Skocz do zawartości

Browar "Piwny Ul"


BuDeX

Rekomendowane odpowiedzi

06.06.2014r. #113. Weizenbier/Hefeweizen.

  • Słód pilzneński 2,0 kg
  • Słód pszeniczny 2,0 kg
  • Słód Karmelowy 30 - 0,1 kg

Zacieranie

44* - 20 min

62*- 40 min

72* - 30 min

-----------------------

Dekokcja:

100* -15 min

-----------------

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Hallertau Tradition , granulat, 21 g - 60 min

 

Objętość brzeczki - 20l

Zadane drożdżami Mauribrew Weiss (gęstwa) w temp. 19 stopni.

OG = 12.0 FG = 4.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.1%

Rozlane w kega 16.06.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

07.06.2014r. #114. Witbier.

  • Słód pilzneński - 2,2 kg
  • Płatki pszenne - 1,6 kg
  • Płatki owsiane - 0,4 kg
  • Słód Biscuit - 0,1 kg
  • Cukier - 0,25 kg

Zacieranie

62* - 70 min

72* - 30 min

78* - 10 min

 

Chmielenie:

Chmiel Styrian Goldings, granulat, 27g - 60min

 

Dodatki:

Kolendra, 8g, - 15 min

Curacao - 10g - 15 min

Kolendra, 7g, - 5 min

Curacao - 10g - 5 min

 

Objętość brzeczki - 22l

Zadane drożdżami Wyeast Forbidden Fruit (gęstwa) w temp. 20 stopni.

OG = 12.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.6%

Rozlane do butelek 16.06.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

19.06.2014r. #115. American Pale Ale Comet SH. Koffmoss!

  • Pale Ale - 5,0kg

Zacieranie:

66-67* - 70min

78* -

 

Chmielenie:

Nelson Comet, granulat, 25g - 60min

Nelson Comet, granulat, 40g - 0min

 

Chmielenie na zimno: 3 dni - od 02.07.2014r.

Comet, granulat, 35g

 

Objętość brzeczki - 24 l

Zadane drożdżami US-05 gęstwa w temp. 20 stopni.

OG = 12.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.2%

Rozlane do kega i 11 butelek: 08.07.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19.06.2014r. #116. American Pale Ale. FRESZ!

  • Pale Ale - 4,5 kg
  • Crystal 160 - 0,2 kg

Zacieranie:

66-67* - 70min

78* -

 

Chmielenie:

Iunga, granulat, 10g - 60min

Polaris, granulat, 10g - 20 min

​Motueka, granulat, 10g - 20 min

​Kohatu, granulat, 10g - 20 min

Polaris, granulat, 10g - 10 min

​Motueka, granulat, 10g - 10 min

​Kohatu, granulat, 10g - 10 min

Polaris, granulat, 15g - 0 min

​Motueka, granulat, 15g - 0 min

​Kohatu, granulat, 15g - 0 min

 

Chmielenie na zimno: 5 dni - od ??.07.2014r.

Polaris, granulat, 15g

​Motueka, granulat, 15g

​Kohatu, granulat, 15g

 

Objętość brzeczki - 22 l

Zadane drożdżami US-05 gęstwa w temp. 20 stopni.

OG = 12.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.0%

Rozlane do butelek 08.07.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20.06.2014r. #117. Habanero Imperial Stout.

  • Słód Pale Ale - 4,0 kg
  • Słód Whisky - 1,0 kg
  • Słód Caramunich typ II - 0,5 kg
  • Słód Caraaroma - 0,5 kg
  • Ziarno palonego jęczmienia - 0,5 kg
  • Słód Żytni - 0,5 kg
  • Słód Biscuit - 0,4 kg
  • Słód Brown - 0,4 kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4 kg
  • Słód Carafa II - 0,3 kg
  • Ekstrakt słodowy bursztynowy WES - 0,5 kg
  • Cukier stołowy - 0,3 kg

Zacieranie

62* - 50 min

72* - 40 min

78* - 10 min

 

Chmielenie:

Chmiel Sybilla, granulat, 60g - 60min

Chmiel Iunga, granulat, 15g - 60 min

Chmiel Sybilla, szyszka, 70g - 20 min

Chmiel Sybilla, szyszka, 70g - 10 min

 

Dodatki:

Papryczka Habanero - 1 szt. - 20 min

Lukrecja - 15g - 20min

Papryczka Habanero - 1 szt. - 0 min

 

Na cichą fermentację dodałem 50g średnio opiekanych płatków dębowych amerykańskich - 09.07.2014r.

 

Objętość brzeczki - 14l

Zadane drożdżami Nottingham w temp. 20 stopni.

OG = 20.0 FG = 7.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???

Rozlane do butelek - Nie rozlano. Infekcja tlenowcem. Kibel.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

03.07.2014r. #118. Weizenbier/Hefeweizen.

  • Słód pilzneński 2,4 kg
  • Słód pszeniczny 1,6 kg
  • Słód Karmelowy 30 - 0,1 kg

Zacieranie

44* - 20 min

62*- 40 min

72* - 30 min

-----------------------

Dekokcja:

100* -15 min

-----------------

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Hallertau Tradition , granulat, 15 g - 60 min

Chmiel Styrian Goldings , granulat, 10 g - 60 min

 

Objętość brzeczki - 21l

Zadane drożdżami Mauribrew Weiss w temp. 19 stopni.

OG = 12.0 FG = 3.5. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.3%

Rozlane w kega 13.07.2014r

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

06.07.2014r. #119. Witbier.

  • Słód pilzneński - 2,4 kg
  • Płatki pszenne - 1,6 kg
  • Płatki owsiane - 0,4 kg
  • Słód Biscuit - 0,1 kg

Zacieranie

62* - 70 min

72* - 30 min

78* - 10 min

 

Chmielenie:

Chmiel Styrian Goldings, granulat, 14g - 60min

Chmiel EKG, granulat, 10g - 60min

 

Dodatki:

Kolendra, 8g, - 10 min

Curacao sproszkowane - 8g - 10 min

Sucha skórka słodkiej pomarańczy - 8g - 10 min

Kolendra, 8g, - 10 min

Curacao sproszkowane - 8g - 10 min

Sucha skórka słodkiej pomarańczy - 8g - 10 min

 

Objętość brzeczki - 20l

Zadane drożdżami Wyeast 1214 Belgian Abbey w temp. 21 stopni.

OG = 12.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???

Rozlane do butelek 19.07.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11.07.2014r. #120. Saison.

  • Słód Pilzneński - 3,3 kg
  • Słód Monachijski - 0,3 kg
  • Słód Pszeniczny - 0,5 kg
  • Słód Karmelowy 30 - 0,2 kg
  • Słód caraaroma - 0,2 kg
  • Płatki żytnie - 0,2 kg
  • Cukier biały - 0,2kg

Zacieranie

62* - 65 min

72* - 30 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Iunga, granulat, 20 g - 60 min

Chmiel Styrian Goldings, granulat, 20 g - 10 min

 

Dodatki:

Curacao, kawałki - 12g - 15 min

Curacao sproszkowane - 3g - 15 min

Skórka słodkiej pomarańczy - 4g - 15 min

 

Objętość brzeczki - ?? l

Zadane drożdżami Wyeast 3711 French Saison w temp. 20 stopni.

OG = 13.0 FG = 1,0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.3%

Rozlane do butelek 30.07.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

28.07.2014r. #121. Dunkelweizen.

  • Słód monachijski 1,5 kg
  • Słód pszeniczny 3,0 kg
  • Słód CaraGold - 0,2 kg
  • Słód czekoladowy 600 - 0,2 kg
  • Słód czekoladowy 1000 - 0,1 kg

Zacieranie

44* - 20 min

62*- 40 min

72* - 30 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Hallertau Tradition , granulat, 20 g - 60 min

 

Objętość brzeczki - 20l

Zadane drożdżami Mauribrew Weiss (gęstwa) w temp. 19 stopni.

OG = 12.0 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???

Rozlane w kega 09.08.2014

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29.07.2014r. #122. Belgian Pale Ale. Rockin Smurf II

  • Słód pale ale - 2,1 kg
  • Płatki monachijski - 1,5 kg
  • Słód wiedeński - 1,0 kg
  • Słód Biscuit - 0,2 kg
  • Słód Aroma - 0,1 kg
  • Słód special B - 0,1 kg

Zacieranie

62* - 30 min

72* - 40 min

78* - 10 min

 

Chmielenie:

Chmiel Styrian Goldings, granulat, 30g - 10min

Chmiel Iunga, granulat, 13g - 60min

 

Objętość brzeczki - 21l

Zadane drożdżami Wyeast 1214 Belgian Abbey (gęstwa) w temp. 21 stopni.

OG = 12.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4,8%

Rozlane do kega 10.08.2014r. - KWAS!! Edit: cudowne ozdrowienie? Po 2 miesiącach podłączyłem kega i piwko jest dobre. Bez oznak infekcji.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

16.08.2014r. #123. Saison.

  • Słód Pilzneński - 3,0 kg
  • Słód Monachijski - 0,7 kg
  • Słód Pszeniczny - 0,7 kg
  • Słód Caragold 120 - 0,3 kg
  • Płatki żytnie - 0,2 kg

Zacieranie

62* - 50 min

72* - 30 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Iunga, granulat, 15 g - 60 min

Chmiel Styrian Goldings, granulat, 20 g - 10 min

 

Dodatki:

Trawa cytrynowa suszona, 20g - 20min

 

Objętość brzeczki - 21 l

Zadane drożdżami Wyeast 3711 French Saison (gęstwa) w temp. 20 stopni.

OG = 12.5 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???

Rozlane do butelek Tlenowiec. KIBEL!

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23.08.2014r. #124. Ciasteczkowe Ale.

  • Słód pale ale - 3,0 kg
  • Płatki monachijski - 0,5 kg
  • Słód Biscuit - 1,2 kg
  • Słód Special B - 0,3 kg
  • Słód Special Roast - 0,4 kg
  • Słód Abbey - 0,3 kg
  • Słód Caraaroma - 0,3 kg
  • Słód Aroma - 0,1 kg
  • Słód Brown - 0,2 kg

Zacieranie

62* - 50 min

72* - 30 min

78* - 10 min

 

Chmielenie:

Chmiel Styrian Goldings, granulat, 65g - 60min

Chmiel Styrian Goldings, granulat, 35g - 10min

 

Dodatki: (15 min przed końcem gotowania)

  • Melasa trzcinowa - 0,5 kg
  • Pieprz czarny rozgnieciony moździerzem - 3g
  • Imbir świeży, tarty - 45g

Objętość brzeczki - 21l

Zadane drożdżami Wyeast 1214 Belgian Abbey US-05 (gęstwa) w temp. 21 stopni.

OG = 16.5 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7.5%

Rozlane w kega: 08.09.2014r,

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

16.09.2014r. #125. Weizenbier/Hefeweizen.

  • Słód pilzneński 1,6 kg
  • Słód pszeniczny 2,4 kg
  • Słód Karmelowy 30 - 0,1 kg

Zacieranie

44* - 20 min

62*- 40 min

72* - 30 min

-----------------------

Dekokcja:

100* -15 min

-----------------

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Hallertau Tradition , granulat, 14 g - 60 min

 

Objętość brzeczki - ??l

Zadane drożdżami Mauribrew Weiss (gęstwa #2) w temp. 16 stopni.

OG = 11.0 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???

Rozlane w kega - do szybkiego spicia, bo kwaskowatość narasta. Weekendzie przybywaj! :P

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak wyszła warka --> #109. Iunga IPA

Nieskromnie powiem, że znakomicie ;) Ocena pewnie podbita jest zupełnym zaskoczeniem, że można uzyskać takie piwo z polskiego chmielu ;) Krótka, niezalegająca, czysta goryczka (pod tym względem Iunga, moim zdaniem bije wszystkie inne dostępne goryczkowe chmiele na głowę), w smaku i aromacie dużo owoców. Jest to inna owocowość niż amerykańskie cytrusy, ale moim zdaniem bardzo przyjemna. Na pewno powtórzę to piwo. Skrzynkę tego piwa wziąłem na Birofilia 2014. Opinie były dobre, pozytywne, przychylne.

Ciężko porównywać efekty pracy browarów rzemieślniczych z domowymi, ale w moim przekonaniu lepsze od Hop Sasa z Ale Browaru :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jak wyszła warka --> #109. Iunga IPA

Nieskromnie powiem, że znakomicie ;) Ocena pewnie podbita jest zupełnym zaskoczeniem, że można uzyskać takie piwo z polskiego chmielu ;) Krótka, niezalegająca, czysta goryczka (pod tym względem Iunga, moim zdaniem bije wszystkie inne dostępne goryczkowe chmiele na głowę), w smaku i aromacie dużo owoców. Jest to inna owocowość niż amerykańskie cytrusy, ale moim zdaniem bardzo przyjemna. Na pewno powtórzę to piwo. Skrzynkę tego piwa wziąłem na Birofilia 2014. Opinie były dobre, pozytywne, przychylne.

Ciężko porównywać efekty pracy browarów rzemieślniczych z domowymi, ale w moim przekonaniu lepsze od Hop Sasa z Ale Browaru :)

potwierdzam. współlokator przywiózł buteleczkę z Birofili i rzeczywiście w smaku jest rewelacyjna. sami się zresztą zabieramy za APA z Iunga w roli głównej, a tripel z tym chmielem właśnie rozlaliśmy do butelek :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jak wyszła warka --> #109. Iunga IPA

Nieskromnie powiem, że znakomicie ;) Ocena pewnie podbita jest zupełnym zaskoczeniem, że można uzyskać takie piwo z polskiego chmielu ;) Krótka, niezalegająca, czysta goryczka (pod tym względem Iunga, moim zdaniem bije wszystkie inne dostępne goryczkowe chmiele na głowę), w smaku i aromacie dużo owoców. Jest to inna owocowość niż amerykańskie cytrusy, ale moim zdaniem bardzo przyjemna. Na pewno powtórzę to piwo. Skrzynkę tego piwa wziąłem na Birofilia 2014. Opinie były dobre, pozytywne, przychylne.

Ciężko porównywać efekty pracy browarów rzemieślniczych z domowymi, ale w moim przekonaniu lepsze od Hop Sasa z Ale Browaru :)

potwierdzam. współlokator przywiózł buteleczkę z Birofili i rzeczywiście w smaku jest rewelacyjna. sami się zresztą zabieramy za APA z Iunga w roli głównej, a tripel z tym chmielem właśnie rozlaliśmy do butelek :)

Dobrze słyszeć, że używając polskiego chmielu można zrobić dobre piwo. Dzięki! Powodzenia! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18.10.2014r. #126. Weizenbier/Hefeweizen.

  • Słód pilzneński 1,6 kg
  • Słód pszeniczny 2,4 kg
  • Słód Karmelowy 30 - 0,1 kg

Zacieranie

44* - 20 min

62*- 40 min

72* - 30 min

-----------------------

Dekokcja:

100* -15 min

-----------------

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Hallertau Tradition , granulat, 15 g - 60 min

 

Objętość brzeczki - 19l

Zadane drożdżami MJ 20 Bavarian Wheat w temp.17 stopni.

OG = 11.0 FG = 3,0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.4%

Rozlane w kega 02.11.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25.10.2014r. #127. Izabella Single Hop Black IPA.

  • Słód Pilzneński 4,2 kg
  • Słód Pale Ale - 0,3 kg
  • Słód pszeniczny - 0,3 kg
  • Słód Monachijski I - 0,65 kg
  • Słód Karmelowy 600 - 0,09 kg
  • Słód Carafa III Special - 0,45 kg - dodany przy podgrzewaniu do Mash out.
  • Słód Caramunich I - 0,31 kg
  • Cukier jasny muscovado - 0,2 kg

Zacieranie

65* - 90 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Izabella, szyszka, 50 g - 60 min

Chmiel Izabella, szyszka, 50 g - 20 min

Chmiel Izabella, szyszka, 50 g - 10 min

Chmiel Izabella, szyszka, 60 g - 0 min

 

Chmielenie na zimno - 5 dni

Chmiel Izabella, szyszka, 70 g - od 10.11.2014r.

 

Objętość brzeczki - 20 l

Schłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 18 stopni.

OG = 17,0 FG = 3,5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7,2%

Rozlane do butelek 15.11.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobrze słyszeć, że używając polskiego chmielu można zrobić dobre piwo. Dzięki! Powodzenia! :)

 

Mam dokładnie takie samo odczucie jak Ty. Super chmiel, rewelacyjna goryczka, krótka i niezalegająca. Daję ją praktycznie do każdego piwa na goryczkę. Wspaniale się komponuje z innymi chmielami :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.