BuDeX Opublikowano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 (edytowane) 06.06.2014r. #113. Weizenbier/Hefeweizen. Słód pilzneński 2,0 kg Słód pszeniczny 2,0 kg Słód Karmelowy 30 - 0,1 kg Zacieranie 44* - 20 min 62*- 40 min 72* - 30 min ----------------------- Dekokcja: 100* -15 min ----------------- 78* - Chmielenie: Chmiel Hallertau Tradition , granulat, 21 g - 60 min Objętość brzeczki - 20l Zadane drożdżami Mauribrew Weiss (gęstwa) w temp. 19 stopni. OG = 12.0 FG = 4.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.1% Rozlane w kega 16.06.2014r. Edytowane 16 Czerwca 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 (edytowane) 07.06.2014r. #114. Witbier. Słód pilzneński - 2,2 kg Płatki pszenne - 1,6 kg Płatki owsiane - 0,4 kg Słód Biscuit - 0,1 kg Cukier - 0,25 kg Zacieranie 62* - 70 min 72* - 30 min 78* - 10 min Chmielenie: Chmiel Styrian Goldings, granulat, 27g - 60min Dodatki: Kolendra, 8g, - 15 min Curacao - 10g - 15 min Kolendra, 7g, - 5 min Curacao - 10g - 5 min Objętość brzeczki - 22l Zadane drożdżami Wyeast Forbidden Fruit (gęstwa) w temp. 20 stopni. OG = 12.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.6% Rozlane do butelek 16.06.2014r. Edytowane 16 Czerwca 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 (edytowane) 19.06.2014r. #115. American Pale Ale Comet SH. Koffmoss! Pale Ale - 5,0kg Zacieranie: 66-67* - 70min 78* - Chmielenie: Nelson Comet, granulat, 25g - 60min Nelson Comet, granulat, 40g - 0min Chmielenie na zimno: 3 dni - od 02.07.2014r. Comet, granulat, 35g Objętość brzeczki - 24 l Zadane drożdżami US-05 gęstwa w temp. 20 stopni. OG = 12.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.2% Rozlane do kega i 11 butelek: 08.07.2014r. Edytowane 8 Lipca 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 (edytowane) 19.06.2014r. #116. American Pale Ale. FRESZ! Pale Ale - 4,5 kg Crystal 160 - 0,2 kg Zacieranie: 66-67* - 70min 78* - Chmielenie: Iunga, granulat, 10g - 60min Polaris, granulat, 10g - 20 min Motueka, granulat, 10g - 20 min Kohatu, granulat, 10g - 20 min Polaris, granulat, 10g - 10 min Motueka, granulat, 10g - 10 min Kohatu, granulat, 10g - 10 min Polaris, granulat, 15g - 0 min Motueka, granulat, 15g - 0 min Kohatu, granulat, 15g - 0 min Chmielenie na zimno: 5 dni - od ??.07.2014r. Polaris, granulat, 15g Motueka, granulat, 15g Kohatu, granulat, 15g Objętość brzeczki - 22 l Zadane drożdżami US-05 gęstwa w temp. 20 stopni. OG = 12.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.0% Rozlane do butelek 08.07.2014r. Edytowane 8 Lipca 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 (edytowane) 20.06.2014r. #117. Habanero Imperial Stout. Słód Pale Ale - 4,0 kg Słód Whisky - 1,0 kg Słód Caramunich typ II - 0,5 kg Słód Caraaroma - 0,5 kg Ziarno palonego jęczmienia - 0,5 kg Słód Żytni - 0,5 kg Słód Biscuit - 0,4 kg Słód Brown - 0,4 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4 kg Słód Carafa II - 0,3 kg Ekstrakt słodowy bursztynowy WES - 0,5 kg Cukier stołowy - 0,3 kg Zacieranie 62* - 50 min 72* - 40 min 78* - 10 min Chmielenie: Chmiel Sybilla, granulat, 60g - 60min Chmiel Iunga, granulat, 15g - 60 min Chmiel Sybilla, szyszka, 70g - 20 min Chmiel Sybilla, szyszka, 70g - 10 min Dodatki: Papryczka Habanero - 1 szt. - 20 min Lukrecja - 15g - 20min Papryczka Habanero - 1 szt. - 0 min Na cichą fermentację dodałem 50g średnio opiekanych płatków dębowych amerykańskich - 09.07.2014r. Objętość brzeczki - 14l Zadane drożdżami Nottingham w temp. 20 stopni. OG = 20.0 FG = 7.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ??? Rozlane do butelek - Nie rozlano. Infekcja tlenowcem. Kibel. Edytowane 8 Września 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Zamawiam buteleczkę Ciekawe jak wyjdzie mocna wersja z Habanero i żytem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Nie ma sprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 (edytowane) 03.07.2014r. #118. Weizenbier/Hefeweizen. Słód pilzneński 2,4 kg Słód pszeniczny 1,6 kg Słód Karmelowy 30 - 0,1 kg Zacieranie 44* - 20 min 62*- 40 min 72* - 30 min ----------------------- Dekokcja: 100* -15 min ----------------- 78* - Chmielenie: Chmiel Hallertau Tradition , granulat, 15 g - 60 min Chmiel Styrian Goldings , granulat, 10 g - 60 min Objętość brzeczki - 21l Zadane drożdżami Mauribrew Weiss w temp. 19 stopni. OG = 12.0 FG = 3.5. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.3% Rozlane w kega 13.07.2014r Edytowane 13 Lipca 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 8 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 (edytowane) 06.07.2014r. #119. Witbier. Słód pilzneński - 2,4 kg Płatki pszenne - 1,6 kg Płatki owsiane - 0,4 kg Słód Biscuit - 0,1 kg Zacieranie 62* - 70 min 72* - 30 min 78* - 10 min Chmielenie: Chmiel Styrian Goldings, granulat, 14g - 60min Chmiel EKG, granulat, 10g - 60min Dodatki: Kolendra, 8g, - 10 min Curacao sproszkowane - 8g - 10 min Sucha skórka słodkiej pomarańczy - 8g - 10 min Kolendra, 8g, - 10 min Curacao sproszkowane - 8g - 10 min Sucha skórka słodkiej pomarańczy - 8g - 10 min Objętość brzeczki - 20l Zadane drożdżami Wyeast 1214 Belgian Abbey w temp. 21 stopni. OG = 12.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ??? Rozlane do butelek 19.07.2014r. Edytowane 21 Lipca 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 (edytowane) 11.07.2014r. #120. Saison. Słód Pilzneński - 3,3 kg Słód Monachijski - 0,3 kg Słód Pszeniczny - 0,5 kg Słód Karmelowy 30 - 0,2 kg Słód caraaroma - 0,2 kg Płatki żytnie - 0,2 kg Cukier biały - 0,2kg Zacieranie 62* - 65 min 72* - 30 min 78* - Chmielenie: Chmiel Iunga, granulat, 20 g - 60 min Chmiel Styrian Goldings, granulat, 20 g - 10 min Dodatki: Curacao, kawałki - 12g - 15 min Curacao sproszkowane - 3g - 15 min Skórka słodkiej pomarańczy - 4g - 15 min Objętość brzeczki - ?? l Zadane drożdżami Wyeast 3711 French Saison w temp. 20 stopni. OG = 13.0 FG = 1,0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.3% Rozlane do butelek 30.07.2014r. Edytowane 13 Sierpnia 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 (edytowane) 28.07.2014r. #121. Dunkelweizen. Słód monachijski 1,5 kg Słód pszeniczny 3,0 kg Słód CaraGold - 0,2 kg Słód czekoladowy 600 - 0,2 kg Słód czekoladowy 1000 - 0,1 kg Zacieranie 44* - 20 min 62*- 40 min 72* - 30 min 78* - Chmielenie: Chmiel Hallertau Tradition , granulat, 20 g - 60 min Objętość brzeczki - 20l Zadane drożdżami Mauribrew Weiss (gęstwa) w temp. 19 stopni. OG = 12.0 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ??? Rozlane w kega 09.08.2014 Edytowane 13 Sierpnia 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 (edytowane) 29.07.2014r. #122. Belgian Pale Ale. Rockin Smurf II Słód pale ale - 2,1 kg Płatki monachijski - 1,5 kg Słód wiedeński - 1,0 kg Słód Biscuit - 0,2 kg Słód Aroma - 0,1 kg Słód special B - 0,1 kg Zacieranie 62* - 30 min 72* - 40 min 78* - 10 min Chmielenie: Chmiel Styrian Goldings, granulat, 30g - 10min Chmiel Iunga, granulat, 13g - 60min Objętość brzeczki - 21l Zadane drożdżami Wyeast 1214 Belgian Abbey (gęstwa) w temp. 21 stopni. OG = 12.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4,8% Rozlane do kega 10.08.2014r. - KWAS!! Edit: cudowne ozdrowienie? Po 2 miesiącach podłączyłem kega i piwko jest dobre. Bez oznak infekcji. Edytowane 16 Października 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) 16.08.2014r. #123. Saison. Słód Pilzneński - 3,0 kg Słód Monachijski - 0,7 kg Słód Pszeniczny - 0,7 kg Słód Caragold 120 - 0,3 kg Płatki żytnie - 0,2 kg Zacieranie 62* - 50 min 72* - 30 min 78* - Chmielenie: Chmiel Iunga, granulat, 15 g - 60 min Chmiel Styrian Goldings, granulat, 20 g - 10 min Dodatki: Trawa cytrynowa suszona, 20g - 20min Objętość brzeczki - 21 l Zadane drożdżami Wyeast 3711 French Saison (gęstwa) w temp. 20 stopni. OG = 12.5 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ??? Rozlane do butelek Tlenowiec. KIBEL! Edytowane 8 Września 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 (edytowane) 23.08.2014r. #124. Ciasteczkowe Ale. Słód pale ale - 3,0 kg Płatki monachijski - 0,5 kg Słód Biscuit - 1,2 kg Słód Special B - 0,3 kg Słód Special Roast - 0,4 kg Słód Abbey - 0,3 kg Słód Caraaroma - 0,3 kg Słód Aroma - 0,1 kg Słód Brown - 0,2 kg Zacieranie 62* - 50 min 72* - 30 min 78* - 10 min Chmielenie: Chmiel Styrian Goldings, granulat, 65g - 60min Chmiel Styrian Goldings, granulat, 35g - 10min Dodatki: (15 min przed końcem gotowania) Melasa trzcinowa - 0,5 kg Pieprz czarny rozgnieciony moździerzem - 3g Imbir świeży, tarty - 45g Objętość brzeczki - 21l Zadane drożdżami Wyeast 1214 Belgian Abbey US-05 (gęstwa) w temp. 21 stopni. OG = 16.5 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7.5% Rozlane w kega: 08.09.2014r, Edytowane 8 Września 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 (edytowane) 16.09.2014r. #125. Weizenbier/Hefeweizen. Słód pilzneński 1,6 kg Słód pszeniczny 2,4 kg Słód Karmelowy 30 - 0,1 kg Zacieranie 44* - 20 min 62*- 40 min 72* - 30 min ----------------------- Dekokcja: 100* -15 min ----------------- 78* - Chmielenie: Chmiel Hallertau Tradition , granulat, 14 g - 60 min Objętość brzeczki - ??l Zadane drożdżami Mauribrew Weiss (gęstwa #2) w temp. 16 stopni. OG = 11.0 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ??? Rozlane w kega - do szybkiego spicia, bo kwaskowatość narasta. Weekendzie przybywaj! Edytowane 16 Października 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Jak wyszła warka --> #109. Iunga IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Jak wyszła warka --> #109. Iunga IPA Nieskromnie powiem, że znakomicie Ocena pewnie podbita jest zupełnym zaskoczeniem, że można uzyskać takie piwo z polskiego chmielu Krótka, niezalegająca, czysta goryczka (pod tym względem Iunga, moim zdaniem bije wszystkie inne dostępne goryczkowe chmiele na głowę), w smaku i aromacie dużo owoców. Jest to inna owocowość niż amerykańskie cytrusy, ale moim zdaniem bardzo przyjemna. Na pewno powtórzę to piwo. Skrzynkę tego piwa wziąłem na Birofilia 2014. Opinie były dobre, pozytywne, przychylne. Ciężko porównywać efekty pracy browarów rzemieślniczych z domowymi, ale w moim przekonaniu lepsze od Hop Sasa z Ale Browaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 No to przekonałeś Mnie do uwarzenia takiego singiel hopa akurat mam w zapasach 250g szyszki Iungi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 No to przekonałeś Mnie do uwarzenia takiego singiel hopa akurat mam w zapasach 250g szyszki Iungi. Bardzo dobra decyzja Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josh.kowalski Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 Jak wyszła warka --> #109. Iunga IPA Nieskromnie powiem, że znakomicie Ocena pewnie podbita jest zupełnym zaskoczeniem, że można uzyskać takie piwo z polskiego chmielu Krótka, niezalegająca, czysta goryczka (pod tym względem Iunga, moim zdaniem bije wszystkie inne dostępne goryczkowe chmiele na głowę), w smaku i aromacie dużo owoców. Jest to inna owocowość niż amerykańskie cytrusy, ale moim zdaniem bardzo przyjemna. Na pewno powtórzę to piwo. Skrzynkę tego piwa wziąłem na Birofilia 2014. Opinie były dobre, pozytywne, przychylne. Ciężko porównywać efekty pracy browarów rzemieślniczych z domowymi, ale w moim przekonaniu lepsze od Hop Sasa z Ale Browaru potwierdzam. współlokator przywiózł buteleczkę z Birofili i rzeczywiście w smaku jest rewelacyjna. sami się zresztą zabieramy za APA z Iunga w roli głównej, a tripel z tym chmielem właśnie rozlaliśmy do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Jak wyszła warka --> #109. Iunga IPA Nieskromnie powiem, że znakomicie Ocena pewnie podbita jest zupełnym zaskoczeniem, że można uzyskać takie piwo z polskiego chmielu Krótka, niezalegająca, czysta goryczka (pod tym względem Iunga, moim zdaniem bije wszystkie inne dostępne goryczkowe chmiele na głowę), w smaku i aromacie dużo owoców. Jest to inna owocowość niż amerykańskie cytrusy, ale moim zdaniem bardzo przyjemna. Na pewno powtórzę to piwo. Skrzynkę tego piwa wziąłem na Birofilia 2014. Opinie były dobre, pozytywne, przychylne. Ciężko porównywać efekty pracy browarów rzemieślniczych z domowymi, ale w moim przekonaniu lepsze od Hop Sasa z Ale Browaru potwierdzam. współlokator przywiózł buteleczkę z Birofili i rzeczywiście w smaku jest rewelacyjna. sami się zresztą zabieramy za APA z Iunga w roli głównej, a tripel z tym chmielem właśnie rozlaliśmy do butelek Dobrze słyszeć, że używając polskiego chmielu można zrobić dobre piwo. Dzięki! Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 (edytowane) 18.10.2014r. #126. Weizenbier/Hefeweizen. Słód pilzneński 1,6 kg Słód pszeniczny 2,4 kg Słód Karmelowy 30 - 0,1 kg Zacieranie 44* - 20 min 62*- 40 min 72* - 30 min ----------------------- Dekokcja: 100* -15 min ----------------- 78* - Chmielenie: Chmiel Hallertau Tradition , granulat, 15 g - 60 min Objętość brzeczki - 19l Zadane drożdżami MJ 20 Bavarian Wheat w temp.17 stopni. OG = 11.0 FG = 3,0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.4% Rozlane w kega 02.11.2014r. Edytowane 4 Listopada 2014 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 (edytowane) 25.10.2014r. #127. Izabella Single Hop Black IPA. Słód Pilzneński 4,2 kg Słód Pale Ale - 0,3 kg Słód pszeniczny - 0,3 kg Słód Monachijski I - 0,65 kg Słód Karmelowy 600 - 0,09 kg Słód Carafa III Special - 0,45 kg - dodany przy podgrzewaniu do Mash out. Słód Caramunich I - 0,31 kg Cukier jasny muscovado - 0,2 kg Zacieranie 65* - 90 min 78* - Chmielenie: Chmiel Izabella, szyszka, 50 g - 60 min Chmiel Izabella, szyszka, 50 g - 20 min Chmiel Izabella, szyszka, 50 g - 10 min Chmiel Izabella, szyszka, 60 g - 0 min Chmielenie na zimno - 5 dni Chmiel Izabella, szyszka, 70 g - od 10.11.2014r. Objętość brzeczki - 20 l Schłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 18 stopni. OG = 17,0 FG = 3,5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7,2% Rozlane do butelek 15.11.2014r. Edytowane 6 Lutego 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Chmiel Izabella A co to, skąd to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Dobrze słyszeć, że używając polskiego chmielu można zrobić dobre piwo. Dzięki! Powodzenia! Mam dokładnie takie samo odczucie jak Ty. Super chmiel, rewelacyjna goryczka, krótka i niezalegająca. Daję ją praktycznie do każdego piwa na goryczkę. Wspaniale się komponuje z innymi chmielami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się