tumek_pl Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Sam jestem ciekawy jak chłodnice wyglądają w środku, czy tak samo jak na zewnętrznej stronie.... Niby miedź jest lepszym wymiennikiem ciepła ale może faktycznie lepsza na dłuższą metę byłaby chłodnica ze stali ? Bo tańsza z pewnością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 środek rurki nie ma kontaktu z brzeczką -chodzi tylko o zewnętrzną stronę - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Sam jestem ciekawy jak chłodnice wyglądają w środku, czy tak samo jak na zewnętrznej stronie.... Niby miedź jest lepszym wymiennikiem ciepła ale może faktycznie lepsza na dłuższą metę byłaby chłodnica ze stali ? Bo tańsza z pewnością. W tym poście http://www.piwo.org/topic/7169-chlodnica-zanurzeniowa-zrob-to-sam/page__st__40#entry186303 pokrótce rozwiewam te wątpliwości ( mam nadzieję ) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 no to OK , karbowaną rurkę to bym się troszkę bał ze względu na czyszczenie , aczkolwiek chyba starczy jak się ja dorzuci na ostatnie 10 min gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Polecam wyrobić sobie nawyk mycia "na bieżąco" (chłodnica, wiadra, płukać butelki zaraz po wypiciu itp.) to naprawdę ułatwia życie Wystarczy że dobrze opłuczesz chłodnicę wodą, ew. czasami szczotką do mycia butelek zajedź, tylko żeby nie zaschło bo będzie trudniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Dokładnie taką metodę również polecam. Użyjesz, wypłuczesz opcjonalnie psikniesz jakimś OXI i nawet jak o tym zapomnisz na kilka miesięcy to się nic złego nie wydarzy. Mam wprawdzie chłodniecę z gładkiej rury nierdzewnej więc nie wiem jak by to było z karbowaną ale moja po zwykłym przepłukaniu zaraz po użyciu od kilku lat wygląda jak nowa, przechowuję ją w piwnicy w fermentorze razem z oplotem i innymi wężami lekko popsikaną OXI,no i od kiedy ją używam infekcji nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 gdzie można znaleźć takie złącze z 1/2 cala na 8 mm jak na zdjęciu 4? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 W każdym sklepie hydraulicznych i marketach budowlanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Cześć. Możesz też zrobić tak, kupujesz prszejscie mosiężne z potrzenbego ci gwintu np. 1/2" z takim krućcem na węża, zeby średnica wew krućca byla taka sama jak twojej rurki lub 1 mm ciensza ( wtedy musisz rozwiercic). Wkladasz rurke w kruxiec i lutujesz. Dotyczy chlodnic miedziqnych oczywiscie. Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Bielok to zdjęcie chyba jest nie do końca od piwnego urządzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 niechybnie służy do wytwarzania płynów , z zawartością etanolu. Więc prawie jak piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Cześć. Koledzy nie mam pojęcia o czym mówicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Oczywiście o piwie Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 możliwe że jakieś nieudane piwo miało z tym kontakt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albert Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Odnośnie podpięcia chłodnicy do kranu znalazłem jeszcze taką kombinację : adapter do węża prysznicowego + przejście z gwintu 3/4" na 1/2" + plus przejście na wężyk. Mir As 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahometus Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Skoro temat odgrzebany, powiedzcie dobrzy ludzie jak u waz z wydajnością tych chłodnic i przy jakiej długości.Osobiście używam 8m fi8 w miedzi i powiem że chłodzenie do 20st zajmuje mi około pół godziny. Dosyć słabo... Zastanawiam się nad zamianą na karbowaną DN8 tak z 15 metrów. Edytowane 27 Stycznia 2014 przez mahometus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polo Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 8 mb fi 8 to nie za wiele , liczy się powierzchnia wymiany , ja mam zwinięte 15 mb fi 12 mm i 45 l brzeczki chłodzę w 20 minut ( do 25 C ) u mnie powierzchnia wymiany jest prawie 3-krotnie większa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawer Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Ja zrobiłem chłodnice z 8 m rurki karbowanej nierdzewnej DN 12. Ostatnio schłodziłem 23 L w niecałe 20 min do 21 st z tym, że woda w kranie jest w tej chwili naprawdę zimna w lecie nie będzie już tak wesoło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr Humulus Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Zdecydowałem się, że wykonam chłodnicę zanurzeniową z rurki karbowanej. Będzie ona służyła do gara 50L ( wys. 40 cm; śr. 40cm). Czy w tym wypadku wysokość chłodnicy 30 cm i średnica 30 cm będzie odpowiednia? Zastanawiam się czy lepsza będzie DN 12 304 czy DN 16 304 i która z grubości ścianek będzie lepsza 0,30 mm czy 0,20 mm ? Jeśli ktoś wskazałby mi co muszę do niej dokupić jeśli chcę podłączać ją pod prysznic to będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 (edytowane) Zastanawiam się czy lepsza będzie DN 12 304 czy DN 16 304 Lepsza będzie ta która ma większą powierzchnię. która z grubości ścianek będzie lepsza 0,30 mm czy 0,20 mm Im ciensza tym lepiej. co muszę do niej dokupić jeśli chcę podłączać ją pod prysznic to będę bardzo wdzięczny Poproś sprzedawcę o zaciśnięcie na końcówkach rury nakrętek 1/2" dla DN12 lub 3/4" dla DN16, do tego kupujesz wąż do prysznica (standardowo ma końcówki 1/2) i nypel 1/2" dla DN12 lub nypel redukcyjny 1/2" na 3/4" dla DN16 Edytowane 17 Marca 2014 przez leech bart3q i dr Humulus 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr Humulus Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Super mi to wyjaśniłeś! Już jest wszystko jasne. Jutro zamówię co trzeba i zabieram się do roboty! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 To ja zapytam inaczej, jak nazywa się część, która jest na piątym zdjęciu Usia? Jeżeli ktoś wyżej już to napisał to proszę o łopatologiczne wskazanie, bo kwestie techniczne to dla mnie czarna magia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 https://www.google.pl/search?newwindow=1&safe=active&biw=1680&bih=903&tbm=isch&sa=1&q=nypel+do+w%C4%99%C5%BCa&oq=nypel+do+w%C4%99%C5%BCa&gs_l=img.3..0.17085.19071.0.19302.7.4.0.3.3.0.130.390.3j1.4.0....0...1c.1.37.img..0.7.399.ecjNzvjo9PY Lary 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Króciec Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr Humulus Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Rurka przyszła mi już 5 dni temu. Jest bardzo dobrze wykonana i jestem zadowolony. W ramach formalności dodam tylko, że jeśli ktoś chciałby aby sklep również zarobił mu na końcach rury nakrętki to musi dorzucić do koszyka jeszcze takie oto pierścienie: http://karbowane.pl/pierscien-rury-karbowanej-dn-16-p-56.html Oczywiście odpowiednie dla każdej rury.. Pojawił się jednak kolejny problem - nie mam na co jej nawinąć. Nie posiadam w domu odpowiedniego wiadra/gara, a wszystkie moje fermentory poszerzają się ku górze. Obszukałem całą Castoramę i po części Praktikera i nic nie znalazłem. Jeśli ktoś mógłby mi polecić czego mogę użyć w tym celu ( śr. 30 cm, wys. min. 30 cm) to będę wdzięczny za kolejną radę i wskazówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się