Undeath Opublikowano 11 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 Zostały dwa pety i 5 butelek bittera, nie piłem go od jakiegoś tygodnia zamiast skwaśnienia warki, które zanikło pojawił się rozpuszczalnik czyli octan metylu. Piwko jeszcze dla mnie pijalne ale muszę szybko je opróżnić, bo pójdzie w kanał jutro wypije bo mam obronę magisterki. Zakupiłem produkty na kolejnego wita, kilka chmieli i płynne drożdże Wyeast 3944 Belgian witbier moje pierwsze płynne. Zobaczymy co z nich wyjdzie. Na poniedziałek mam w planach WeizenBocka, z którego wezmę brzeczkę do startera w środę zrobię wita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 No i browar doczekał się magistra z tej okazji otworzyłem butelczynę milk stouta, bardzo ładnie się prezentuje po dwóch i pół miesiąca leżakowania eh... żeby wszystkie piwka takie wychodziły Andreas65 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 12 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 No i browar doczekał się magistra z tej okazji otworzyłem butelczynę milk stouta, bardzo ładnie się prezentuje po dwóch i pół miesiąca leżakowania eh... żeby wszystkie piwka takie wychodziły Ja myślę że będą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 12 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 Gratulacje! W moim przypadku dziś mija dokładnie rok od obrony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 12 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 (edytowane) No i browar doczekał się magistra Gratulacje! żeby wszystkie piwka takie wychodziły Przewidywalność jest nudna Edytowane 12 Lipca 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2012 Dzięki wielkie wszystkim. Dzisiaj pojechałem odebrać zapasowe drożdże do weizenbocka, gdyby moja przepłukana gęstwa z kwietnia nie zadziała. Temperatura się obniżyła więc powinienem w piwnicy mieć gdzieś 16C w poniedziałek warzymy po miesięcznej przerwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 (edytowane) 16.07.2012 warka 31 Weizenbock- Koziołek (receptura własna) SKŁAD: Pszeniczny - 3kg Monachijski jasny- 1kg Karmelowy ciemny 300g Karmelowy jasny 400g Magnum 12,3% 30g Żatecki (saaz) 4,3% 20g Cukier Trzcinowy 150 g- z tego powodu że zapomniałem o pilzneńskim Safbrew WB-06 nowe z torebki, bo te z lodówki coś złapały i herbaciany kożuszek się zrobił Śrutowanie: Zacząłem o godzinie 13.00. 4,7kg słodów w 30 minut, trochę mało na zamierzone blg bo kurka zapomniałem PILZNEŃSKIEGO 0,7 kg ześrutować!!! No nic... nawet tego nie zauważyłem dopiero pod koniec wysładzania. ZACIERANIE: woda do zasypu - 13l Słody wrzucone 48C temperatura spadła do 44 trzymane przez 60 minut 63-61C - 60' Po 20' odebrane 1/3 zacieru na dekokt w 73-71 na 20 minut i do 85 C zwrócony. 73-71C - 20' 5' - 78C WYSŁADZANIE: 5+4+4=12l - 78-75C około 90 minut GOTOWANIE: 90' Magnum 20 g 45' Magnum 10g 15' Żatecki 30g i cukier trzcinowy 150g Po gotowaniu - 20l - 13,5 Blg niestety niskie blg spowodowane brakiem niestety pilzneńskiego... no nic za zapominalstwo trzeba wypić Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej 35 minut do 25C FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 21C, rozrobione z torebki w szklance wody w temp. pokojowej Planowana burzliwa: 16-18C - 12 dni bez cichej w końcu pszeniczne KOMENTARZ: - Czas pracy 8h trochę się urobiłem, przez duży zasyp pszeniczny słaba filtracja i wysładzanie muszę pamiętać następnym razem o pilzneńskim, który przyspieszyłby filtracje - Przy robieniu piwka aktywowałem mój pierwszy Wyeast do wita torebka ładnie napuchła przez noc, rano zadałem ją do wysłodzin 5-6blg wygotowanych do 9 blg po koźlaczku, pyrka już w piwnicy jutro zostanie dodana do Wita. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 17.07.2012 warka 32 Witbier v2.0 (receptura własna) SKŁAD: Pilzneński - 2kg Pszeniczny - 0,7kg Płatki pszenne - 0,8kg Pszenica na kutię - 0,5 kg Płatki jęczmienne- 0,4kg Płatki Owsiane - 0,5kg Żatecki (saaz) 4,3% 30g Skórka pomarańczy 110g Kolendra 20g Wyeast 3994 Belgian Witbier opakowanie ładnie napuchło, pomimo tego zrobiłem starter, dodam drożdże jutro Śrutowanie: Zacząłem o godzinie 9.00. 2,7 kg słodów w 15 minut, najcięższa była pszenica na kutie cholera jakaś miękka była że mielić nie szło ZACIERANIE: woda do zasypu - 8l Słody wrzucone 56C temperatura spadła do 52 trzymane przez 60 minut W trakcie kleikowanie płatków w 6litrach wody temp 64-61 30' podgrzane do 85 i wlane do głównego zacieru. 63-61C - 90' po 60' Panowie z energetyki uznali że jest idealny dzień na wymianę transformatora i kabli elektrycznych na mojej ulicy i zostałem pozbawiony prądu. Całe szczęście mam garnuszek babci w piwnicy 30 litrów po umyciu i przerzuceniu zacieru proces ruszył znowu 73-71C - 30' 5' - 78C WYSŁADZANIE: 5+5+5=15l - 78-75C około 50 minut GOTOWANIE: 65' Żatecki 15 g 15' Żatecki 15 g 10' Kolendra 10 g 5' Kolendra 10 g i skórki pomarańczy 110g Po gotowaniu - 25,5l - 11 Blg , byłem trochę zdziwiony, że pomimo braku prądu ładnie wyszło Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej 35 minut do 25C FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 18C, zadane ze startera Planowana burzliwa: 16-18C - 12 dni bez cichej KOMENTARZ: - Czas pracy 6h - Gdyby nie elektrycy poszłoby sprawniej, a tak to człowiek nadenerwować się musiał! - Stłukłem swój termometr laboratoryjny, a szkoda będzie trzeba inwestycje poczynić w jakiś z sondą żeby takich przygód nie mieć ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Na dole kilka zdjęć, na jednym mój pomocnik zjadający słody co z garnka wylecą, a także przeganiacz muszkowatych. W butli moje winko truskawkowo-czereśniowe Już 3 tygodnie na burzliwej i dalej bulka, obok nalewka porzeczkowa, jak były owoce trzeba było korzystać Dalej torebka wyeastów przed i po aktywacji Edytowane 30 Lipca 2012 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Dzisiaj po butelkowałem warkę 31 Weizenbock- Koziołek, który z nazwy tylko jest weizenbockiem zszedł do 2,5 blg wyszło 41*0,5l nawet smaczne. Drożdże do słoiczków wyparzonych w piekarniku i do lodówki, bo zamierzam się na pszenice jeszcze jedną. Jutro w planach lekkie piwko grodziskie, ale zwiększę blg do 9-10 bo i tak s-33 słabo od fermentowały ostatnim razem go. Witbier poleci jutro do zlania bo dzisiaj już siły nie miałem blg witka 2-2,5 nie widziałem dokładnie jutro zmierzę ponownie i zrobię zdjęcie pianki na wierzchu która pierwszy raz mi nie opadła po fermentacji. Powoli sprzątam też piwnice z zapasów i przygotowuje nowe miejsce dla piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 1.08.2012 warka 33 Grodziskie v 2.0 (receptura własna) SKŁAD: Pszeniczny - 1,2 kg Pilzneński - 0,7 kg Wędzony - 1 kg Lubelski 3,9% 60g Safbrew S-33 Śrutowanie: Zacząłem o godzinie 9.00. 2,9 kg słodów w 20minut, ZACIERANIE: woda do zasypu - 7l słody wrzucone 63-61C - 70' 73-71C - 30' 3' - 78C WYSŁADZANIE: 5+5+5=15l - 78-75C około 40 minut GOTOWANIE: 75' Lubelski 40 g 15' Lubelski 15 g 0' Lubelski 5g Po gotowaniu - 23l - 8 Blg miało być więcej ale z braku czasu na zabawę pozostałem w stylu Chłodzenie przez noc drożdże jutro FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 20C, zadane ze rehydryzacji Planowana burzliwa: 16-18C - 10 dni bez cichej KOMENTARZ: - Czas pracy 4h - sprawnie poszło pomimo koszenia trawy i wielu przeszkód - muszę usprawnić śrutownice machanie mi się znudziło ---------------------------------------------------------------------- Miałem zlać wita ale z natłoku zajęć wyszło mi to z grafiku. Zleję w sobotę albo niedziele, a jutro lecę na premierę Artezana do Wrocka w ZUPie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Dzisiaj dopiero udało mi się wyłuskać czas na zlanie warkę 32 Witbier v2.0 wyszło 50*0,5l butelek i o dziwo piwo nie wyszło mi z fermentatora. Piana, o którą się pytałem w innym temacie znikła parę dni temu, a drożdże wyeast 3944 belgian wit zlałem do dwóch wyparzonych w 110C przez 15 minut słoiczkach i do lodówki za miesiąc kolejnego zrobię . Koelsh już prawie cały mi zszedł przez upały i koziołek znika w zastraszającym tempie. AIPA niestety się nienagazowała dalej, będę musiał dodać drożdży do każdej butelki, czekam do piątku na drożdże S-33 z grodziskiego, który mam zamiar wtedy zlać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Troszkę przerwy miałem, przez wakacje więc trzeba było po przyjeździe zabutelkować warka 33 Grodziskie v 2.0 wyszło 44*0,5l w smaku smaczne, mocno wędzone i nawet nie jest wodniste Jutro zabieram się za Belgian Pale Ale z końcówki słodów. Muszę jednak poczynić inwestycje w kapslownice, rozebranie i naprostowanie grety nic nie dało dalej chodzi ciężko no nic 33 warki to nie przelewki będę jej czasem używał a tak to mam na oku Grifo HD z browamatora za 149zł jak zbiore fundusze to zakupię. Trzeba także zrobić zapasy słodów szykuje wypad do Strzegomia za jakiś miesiąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 4.09.2012 warka 34 BPA (Bardzo Przednie Ale) (receptura własna) SKŁAD: Pale Ale - 2,5 kg Pilzneński - 1 kg Monachijski - 0,7 kg Karmelowy Jasny - 0,3 kg Lubelski 3,9% 20 g Nugget 11,9% 15 g Wyeast 3944 Belgian Witbier zbiór I 07.08.2012 Śrutowanie: Zacząłem o godzinie 10.00. 4,5 kg słodów w 30minut, ZACIERANIE: woda do zasypu - 13l słody wrzucone 63-61C - 30' 73-71C - 50' 3' - 78C WYSŁADZANIE: 5+5+5=15l - 78-75C około 60 minut GOTOWANIE: 75' Nugget 15g i Lubelski 5 g 15' Lubelski 15 g Po gotowaniu - 25l - 12 Blg Chłodzenie przez noc drożdże jutro FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 26C, Planowana burzliwa: 18C - 14-20 dni KOMENTARZ: - Czas pracy 6h - muszę obniżyć czujnik w Kociołku bo wyłącza mi się przy chmieleniu już przeglądam odpowiednią wiedzę na ten temat, ale niestety brak często zdjęć i nie będzie ich po zgłoszeniu bo jest uszkodzone archiwum - Zakupiłem dzisiaj chemie w postaci 5 kg pirosiarczanu sodu i bielinki, oraz w końcu termometr laboratoryjny, w przyszłym tygodniu kupię już kapslownice Grifo HD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 ale niestety brak często zdjęć i nie będzie ich po zgłoszeniu bo jest uszkodzone archiwum Poszukaj na browar.biz, tam są zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 (edytowane) Poszukaj na browar.biz, tam są zdjęcia. Faktycznie znalazłem, dzięki za pomoc! Wczoraj po wielu zmaganiach udało mi się wyczyścić gar i co najlepsze żadne specjalistyczne płyny (kret, cif, domestos, clit na trudne zabrudzenia i wiele innych) i domowe sposoby nie działają tak dobrze jak zwykła Bielinka za 2 zł! Teraz do zalania poszedł fermentator Pierwsze zdjęcie przed czyszczeniem... aż wstyd żeby gar tak doprowadzić drugie w trakcie czyszczenia- 0,5l samej bielinki rozprowadzanie jej co 20 minut na ścianki, trzecie zdjęcie po oczyszczeniu. Warka 34 fermentuje aż miło do tego temperatura w piwnicy spadła mi do 15C to w wiadrze pewnie z 16-17C czyli idealna temperatura Edytowane 7 Września 2012 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Po ile warkach zrobiło się takie czarne dno ? rozumie że w tym miejscu emialii już nie ma. waz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Emalia jest czemu by miało nie być tam gdzie są obite kropki to emalii nie ma. Po 25 warkach a to czarne to od grzałki się robi i miałem to już po 3 piwie. Nie ma w piwach smaku przypalenizny po prostu tak jest i już nie da się tego doczyścić. Próbowałem kilkakrotnie a bielinka tylko tak doczyściła to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Dziwne. Ja gdzieś po 10 warce wyczyściłem kociołek mleczkiem CIF to wyglądał jak nowy. Mihalskas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 No a u mnie się nie domywało i zostawał zielonkawy osad po chmieleniu którego cif nawet leciutko nie zmył no i stąd bielinka... Dzisiaj zabrałem się za stworzenie fermentatora z kega PET wyjąłem fitting wypłukałem i dokupię później gumowa nakładkę do butli od wina rozmiar 48 albo 50 ale chyba to pierwsze. Fermentator będzie użyty najpierw do cydra zobaczymy czy się nada do fermentacji... jak tak to trzeba będzie załatwić ich jeszcze parę i używać zamiast wiader na burzliwą . Oprócz tego przyszła chemia czyli pirosiarczan sodu i musiałem ją przesypać w masce i okularach, gryzie cholera w nos. Robię także z starej szafki miejsce na śrutownik, a później jak kupie mocniejszą wiertarkę nie akumulatorową bo to shity są! około 500-600 W to zrobię stelaż żeby automatycznie mielić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Dzisiaj wziąłem się za cydra z jabłek, które zebrałem około 35kg, razem z żoną wycięliśmy gniazda, a następnie do sokowirówki i tak powstał przepis: 17,5 l soku jabłkowego 1,5 l wody 2 cytryny (a właściwie sok z nich) 0,5kg cukru Wyszło coś około 20l 9,5-10Blg napowietrzę i zadam do niego drożdże Safebrew S-33, było trochę roboty ale mam nadzieje że warto Na obrazku Keg petainer z korkiem do wina 48 czekam na efekty. Pewnie wielu powie, że to koło cydra nie będzie leżało ale co tam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Petainery widzę, że i powoli piwowarstwo domowe zdobywają Nie kiwa Ci się to na boki ? Stoi stabilnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Wszystko okej z tym petainerem nogi stabilne plastik w sam raz (trochę się gnie ale to nic) choć się trochę go ciężko przenosi przez brak uchwytów ale jak podniesiesz to spokojnie można iść. Trzeba poprostu uważać żeby go nie zgnieść jak zwykłego peta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 12 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Cześć Petainery widzę, że i powoli piwowarstwo domowe zdobywają Jutro dam opis jak rozebrać bez zniszczeń i wykorzystać ponownie jako kega ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2012 Czekam na opis trochę ciężko się czyści tego kega a zwłaszcza fitting ale zawsze instrukcja się przyda Wczoraj zatarłem na piwo przed wyjazdem do Zielonej Góry na premierę Haustowej AIPY było smacznie 14.09.2012 warka 35 z R.I.P.a (z resztek IPA ) (receptura własna) SKŁAD: Pale Ale - 1,5 kg Pilzneński - 1 kg Monachijski - 1 kg Karmelowy Jasny - 0,5 kg Karmelowy Ciemny - 0,25 kg Pszeniczny - 0,25 kg Lubelski 3,9% 15 g Nugget 11,9% 20 g Sorachi Ace 13,5% 19 g podpasował mi ten chmiel US-05 z torebki rehydryzowane czy jakoś tak... Śrutowanie: Zacząłem o godzinie 7.00. 4,5 kg słodów w 25minut, po zadaptowniu szafki ZACIERANIE: woda do zasypu - 12l słody wrzucone 54- 10' 63-61C - 35' 73-71C - 65' 5' - 76C WYSŁADZANIE: 5+5+5=15l - 78-75C około 70 minut bo regały w piwnicy składałem GOTOWANIE: 80' Sorachi Ace 9 g Nugget 20g 45' Sorachi Ace 10 g 10' Lubelski 15 g Po gotowaniu - 21,5l - 11,5 Blg Chłodzenie przez chłodnicą zanurzeniową, 25 minut nieźle FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 16C, Planowana burzliwa: 18C - 14-20 dni KOMENTARZ: - Czas pracy 6h - Co dziwnego przez 80 minut kociołek się nie wyłączył więc powstrzymuję się od obniżenia czujnika - W trakcie przemeblownie piwnicy, składam regały i takie tam... - Temperatura w piwnicy spada Belg fermentował w 16C musiałem przenieść do cieplejszego jak spadnie niżej to też RIP-e będę musiał przenieść gdzieś indziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Skończyłem wreszcie porządki w piwnicy i wygląda to całkiem dobrze, zrobiłem też porządek z moimi sprzętami i znalazłem dla nich jedno miejsce. Zbudowałem też z starej szafki szufladę zsypową co widać na zdjęciu nr 3 śrutuje teraz do odpowiedniego wiaderka, a nie na kilka razy do misek... później jak kupie wiertarkę domontuje stelaż do niej Oprócz tego zlałem BPA warka nr 34 poszło do 46*0,5 l butelek przy Blg 3, nie powiem drożdże 3944 witbier spisały się ładnie, w smaku też smaczne. Mój cydr został zlany na cichą, w smaku mocno kwaśny ale jest to wina jabłek, jest bardzo rześki i mi odpowiada nawet. Za tydzień jak syfy w nim opadną zleje do butelek zobaczymy wtedy efekt.Warka nr 35 zeszła do 4 blg więc czekam jeszcze parę dni żeby dofermentowała ( na teście FFT było 3) US-05 długo odfermentowują ale wygląda to ładnie i w smaku całkiem nieźle, zobaczymy efekt. W przyszłym tygodniu robię zakupy w Strzegomiu na sezon, oraz szukam drożdży narazie podobają mi się Bavarian Lager albo Bohemian Lager od wyesta, poczytam jeszcze opinie o nich! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 A cóż to za dziwny sprzęt, po lewej od kapslownicy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się