Undeath Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zlałem przed chwilą warkę 196 AIPA do 18,5l do kega i 8*0,5l i 1*0,33l butelek przy 2,9 blg - 1,011FG. Aromat kręci w nosie Jak będzie mocniejszy niż teraz to będę, bardzo ale to bardzo zadowolony z piwa. A jutro jadę do Częstochowy na premierę mojego piwa z Browaru Wąsosz pochwalę się tutaj, tak wygląda oficjalnie piwo uwarzone na recepturze z warki 140: http://browarwasosz.pl/piwo-bozonarodzeniowe-ft-krzysztof-czechanowski/ Teraz tylko pytanie czy doliczać sobie 70 hl do dorobku piwowarskiego czy nie? CZEJEN, cml, NoToMasz i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Co to to białe? Laka, wosk, jakieś tworzywo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Co to to białe? Laka, wosk, jakieś tworzywo? Lak z miękkiego naturalnego wosku, ale po przepis musicie uderzyć do Kamila Jak będzie na premierze zapytam się go czy udostępni recepturę, bo sam jej nie znam Na zdjęciu podpowiem tylko widać wosk pszczeli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Też ten wosk w kostkach mi się rzucił w oczy na zdjęciach. Ps. gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Winiarze mieszają lak z woskiem, wtedy mniej się on kruszy. Może tu podobny patent zastosowano, tylko musiałby być jakiś biały lak, bo sam wosk pszczeli nie da takiego koloru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 pochwalę się tutaj, tak wygląda oficjalnie piwo uwarzone na recepturze z warki 140: Po lewej to Twoja podobizna? Aż tak zarosłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zlałem przed chwilą na cichą warkę 198 APA wyszło 22,5 litra, przy 2,8 blg - 1,011 FG. Dostała 25 g Citry, 25 g Ahtanum i 10 g Mosaica. Pobrałem próbkę, trochę pachnie siarką i drożdżami ale może tak mi się zebrały. Generalnie te FM52 lepią się do ścianek i łatwo wzburzają z dna, ale ostatecznie piwa wychodzą klarownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Plan na 200 warkę wyklarował się dzisiaj Kto zgadnie wszystkie dodatki? Jutro warzymy mam nadzieje, że wyjdzie ciekawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 płatki żytnie, płatki ryżowe, jakieś płatki (hibiskus?), papryczki chili, pieprz, imbir? i to żółte to jakiś śmieciek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 i to żółte to jakiś śmieciek co Ty to taka larwa jak do mescalu dodają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 To korniszon! tofka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Wysuszony na wiór ziemniak Robak i korniszon odpada Nazywają to indyjskim szafranem i większość potraw indyjskich go zawiera, ma fajny lekko słodkawy, bardzo specyficzny zapach. Konus prawie dobrze, ale płatki owsiane A płatki to nie hibiskus tylko zdjęcie tak dziwnie wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Ten indyjski szafran to kurkuma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 (edytowane) Ten indyjski szafran to kurkuma? No ba Choć wczoraj stwierdzili na czacie że robię zupę ogórkową... Jest por, pieprz, ziele angielskie, korniszon i starte warzywa Edytowane 11 Grudnia 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Nie wiem jak świeża kurkuma, ale sucha ma dość gorzki smak, jak to wygląda w takim kłączu/korzeniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Ten indyjski szafran to kurkuma? No ba Choć wczoraj stwierdzili na czacie że robię zupę ogórkową... Jest por, pieprz, ziele angielskie, korniszon i starte warzywa miałem podobne odczucia jak w zeszłym tygodniu warzyłem India Spiced Porter http://www.piwo.org/topic/8414-browar-piwny-ul/?p=377268 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Nie wiem jak świeża kurkuma, ale sucha ma dość gorzki smak, jak to wygląda w takim kłączu/korzeniu? Owszem jest delikatnie goryczkowa, ale ma też fajny aromat. Myślę, że na goryczkę, aż tak mocno nie wpłynie. Ten indyjski szafran to kurkuma? No ba Choć wczoraj stwierdzili na czacie że robię zupę ogórkową... Jest por, pieprz, ziele angielskie, korniszon i starte warzywa miałem podobne odczucia jak w zeszłym tygodniu warzyłem India Spiced Porter http://www.piwo.org/topic/8414-browar-piwny-ul/?p=377268 Też nieźle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 (edytowane) Dwusetna warka trzeba uczcić Otwieramy warkę nr 100 Alaskan Smoked Porter Trzyma formę super piwko oby nowe tak wyszło. 11.12.2015warka 200 A kto mi zabroni? (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pale Ale - 3,5 kg Strzegom Pale Ale - 2,5 kg Bestmalz Pilzneński - 0,64 kg pszenica niesłodowana - 0,36 kg Strzegom Karmelowy 30 - 0,2 kg Strzegom Karmelowy 150 - 0,2 kg Bestmalz Special W - 0,2 kg Płatki ryżowe - 0,5 kg Płatki owsiane - 0,4 kg Iunga 11% 30 g Taurus 12% 10 g Sybilla 6,6% 20 g Perle 7% 15 g Hallertau Tradition 6% 15 g Trawa cytrynowa, cała łodyga 12 g Kurkuma 3 g - korzeń starty na tarce Jałowiec 1 g Pieprz czarny 1 g 5 papryczek chilli odmiana Jalapeno Red, własna uprawa około 24 g Rumianek 0,5 g Płatki róży 0,5 g Drożdże FM52 Amerykański Sen 300 ml po AIPA Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 5 minut 7,6 kgZACIERANIE:woda do zasypu - 20l 66-61C - 60' 74C - 15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE:10+15 = około 25 litrów pH wody zbite z 7,3 do 5,2 przez 80% kwas mlekowy 7 ml. GOTOWANIE 60': FWH Iunga 30 g i Taurus 10g 30' Sybilla 20 g10' Perle 15 g i przyprawy Trawa cytrynowa, Kurkuma, Jałowiec, Pieprz czarny, 5 papryczek chilli, Rumianek i Płatki róży 5' Tradition 15 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 21l o gęstości 20 Blg, przy wydajności 57% oraz IBU 60Odczyt z refraktometru: 20,8 BrixSG: OG - 1.083FG - 1.0??Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 35 minut około 160 litrów. Pękł mi zawór i woda leciała niestety zanim opanowałem sytuację FERMENTACJA:Planowana burzliwa:19-20 C - 21 dni cicha: 12C - 7 dni [EDIT] 02.01.2016 No to na nowy rok trzeba było przelać na cichą warkę 200 wyszło 21 litrów przy 5 blg- 1.019 FG. W aromacie nie czuć tych przypraw jest coś co bym określił jako lekka kawa z chilli ale nie jest to mega przyjemny aromat. Przewijają się gdzieś orzechy ale co tu dużo mówić jeszcze z 2 tygodnie cichej dam bo piwo jest lekko mętne nie chce się coś sklarować. Odfermentowanie spore będzie miało z 8%, a alkoholu w aromacie nie czuć Fermentacja poszła czysto. Dobra na 2 tygodnie zapominam jeszcze o nim Coś czuje, że 3-6 miesięcy będzie się układać w butelkach. [EDIT] 24.01.2016 A ogólnie to zlałem warkę nr 200 do 21*0,33l i 27*0,5 l butelek przy 5 blg - 1.019 FG. W smaku powiem, że ciekawe dość treściwe alkoholu nie czuć. W aromacie papryczka chilli i kurkuma, oraz słodycz. Dziwnie i zarazem ciekawie No to czekamy na gaz - Czas pracy 7 h, - Oczywiście nie mogło się odbyć bez przygód Pękł mi przy chłodzeniu zawór i zanim udało się go skręcić to trochę wody poszło. No bywa Warka pachniała mega aromatycznie Poszło nieźle. Degustacje: Klimekpl:Całkiem inny napój, bardzo wysoka piana trwała i długo utrzymująca się. W smaku dość pijalne, po przełknięciu czuć pikantność lecz nie dominującą mimo iż z czasem, trwającą coraz dłużej. Raczej nikt nie pominie faktu iż chilli jest elementem przewodnim a piwo pewnie jest bardzo dobre na długie zimowe wieczory. Raczej nie na upalne letnie dni:) Pierwszy raz piłem takie piwo więc dochodzi element zaskoczenia oraz fascynacji połączonej ze zdziwieniem.Alkohol raczej nie wyczuwalny w smaku lecz po odczuciach w głowie chyba mocne piwo. Znowu BRAWO TY!! legler:sorry ale 200 warki nie bede opisywał bo tak dużo sie w niej działo że nie pamiętam co. ogólnie napiszę że było dosyć "ciężkie" i gorzkie - dla mnie akurat na +...spodziewałem się papryczek ale ani ja ani moja żona ich nie wykryła ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 11.12.2015warka 200.5 Marchewkowe (receptura własna) SKŁAD: Jak wyżej - 8 litrów wysłodzin i 1,5 litra zamrożone chmielin z AIPA Sok z Marchewki 1,5 litra - 8,5 blg GOTOWANIE 60': FWH Sybilla 7 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 8,5l o gęstości 10,5 Blg oraz IBU 25Odczyt z refraktometru: 11 BrixSG: OG - 1.041FG - 1.011Chłodzenie w zlewie, bo zawór pękł i chłodnica wypadła z obiegu. Jakieś 1,5 h. FERMENTACJA:Planowana burzliwa:19-20 C - 14 dni zobaczymy czy cicha będzie potrzebna [EDIT] 31.12.2015 Właśnie zlałem do butelek Warkę 200.5 Marchewkowe wyszło 2*0,5l i 13*0,33l butelek przy 2,7 blg - 1,011 FG. Wyszło bardzo ciekawie, w aromacie marchewkę czuć jak z świeżo wyciśniętego soku. W smaku też jest wyraźna, ale cierpka, choć generalnie jak podfermentowany sok z marchwi Trochę za wytrawne ale przyjemnie pijalne, po nagazowniu jak się ułoży może będzie lepiej. Jak kolega dowiezie to dam do paru butelek jeszcze słodzika. Degustacje: Konus -Marfefkowe! Wygląd: Ciemne złoto, lekka opalizacja. Piana niska, zostaje mały kożuszek i obrączka. Aromat: Marfefka, marfefka i marfefka. I nic więcej. Smak: W smaku też marfefka, lekka goryczka, krótka, trochę marchewkowa. Podsumowanie: Piwo bardzo fajne, nie do spijania litrami bo pod koniec trochę męczące. Taki soczek marchewkowy z %. Dzięki, super sprawa Edytowane 19 Maja 2016 przez Undeath klimek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Jaka gejmingowa klawiatura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Gratulacje! 200 warek to spore doświadczenie i masa pracy Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Jaka gejmingowa klawiatura. Konkurs trzeba ogłosić, jaka gierka w tle widoczna w tym poście . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Jaka gejmingowa klawiatura. Konkurs trzeba ogłosić, jaka gierka w tle widoczna w tym poście . Za prosty by był na drugim zdjęciu wyraźnie widać Ciekawe jako nagroda pewnie jedno piwo z 200 warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 (edytowane) Panie, toż to Wiedźmak Edytowane 12 Grudnia 2015 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Wczoraj zlałem warkę 198 APA do butelek wyszło 42*0,5l i 1*0,33l przy 3 blg - 1,012 FG. Aromat super, ale więcej nie zdradzam przed bitwą Druga APA zwarki 199 poszła na cichą, oberwała 20 g Mosaica, 27 g CItry i 25 g Ahtanum. mundex 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 (edytowane) 17.12.2015warka 201 Pils (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pilzneński - 4 kg Strzegom bursztynowy - 0,1 kg Strzegom melanoidowy - 0,1 kg pszenica bestmalz garść Taurus 12% 10 g Sybilla 6,6% 20 g Perle 7% 45 g Hallertau Tradition 6% 35 g Drożdże Wyeast 2308 Munich Lager około 120 ml, rozbujane w starterze Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 5 minut 4,2 kgZACIERANIE:woda do zasypu - 15l 64-61C - 40' 74C - 15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE:8+9 = około 17 litrów pH wody zbite z 7,3 do 5,2 przez 80% kwas mlekowy 5,5 ml. GOTOWANIE 60': 60' Taurus 10g i Perle 5 g 30' Perle 10 g10' Tradition 15 g 5' Perle 15 g 0' w 100C po 20 g Hallertau Tradition i Perle Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 21,5l o gęstości 12,5 Blg, przy wydajności 67% oraz IBU 36Odczyt z refraktometru: 13,0 BrixSG: OG - 1.050FG - 1.013Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 18C w 25 minut około 70 litrów. FERMENTACJA:Planowana burzliwa:10C - 14 dni - nie prawda, miałem spore skoki temperatury - 13-8C w górę i w dół, zanim schłodziłem to dwa dni pochodziło w 13 potem zeszło znowu i tak z 2 razy zanim zrobiło się 9C w piwnicy. cicha: 8C - 7 dni [EDIT] 09.01.2016 Zlałem przed chwilą na cichą warkę 201 Pils wyszło 21 litrów piwa, aromat niezły lagerowy i troszkę siarkowodoru zostało pomimo 2 dni w 16C, no cóż skoki temperatury jednak mu nie posłużyły Piwo trochę mętne jest, ale posiedzi tydzień w piwnicy i tydzień w garażu w 4C to się sklaruje. Pomiaru nie robiłem. [EDIT] 20.01.2016 Zlałem do kega warkę 201 Pils wyszło 18,5l oraz 8*0,5l butelek przy 3,2 blg - 1,013 FG. W aromacie i smaku powiem, że nie pilsowate, popsułem temperature fermentacji za duże skoki zaowocowały dosłownie Mam estry jak cholera czuć też alko, nie wiem czy nie ma lekkiego rozpucha. Jest taki perfumowaty zapaszek, na pewno nie pilsowy. No cóż wiem co zepsułem następnym razem nie nastawię lagera jeżeli nie będę miał w piwnicy stałych warunków fermentacji. - Czas pracy 6,5 h, Edytowane 20 Stycznia 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się