winorobek Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 Witam, (jako, że jestem nowy tutaj) nie znalazłem działu "literatura/z sieci", więc umieszczam tutaj te informacje. Tutaj można pobrać legalnie*: - Jakub Skoczyński- Nowy Piwowar Jakub Skoczyński- Nowy PiwowarCzyli Teoryczno Praktyczna Sztuka Wyrabiania Rozmaitych Gatunków Piwa Angielskiego I Sławnieyszych Trunków Słodowych, Tudzież Niektórych Nowo Wynalezionych Rodzaiów Piwa W Wielkich I Małych Ilościach - Józef Bełza- Zasady Technologii Chemicznej I Gospodarskiej Część II Józef Bełza- Zasady Technologii Chemicznej I Gospodarskiej Część IIO Warzeniu Piwa, Wyrabianiu Octu, Otrzymywaniu Cukru Z Buraków, Wydobywaniu Krochmalu I Przerabianiu Go Na Cukier, Wybijaniu Olejów itp. Z Uwagami Praktycznymi Nad Warzeniem Piwa Przez Karola Kurka - Jan Muntz- O Rozumowaney Uprawie Chmielu - Ludomir Mariacki, Mieczysław Wisser- Wina, Octy, Miody, Piwa, Likiery * prace te przestały być już chronione prawem autorskim (majątkowym) i można je bezpłatnie rozpowszechniać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rad998 Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 fajna sprawa o ile to prawda z tymi prawami autorskimi. dzieki ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
winorobek Posted January 22, 2009 Author Share Posted January 22, 2009 To prawda, obecnie wydana książka jest chroniona prze 70 lat prawami autorskimi (majątkowymi), prędzej książka była chroniona przez 50 la, a jeszcze prędzej przez 30 lat, po upływie tej ochrony książki można bezpłatnie rozpowszechniać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
winorobek Posted February 12, 2009 Author Share Posted February 12, 2009 (edited) - Aleksander Chodkiewicz- Nauka Robienia Piwa - Adam Kasperowski- Sposób Warzenia Piwa Parą Adam Kasperowski- Sposób Warzenia Piwa Parą Bez Szmelcowania Z Przyłączeniem Do Każdey Gorzelni Parowéy Prace dostępne tutaj: chomikuj.pl/winiarstwo/piwowarstwo Edited February 12, 2009 by winorobek adikarius 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
winorobek Posted February 13, 2009 Author Share Posted February 13, 2009 Teraz pozwolę sobie zadać głupie pytanie Kto kocha Technologię Piwa I Słodu? Tak, tak Wolfgang Kunze- Technologia Piwa I Słodu - link. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted February 13, 2009 Share Posted February 13, 2009 Teraz pozwolę sobie zadać głupie pytanie Kto kocha Technologię Piwa I Słodu? Tak, tak Wolfgang Kunze- Technologia Piwa I Słodu - link. no, no, ale rarytas wynalazłeś. +1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wassyl Posted February 13, 2009 Share Posted February 13, 2009 Cudo Tylko jak chce się stosować przepisy z tych książeczek to trzeba pamiętać o tym, że w zależności od tego gdzie i kiedy książka była wydana to stosowane były inne znaczenia dla miar miary staropolskie, nowopolskie, galicyjskie i pruskie właśnie próbuję przeliczyć przepisy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted February 13, 2009 Share Posted February 13, 2009 miary staropolskie, nowopolskie, galicyjskie i pruskie właśnie próbuję przeliczyć przepisy Ja kilka tygodni temu się "wgryzłem" w książkę Józefa Bełzy "O Warzeniu Piwa..." Tam jest zastosowany tzw nowopolski system miar (obowiązujący od 1812r). Dla zainteresowanych przeliczniki miar tam stosowanych: cetnar: 40,55 kg: 4 kamienie kamień: 10,138 kg: 25 funtów funt: 405,504 g: 16 uncji uncja: 25,344 g: 2 łuty łut: 12,672g miary objętości: stągiew 2beczki 200l beczka 25garncow 100l korzec 2półkorce 4ćwierci 128l garniec 4kwarty 16kwaterek 4l kwarta 4kwaterki 1l Temperatury są w °R - Réaumur. Trzeba pomnożyć *1,25 żeby dostać °C). A gęstość w °Beaume. Trzeba pomnożyć *1,8 żeby otrzymać brix. I jeszcze mała ciekawostka z tej samej książki. Na mocniejsze piwo dawali 35 łotów chmielu na 100 kwart. Przeliczając to na 20l warkę daje to 88g chmielu. Sporo, ale pewnie wtedy w chmielu było mniej a-k. Aha, to "mocniejsze" piwo miało 6°Be (czyli 10,8blg). Oczywiście pod warunkiem, że gdzieś się nie walnąłem w przeliczeniach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted February 13, 2009 Share Posted February 13, 2009 Z obliczen wychodzi 10,8 °Brix ,czyli po przeliczeniu 10,4° Plato... czyli mniej wiecej tyle samo co Blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted February 13, 2009 Share Posted February 13, 2009 Z obliczen wychodzi 10,8 °Brix ,czyli po przeliczeniu 10,4° Plato... czyli mniej wiecej tyle samo co Blg. Mocarne, no nie? A to "słabsze" piwo miało 2,5-3°Be (czyli 4,5-5,4°Brix). 5°Blg... toż to taki lekki podpiwek... Link to comment Share on other sites More sharing options...
winorobek Posted February 13, 2009 Author Share Posted February 13, 2009 no, no, ale rarytas wynalazłeś. +1 Aż wstyd się przyznać ale skany mam od 2006 :rolleyes: :zapada sie pod ziemię ze wstydu: Wczoraj kolega Maryush zapytał mnie o w/w książkę czym przypomniał mi o skanach, a co zmotywowało mnie do działania Nie wiem kto wykonał skany ale (IMHO) nie były one wykonane z myślą dalszej przeróbki w celu uzyskania pojedynczego dokumentu elektronicznego, co też odbiło się na jakości pdf'a Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted February 13, 2009 Share Posted February 13, 2009 Jest na tyle wyrazne ze czytelne. Fajna ksiazka. Na pewno ja przeczytam od poczatku do konca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
winorobek Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 A. Piątkowski- Gorzelnik I Piwowar Doskonały Część III A. Piątkowski- Gorzelnik I Piwowar Doskonały Czyli Sztuka Pędzenia Wódki I Likierów Tudzież Warzenia Piwa Z Dołączeniem Wiadomości O Robieniu Octów Część III O Warzeniu Piwa Prostego, Dubeltowego, Porteru I Piwa Angielskiego chomikuj.pl/winiarstwo/piwowarstwo Link to comment Share on other sites More sharing options...
winorobek Posted April 17, 2009 Author Share Posted April 17, 2009 Dla zainteresowanych posiadaniem w/w literatury- link. Link to comment Share on other sites More sharing options...
winorobek Posted May 2, 2009 Author Share Posted May 2, 2009 (edited) Karl Wilhelm Schmidt- Dokładna Nauka Warzenia Piwa Karl Wilhelm Schmidt- Dokładna Nauka Warzenia PiwaDo Wynalazków Naynowszych Zastosowana Z Przydanem Opisaniem Apparatu Do Studzenia, Zastępuiącego Zwyczayne Kilsztoki, Za Pomocą Którego Piwo Wrzące, W Przeciągu Iedney Minuty Do Temperatury Wody Studzienney Ochłodzone Bydź Może Przedstawiona W Sposobie Praktycznym chomikuj.pl/winiarstwo/piwowarstwo Edited May 2, 2009 by winorobek Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiu Posted May 30, 2009 Share Posted May 30, 2009 To prawda, obecnie wydana książka jest chroniona prze 70 lat prawami autorskimi (majątkowymi), prędzej książka była chroniona przez 50 la, a jeszcze prędzej przez 30 lat, po upływie tej ochrony książki można bezpłatnie rozpowszechniać. To nie jest takie oczywiste:) Zależy jakimi prawami określona książka jest obwarowana. Można wydać książkę i nie mieć do niej żadnych praw autorskich, może być, jak piszesz 70 lat, ale coraz popularniejsze są np. prawa creative commons. W wielkim uproszczeniu polega to na tym, że można danym dziełem (w tym przypadku książką) dowolnie się posługiwać i dzielić pod takim warunkiem, że zawsze informujemy, kto jest twórcą dzieła. Tak więc nie można z góry zakładać, że coś jest na pewno nielegalne... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted May 31, 2009 Share Posted May 31, 2009 No to teraz trzeba płacić za ściąganie plików powyżej 50mb/tygodniowo. Wcześniej jedną z pozycji ściągnąłem za friko teraz niestety muszę zapłacić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted September 28, 2010 Share Posted September 28, 2010 znalazłem torrent do opracowań piwowarskich: http://www.monova.org/details/1991330/BEER%20BREWING%20RECIPES%20AND%20INFO%09.html zawiera dużo porad, instruktarzy, jest dość rozbudowany arkusz exela do obliczania warek, trochę o corneliusach. Na razie pobieżnie przejrzałem ale jest sporo fajnych materiałów, jedyny minus to język angielski i jednostki amerykańskie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxhot Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 (edited) Trochę jest tego. http://chomikuj.pl/SearchFiles.aspx?q=piwowarstwo&type=all Edited July 10, 2011 by maxhot Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 W. Kunze - Technologia piwa i słodu oraz T. Pazera, T. Rzemieniuk - Browarnictwo. Po za tym przyda się to. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 Jakie książki polecacie w języku polskim. Biblię i Pana Tadeusza Przepraszam za żart, ale to zależy co Ciebie interesuje... Czy współczesna wiedza technologiczna wtedy Kunze, czy może dawna technologia wtedy któreś ze starszych źródeł Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 Trochę jest tego. http://chomikuj.pl/SearchFiles.aspx?q=piwowarstwo&type=all Nie wszyscy mają konto ChomikExplorer lub ChomikManiac Bardziej bezpośrednie linki może byłyby przydatne Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxhot Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 Jakie książki polecacie w języku polskim. Biblię i Pana Tadeusza Przepraszam za żart' date=' ale to zależy co Ciebie interesuje... Czy współczesna wiedza technologiczna wtedy Kunze, czy może dawna technologia wtedy któreś ze starszych źródeł[/quote'] Skoro pisze na tym forum to jasne jak słońce że nie interesuje mnie Biblia, Pan Tadeusz,Mein Kampf. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 ale oczywiste nie jest co Ciebie w ramach tego piwowarstwa (taki jestem sprytny że się domyśliłem ) interesuje, o czym napisałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skitof Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 Polecam wykaz literatury, jaki w miarę regularnie uzupełniam. Do swobodnie dostępnych książek prowadzą linki - warto kliknąć. http://pl.wikipedia.org/wiki/Portal:Piwo/Literatura Oczywiście wykaz ten ma dużo luk, o których sam wiem, a i pewnie jeszcze więcej o których nie mam pojęcia. Więc jeżeli komuś by się chciało może uzupełnić (klasyczny interfejs wiki). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now