Maryush Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 Kompletuję sprzęt i teraz muszę wybrać termometr. Tradycyjny czy elektroniczny? Do wyboru mam: Tradycyjny: http://www.homebrewing.pl/termometr-piwowarski-unierwsalny-20-do-110-p-50.html - 14zł Elektroniczny: http://archi.inosak.org/imgdb/item504847916_1.html - 36zł Elektroniczny: http://archi.inosak.org/imgdb/item512979734_1.html - 54,90zł Który wybrać? Ja najchętniej skłaniałbym się ku temu za 36zł.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 Tradycyjny: http://www.homebrewing.pl/termometr-piwowarski-unierwsalny-20-do-110-p-50.html - 14zł Elektroniczny: http://archi.inosak.org/imgdb/item504847916_1.html - 36zł Elektroniczny: http://archi.inosak.org/imgdb/item512979734_1.html - 54,90zł Coś chyba linki nie bardzo przeszły, bo nie chcą mi się otworzyć... Tak czy inaczej - moja rada: na pewno kup ten tradycyjny. Chociażby po to, żeby zweryfikować pomiary. Nigdy nie używałem takich elektronicznych z sondą, więc się nie wypowiem, ale z powodzeniem używam termopary podłączonej do taniego multimetru cyfrowego. Np coś takiego: http://www.laro.com.pl/index.php5/sklep/mierni/1873 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 Oba z allegro są ok,używam ich na uczelni i są w porządku,szybkosc pomiaru na dobrym poziomie,a dokladnosc,tez niezla,ale wiadomo w tym przypadku im drozdzy elektroniczny tym lepszy. Co do alkoholowego z homebrewing.pl to jest to bardzo dobry termometr alkoholowy,moj kolega znany na forum jako Franekkk uzywa takiego i jest bardzo zadowolony. Takze jak zwykle wybór nalezy do Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 A ja bym Ci polecał ten najdroższy. Powodów jest kilka: 1. Mam identyczny i jestem z niego bardzo zadowolony 2. Termometr elektroniczny dużo szybciej reaguje na zmiany temperatury. 3. Ten tańszy ma zakres od 40C, trochę za dużo, niższy zakres przydaje się do: - kontrolowania temperatury przerwy zakwaszającej - mierzenia temperatury brzeczki przed zadaniem drożdży - również przy sporządzaniu startera, dobrze jest mieć pewność jaka jest temp. przed zadaniem drożdży - przy korekcie odczytu blg w przypadkach piw dolnej fermentacji. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 A ja bym Ci polecał ten najdroższy. Powodów jest kilka: 1. Mam identyczny i jestem z niego bardzo zadowolony 2. Termometr elektroniczny dużo szybciej reaguje na zmiany temperatury. 3. Ten tańszy ma zakres od 40C, trochę za dużo, niższy zakres przydaje się do: - kontrolowania temperatury przerwy zakwaszającej - mierzenia temperatury brzeczki przed zadaniem drożdży - również przy sporządzaniu startera, dobrze jest mieć pewność jaka jest temp. przed zadaniem drożdży - przy korekcie odczytu blg w przypadkach piw dolnej fermentacji. Pozdrawiam I to jest odpowiedź. Ja natomiast używam termopary z tanim miernikiem elektronicznym (analogiczny jak w linku - w poście Staśka) i sobie bardzo chwalę. Bardzo mała inercja - szybki odczyt, łatwo przerzucić do innych garnków, gdzie przykładowo mam wodę do wysładzania. Poza tym mam systemik na DS1820, ma nieocenioną zaletę - rejestracja temperatury. Chcę przypomnieć sobie jak zacierałem (przerwy, czy na słodko/wytrawnie) to otwieram plik i jest. Laptop z rejestracją Lampomittari chodzi non stop więc mam też dane z fermentacji / leżakowania. Szklany termometr również mam ale używam rzadko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Używam termometru elektronicznego z sondą,pomiar temp.zacierania.do gotowania i chłodzenia.Sonda zwisa z sufitu a termometr zainstalowany na stałe na ścianie./zdjęcia Browar Dziadka/.Dokładność pomiaru 0,1* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Termometry tylko elektroniczne! Od czasu jak rozbiłem mój szklany 5 minut przed końcem chmielenia (warka w kanał: mnóstwo szkła w garnku i dziwny chemiczny zapach) to podziękowałem i kupiłem elektroniczny. Już 2x spadł na podłogę z kredensu i nawet nie poczuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 3 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Właśnie między innymi potłuczenia się boję Czyli elektroniczny - postanowione! I to chyba ten tańszy, skoro na uczelni sprawdzony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristof1984 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Racja ten tańszy elektroniczy jest 2 razy droższy, ale i tak tradycyjny termometr prędzej czy póżniej sie potłucze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Każdy elektroniczny który ma plastikowy przewód/części będzie miał atest tylko do 40*. Mozna go używać od biedy do zacierania, ale do gotowania już był go nie wkładał. Ja mam taki z IKEI za 25 zł, jego wadą jest to, ze nie można go zamoczyć do końca. A zwykły termometr używam b. często do weryfikacji najważniejszych momentów zacierania. Elektroniczny czasem wariuje i nagle pokazuje np. o 5 stopni więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Ja stosuję taki i taki. Analogowy ma to do siebie, że lepiej na nim widać przyrost temperatury w trakcie zacierania. Do pomiaru temperatury wody do wysładzania albo kadzi warzelnej - cyfrowy. Niestety 1 szklany już załatwiłem (mierzyłem temperaturę wody w wanience dla dzieci i mi wypadł ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Niestety 1 szklany już załatwiłem (mierzyłem temperaturę wody w wanience dla dzieci i mi wypadł ) łokciem kochany, łokciem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 Niestety 1 szklany już załatwiłem (mierzyłem temperaturę wody w wanience dla dzieci i mi wypadł ) łokciem kochany' date=' łokciem![/quote'] a jakoś na to nie wpadłem Mam teraz taki termometr "okręt piracki". Dokładność pewnie znikoma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 To tym "okręcikiem" mierzysz temperaturę w piwie PIRACKIM ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 To tym "okręcikiem" mierzysz temperaturę w piwie PIRACKIM ? Albo w Porterze Bałtyckim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 16 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2009 Po długim namyśle i analizie wszystkich za i przeciw zdecydowałem, że kupię tradycyjny. Tylko czy ktoś może mi powiedzieć jak długi jest ten termometr Alla France? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2009 Równo 30cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 16 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2009 O, to bardzo dobrze Bałem się ze jakiś bardzo krótki będzie.. Czy nie jest tak, że pomiaru temperatury powinno dokonywać się w środku kadzi zaciernej? Jak głęboko zanurzacie taki termometr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2009 Jakoś tak pośrodku gara (mocuję termometr drutem do jednego ucha garnka). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 16 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2009 Dzięki za zdjęcie! Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że to dobry wybór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2009 U mnie jest tradycyjny rtęciowy (laboratoryjny) oraz miernik z termoparą patrz link http://www.narzedziak.pl/go/_info/?id=2385 Termopara jest na przewodzie, więc włożyłem ją do rurki miedzianej z nowego przewodu hamulcowego, jeden koniec zakułem i zalutowałem, a na drugi założyłem osłonkę termokurczliwą i jest jak najbardziej OK. Sprawdzałem obydwa jednocześnie i pokazują tak samo. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 23 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Pierwsze zacieranie wykonane z udziałem termometru tradycyjnego z homebrewing.pl. Przed zakupem: 1. bałem się szklanego termometru, że przy warzeniu będzie niewygodny i że łatwo go potłuc 2. chciałem od razu wyposażyć mój browar "nowocześnie", w elektroniczny termometr :rolleyes: Wybrałem tradycyjny i nie żałuję! Wszelkie obawy okazały się nieuzasadnione. Jest wygodny w użyciu, czytelny i nawet dokładny Biegałem z nim po całym domu: zacieranie, mierzenie temp. w pomieszczeniu które upatrzyłem na dolną fermentację, gotowanie, przygotowywanie wody do wysładzania.. tylko odrobina ostrożności i wszystko idzie gładko Teraz mogę śmiało powiedzieć, że tradycyjny termometr spokojnie sprawdza się w domowym warzeniu piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 (edytowane) Pierwsze zacieranie wykonane z udziałem termometru tradycyjnego z homebrewing.pl. Przed zakupem: 1. bałem się szklanego termometru, że przy warzeniu będzie niewygodny i że łatwo go potłuc Na 60 warek zepsulem 1 termometr, ktory mi sie wysunal z pudelka, gdy go nawet nie chcialem uzyc! (kilka tygodni temu po 5 latach uzywania) Trzeba sie nastarac by go zbic To nie jest takie proste jak sie wydaje Edytowane 24 Stycznia 2009 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Ja bazuję na elektronicznych. I pierwszy kupiony w BA też mi padł. One nie lubią nadmiernej wilgoci, a trzymanie bagnetu w garze gdzie brzeczka paruje negatywnie wpływa na wyświetlacz. Teraz ma taki z długą sonda zabezpieczoną dodatkowo osłonką. Izolacją, którą się na ciepło zakłada na przewody elektryczne i jest ok.JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boldo Opublikowano 31 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 A ja mam pytania czy termometr rtęciowy może pęknąć wkładając go do gorącej brzeczki na skutek dużej różnicy temperatur czy raczej jest to mało prawdopodone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się