bo genialnie teraz smakuje Jednak wniosek jest jeden belgijskie piwa trzeba przetrzymać dość długo! Edytowane 9 Lipca 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Dzisiaj pracowity dzień zlałem : 1. Warkę 72 AIPA do kega około 18 litrów oraz 6*0,5l butelek przy 2,5 blg, aromat powala, goryczka mocna jest, piwo dobre zobaczymy po nagazowaniu 2. Warkę 73 BPA do 40*0,5 l butelek przy 1 blg, hym hem hymn... dziwne piwo daje lekkim kartonem landryną, mocno goryczkowe dziwne, muszę je potrzymać z miesiąc albo pięć to się może ułoży 3. Warkę 74 Polskie Ale do kega około 18 litrów oraz 7*0,5l butelek przy 3 blg, aromat chmielu dość spory, nawet fajny, lekko słodowy czekam na nagazowanie. Drożdże zlane do 3 słoiczków, zapowiadają się bardzo fajnie, a w planach Amber Ale, IPA i Stout w kolejności jakiej się okaże jutro być może Przy okazji takiej ilości zlewania zrobiłem porządki w piwnicy, wynalazłem 4 kartony z butelkami dodatkowo, wywaliłem resztki zielonych i białych, bo miałem nadmiar, poukładałem piwa na półkach i umyłem cały sprzęt dokładnie Wywaliłem stare węże, kupiłem nowe, garnek zalany chlorem na parę godzin do wybielenia, ah jakieś porządki mnie wzięły i przez to jeszcze nie pośrutowałem na jutro zrobię to chyba rano A teraz czas na piwko Koźlaczek Pszeniczny poszedł w ruch, dobre piwko ale nie w moim guście, ja chyba tylko do pszenicy jestem skłonny, ani wędzona, ani dunkel ani koźlak... no cóż niektórzy tak mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 A teraz czas na piwko Koźlaczek Pszeniczny poszedł w ruch, dobre piwko ale nie w moim guście, ja chyba tylko do pszenicy jestem skłonny, ani wędzona, ani dunkel ani koźlak... no cóż niektórzy tak mają. spoko, niektórzy lubią goryczkę mocną, inni słabą a inni homeopatyczną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 No i znalazł się czas 17.07.2013 warka 75 Amber Ale (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pale Ale - 4,5 kg Strzegom karmelowy jasny 150 - 0,2 kg Willamette 5,8% 60 g Amarillo 10,1% 12 g Marynka 7,8% 8 g Centennial 11,9% 12 g Drożdże wyeast 1332 Northwest Ale Zbiór I z wczoraj . Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 4,7 kg słodów w jakieś 5 minut. ZACIERANIE: woda do zasypu - 15 l 63-61C - 35'-45' nie jestem pewien, bo nie spojrzałem na zegarek 73-71C - 35' 79C - 5' WYSŁADZANIE: 5l + 5l + 5l=15l - 76C około 1 h GOTOWANIE: 60' Centennial 12 g i Marynka 8 g 30' Willamette 20 g 15' Amarillo 12 g i Willamette 10 g 5' Willamette 20 g 0' Willamette 10 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22,5 l o gęstości 13,1 Blg, przy wydajności 66% oraz IBU 50 Dochłodzone chłodnicą zanurzeniową do 24C w 15 minut około 40 litrów. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 24C i do piwnicy 19C. Planowana burzliwa: 19 C - 8 dni cicha 19 C - 7 dni i coś na zimno. KOMENTARZ: - Czas pracy 5h wyjątkowo jakoś sprawnie i szybko - Refraktometr wypróbowany, bardzo podręczne urządzenie, szybkość pomiaru jest niezwykła, wcześniej trzeba było na chłodzenie próbek czekać teraz 1 minuta i jest pomiar Bardzo przydatna tez jest aplikacja od ampa na androida Czemu ja tego wcześniej nie miałem? - Na sobotę w planach być może podwójna warka, a w niedzielę wyjazd do Wrocka domin-w 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 - Refraktometr wypróbowany, bardzo podręczne urządzenie, szybkość pomiaru jest niezwykła, wcześniej trzeba było na chłodzenie próbek czekać teraz 1 minuta i jest pomiar Bardzo przydatna tez jest aplikacja od ampa na androida Czemu ja tego wcześniej nie miałem? właśnie miałem pisać jak się sprawuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 (edytowane) Ano dobrze się sprawuje, zadowolony z niego jestem pomimo tego, że to chińszczyzna Przerażony byłem jak otworzyłem paczkę, wykonanie jakieś super dokładne nie było, ale najważniejsze, że pomiar nie przekłamuje i jest lepszy w obsłudze od pływaka do balingu Nawet zdążyłem go przed chwilą utopić ale całe szczęście w wiadrze z wodą nie z brzeczką choć nie wiele brakło, wyłowiłem, osuszyłem działa jak trzeba. Naprawdę wygodna rzecz, żałuje że wcześniej nie kupiłem teraz można sprawdzać na każdym etapie w każdej temperaturze gęstość brzeczki Tylko jeden mankament, to te pipetki plastikowe... są wkurzające i odkształcają się pod wpływem temperatury, ale coś się wymyśli jeszcze Edytowane 17 Lipca 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Tylko jeden mankament, to te pipetki plastikowe Nie musisz ich używać. Niemniej jednak weź poprawkę na bardzo szybkie odparowanie wody z pobieranej małej próbki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 mała pipetkę szklaną kupisz w każdej aptece Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Łyżeczką na oczko 2 kropelki i po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 (edytowane) 19.07.2013 warka 76 Stout (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pale Ale - 3 kg Strzegom Pilzneński - 2 kg Strzegom karmelowy ciemny - 0,2 kg Strzegom barwiący - 0,25 kg Strzegom jęczmień prażony - 0,2 kg Willamette 5,8% 30 g Brewers Gold 7,8% 65 g Drożdże wyeast 1332 Northwest Ale Zbiór I Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 5,65 kg słodów w jakieś 5 minut. ZACIERANIE: woda do zasypu - 15 l 63-61C - 90' potem 15' - 74C bo musiałem gdzieś skoczyć 79C - 5' WYSŁADZANIE: 5l + 5l + 5l=15l - 76C około 1 h GOTOWANIE: 60' Brewers Gold 30 g 30' Brewers Gold 15 g 15' Brewers Gold 10 g i Willamette 10 g 5' Willamette 10 g 0' Willamette 10 g i Brewers Gold 15 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 21,5 l o gęstości 14,5 Blg, przy wydajności 65% oraz IBU 38 Dochłodzone chłodnicą zanurzeniową do 24C w 15 minut około 40 litrów. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 24C i do piwnicy 19C. Planowana burzliwa: 19 C - przedłużona burzliwa 16 dni KOMENTARZ: - Czas pracy 6h Edytowane 4 Sierpnia 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 (edytowane) 23.07.2013 warka 77 AIPA single hop SIMCOE (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pale Ale - 3 kg Strzegom Pilzneński - 2 kg Strzegom karmelowy jasny 150 - 0,21 kg Simcoe 11,9% 70 g Drożdże wyeast 1332 Northwest Ale Zbiór I Na cichą: Simcoe 30 g Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 5,21 kg słodów w jakieś 5 minut. ZACIERANIE: woda do zasypu - 15 l 63-61C - 50' 73-71C - 20' 79C - 5' WYSŁADZANIE: 5l + 5l + 5l=15l - 76C około 1 h GOTOWANIE: 60' Simcoe 30 g 30' Simcoe 10 g 15' Simcoe10 g 5' Simcoe 10 g 0' Simcoe 10 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22 l o gęstości 14,7 Blg, przy wydajności 66% oraz IBU 55 Dochłodzone chłodnicą zanurzeniową do 24C w 20 minut około 50 litrów (upały). FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 24C i do piwnicy 19C. Planowana burzliwa: 19 C - 8 dni cicha 19 C - 7 dni z Simcoe 30 g KOMENTARZ: - Czas pracy 6h Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 ''Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 4,7 kg słodów w jakieś 5 minut'' Undeath, czy takie szybkie śrutowanie nagrzewa Ci maszynkę do śrutowania? Zamawiam śrutowane, byłem przy tej czynności ręcznie na 'Porkert' i była ciepła. Sorki za zakłócanie ciszy blogowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Kolego GB - ponownie przypominam o przydatnej funkcji cytowania. Masz odpowiednie przyciski przy każdym poście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Kolego GB - ponownie przypominam o przydatnej funkcji cytowania. Masz odpowiednie przyciski przy każdym poście. W wolnym czasie na telefonie (wlan) przeglądam wpisy, niestety mój tel nie działa jak teraz komp więc cytuję tradycyjnie ''...''. Jeśli coś jest źle to proszę usunąć wpis i po problemie. Undeath gdy wejdzie tu na swoje opisy da odp lub zgłosi moje zapytanie jako bzdurę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 24 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 ''Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 4,7 kg słodów w jakieś 5 minut'' Undeath, czy takie szybkie śrutowanie nagrzewa Ci maszynkę do śrutowania? Zamawiam śrutowane, byłem przy tej czynności ręcznie na 'Porkert' i była ciepła. Sorki za zakłócanie ciszy blogowej. Yyyy... no pytanie jest z kategorii, że nie wiem do czego dąży autor. Śrutownik jest ciepły ale w czym to może przeszkadzać? Oczywiste jest że przy tak szybkim śrutowaniu się nagrzeją żarna, ale po 5 minutach są z powrotem chłodne i niczemu to nie przeszkadza bardziej przeszkadza to, że wiertarka się nagrzewa i trzeba robić przerwy, a jak śrutuje to na 3 warki do przodu więc dłużej trwa czekanie na ochłodzenie się wiertarki niż żaren. O co chodzi z ciszą blogową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 O co chodzi z ciszą blogową? Fajnie opisujesz swoje piwka a ja hałasuję, zdziwiło mnie takie tempo śrutowania na zwykłej maszynce śrutującej. Już nie przeszkadzam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Zlałem na cichą Warka 75 Amber Ale wyszło 22 litry przy 3,1 blg, dorzuciłem na cichą 8 g Willamette oraz 20 g Amarillo, bardzo fajny zapach dobra czekamy po cichej co z niego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 (edytowane) Oho 1000 post na forum No to trzeba jakieś piwo wypić z tego powodu Poleci grodziskie na lekkiego kaca po wczorajszym ogniskowaniu Wczorajsza warka: 2.08.2013 warka 78 Pszeniczne (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pszniczne - 2,5 kg Strzegom Pale Ale - 2,2 kg -pomyliły mnie się wory i zamiast pilzeńskiego poleciał pale ale Premiant 7,5% 30 g Drożdże wyeast 3638 Bavarian Wheat ze starterka Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 4,7 kg słodów w jakieś 5 minut. ZACIERANIE: woda do zasypu - 15 l 44C - 45' 55C - 15' 63-61C - 30' 73-71C - 25' 75C - 5' WYSŁADZANIE: 5l + 5l + 5l=15l - 76C około 1,5 h GOTOWANIE: 60' Premiant 15 g 15' Premiant 15 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 20 l o gęstości 13,3 Blg, przy wydajności 66% oraz IBU 18 Dochłodzone chłodnicą zanurzeniową do 24C w 15 minut około 40 litrów. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 24C i do piwnicy 19C. Planowana burzliwa: 20 C - 12 dni KOMENTARZ: - Czas pracy 5h - Masakra jest za gorąco chyba na warzenie, męka wczoraj była z warzeniem chyba czas odpuścić na takie temperatury sobie warzenie, zobaczymy jak mi starczy piwa ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- W trakcie zlałem też Warkę 75 Amber Ale do kega gdzieś 18,5 litra oraz 7*0,5 butelek, aromat ciekawy ale nie tego się trochę spodziewałem, keg pojedzie do Milicza jeżeli w czwartek przy próbowaniu będzie dobre Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) Eh... miałem nie robić ze względu na upały, dzisiaj jako tako dało się wytrzymać i powstała: 4.08.2013 warka 79 Pacific IPA (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pale Ale - 5,5 kg Strzegom karmelowy jasny 150 - 0,2 kg Strzegom bursztynowy - 0,4 kg Pacific Gem 14,6% 50 g Waimea 14,9% 30 g Pacifica 5% 40 g Drożdże Wyeast 1332 Northwest Ale Zbiór II z Single Hop Simcoe Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 6,1 kg słodów w jakieś 7 minut. ZACIERANIE: woda do zasypu - 18 l 63-61C - 40' 73-71C - 20' 75C - 5' WYSŁADZANIE: 5l + 5l + 5l=15l - 76C około 1,5 h GOTOWANIE: 60' Pacific Gem 30 g 30' Pacifica 10 g i Pacific Gem 10 g 15' Waimea 20 g i Pacifica 10 g 5' Pacifica 10 g 0' Pacifica 10 g, Waimea 10 g i Pacific Gem 10 g w około 25 C Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 21 l o gęstości 16,4 Blg, przy wydajności 63% oraz IBU 80 Dochłodzone chłodnicą zanurzeniową do 24C w 15 minut około 40 litrów. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 24C i do piwnicy 19C. Planowana burzliwa: 20 C - 9 dni 20C - cicha z dodatkiem chmielu na zimno KOMENTARZ: - Czas pracy 6h ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- W trakcie zlałem na cichą warka 77 AIPA single hop SIMCOE z dodatkiem 30 g chmielu Simcoe na zimno wyszło 21 l przy 2,6 blg. Zlewam właśnie stouta opiszę jak skończę Dobra skończyłem no to warka 76 Stout poszła do 42*0,5l butelek przy 3,6 blg, wyszedł bardzo fajny w smaku jak kawa zbożowa Edytowane 4 Sierpnia 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Trochę tego było dzisiaj ale jakoś dałem radę czasowo się wyrobić uruchomiłem też 4 keg który stał bezczynnie : 1. Na początek rozlałem warka 77 AIPA single hop SIMCOE coś dużo straciłem jej w osadach i przy przelewaniu bo wyszło tylko 18,5 litrów do kega dobiłem 2 bary oraz 3*0,5 butelek przy 2,8 blg coś pomiar z cichej był błędny chyba W smaku okej zobaczymy po nagazowaniu 2. Na drugi rzut poszło warka 78 Pszeniczne wyszło 5*0,5l butelek i 18 l do kega dobiłem 3 bary przy 3,3 blg, za bardzo wyrazisty chmiel czuć go bardzo dobrze - aromaty ziołowe z niego przeważają niestety, ale ma potencjał jest też bardzo ładny banan i goździk, czekamy aż się nagazuje 3. Przelałem na cichą warka 79 Pacific IPA przy 5,1 blg wyszło 21 litrów z dodatkiem chmielów na cichą poszły Waimea 18 g, Pacifica 12 g oraz Pacific Gem 10 g, w zapachu rzuciły mi się bardzo fajne owoce tropikalne oraz dużo dużo dużo jakby jagody, borówki Jak tak się utrzyma w tym piwie wyjdzie naprawdę dobre Jutro biorę się za Single Hop Dr Rudi, a w planach świąteczne, kolejna pszenica oraz dyniowe jeżeli będzie na targu, bo jeszcze nie dojrzały dobrze, ale już sprzedają bo boją się że pogniją... Tymczasem spijam mojego Amber Ale w którym faktycznie jest lekki kanał dla mnie na pograniczu wyczuwalności, dlatego pewnie go nie wyczułem na początku a teraz może to być sugestia No nic końcówka została to się na szybko wypije Powoli dojrzewam też do zrobienia lambika tylko czekam na szklany balon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) 15.08.2013 warka 80 Dr Rudi Single Hop (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pale Ale - 4,5 kg Strzegom bursztynowy - 0,2 kg Dr Rudi 11,8% 70 g Drożdże Wyeast 1332 Northwest Ale Zbiór I z Polskiego Ale Na cichą chmiel Dr Rudi 11,8% 30 g Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 4,7 kg słodów w jakieś 5 minut. ZACIERANIE: woda do zasypu - 14 l 63-61C - 35' 73-71C - 30' 75C - 5' WYSŁADZANIE: 5l + 5l + 5l=15l - 76C około 1,5 h GOTOWANIE: 60' Dr Rudi 20 g 30' Dr Rudi 20 g 15' Dr Rudi 10 g 5' Dr Rudi 10 g 0' Dr Rudi 10 g w około 25 C 30' do whirpoola Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22 l o gęstości 12,9 Blg, przy wydajności 64% oraz IBU 50 Schłodzone chłodnicą zanurzeniową do 24C w 25 minut około 50 litrów. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 24C i do piwnicy 19C. Planowana burzliwa: 19 C - 14 dni 19 C - cicha z dodatkiem chmielu na zimno KOMENTARZ: - Czas pracy 6 h łatwe piwko i przyjemne, a aromat chmielu niesamowity chyba się polubimy z Zelandczykami Edytowane 15 Sierpnia 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się