Undeath Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Pytanie za 100 punktów warzyć jeszcze lagery czy kończyć sezon dolniaków? Prognoza nie zachęcająca w piwnicy 12-13C, a w planach był Porter, Munich Helles i Polotmave... Dostałem American Ale II i zastanawiam się czy nie odpuścić sobie już tych piwek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Ciemne lagery można śmiało robić w wyższych temperaturach bo profil w nich nie musi być tak idealne czysty. Poza tym jak nie wysyłasz na konkurs to tym bardziej można fermentować w 12-13°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) Ciemne lagery można śmiało robić w wyższych temperaturach bo profil w nich nie musi być tak idealne czysty. Poza tym jak nie wysyłasz na konkurs to tym bardziej można fermentować w 12-13°C. No właśnie planowo miały polecieć na konkurs przynajmniej munich i polotmave Ale to zależy jakie wyjdą Miały przefermentować na FM 31 Bawarska Dolina, a te drożdże nie są jeszcze do końca sprawdzone, nie wiadomo jak sobie poradzą w wyższym zakresie temperatur... Ale może warto spróbować, munich helles teoretycznie może być lekko estrowy. W porterze boje się, żeby ta wyższa temperatura nie naprodukowała za dużo alkoholu... Chyba, że zrobię eksperyment i zobaczę jak się Urquell Lager w nim spiszą. Niby zakres mają do 14 C i na hamerykańskich forach jest napisane, że nawet w tej temperaturze dają czyste w miarę piwa Edytowane 10 Marca 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Moim zdaniem już nie warto, chyba, że w ramach eksperymentu. Szkoda czasu i pracy na robienie wątpliwej jakości dolniaków. Ta prognoza wygląda bardzo optymistycznie (21°C i słońce ), ale nie dla lagerów, które będą połowie fermentacji np. porter Ja już w tym sezonie dolniaki sobie odpuściłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Moim zdaniem już nie warto, chyba, że w ramach eksperymentu. Szkoda czasu i pracy na robienie wątpliwej jakości dolniaków. Ta prognoza wygląda bardzo optymistycznie (21°C i słońce ), ale nie dla lagerów, które będą połowie fermentacji np. porter Ja już w tym sezonie dolniaki sobie odpuściłem. Tak wczoraj się namyśliłem i chyba Portera przefermentuje w kegatorze i to załatwi problem temperatury pod koniec fermentacji No to chyba dziś jak się uda powstanie to piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 (edytowane) Prawie, że zwieńczenie sezonu lagerów 12.03.2015warka 165 Porter (receptura własna) SKŁAD: Bruntal Pilzneński - 7 kg Żywiec Palony (800EBC) - 0,3 kg Wyermann Special W - 0,22 kg Strzegom Karmelowy jasny 30 -0,2 kg Strzegom Czekoladowy 400 -0,2 kg Pszenica niesłodowana - 0,15 kg Strzegom Pszeniczny prażony - 0,13 kg Strzegom Jęczmień prażony - 0,04 kg Wyermann caramunich I - 0,1 kg Strzegom Bursztynowy - 0,08 kg Cukier biały - 0,3 kg Taurus 12% 15 g Iunga 10% 10 g Perle 7% 15 g Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager przelane z Marcowego wędzonego około 1 litra gęstwy Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 8,5 kg w parę minut.ZACIERANIE:woda do zasypu - 20l64C - 10' odebrane 1/3 do dekokcji podgrzane do 73C -15' potem gotowane 100C - 30' zwrócony dekokt do głównego zacieru temperatura ustaliła się na 74C WYSŁADZANIE:8+9 = około 17 litrów pH wody zbite z 7,2 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 5,5 ml. + 7 litrów na wysłodziny po PorterzeGOTOWANIE 60':60' Taurus 15 g 30' Iunga 10 g 15' Perle 15 g Po gotowaniu parametry piwa:Wyszły 22l o gęstości 21,3 Blg, przy wydajności ??% oraz IBU 27Odczyt z refraktometru: 22 BrixSG: OG - 1.089FG - 1.0??Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 16C w 20 minut około 100 litrów. FERMENTACJA:Planowana burzliwa:10 C - 20 dnicicha - 10C - 10 dni[EDIT] 10.04.2015 No i doczekał się też przelania na cichą warka 165 Porter przy 6 blg - 1,024 FG. Miodzio niech sobie dojrzewa spokojnie. Poszedł do lodówki na 4C. [EDIT] 6.05.2015 Przed chwilką zlałem warkę 165 Portera wyszło 36*0,33l i 17*0,5l butelek przy 5,8 blg - 1,023 FG. Ma moc, czuć alko, ale też ładną czekoladową paloność, co najważniejsze jest fajny gładki na języku i dopiero rozgrzewa w żołądku i w przełyku. Generalnie mogę być zadowolony, no i teraz leżakowanie Za 2-3 miesiące otworzy się buteleczkę względem sprawdzenia efektu Degustacje: Konus Portier Wygląd: Piana średnia, średnie pęcherzyki, zostaje w postaci wysepek. Kolor czarny, brunatne przebłyski, klarowne. Aromat: Głównie czekolada, lekka śliwka w tle, trochę orzechów, alkohol ładnie ukryty, aromat dość "słodki" czysty. Smak: Trochę stoutowy, średnio palony, dość słodkie, goryczki prawie brak, głównie od słodów palonych, pozostaje kakaowy na języku, takie mocne kakao, powiedziałbym nawet, że palonka na niewiele mniejszym poziomie niż u mnie. Alkohol ładnie ukryty, grzeje w przełyk. Podsumowanie: Dupy mi nie urwało ale dobre piwko, osobiście (jeżeli przy swoich prawie 50 warkach mogę mieć jakieś zalecenia ) dałbym z 30% monacha, chociaż sam daję nawet do 50%, jak dla mnie to bardzo dużo daje porterowi, ten na samym pilsie jest taki sobie, jakby mu czegoś brakowało. Dzięki za piwo. KOMENTARZ: - Czas pracy 5,5 h, ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Marcowe Wędzone wylądowało na cichej nie wiem ile litrów i jakie Blg ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- WYSŁODZINY PO PORTERZE: WARKA 165,5 IMBIROWE Wysłodziny odebrane 8 litrów, dolane do tego 1 litr jakiejś brzeczki z zamrażarki plus 1 litr z chmielin po porterze. Nachmielone 10 g Perle 60' i na ostatnie 15' 35 g Imbiru. Wyszło 7 litrów 10 blg IBU nie znane Drożdże American Ale II 2112 Wyeast 40 ml. [EDIT] 28.03.2015 Do butelek poszło też Imbirowe wysłodziny po porterze zeszły do 3 blg. Trochę finisz ściągający ale jest mega imbirek. Degustacja Imbirowych wysłodzinek: Piwko wyszło dobre ciekawe, imbir było czuć dość mocno, spora też goryczka, lekka woda. Jedyne co bym się doczepił to lekki ściągający posmak, ale generalnie fajne. Muszę zrobić pełnoprawną warkę imbirowego w końcu Edytowane 19 Maja 2016 przez Undeath GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 około 1 litra gęstwy Na bogato;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Wg. kalkulatora niby 0,5 litra gęstwy potrzebne jest A że została przelana z fermentora do fermentora ciężko mi określić jej ilość może było 0,8 l, a może 1,1 l... Ważne, żeby jak najszybciej zaczęło fermentować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Fajny nowy 'łeb' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 W porterze resztki po sezonie wylądowały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Resztki niektórych paczek z słodami Ale ogólnie taki zamysł był chciałem trochę bardziej palono-czekoladowego portera, a karmele i dekokcja mają podbić delikatnie słodycz jego, oraz dać więcej ciała. Muszę otworzyć Portera z przed dwóch lat zobaczyć jak się ułożył... Jakimś cudem jeszcze przetrwała mi cała skrzynka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) Obiecane fotki przed i po dodaniu ekstraktu słodowego. Objętość brzeczki przedniej 26 - 27 litrów. Dodałem 185 g ekstraktu słodowego WES 9000 EBC. Dodam jeszcze, że po spróbowaniu zabarwionej brzeczki kompletnie nie było czuć spalenizny oraz paloności. Edytowane 14 Marca 2015 przez mat bart3q i Undeath 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 (edytowane) 19.03.2015warka 166 Munich Helles (receptura własna) SKŁAD: Bruntal Pilzneński - 4,8 kg Wyermann caramunich I - 0,2 kg Perle 7% 43 g Drożdże FM 30 Bawarska Dolina gęstwa po Czeskiej 10 około 250 ml. Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 5 kg w parę minut.ZACIERANIE:woda do zasypu - 15l64C - 30' 73' - 30' bez mash-out WYSŁADZANIE:9+9 = około 18 litrów pH wody zbite z 7,2 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 5,5 ml. GOTOWANIE 60':60' Perle 15 g 30' Perle 10 g 5' Perle 15 g Po gotowaniu parametry piwa:Wyszły 22l o gęstości 13,3 Blg, przy wydajności 65% oraz IBU 22Odczyt z refraktometru: 13,8 BrixSG: OG - 1.054FG - 1.0??Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 16C w 20 minut około 80 litrów. FERMENTACJA:Planowana burzliwa:10 C - 24 dni[EDIT] 10.04.2015 do kega 18,5 l i 4*0,5 l i 2*0,75l butelek, przy 3,5 blg - 1,014 FG, wyszedł dobry ale mało słodowy, zobaczymy jak dojrzeje. Degustacja: Z tego piwa jestem najmniej zadowolony w tym sezonie. Wyszło generalnie nie ciekawe, smak trochę nie poukładany, a z czasem było gorzej, wyszła woda słodowa z lekko łodygowatą goryczką, do tego trochę estrów i lekki DMS. Nietrzymałem go za długo, poszedł na imprezie z kega, bo podejrzewam, że z czasem byłoby tylko gorzej. KOMENTARZ: - Czas pracy 5,5 h, Edytowane 23 Czerwca 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Po 39 dniach fermentacji zlałem warkę 159 Pszeniczne do butelek Wyszło 45*0,5 l butelek przy 3,7 blg - 1,015 FG. No tak długo to jeszcze pszenicy nie fermentowałem, na początku zapodawał siarą aż miło ale się to ułożyło, kanalizacji też nie czuć... Ale jest bardzo słodka, ocenię na weekend jak się coś tam nagazuje Zaraz zleje CDA na cichą Warka 164 CDA zlana na cichą wyszło 20 litrów oberwała 30 g Simcoe i Ahtanum oraz 8 g Amarillo, za 5 dni poleci do kega. Edytowane 23 Marca 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Wczoraj zbadałem blg mojego CDA barwionego WES'em. Powiem tak, zapomnij o słodach palonych do CDA !!! Jeśli chcesz mieć CDA bez posmaku palonych wykorzystaj ekstrakt barwiący Sprawdza się w 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Wczoraj zbadałem blg mojego CDA barwionego WES'em. Powiem tak, zapomnij o słodach palonych do CDA !!! Jeśli chcesz mieć CDA bez posmaku palonych wykorzystaj ekstrakt barwiący Sprawdza się w 100%. Namówiłeś mnie Następnym razem wypróbuje ekstrakt przy CDA czyli pewnie jakoś niedługo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Zlałem przed chwilą na cichą warkę 162 Koźlak Wędzony wyszło 22 litry. Piwo w aromacie naprawdę zajebiste nie spodziewałem się takiej wędzony Teraz z 2 tygodnie cichej zobaczymy jak pogoda pozwoli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) 24.03.2015warka 167 DERP (receptura własna) SKŁAD: Bruntal Pilzneński - 4 kg Strzegom bursztynowy - 0,2 kg Wyermann Special W - 0,1 kg garść pszenicy i owsa Iunga 10% 40 g Taurus 12% 25 g Lubelski 4% 50 g Cicha: 30 g Taurusa, Iungi i Lubelskiego Drożdże Wyeast 1272 American Ale II 100 ml Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 4,4 kg w parę minut.ZACIERANIE:woda do zasypu - 13l68-61C - 60' 74' - mash-out WYSŁADZANIE:9+9 = około 18 litrów pH wody zbite z 7,2 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 5,5 ml. GOTOWANIE 60':FWH Iunga 15 g 30' Lubelski 10 g 5' Lubelski 15 g 0' po 25 g Lubelskiego, Iungi i Taurusa Po gotowaniu parametry piwa:Wyszły 22l o gęstości 11,7 Blg, przy wydajności 65% oraz IBU 30Odczyt z refraktometru: 12,2 BrixSG: OG - 1.047FG - 1.0??Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 20 minut około 80 litrów. FERMENTACJA:Planowana burzliwa:20 C - 12 dnicicha - 10C - 5 dni z chmielem na zimno po 30 g Taurusa, Iungi i Lubelskiego[EDIT] 10.04.2015 Przelałem na cichą warkę 167 DERP przy 3 blg - 1,012 FG. Piwo dziwne za bardzo nie chce się sklarować, ale aromat generalnie dobry, choć troszku pusto w nim więc walnąłem po 32 g Iungi, Taurusa i Lubelskiego. Zobaczymy co z tego wyjdzie [EDIT]17.04.2015 zlałem warkę 167 DERP do kega 18,5 l oraz 7*0,5 l do butelek przy 3 blg- 1.012 FG. Spodziewałem się dość mocnego aromatu niestety widać piwo musi się trochę ułożyć, wg. wskazówek zasłyszanych tu i ówdzie polskie chmiele pokazują moc po miesiącu Zobaczymy czy dotrwa tyle piwo. Generalnie w smaku dobre trochę mętnawe ale czuć solidną goryczkę i co ciekawe nie ściągająca i szybko znikającą. Z aromatu czuć charaktrerystyczny zapaszek iungi i lekko korzenno-żywiczny (czyżby Taurus?). Degustacja: Nie pamiętam tego piwa dokładnie bo poszło na jakiejś imprezie z kega, było owocowe i trochę mocno goryczkowate KOMENTARZ: - Czas pracy 5,5 h, Edytowane 23 Czerwca 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 DERP Próbuję rozszyfrować i nie mogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) https://www.google.pl/search?q=derp&espv=2&biw=1920&bih=933&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=lFwSVdP3MJLWar29goAG&ved=0CAYQ_AUoAQ http://knowyourmeme.com/memes/derp Edytowane 25 Marca 2015 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Nie ma to głębszego znaczenia i to nie jest skrót więc się nie rozwija ale na siłę to Polski Ale jest tylko nachmielone na aromat mocno i na zimno też, taki głupi eksperyment zobaczymy czy dają radę nasze chmiele. Jakoś tak bym zaczął nazywać swoje piwa, a nie tylko AIPA, Pszenica itp. A swoją drogą dzisiaj rano piwko już pięknie pracuje, te AA II dają radę zobaczymy jak profil ich. Edytowane 25 Marca 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 https://www.google.pl/search?q=derp&espv=2&biw=1920&bih=933&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=lFwSVdP3MJLWar29goAG&ved=0CAYQ_AUoAQ http://knowyourmeme.com/memes/derp Mogłem nie pytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Zlałem właśnie do butelek warkę nr 160 Marcowe Wędzone wyszło 44*0,5 l przy 3,5 blg - 1,014 FG. Meeeeega wędzonka, aż chyba trochę za mocna ale dla mnie jest genialna Jak się nagazuje będzie petarda czyli jakieś 2 miesiące Wrzuciłem też warkę 164 CDA do kega 18,5 l i do 5*0,5l butelek nie pomierzyłem niestety bo spiłem próbkę do pomiaru Jest dobrze ładny aromat chmielowy choć trochę kolor nie jest mocno ciemny, ale zobaczymy po nagazowaniu. Do butelek poszło też Imbirowe wysłodziny po porterze zeszły do 3 blg. Trochę finisz ściągający ale jest mega imbirek. Zrobiłem też dzisiaj zaczyn drożdżowy z szczepem Berliner Weisse, do Cherry Sour Wheat, jutro jak będzie czas przeleje na go na cichą dostanie wiśni i właśnie ten szczep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Zlałem rano warkę 163 Kożlaka wyszło 23,5 litra, nie dokonałem pomiaru. Właśnie warzy się kolejna warka PineKiller Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) Wczoraj zrobiłem kolejną warkę - sosnowe piwko podejście drugie Pierwsze nie było mocno żywiczno - sosnowe, teraz zmieniam trochę główny składnik. Miał być lager ale zrobię jednak górniaka, bo akurat drożdże miałem ładne i świeże. 29.03.2015warka 168 PineKiller (receptura własna) SKŁAD: Bruntal Pilzneński - 4 kg Strzegom karmelowy czerwony - 0,2 kg większa garść pszenicy i owsa Taurus 12% 30 g Simcoe 13,2% 30 g Syrop sosnowy 4 słoiczki - około 1 litra (Syrop zrobiony przez żonę rok temu) Drożdże Wyeast 1272 American Ale II 100 ml - rozbujane w starterze. Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 4,3 kg w parę minut.ZACIERANIE:woda do zasypu - 13l 54' - 15'63-61C - 15' 74-71C - 20' bez mash-out WYSŁADZANIE:9+9 = około 18 litrów pH wody zbite z 7,2 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 5,5 ml. GOTOWANIE 70':70' Taurus 15 g 10' Dwa słoiczki syropu sosnowego. 5' Simcoe 10 g i kolejne 2 słoiczki syropu sosnowego 0' w 80C 15 g Taurusa oraz 20 g Simcoe Po gotowaniu parametry piwa:Wyszły 24l o gęstości 14,5 Blg, przy wydajności ??% oraz IBU 21Odczyt z refraktometru: 15 BrixSG: OG - 1.059FG - 1.0??Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 20 minut około 80 litrów. FERMENTACJA:Planowana burzliwa:18 C - 17 dni Cicha 12-13C - 3 tygodnie[EDIT] 16.04.2015 warka 168 PineKiller wylądowała na cichej przy 3,3 blg - 1.013 FG. No cóż tak jak się spodziewałem będzie moc... Jest dużo alko i trochę sosny zobaczymy po cichej, piwo bardzo mętne więc chyba posiedzi trochę w fermentorze jeszcze, na koniec zrobię mu coldcrash w lodówce, mam nadzieje że mocne zmętnienie minie. Generalnie wyszedł mi taki trochę tusipect Ale to zobaczymy jak w butelkach wyląduje. [EDIT] 05.05.2015 Zlałem dzisiaj warkę 168 PineKiller wyszło 44*0,5 litra przy 3 blg - 1,012 FG. Cóż tu dużo mówić nie wyszło takie jak chciałem, jest mega alkoholowe, sosenka dość mocna ale nie na wierzchu, w smaku słodkie trochę ulepkowate z wytrawnym finiszem alkoholowym rozgrzewającym. No cóż zostawiam na miesiąc dwa niech się ułoży bo w obecnym stanie jest bardzo cienko... Recenzja od Konusa: Świerkowe Wygląd: Ciemnozłote, dość mocno zamglone, piana dość szybko opada, nie zdobi szkła, pozostaje kożuszek. Aromat: Z butelki czuć głównie coś w deseń syropu z młódek drzew iglastych. Ze szkła powiedziałbym, że diacetyl, aromaty sosnowe, może trochę jakiś chmiel się pojawia. Smak: Rześkie, w smaku głównie syrop sosnowy, lekka słodowość, piwo ogólnie słodkie, goryczka niska, może lekko alkoholowa wyczuwalna głównie na finiszu, nagazowanie średnie, odpowiednie, po dłuższym czasie goryczka alkoholowa bardziej wyczuwalna, trochę utrudnia odbiór piwa. Podsumowanie: Ładuje strasznie w głowę, ciekawe jakie to ma sumaryczne blg co do sumarycznej oceny piwa, to jednak ten cukier z syropu zrobił swoje, trochę ten spirol jednak czuć ale piwo jak dla mnie bardzo ciekawe, na pewno dobry temat do eksperymentów, może same odrosty do gotowania a nie syrop? No cóż, dałeś mi motywację żebym coś pomyślał w tym kierunku. Druga recenzja od kolegi Wich3r: Świerkowe Wygląd Delikatny gushing, w zasadzie sporawy tylko bardzo powoli wychodzący Piana obfita, drobno pęcherzykowa, szybko się dziurawi ale całkiem ładnie oblepia szkło. Kolor złoty, dość mocno zmętnione. Aromat Troszkę alkoholu, ale w żaden sposób gryzący. Troszkę igieł czuć, takich jakby gałązkę powąchać. Ciekawie się aromaty miejszą. Czuję odrobinę stajenne aromaty w tle, ale to pewnie ja mam coś nawalone we łbie bo zawsze zapach lasu iglastego po deszczu mi to przypomina Poza tym chmielu nie czuję, ale wybija się przyjemna podbudowa słodowa. Jakichś innych wad nie wyczuwam. Smak Syropek z iglaków. Kiedyś byłem cieka użyciem igieł i pytałem na HBT. Usłyszałem, że nie dostane iglastości jako rześkiego aromatu lasu, tylko coś na zasadzie 'cukierków', dokładnie coś takiego mi się kreci, tylko trochę mało intensywnie. Możliwe, że ja się za bardzo nakręciłem Goryczka troszkę za długo zostaje na podniebieniu. Wrażenie tego syropu z igieł trochę podkręcają odczucie słodyczy w piwie. Bardzo fajne wysycenie. Ogólne wrażenia Fajne, smaczne i dosyć lekkie. Niby nie męczące ale dość długo je piłem, może to szukanie świeżych igieł. ;P Wypiłem ze smakiem, chyba sam pomyśle nad takim użyciem w piwie ;)Dzięki za możliwość spróbowania KOMENTARZ: - Czas pracy 5,5 h, - Kurde planowałem 12 blg Przeliczyłem się ten syrop musiał mieć naprawdę dużo cukru... Coś koło 60 blg bo mój refraktometr już nie ogarniał... A po rozwodnieniu roztworu 1:1, miał około 30 Brix Mam nadzieje że nie będzie mocno alkoholowe i wyjdzie ładnie sosenka, zacznę od 18C, żeby nie poszły mi estry i rozpuszczalnik. Zakładając wydajność 65% z słodu wychodzi mi 11-11,5 blg, czyli 3,5 blg to sam cukier. No nic nie ma co roztrząsać zobaczymy jak wyjdzie, jeżeli będzie mało sosnowe to dostanie jeszcze Simcoe i tego syropu na cichą - Zostały mi 4 skrzynki czystych butelek... Trzeba wykombinować z dwie nowe skrzynki butelek bo nie będzie w co lać... A zostały jeszcze do rozlewu 2 koźlaki i porter. Edytowane 15 Września 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się