winorobek Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Witam, (jako, że jestem nowy tutaj) nie znalazłem działu "literatura/z sieci", więc umieszczam tutaj te informacje. Tutaj można pobrać legalnie*: - Jakub Skoczyński- Nowy Piwowar Jakub Skoczyński- Nowy PiwowarCzyli Teoryczno Praktyczna Sztuka Wyrabiania Rozmaitych Gatunków Piwa Angielskiego I Sławnieyszych Trunków Słodowych, Tudzież Niektórych Nowo Wynalezionych Rodzaiów Piwa W Wielkich I Małych Ilościach - Józef Bełza- Zasady Technologii Chemicznej I Gospodarskiej Część II Józef Bełza- Zasady Technologii Chemicznej I Gospodarskiej Część IIO Warzeniu Piwa, Wyrabianiu Octu, Otrzymywaniu Cukru Z Buraków, Wydobywaniu Krochmalu I Przerabianiu Go Na Cukier, Wybijaniu Olejów itp. Z Uwagami Praktycznymi Nad Warzeniem Piwa Przez Karola Kurka - Jan Muntz- O Rozumowaney Uprawie Chmielu - Ludomir Mariacki, Mieczysław Wisser- Wina, Octy, Miody, Piwa, Likiery * prace te przestały być już chronione prawem autorskim (majątkowym) i można je bezpłatnie rozpowszechniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 fajna sprawa o ile to prawda z tymi prawami autorskimi. dzieki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winorobek Opublikowano 22 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 To prawda, obecnie wydana książka jest chroniona prze 70 lat prawami autorskimi (majątkowymi), prędzej książka była chroniona przez 50 la, a jeszcze prędzej przez 30 lat, po upływie tej ochrony książki można bezpłatnie rozpowszechniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winorobek Opublikowano 12 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 (edytowane) - Aleksander Chodkiewicz- Nauka Robienia Piwa - Adam Kasperowski- Sposób Warzenia Piwa Parą Adam Kasperowski- Sposób Warzenia Piwa Parą Bez Szmelcowania Z Przyłączeniem Do Każdey Gorzelni Parowéy Prace dostępne tutaj: chomikuj.pl/winiarstwo/piwowarstwo Edytowane 12 Lutego 2009 przez winorobek adikarius 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winorobek Opublikowano 13 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Teraz pozwolę sobie zadać głupie pytanie Kto kocha Technologię Piwa I Słodu? Tak, tak Wolfgang Kunze- Technologia Piwa I Słodu - link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Teraz pozwolę sobie zadać głupie pytanie Kto kocha Technologię Piwa I Słodu? Tak, tak Wolfgang Kunze- Technologia Piwa I Słodu - link. no, no, ale rarytas wynalazłeś. +1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wassyl Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Cudo Tylko jak chce się stosować przepisy z tych książeczek to trzeba pamiętać o tym, że w zależności od tego gdzie i kiedy książka była wydana to stosowane były inne znaczenia dla miar miary staropolskie, nowopolskie, galicyjskie i pruskie właśnie próbuję przeliczyć przepisy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 miary staropolskie, nowopolskie, galicyjskie i pruskie właśnie próbuję przeliczyć przepisy Ja kilka tygodni temu się "wgryzłem" w książkę Józefa Bełzy "O Warzeniu Piwa..." Tam jest zastosowany tzw nowopolski system miar (obowiązujący od 1812r). Dla zainteresowanych przeliczniki miar tam stosowanych: cetnar: 40,55 kg: 4 kamienie kamień: 10,138 kg: 25 funtów funt: 405,504 g: 16 uncji uncja: 25,344 g: 2 łuty łut: 12,672g miary objętości: stągiew 2beczki 200l beczka 25garncow 100l korzec 2półkorce 4ćwierci 128l garniec 4kwarty 16kwaterek 4l kwarta 4kwaterki 1l Temperatury są w °R - Réaumur. Trzeba pomnożyć *1,25 żeby dostać °C). A gęstość w °Beaume. Trzeba pomnożyć *1,8 żeby otrzymać brix. I jeszcze mała ciekawostka z tej samej książki. Na mocniejsze piwo dawali 35 łotów chmielu na 100 kwart. Przeliczając to na 20l warkę daje to 88g chmielu. Sporo, ale pewnie wtedy w chmielu było mniej a-k. Aha, to "mocniejsze" piwo miało 6°Be (czyli 10,8blg). Oczywiście pod warunkiem, że gdzieś się nie walnąłem w przeliczeniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Z obliczen wychodzi 10,8 °Brix ,czyli po przeliczeniu 10,4° Plato... czyli mniej wiecej tyle samo co Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Z obliczen wychodzi 10,8 °Brix ,czyli po przeliczeniu 10,4° Plato... czyli mniej wiecej tyle samo co Blg. Mocarne, no nie? A to "słabsze" piwo miało 2,5-3°Be (czyli 4,5-5,4°Brix). 5°Blg... toż to taki lekki podpiwek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winorobek Opublikowano 13 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 no, no, ale rarytas wynalazłeś. +1 Aż wstyd się przyznać ale skany mam od 2006 :rolleyes: :zapada sie pod ziemię ze wstydu: Wczoraj kolega Maryush zapytał mnie o w/w książkę czym przypomniał mi o skanach, a co zmotywowało mnie do działania Nie wiem kto wykonał skany ale (IMHO) nie były one wykonane z myślą dalszej przeróbki w celu uzyskania pojedynczego dokumentu elektronicznego, co też odbiło się na jakości pdf'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Jest na tyle wyrazne ze czytelne. Fajna ksiazka. Na pewno ja przeczytam od poczatku do konca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winorobek Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 A. Piątkowski- Gorzelnik I Piwowar Doskonały Część III A. Piątkowski- Gorzelnik I Piwowar Doskonały Czyli Sztuka Pędzenia Wódki I Likierów Tudzież Warzenia Piwa Z Dołączeniem Wiadomości O Robieniu Octów Część III O Warzeniu Piwa Prostego, Dubeltowego, Porteru I Piwa Angielskiego chomikuj.pl/winiarstwo/piwowarstwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winorobek Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Dla zainteresowanych posiadaniem w/w literatury- link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winorobek Opublikowano 2 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 (edytowane) Karl Wilhelm Schmidt- Dokładna Nauka Warzenia Piwa Karl Wilhelm Schmidt- Dokładna Nauka Warzenia PiwaDo Wynalazków Naynowszych Zastosowana Z Przydanem Opisaniem Apparatu Do Studzenia, Zastępuiącego Zwyczayne Kilsztoki, Za Pomocą Którego Piwo Wrzące, W Przeciągu Iedney Minuty Do Temperatury Wody Studzienney Ochłodzone Bydź Może Przedstawiona W Sposobie Praktycznym chomikuj.pl/winiarstwo/piwowarstwo Edytowane 2 Maja 2009 przez winorobek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 30 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 To prawda, obecnie wydana książka jest chroniona prze 70 lat prawami autorskimi (majątkowymi), prędzej książka była chroniona przez 50 la, a jeszcze prędzej przez 30 lat, po upływie tej ochrony książki można bezpłatnie rozpowszechniać. To nie jest takie oczywiste:) Zależy jakimi prawami określona książka jest obwarowana. Można wydać książkę i nie mieć do niej żadnych praw autorskich, może być, jak piszesz 70 lat, ale coraz popularniejsze są np. prawa creative commons. W wielkim uproszczeniu polega to na tym, że można danym dziełem (w tym przypadku książką) dowolnie się posługiwać i dzielić pod takim warunkiem, że zawsze informujemy, kto jest twórcą dzieła. Tak więc nie można z góry zakładać, że coś jest na pewno nielegalne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 No to teraz trzeba płacić za ściąganie plików powyżej 50mb/tygodniowo. Wcześniej jedną z pozycji ściągnąłem za friko teraz niestety muszę zapłacić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 znalazłem torrent do opracowań piwowarskich: http://www.monova.org/details/1991330/BEER%20BREWING%20RECIPES%20AND%20INFO%09.html zawiera dużo porad, instruktarzy, jest dość rozbudowany arkusz exela do obliczania warek, trochę o corneliusach. Na razie pobieżnie przejrzałem ale jest sporo fajnych materiałów, jedyny minus to język angielski i jednostki amerykańskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 (edytowane) Trochę jest tego. http://chomikuj.pl/SearchFiles.aspx?q=piwowarstwo&type=all Edytowane 10 Lipca 2011 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 W. Kunze - Technologia piwa i słodu oraz T. Pazera, T. Rzemieniuk - Browarnictwo. Po za tym przyda się to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Jakie książki polecacie w języku polskim. Biblię i Pana Tadeusza Przepraszam za żart, ale to zależy co Ciebie interesuje... Czy współczesna wiedza technologiczna wtedy Kunze, czy może dawna technologia wtedy któreś ze starszych źródeł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Trochę jest tego. http://chomikuj.pl/SearchFiles.aspx?q=piwowarstwo&type=all Nie wszyscy mają konto ChomikExplorer lub ChomikManiac Bardziej bezpośrednie linki może byłyby przydatne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Jakie książki polecacie w języku polskim. Biblię i Pana Tadeusza Przepraszam za żart' date=' ale to zależy co Ciebie interesuje... Czy współczesna wiedza technologiczna wtedy Kunze, czy może dawna technologia wtedy któreś ze starszych źródeł[/quote'] Skoro pisze na tym forum to jasne jak słońce że nie interesuje mnie Biblia, Pan Tadeusz,Mein Kampf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 ale oczywiste nie jest co Ciebie w ramach tego piwowarstwa (taki jestem sprytny że się domyśliłem ) interesuje, o czym napisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skitof Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Polecam wykaz literatury, jaki w miarę regularnie uzupełniam. Do swobodnie dostępnych książek prowadzą linki - warto kliknąć. http://pl.wikipedia.org/wiki/Portal:Piwo/Literatura Oczywiście wykaz ten ma dużo luk, o których sam wiem, a i pewnie jeszcze więcej o których nie mam pojęcia. Więc jeżeli komuś by się chciało może uzupełnić (klasyczny interfejs wiki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się