zgoda Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Ale "już" co, wylać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Że się nadaje do dalszej działalności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Czy da się jakoś pozbyć smrodu kanalizy po tych S-33? Wylazło mi to dopiero w refermentacji... czytałem o rożnych przypadkach - zapachach z tymi drożdżami ale nic złego sie nie działo. u mnie teraz też warka stała na tych drożdżach i byl przyjemny zapach nawet ładniejszy moim zdaniem niż na tych dołączonych do brewkitu coopersa. u Ciebie się pewnie ustatkuje i będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodar Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 W sumie piwa stały dwa tygodnie w 2-3 stopniach. Dopiero od tygodnia w jakiejś ludzkiej temperaturze rzędu 11 stopni. Mowa o hefeweizen, które przed butelkowaniem smakowało i pachniało pięknie. Oby było tak, jak mówisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 (edytowane) trwa u mnie burzliwa nas-33 śmierdzi jajem i to bardzo mocno. Edytowane 8 Stycznia 2013 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 trwa u mnie burzliwa nas-33 śmierdzi jajem i to bardzo mocno. u mnie to samo, Kolsch na S-33, może nie bardzo mocno, ale czuć, nie wiem czy to kanaliza czy jajo w sumie, ale na pewno coś niezbyt przyjemnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodar Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Grodziskie po dwóch dniach burzliwej śmierdzi kanalizą. S-33 w 21 stopniach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 kolejna warka na s-33, sytuacja z wonią się powtarza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kimura Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Cześć. Jestem po warzeniu pierwszej warki piwa (India Pale Ale). Dziś mija siódmy dzień fermentacji burzliwej. Mój problem polega na tym, że piwo strasznie śmierdzi siarkowodorem. Do fermentacji użyłem drożdży http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/drozdze/gorna_fermentacja/danstar_nottingham_-_ale_yeast , w opisie jest napisane, że nie powinny dawać żadnego zapachu. Na powierzchni brzeczki unoszą się resztki piany (?). Czy może to być zakażenie? Temperatura jest około 20 stopni. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Jestem po warzeniu pierwszej warki piwa (India Pale Ale). Dziś mija siódmy dzień fermentacji burzliwej. Mój problem polega na tym, że piwo strasznie śmierdzi siarkowodorem. Do fermentacji użyłem drożdży http://www.browar.bi...ham_-_ale_yeast U mnie dość mocno waliły siarkowodorem S-33 i trochę T-58, ale ostatecznie w gotowym piwie w ogóle nie czuć tego zapachu. Na Nottinghamach robiłem ostatnio Dry Stouta, ale zapachu siarkowodoru nie odnotowałem. P.S. Saison na T-58 na cichej wyraźnie dawał acetonem. Obawiałem się, że tym razem mnie w końcu infekcja dopadła, ale piwo okazało się zupełnie dobre w smaku - żadnych oznak infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kimura Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Dzięki. Myślę, że przeleję piwo na cichą jak skończy fermentować i zobaczę jak wyjdzie dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 warzylem pale ale na tych drozdzach. podczad fermentacji brzliwej zapach byl podobny. przelalem na cicha i czekam jeszcze tydzien do rozlewu. nie ma sie czym na zapas przejmowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahometus Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 pewnie że nie! też czasem już chciałem puścić w kanał bo śmierdziało podczas fermentu, a wyszło zarąbiste piwo! easy i cierpliwości! na zlanie do kibla zawsze jest czas PS. tak s-33 pachną podle podczas fermentu a w smaku jest kwaśne ale dają fajne posmaki w efekcie końcowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 A jak kanaliza wyszla dopieeo podczas refermentacji w butelce, to po jakim czasie powinno zniknac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 A jak kanaliza wyszla dopieeo podczas refermentacji w butelce, to po jakim czasie powinno zniknac? Nie rozumiem? Jak powąchać refermetujące piw w zakapslowanej butelce? Czy chodzi ci o to że piwo już się nagazowało i w szklance przy piciu śmierdzi? Jak tak to niestety lekka infekcja.... co zrobić w takim przypadku poczytaj w odpowiednich działach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Pierwszy niuch po otworzeniu butelki smierdzi. Wiem, że to najprędzej infekcja, ale chciałem się pocieszyć po przeczytaniu tego tematu, gdzie wielu osobom śmierdzi podobnie, i zwalić winę na drożdże ;-) Tym bardziej że wydaje mi się, że z upływem czasu ten zapach maleje (albo ja się uodparniam :-P ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Uodparniasz się. Jak szambo, to na 100% infekcja i będzie się pogarszać. Wypijaj szybko póki się nie brzydzisz - albo wylej i zrób następne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Czasem to piwo nie było nasłonecznione albo w zielonych butelkach? Bo to może być skunks. Jeżeli nie no to musisz przeczyścić dokładnie sprzęt i wywalić gęstwę z tego piwa. Jak to infekcja to ten zapach nie zmaleje ale może się pogłębić. Ile butelek sprawdziłeś? Jeżeli jedną to nie masz żadnego porównania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Łoo, już prawie skrzynkę opróżniłem :-P Piwo jest młode- 2-3 tyg ma po rozlaniu do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 A może to utlenienie i zapaszek mokrej szamty, kartonu? To z czasem ustępuje, w odróżnieniu od kanalizy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Łoo, już prawie skrzynkę opróżniłem :-P Piwo jest młode- 2-3 tyg ma po rozlaniu do butelek Zostaw butelkę na spotkanie w ZUP-ie, albo jak wpadnę do Wrocka to wtedy powiem ci co to jest bo na odległość ciężko stwierdzić. Ale jak wyczuwalne w całej warce to obstawiam infekcję, przemyj dokładnie cały sprzęt! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Już dałem do spróbowania Przemkowi (leszcz007) i też stwierdził że to infekcja. Ale spoko, zostawię Ci też butelkę na spróbowanie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 A może to utlenienie i zapaszek mokrej szamty, kartonu? To z czasem ustępuje, w odróżnieniu od kanalizy Utlenienie nie ustępuje, a postępuje. Tego się nie da cofnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 A może to utlenienie i zapaszek mokrej szamty, kartonu? To z czasem ustępuje, w odróżnieniu od kanalizy Utlenienie nie ustępuje, a postępuje. Tego się nie da cofnąć. Hmm..u siebie w 2 warkach zaobserwowałem, a raczej wyczułem tę szmatę, ewentualnie karton. Znalazłem na forum informację, żeby odstawić to piwko na jakiś czas i efekt powinien zniknąć. No i faktycznie tak się stało. Po 2-3 tygodniach nie ma śladu po tych przykrych aromatach. Czyli, że to nie było utlenienie? więc co? W zeszły czwartek zaniosłem tę APA na spotkanie piwowarów i też nikt nie zgłaszał żadnych przykrych odczuć. Zaręczam, że 2 tygodnie po butelkowaniu nie dało się tego pić, a teraz bardzo szybko znika ze skrzynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Też sie czasami nad tym zastanawiam. Kilka razy tak miałem ,że piwo powiedzmy po tygodniu czy dwóch , przy sprawdzaniu nagazowania było praktycznie niepijalne. Ja to nazywam "kapciem" Taki stęchły zapach , kartonowy , cieżkawy. W smaku tego zazwyczaj nie ma , albo jest jeszcze na poziomie akceptowalnym , ale zapach odrzuca. Teraz miałem tak w dwóch piwach. W pszenicznym na 3068 , i lagerze na w34/70. Nie mam pojęcia z kąd się to bierze. Ale w obydwóch piwach po kilku tygodniach zapach zniknął całkowicie i piwo jest bardzo smaczne. W pszenicznym tym bardziej było to odrzucające ,bo przykryło całkowicie typowe dla tego piwa aromaty. A teraz kiedy ten kapeć zniknął , nagle pszeniczka zaczęła smakować i pachnieć jak trzeba. Co to może być ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się