Undeath Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Mętne piwo może być z wielu powodów. Niekoniecznie to wina słodu. Np. jakich? Pytam z ciekawości. Np. woda, może coś się w niej zmieniło? Generalnie mętna brzeczka też jest wyznacznikiem jakości słodu i ma wpływ na piwo (polecam poczytać Wolfgang Kunze - Technologia piwa i słodu). Robiłeś przerwę białkową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 (edytowane) Np. jakich? Pytam z ciekawości. Np. walnięty termometr, czyli zacieranie w nieprawidłowych temperaturach. Osobiście tak miałem Edytowane 14 Lipca 2015 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Nie z reguły zacieram na lenia lub z dwoma przerwami, co do wody w poprzedniej warce użyłem Oazy z Biedronki, a w tej postanowiłem wypróbować kranówke, termometry mam dwa, jeden który jest stale w trakcie zacierania w garze (z ikei) i drugi elektroniczny, którym od czasu do czasu kontroluje poprawność wskazań pierwszego. Naprawdę nie chodzi mi o to żeby wieszać psy na słodowni, ponieważ jak dotąd piwa robiłem praktycznie wyłączonie na ich słodach i z reguły były to bardzo dobre piwa z tym że już drugi raz pojawiło mi się to zmętnienie i się zastanawiam nad przyczyną. Razem z Pale Ale ze Strzegomia kupiłem Pale Ale z Soufflet głównie po to aby porównać wydajność, więc przy okazji sprawdzę też to jak wygląda klarowność brzeczki po warzeniu. A dodam jeszcze że przy poprzedniej warce miałem mega obfity przełom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Zacznij od wyregulowania pH zacieru i brzeczki. Słód z różnych partii może mieć różne zdolności buforowe i w połączeniu z twardszą wodą może w efekcie dać mętną brzeczkę po gotowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matekk Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Zacznij od wyregulowania pH zacieru i brzeczki. To przy okazji dopytam, do jakich wartości? Dla zacieru doczytałem z wiki, że: 5.4 - 5.8 pH. A dla brzeczki, a raczej wody do wysładzania znalazłem na forum info, że "dobrze obniżyć poniżej 6 pH". Poprawne wartości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 (edytowane) Dla zacieru doczytałem z wiki, że: 5.4 - 5.8 pH. A dla brzeczki, a raczej wody do wysładzania znalazłem na forum info, że "dobrze obniżyć poniżej 6 pH". Tak. pH zacierania w okolicach 5.4 jest ok. Samo pH zacieru będzie różne w zależności od użytych słodów. Upraszczając - Im więcej ciemnych słodów, tym pH będzie niższe. Tak samo jeśli dodajesz soli "kwaśnych" (np. gips piwowarski), to pH spada. Z kalkulatorem też trzeba uważać - u mnie praktycznie zawsze rzeczywiste pH zacieru jest nieco niższe niż wyliczone. Dlatego zwykle kalkulatorem celuję w pH 5.5-5.55. Co do wody do wysładzania to woda o zbyt wysokim pH powoduje wymywanie z młóta tanin i niepożądanych związków. Tyle się dowiedziałem od kolegi - być może ktoś potrafiłby bardziej rozwinąć ten temat (tylko po co?) Jeszcze jedna uwaga - ustabilizowanie pH zacieru wcale niekoniecznie rozwiąże problem mętności - modyfikację wody stosuję już jakiś czas a pomimo tego zdarzały się warki, które, nie wiadomo dlaczego, były bardziej mętne (choć bazowych słodów używam z Soufflet'a i bardzo sobie chwalę). Było to jednak na etapie warzenia - po fermentacji wszystko ok Edytowane 15 Lipca 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 To nie jest rozwiązanie ostateczne, tylko jedna z rzeczy które trzeba zrobić. I najlepiej od tego zacząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 dziś butelkowałem pipa o którym pisałem na poprzedniej stronie. wyklarowało się pięknie ale:użyłem żelatyny (dwie łyżki 125ml wody, dodane w zeszły czwartek)oraz schłodzilem w skrzyni do 9-10 stopni. drożdże to us05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Czy jest zainteresowanie słodami wędzonymi? Jakie jest Wasze doświadczenie w używaniu tego typu słodów i jakich konkretnie ze względu na rodzaj słodu oraz drewna użytego w produkcji? mc007 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Popyt na pewno będzie na grodziski i wędzony torfem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 (edytowane) Osobiście szukam słodów mocno wędzonych - takich 45ppm a najlepiej jeszcze mocniejszych Niestety w Polsce dostępne są tylko takie do 45ppm. Przydałyby się w ofercie 45 albo mocniejsze Oczywiście wędzone torfem Edytowane 23 Lutego 2016 przez markus383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Super Zainteresowanie na wędzone na pewno będzie, przede wszystkim na słód grodziski - drewno dębowe ale też z chęcią jakiś słód jak Steinbach - wędzony drewnem bukowym. Torfowy mniej ale pewnie znajdą się entuzjaści na tego typu słody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Pewnie, że będzie zainteresowanie. Kiedy grodziski mógł by wejść do sprzedaży? Bo mam w planach Grodzisza na kwiecień- maj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Przymierzamy sie do instalacji, która mogłaby produkować słody wędzone prawie że na życzenie klienta... Możecie napisać jakie są zasypy, ile procen towo, ile w kg.. (Pomoże nam to w doborze instalacji) Jakie rodzaje słodów powinny być wędzone, czy tylko pilzneński i pszeniczny. Wędzenie na zimno czy na gorąco... Wszystkie wasze sugestie są mile widziane.. Z góry dziękuje za informacje.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Slod grodziski (pszenica, dab) - zasypy 80-100%, obecnie produkuje Weyermann i Bruntal, Slod wedzony (jeczmien, buk) - zasypy 20-60%, produkuje wiele slodowni (Steinbach sie wyroznia mocnym wedzeniem) Slod whisky (jeczmien, torf lub torf + drewno) - do wyrobu whisky ale coraz bardziej popularny w piwowarstwie, zasypy 10-40% Z niszowych tematow na pewno ciekawe sa slody wedzone drewnem drzew owocowych, szlachetniejszy aromat ale drewno trudniejsze w pozyskaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 A ile to kg w piwowarstwie domowym na warke, jakie zuzycie roczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 A ile to kg w piwowarstwie domowym na warke, jakie zuzycie roczne?Tak zwana standardowa domowa warka to 20-25lZasyp 4-6kg na warkę - zależy od wybicia, baling i wydajności. Piwowarzy domowi robią od kilku, kilkunastu do pięćdziesięciu rocznie - ponoć są tacy co ponad to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 A w ilu warkach rocznie uzywacie wedzonego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 To już zależy od preferencji. Ciężko generalizowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emsc Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Popytaj w sklepach piwowarskich jak to u nich wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Wypuszczając takiego porządnego torfowca i bukowca (fenole ~30 ppm) na pewno Strzegom nie narzekałby na brak popytu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Jestesmy jak najbardziej ok na instalacje, zalezy nam tylko na ocenie jaka powinna byc jej wydajnosc. Czy powinnismy produkowac 100kg na dobe czy 500kg czy 25kg??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Popytaj w sklepach piwowarskich jak to u nich wygląda. No ,to byłby najlepszy kierunek jak im to schodzi (pewnie wystarczyłoby w tych najbardziej popularnych), na forum ciezko to określić, myślę, że może jakieś 5% max to piwa wędzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 W sumie ja bym się bardziej kierował nie tylko na słody dla piwowarów domowych ale jako słód dla browarów rzemieślniczych/kontraktowych bo piwa wędzone to jest kawałek rynku w Polsce, a jakby cena była dobra to i chętni by się znaleźli. Co do wędzenia to sam jako piwowar wędzę na zimno, ale jak to robią w słodowniach niestety nie mam pojęcia. Wędzenie jęczmienia może się odbywać różnymi rodzajami drewna w tym drewnem owocowym, takich "rarytasów" nikt nie oferuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Na początek wystarczyłby wedzony pilzneński. Na forum jest sporo doświadczonych kolegów którzy wedza sporo słodu. Ja najlepsze rezultaty uzyskalem z zimnym dymem. Jestem lokalnym odbiorcą, spokojnie bym wziął na rok 50kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi