amap Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 A na podstawie czego sędziowie zdecydują jakie piwo być tym najlepszym? Każdy z nas ma inne preferencje - sędziowie również.... Na podstawie własnego smaku. Tego już nie przeskoczymy, ktoś to ocenić musi. Sami nie jesteśmy w stanie, więc zdać się musimy na wybrańców ludu . Tak czy inaczej czas zweryfikuje ocenę sędziów, a zacząć od czegoś trzeba. mam powazne wątpliwości co do wyłonienia zwycięzcy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 Podejrzewam, że Polskie Ale pojawi się kiedyś w jakimś konkursie, ale raczej zgodnie z poniższymi zaleceniami, czyli jako piwo, które faktycznie już istnieje, a nie jako coś, co próbujemy stworzyć tylko na papierze: Z całym szacunkiem ale większość postów to bicie piany i nie na ten konkretny temat. Miody, brzozy, srody i inne piepszoty. Zawsze byłem orędownikiem naszego (polskich piwowarów) stylu który jak napisał Makaron wywodzi się z braku surowców na początku piwowarstwa w Polsce. Warzyłem takie piwo kilkukrotnie i zawsze byłem bardzo zadowolony. Mamy gotowy szkielet stylu, więc bardziej bym się skupił nad dopracowaniem detali w opisie niż wymyślaniem jakiś kosmicznych składników. Pozwolę sobie wkleić tutaj opis Makarona. Polskie Ale Aromat: Przeważnie od umiarkowany do umiarkowanie mocny aromat chmielu. Wynikający z dodania chmieli na koniec gotowania albo/i chmielenia na zimno. Przeważnie przedstawiające cechy chmieli polskich (najczęściej lubelskiego). Lekkie nuty owocowe są do zaakceptowania. Opcjonalnie bardzo niskie do niskie aromaty karmelowe. Bardzo niski poziom dwuacetylu jest akceptowalny. Wygląd: Słomkowy do złocisty kolor. Klarowne. Umiarkowana biała długo utrzymująca się piana. Smak:Przeważnie umiarkowanie do umiarkowanie mocne smaki chmielowe przeważnie przedstawiające cechy chmieli polskich (najczęściej lubelskiego i marynka). Obecność smaków chmielowych jest wspierana przez delikatne smaki słodowe. Balans chmielowo-słodowy wyraźnie skłania się w kierunku goryczki i smaków chmielowych. Smaki karmelowe przeważnie są nieobecne, ewentualnie mogą być bardzo delikatne. Estry owocowe mogą być w zakresie od brak do umiarkowanie słabych. Umiarkowana do umiarkowanie mocna goryczka chmielowa wraz z wytrawnym finiszem. Bardzo niski poziom do brak dwuacetylu. Tekstura: Lekka do średnio lekka treściwość. Nagazowanie umiarkowane do mocne. Ogólne wrażenia: Rześkie, wyraźnie goryczkowe i chmielowe piwo. Historia: Na początku rozwoju piwowarstwa amatorskiego w Polsce baza surowcowa była bardzo zawężona. Na podstawie łatwo dostępnych surowców powstał ten styl, który odzwierciedlał braki na polskim rynku piwowarskim. Surowce: Słód pilźnieński, ewentualnie jasny karmel do korekty koloru i treściwości. Chmiel marynka jako chmiel goryczkowy i lubelski jako chmiel aromatyczny. Aczkolwiek mogą być zastosowane również chmiele czeskie i niemieckie. Drożdże górnej fermentacji. Podstawowe informacje: Gęstość początkowa: 10 - 14°Blg Goryczka: 35 ? 45 IBU Gęstość końcowa: 2 - 3.5°Blg Kolor: 2 ? 8 SRM Alkohol objętościowo: 4 ? 5.5% Do stwierdzeniaDrożdże górnej fermentacji. dodałbym czyste w smaku, mało estrowe i fermentowane w dolnym zakresie temp. dla danego szczepu. Polecane drożdże Danstar Nottingham, US-05 czy S-04.Goryczka: 35 ? 45 IBU Rozszerzyłbym zakres 25 lub 30 do 45.Proszę konkretne uwagi do projektu. Świetny opis! Jakoś mi umknać wcześniej! Tak, rozszerzyłbym zakres IBU, przy 10°Blg 35 IBU może dać dość ostrą goryczkę więc zakreś od 25 IBU jest rozsądny. Dobre piwo np. na rozpoczęcie sezonu warzelnego, lekkie jasne, można stosować na rozruszanie drożdży przy okazji, do tego fajnie jesli chmielone świeżymi szyszkami lubelskiego. Mniam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 Opis stylu przeniosłem do Google Drive, zapraszam serdecznie do komentowania i rozsądnych zmian w opisie. Polskie Ale - opis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 Jeszcze słówko względem tak hołubionej tutaj "tradycyjności" chmieli typu Marynka czy Lubelski. Tradycja Lubelskiego sięga czasów Gomułki (odmiana zarejestrowana w połowie lat 60-tych, Lomik nawet parę lat później), a Marynki - Jaruzelskiego (zarejestrowana w początku lat 80-tych). Jak dla mnie na takiej leciwej "tradycji" to się nie ma co opierać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 Jeszcze słówko względem tak hołubionej tutaj "tradycyjności" chmieli typu Marynka czy Lubelski. Tradycja Lubelskiego sięga czasów Gomułki (odmiana zarejestrowana w połowie lat 60-tych, Lomik nawet parę lat później), a Marynki - Jaruzelskiego (zarejestrowana w początku lat 80-tych). Jak dla mnie na takiej leciwej "tradycji" to się nie ma co opierać... Wcześniej nie było chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 Lubelski Pochodzenie: Wyhodowana na drodze selekcji indywidualno-rodowodowej z populacji krajowej Rok rejestracji: 1964 Lomik Pochodzenie: Wyhodowana na drodze skrzyżowania odmiany NorthernBrewer z dzikim chmielem męskim z okolic Lublina a następnie poddana działaniom mutagennym. Rok rejestracji: 1988 Sybilla Pochodzenie: Wyhodowana na drodze krzyżowania odmiany Lubelski z dzikim chmielem męskim z terenu byłej Jugosławii Rok rejestracji: 1996. W latach 2004-2006 Sybilla została uwolniona od wirusów i wiroida utajnionego chmielu. Obecnie wszystkie plantacje produkcyjne tej odmiany są założone przy użyciu sadzonej wolnych od tych patogenów. Marynka Pochodzenie: Wyhodowana na drodze krzyżowania odmiany Brewers Gold z dzikim chmielem męskim z okolic byłej Jugosławii. Rok rejestracji: 1988 ps: Myślę, że chmiel jest apolityczny Po Wigilii wrzucę jeszcze Oktawię, Iunge, Zula, Limbus, Zbyszko, Nadwiślański, Tomyski, Estere, Izabella, Brewers Gold (pl) i NorthernBrewer (pl) slotish i anteks 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 Wcześniej nie było chmielu? Ja nie wiem Andrzej czy Ty sobie kpisz, czy o drogę pytasz. Wydaje mi się, że napisałem logicznie, składnie i po polsku - odmiany Lubelski, Lomik i Marynka nie są odmianami "tradycyjnymi" jak Hallertauer, Tettnanger, Spalter czy Żatecki. Ich "tradycja" sięga co najwyżej połowy lat 60-tych XX wieku (Lubelski i Nadwiślański - pierwsze odmiany zarejestrowane i wprowadzone do hodowli po II wś przez IUNG w Puławach), więc opieranie na nich "tradycyjności" piwa to pomieszanie z poplątaniem. Z tego co wiem, przed Marynką głównymi chmielami goryczkowymi uprawianymi w Polsce były Northern Brewer i Brewers Gold, natomiast przed Lubelskim uprawiano przeszczepiony Żatecki (tzw. "populacja czeska"). Ciekawe jest, że poziom a-kwasów w Lubelskim od lat 60-tych XX wieku spadł z pierwotych 6.5-7% do obecnych 3.5-4%, Lomika podobnie, natomiast Marynki wzrastał z pierwotnych ok. 6.5-7% do obecnych 9-10%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Elroy, kajam się uniżenie za upierdliwość ale jeśli znajdziesz troche czasu, to zaspokój moją ( i pewnie nie tylko moją ) ciekawość i wrzuć opisy pozostałych chmieli z IUNG Dawno nie było zagadnienia w piwowarstwie, które bardziej by mnie intrygowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Według Zeszytów IUNG (http://sybilla.iung.pulawy.pl/wydawnictwa/Pliki/pdfPIB/zesz13.pdf) Marynka została wprowadzona do uprawy w 1988. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Ok, obiecuję, że dzisiaj na tym siąde. Zgoda - tak masz rację, ja się pomyliłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Przepisałem co nieco. Mam nadzieję, że się przyda. http://www.wiki.piwo..._odmian_chmielu Undeath, Gabe, dżony i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Elroy wielkie dzięki za artykuł !! Mam pytanie do mądrzejszych ode mnie i bardziej siedzących w branży. Czy np. takie odmiany jak Zula, Limbus czy Zbyszko w ogóle są uprawiane? Czy są to zwyczajnie "niewypały", które nie znalazły zastosowania na rynku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Z opisu to mi ten Limbus pasuje. Ale nie wiem czy jest gdzieś do zakupu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Szczerze to oczekiwałem czegoś na miarę Kazbeka lub Vitala co najmniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 A co to znaczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 IUNG ma bardziej praktyczne podejście - prace badawcze mają na celu poprawienie odporności na choroby, stabilności alfakwasów podczas przechowywania i tak dalej. Tego oczekuje od nich polski przemysł piwowarski, a nie jakichś aromatycznych zawrotów głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Nie twierdzę, że źle robią, ale zarówno takie kraje piwowarskie jak Niemcy i Czechy widziały taką potrzebę prac w tym kierunku. A tak znowu będziemy 100 lat za ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się