Skocz do zawartości

Stwórzmy piwo polskie.


Jacenty

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mam propozycję!. Może ktoś wyprzedzi nasze pomysły i ogłosi w konkursie piw domowych jedną z kategorii - wyzwanie w tym temacie. Można? Niech PSPD się wykaże.

Edytowane przez e-prezes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba wykaże, jeśli już, bez urazy, koniec świata, każdy powinien mieć między 1-5 pro mille'a, ale jednak. A ten konkurs Biała Wrona-tam by nie weszło? Ma być prapiwo, a my ani sroce, ani wronie spod ogona nie wypadli-i osiągnięcia mamy, że byliśmy najpierwsi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podejrzewam, że Polskie Ale pojawi się kiedyś w jakimś konkursie, ale raczej zgodnie z poniższymi zaleceniami, czyli jako piwo, które faktycznie już istnieje, a nie jako coś, co próbujemy stworzyć tylko na papierze:

Z całym szacunkiem ale większość postów to bicie piany i nie na ten konkretny temat. Miody, brzozy, srody i inne piepszoty.

Zawsze byłem orędownikiem naszego (polskich piwowarów) stylu który jak napisał Makaron wywodzi się z braku surowców na początku piwowarstwa w Polsce. Warzyłem takie piwo kilkukrotnie i zawsze byłem bardzo zadowolony.

Mamy gotowy szkielet stylu, więc bardziej bym się skupił nad dopracowaniem detali w opisie niż wymyślaniem jakiś kosmicznych składników. Pozwolę sobie wkleić tutaj opis Makarona.

 

Polskie Ale

 

Aromat: Przeważnie od umiarkowany do umiarkowanie mocny aromat chmielu. Wynikający z dodania chmieli na koniec gotowania albo/i chmielenia na zimno. Przeważnie przedstawiające cechy chmieli polskich (najczęściej lubelskiego). Lekkie nuty owocowe są do zaakceptowania. Opcjonalnie bardzo niskie do niskie aromaty karmelowe. Bardzo niski poziom dwuacetylu jest akceptowalny.

 

Wygląd: Słomkowy do złocisty kolor. Klarowne. Umiarkowana biała długo utrzymująca się piana.

 

Smak:Przeważnie umiarkowanie do umiarkowanie mocne smaki chmielowe przeważnie przedstawiające cechy chmieli polskich (najczęściej lubelskiego i marynka). Obecność smaków chmielowych jest wspierana przez delikatne smaki słodowe. Balans chmielowo-słodowy wyraźnie skłania się w kierunku goryczki i smaków chmielowych. Smaki karmelowe przeważnie są nieobecne, ewentualnie mogą być bardzo delikatne. Estry owocowe mogą być w zakresie od brak do umiarkowanie słabych. Umiarkowana do umiarkowanie mocna goryczka chmielowa wraz z wytrawnym finiszem. Bardzo niski poziom do brak dwuacetylu.

 

Tekstura: Lekka do średnio lekka treściwość. Nagazowanie umiarkowane do mocne.

 

Ogólne wrażenia: Rześkie, wyraźnie goryczkowe i chmielowe piwo.

 

Historia: Na początku rozwoju piwowarstwa amatorskiego w Polsce baza surowcowa była bardzo zawężona. Na podstawie łatwo dostępnych surowców powstał ten styl, który odzwierciedlał braki na polskim rynku piwowarskim.

 

Surowce: Słód pilźnieński, ewentualnie jasny karmel do korekty koloru i treściwości. Chmiel marynka jako chmiel goryczkowy i lubelski jako chmiel aromatyczny. Aczkolwiek mogą być zastosowane również chmiele czeskie i niemieckie. Drożdże górnej fermentacji.

 

Podstawowe informacje:

Gęstość początkowa: 10 - 14°Blg

Goryczka: 35 ? 45 IBU

Gęstość końcowa: 2 - 3.5°Blg

Kolor: 2 ? 8 SRM

Alkohol objętościowo: 4 ? 5.5%

Do stwierdzenia
Drożdże górnej fermentacji.
dodałbym czyste w smaku, mało estrowe i fermentowane w dolnym zakresie temp. dla danego szczepu. Polecane drożdże Danstar Nottingham, US-05 czy S-04.
Goryczka: 35 ? 45 IBU
Rozszerzyłbym zakres 25 lub 30 do 45.

Proszę konkretne uwagi do projektu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobrze olo że wkleiłeś ten opis, masz + Po całej dyskusji czas na konkrety. Pił ktoś z Was polskie komercyjne Ale w tych ramach? Skoro mówimy o tworzeniu stylu który tak naprawdę w browarach domowych już dawno zaistniał, to mam nadzieję że jakiś browar restauracyjny czy rzemieślniczy pochyli się nad tematem i rozpocznie warzenie czegoś nowego na polskim piwnym rynku. Takich browarów będzie za chwilę dość sporo jak na nasze warunki, a takie piwo to coś co może trafić do masowego odbiorcy. Nie skomplikowane w odbiorze, ale z charakterem, nie mega przechmielone, nie lager który wszystkim spowszedniał. To tak naprawdę my piwowarzy domowi możemy kreować o wiele więcej niż nam się wydaje!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego nie? Ale tak jak piszesz, nie od razu w konkursie, ale panel degustacyjny w namiocie o godz. 14.00 można zorganizować. Kto jest za? Oczywiście po zamknięciu opisu stylu. Twórzmy, czy coś z tego wyjdzie czy nie to inna historia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli to ma być nasz narodowy styl to ja tego w kuluarach jakiejkolwiek imprezy nie widzę. Stać nas na to, żeby zebrać grupę fascynatów specjalnie do tego celu i na to wydarzenie. Spokojnie da się to zorganizować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jesteś o wiele większym optymistą niż ja :) , ale skoro tak twierdzisz to Ci ufam. Dedykowana impreza to nie byle co! Sam nie jestem wstanie zorganizować takiej imprezy, ale przy współpracy jak Tomek pisze fascynatów wchodzę w to. Po pierwsze dopracujmy konkretnie rany stylu. Jutro na podstawie opisu makarona i późniejszych wniosków postaram się wrzucić szkielet opisu. Wnioski o piwo w old stylu czyli z np. 16 wieku zaproponujmy w innym wątku. Mówimy o polskim piwie z przełomu 20go i 21szego wieku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jesteś o wiele większym optymistą niż ja :) , ale skoro tak twierdzisz to Ci ufam. Dedykowana impreza to nie byle co! Sam nie jestem wstanie zorganizować takiej imprezy, ale przy współpracy jak Tomek pisze fascynatów wchodzę w to. Po pierwsze dopracujmy konkretnie rany stylu. Jutro na podstawie opisu makarona i późniejszych wniosków postaram się wrzucić szkielet opisu. Wnioski o piwo w old stylu czyli z np. 16 wieku zaproponujmy w innym wątku. Mówimy o polskim piwie z przełomu 20go i 21szego wieku.

 

Zjazd uważam jest wykonalny, czekam na informacje.

Jednak co do opisu "stylu" to mam pewne pytanie : A czy nie ma szans na jakiś kompromis? Pszeniczny słód nie był dostępny w początkach piwowarstwa domowego w Polsce? Bo jeżeli tak stricte początki byśmy wzięli to pewnie styl obejmowałby surowce: załątwiony słód po znajomości lub zrobiony własnoręcznie, ekstrakty słodowe WES lub z zagranicy. Nie wiem jak innym ale mi np nie chodziło o tworzenie czegoś co było kiedyś na ziemiach Polski, ale użycie czegoś charakterystycznego dla Polski - jakkolwiek ktoś to zinterpretuje. Jestem uparciuchem i dla mnie piwo polskie kojarzy się automatycznie z pszenicą i polskimi chmielami. Po prostu. Ale to nie oznacza, że od razu to ma być w stylu 16 wiecznej receptury! Jak tylko Bóg da i będzie jakieś spotkanie fascynatów utworzenia stylu "Polskie górne" (lub jakakolwiek inna nazwa z tym związana) i każdy zdąży coś uwarzyć i może wtedy dojdziemy do jakichś wniosków, ewentualnie rozdzielimy pomysły na piwo.

To jest moja wizja - nie każdy musi się zgodzić, każdy moim zdaniem ma prawo inaczej interpretować "Polskie Ale", co nie znaczy, że z takiej burzy mózgów nie wyjdzie coś ciekawego (wg pesymistów kompletny bezstylowiec)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z pszenicą to było tak, że praktycznie nie występowała (zresztą i do dzisiaj nikt praktycznie jej się nie robi w Polsce). Bywał import z Czech, ale pamiętajmy, że to było przed Unią, więc nie koniecznie dało się prosto coś przywieźć w większych ilościach. To były na prawdę śladowe ilości. Na ile ja pamiętam, to pszenica również nie występowała w mentalności piwowarskiej jako ewentualny dodatek do piw niepszenicznych, a przy braku również drożdży pszenicznych, surowiec po prostu nie miał zastosowania. WES ekstrakty robił dużo później - najpierw produkował tam swoje kity BA, ale to już są czasy "nowożytne" :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bez konkursu nie dojdziemy do kompromisu. Każdy ma własną wizję. Kategoria - Piwo polskie- i tyle, bez ograniczeń. Każdy wysyła to, co najbardziej kojarzy mu się z Polską. Jedyne zasady to użycie wyłącznie występujących w naszym kraju składników. To chyba jedyne rozsądne rozwiązanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jedyne zasady to użycie wyłącznie występujących w naszym kraju składników. To chyba jedyne rozsądne rozwiązanie.

Jak to rozumiesz? Jak ma być konkurs, to muszą być jakieś wytyczne. Chcesz porównywać piwa jasne z ciemnymi? 8°Blg z 18°Blg? 20 IBU z 80 IBU? Z takiego konkursu żaden nowy styl się nie wyłoni, zresztą moim zdaniem dążymy do tego, żeby oficjalnia sklasyfikować coś co już istnieje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chcesz porównywać piwa jasne z ciemnymi? 8°Blg z 18°Blg? 20 IBU z 80 IBU? Z takiego konkursu żaden nowy styl się nie wyłoni, zresztą moim zdaniem dążymy do tego, żeby oficjalnia sklasyfikować coś co już istnieje.

Dokładnie tak. Właśnie o to chodzi. Żeby nowy styl się wyłonił, nie może być żadnych ograniczeń. Nie dzielić w żaden sposób. Oceniać tylko zawartość "polskości". Wybrać jedno, które jest najbliższe wymaganiom.

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie, niczego określać nie trzeba, a nawet nie powinno się. Jednemu z Polską skojarzy się słód pszeniczny, innemu żytni, temu dodatek miodu, innemu lipa, piwo ciemne albo jasne. Nie twórzmy ograniczeń. Zupełna swoboda i wolność wypowiedzi. Sędziowie zweryfikują nasze pomysły. Tylko w ten sposób powstać może coś całkowicie nowego.

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A na podstawie czego sędziowie zdecydują jakie piwo być tym najlepszym? Każdy z nas ma inne preferencje - sędziowie również....

Na podstawie własnego smaku. Tego już nie przeskoczymy, ktoś to ocenić musi. Sami nie jesteśmy w stanie, więc zdać się musimy na wybrańców ludu :D . Tak czy inaczej czas zweryfikuje ocenę sędziów, a zacząć od czegoś trzeba.

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cały czas mam wrażenie, że nie do końca się rozumimy i rozmawiamy o zupełnie innych sprawach. Jedni mówią o piwie historycznym, czyli odtworzeniu czegoś, co istniało dawno dawno temu, drudzy chcą stworzyć całkowicie nowy styl z polskimi akcentami. Trzecia grupa chce sklasyfikować oraz wypromować piwo, które było warzone po raz pierwszy przez piwowarów domowych w latach 90-tych i często powtarzane przez nich i kolejne pokolenia piwowarów do dzisiaj. Myślę, że trzeba by założyć trzy oddzielne wątki bo w tej chwili wprowadzamy tylko niepotrzebne zamieszanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli to ma być nasz narodowy styl to ja tego w kuluarach jakiejkolwiek imprezy nie widzę. Stać nas na to, żeby zebrać grupę fascynatów specjalnie do tego celu i na to wydarzenie. Spokojnie da się to zorganizować.

A myślałeś może o tym, żeby w najbliższej edycji konkursu o puchar piwo.org dołożyć taką kategorię?

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cały czas mam wrażenie, że nie do końca się rozumimy i rozmawiamy o zupełnie innych sprawach. Jedni mówią o piwie historycznym, czyli odtworzeniu czegoś, co istniało dawno dawno temu, drudzy chcą stworzyć całkowicie nowy styl z polskimi akcentami. Trzecia grupa chce sklasyfikować oraz wypromować piwo, które było warzone po raz pierwszy przez piwowarów domowych w latach 90-tych i często powtarzane przez nich i kolejne pokolenia piwowarów do dzisiaj. Myślę, że trzeba by założyć trzy oddzielne wątki bo w tej chwili wprowadzamy tylko niepotrzebne zamieszanie.

I właśnie dlatego Bogi założył nowy wątek http://www.piwo.org/...o-jak-drzewiej/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cały czas mam wrażenie, że nie do końca się rozumimy i rozmawiamy o zupełnie innych sprawach. Jedni mówią o piwie historycznym, czyli odtworzeniu czegoś, co istniało dawno dawno temu, drudzy chcą stworzyć całkowicie nowy styl z polskimi akcentami. Trzecia grupa chce sklasyfikować oraz wypromować piwo, które było warzone po raz pierwszy przez piwowarów domowych w latach 90-tych i często powtarzane przez nich i kolejne pokolenia piwowarów do dzisiaj. Myślę, że trzeba by założyć trzy oddzielne wątki bo w tej chwili wprowadzamy tylko niepotrzebne zamieszanie.

I właśnie dlatego Bogi założył nowy wątek http://www.piwo.org/...o-jak-drzewiej/

A widzisz, nie widziałem tego, ostatnio trochę czasu mi brakuje. Teraz przydałby się wątek o Polskim Ae z przełomu 20 i 21 wieku i każdy by pisał w temacie, który go go interesuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Naprawdę nie rozumiem dlaczego wszyscy tylko tu narzekają i kłócą się o kategorię piwa, którego jeszcze nie ma, zamiast uwarzyć coś, co jest polskie i co jest ciekawe w piciu. Mniej kłócenia, więcej działania. Jaki styl, czy drożdże górne czy dolne, ciemne czy jasne, historyczne czy nowe, Ale czy Lager, miód czy żyto - to wszystko jedno: piwo ma być smaczne i polskie.

W następnym poście podaj recepturę którą uwarzyłeś, albo przynajmniej pomysł na recepturę i skończcie z tą bezsensową kłótnią.

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I właśnie dlatego Bogi założył nowy wątek http://www.piwo.org/...o-jak-drzewiej/

I toteż dlatego tam należy rozpatrywać całą naszą archeologię (nie mylić z martyrologią). Muszę tam wrzucić przepis na jasne dzikie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.