wizi Opublikowano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Dzięki za recepturę. Ja skłaniam się ku 60% udziałowi słodu pszenicznego i single hop Amarillo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 single hop Amarillo Samo Amarillo mi osobiście nie podeszło do końca - takie trochę za kwiatowe - w połączeniu z Citrą wyszło lepsze (przynajmniej dla mnie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 (edytowane) WARKA#32 American IPA i WARKA#33 Imerial IPA dostały chmiel na zimno. Stoją w temperaturze ok. 13°C Edytowane 1 Czerwca 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Dzięki za recepturę. Ja skłaniam się ku 60% udziałowi słodu pszenicznego i single hop Amarillo. Ja robiłem single hop Amarillo oraz Amarillo i Citra i powiem szczerze, że zdecydowanie bardziej podeszło mi samo Amarillo. Moje było bardziej gerjfrutowe niż kwiatowe (chociaż każdy też inaczej interpretuje aromaty), ale zdecydowanie najlepsze jest po jakimś czasie, jak już ta intensywna chmielowość opadnie. Myślę, że to kwestia wyrobienia sobie konkretnej opinii i przetestowania receptur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 No i single hop wyrabia opinię o danym chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Dziś zabutelkowałem WARKĘ#26 German Pils - rozlałem 23,5L z dodatkiem 146g (3,11g/0,5L) glukozy krystalicznej. Planowane nagazowanie 2,7v/v. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Przeniosłem WARKĘ#32 American IPA do 6°C. Butelkowanie planowane na piątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 WARKA#32 American IPA rozlana ze166g glukozy krystalicznej. Planowałem nagazowanie 2,7v/v, ale popełniłem gafę, bo nie sprawdziłem ile chmieli osiadło na dnie (a uzbierało się około 1,5L) i w związku z tym nagazuje się do 2,8v/v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 WARKA#33 Imerial IPA rozlana z dodatkiem 138g glukozy. Planowane nagazowanie 2,6v/v Została mi jeszcze jedna warka do rozlania i ogarnąłem temat butelkowania. Za dwa tygodnie zaczynam ostatnią serię tego sezonu; Kölsch -> Amerykańska pszenica -> Alt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 (edytowane) Właśnie otworzyłem WARKA#32 American IPA na próbę. Czuć, że to jeszcze świeże piwo, ale będzie chyba mi smakować. Jedyny mankament (choć dopuszczalny) to jego mętność. Za cholerę nie mam pojęcia, czemu nie zechciało się łaskawie wyklarować. Kolejna WARKA#33 Imerial IPA już dwa dni po butelkowaniu była jak kryształ. Jedne co przychodzi mi do głowy to chmiel, który mógł dostać się do butelek (może jakieś wyjątkowo drobno zmielone szyszki, które przeleciały przez filtr z pończochy). Jedyny który wchodzi w grę, to partia Amarillo z poprzedniego roku dodana do AIP'y, bo pozostałe warunki fermentacji, przełom, obniżenie temperatury przed rozlewem były w zasadzie identyczne. Zaczął się już proces klarowania w butelkach (jakieś dwa centymetry od góry), ale jestem ciekaw czy wyklaruje się aż do dna. Edytowane 15 Czerwca 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Jedyny mankament (choć dopuszczalny) to jego mętność. Może się zdarzyć, że powód jest identyczny jak tutaj - zobaczymy jak będzie się zachowywało piwo w kolejnych tygodniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Zapomniałem wstawić wczoraj zdjęcie zrobione podczas degustacji. Dlatego już nadrabiam zaległości korzen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 18 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Podejrzewam, że pokal z lewej był lany jako pierwszy , a ten z prawej był z drugiego tłoczenia. Ja ponieważ staram się nalewać bez drożdży, przy dzieleniu piwa na więcej, wlewam je najpierw do dużego pokala i z niego dzielę ma mniejsze. A jeżeli jest planowany większy rozlew niż 0,5L trafia do półtora litrowego emaliowanego dzbana (ma chyba ze 40lat), który w tej roli dostał nowe życie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Podejrzewam, że pokal z lewej był lany jako pierwszy , a ten z prawej był z drugiego tłoczenia. Ja ponieważ staram się nalewać bez drożdży, przy dzieleniu piwa na więcej, wlewam je najpierw do dużego pokala i z niego dzielę ma mniejsze. A jeżeli jest planowany większy rozlew niż 0,5L trafia do półtora litrowego emaliowanego dzbana (ma chyba ze 40lat), który w tej roli dostał nowe życie. Ano, masz rację. Powiem szczerze, że ja nie specjalnie lubię przelewanie piwa z butelki do naczynia, potem z naczynia, do kolejnego - szkoda mi gazu. Co piwowar, to praktyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 18 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Co piwowar, to praktyka Dokładnie tak, moje piwa są dość mocno nagazowane, więc mogę sobie na taki trik pozwolić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 WARKA#27 Maibock lageruje się już od dwóch miesięcy w średniej temperaturze ok. 4-6°C. Myślę , że przyszedł na nią czas. Mam nadzieję, że nie znajdę w środku żadnej niespodzianki, było wlane prawie pod rant i zamknięte na głucho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Wrzuciłem właśnie roczne White Laby na kręciołka z ok 200ml brzeczki, 6°Blg. Docelowa założyłem 1700ml starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Ostatecznie starter wylądował w kanalizacji - coś mi się w nim nie podobało, więc zakończył swój krótki żywot. Dziś także wyprawiłem swoje piwka po raz pierwszy w daleki świat, w ramach depozytu online Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 depozytu online Znajomemu na drugim końcu PL? Np na wymianę? Tak po prostu pytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Tak, powędrowało na drugi koniec Polski w ramach wymiany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Wychodzi na to, że obaj wysłaliście w to samo miejsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Wychodzi na to, że obaj wysłaliście w to samo miejsce Szczęśliwiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 (edytowane) Sezon ogórkowy w pełni, więc trzaskam ogórasy - wiaderko za wiaderkiem, a schodzą jak świeże bułeczki 1kg ogórków 1 duża główka czosnku 1 laska chrzanu 0,5 wiechcia koprowego woda + sól (1,5 łyżki na litr wody o temperaturze 40°C) Ogóraski myje (im mniejsze ty lepiej) układam warstwami z koprem, ząbkami czosnku, chrzanem, przykrywam talerzykiem, co by nie wypłynęły i zalewam wodą o temperaturze ok 40°C. Na drugi dzień już mamy powoli małosolne. Nie wytrzymują dłużej niż tydzień ;( Edytowane 28 Lipca 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 (edytowane) Kolejny hicior tego lata to skrzydełka a'la KFC. Wypróbowałem wiele przepisów z netu i koniec końców opatentowałem swój. Porcja dla jednej osoby 0,5kg skrzydełek (myjemy, dzielimy, osuszamy); 1/2 łyżeczki soli; 1 bardziej niż kopiata łyżeczka pieprzu cayenne; Przyprawy wetrzeć w podzielone skrzydełka i pozostawić na kilka godzin Ciasto do obtoczenia: 1 żółtko; 1/4 szklanki mleka; 1/2 szklanki mąki; szczypta soli; łyżeczka pieprzu cayenne; łyżeczka papryki ostrej; Ciasto wymieszać (na gęsto) i zalać tym przyprawione skrzydełka, następnie przenosić szczypcami (kilka sztuk) do osobnego pojemnika z mąką, zamknąć pokrywę i porządnie wytrząsnąć - nie ugniatać panierki, co się przykleiło to nasze, a co odpadło to jego problem . Smażyć na głębokim tłuszczu w temperaturze ok. 180 - 200°C przez kilka minut do kwadransa (zależy od wielkości porcji) Na podniebienie przeciętnego amatora ostrego żarcia, bardzo piekielne Edytowane 28 Lipca 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 I ostatnie odkrycie tego/zeszłego roku - znalezione w sieci i bez kozyry powiem boskie!!!! Paszteciki z wkładki rosołowej (przygotowanie ok. 30min. czas pieczenie do 40min) Farsz: wkładka rosołowa + tyle samo warzyw z rosołu (marchew, pietrucha, seler, cebula) 1 całe jajko Mięso i warzywa milę maszynką dodaję jajko i zagniatam na jednolita konsystencję. Ciasto: 1 kostka margaryny; 2 szklanki mąki; 1/2 szklanki jasnego piwa; porządna szczypta soli; Ciasto wyrabiam i rozwałkowuję na grubość ok 0,5cm i wycinam paski ok 10x5cm, nakładam farsz i zawijam. Układam na blaszce z piekarnika, smaruję białkiem lub olejem z oliwek i posypuję ziarnami kminku (tak od serca). Pieczenie w 180°C to zrumienienia się pasztecików. Jest z nimi chwila roboty, ale zapewniam, że warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się