korzen16 Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Sezon jabłkowy w pełni, więc przecisnąłem dziś ok. 40kg jabłek przez sokowirówkę. Większośc poszła na soki, ale ostatnie cztery litry zostały mi podarowane i nastawiłem cydr. Sam sok miał nie więcej niż 10°Blg. Po gotowaniu i dodaniu cukru (dostałem ostatnie cztery litry z gara) było ok.15°Blg. Całośc wlałem do małego gąsiorka i poczekam do jutra, aż wystygnie. Znajdę jeszcze jakiś przepis na cydr i próbujemy - nigdy nie piłem takich wynalazków więc to dziewicze tereny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Jak na moje oko, to będzie bardzo mocny cydr Chyba, że celujesz w bardziej słodki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Jabłka były dość kwaśne stąd dodatek cukru. Wybrałem przepis na: CYDR STAROPOLSKI 4L, 15°Blg Składniki: 4l soku z jabłek 250g cukru Sok z cukrem wlałem do gąsiorka (3/4 pojemności) i postawiłem do 22°C. W oryginale nie powinno się dodawać drożdży, a liczyć na dziką fermentację. Ponieważ sok był przegotowany dodałem piany z WARKI#17. Nie miałem nic innego pod ręką, a nie chciało mi się gonić do Tesco po jakieś drożdże winne, albo otwierać coś nowego na te cztery litry. Dzisiaj mam dostać kolejne 40kg jabłek to może nastawię cydr zgodnie z przepisem, czyli na dzikusach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Właśnie otworzyłem kontrolnego bączka WARKI#15 Altbier. Od zabutelkowania minęło ponad dwa tygodnie. Piwo nie osiągnęło jeszcze pełnego nagazowania. Nie potrafię wyczuć żadnych śladów infekcji, więc może ta błonka to nic groźnego, lub nie znam się, albo infekcja cały czas się rozwija i dopiero zacznie być wyczuwalna. Na razie jest w porządku, ale się tym nie zachłystuje. W smaku i aromacie OK, jedynie nadal dominuje aromat chlebowy, choć jest już zdecydowanie lepiej. Pomimo tego, że ponoć monachijski ze Strzegomia nie ma zupełnie cech tego słodu, to jednak wrócę do niego przy następnych warzeniach Altbier, ponieważ podchodzi mi zdecydowanie bardziej. Cydr zaczął już pracować - bardzo jestem ciekaw efektów. Wielu forumowiczów rozpisuje się nad jego wspaniałym smakiem, wiec i może mi będzie dane tego pokosztować. Z powodu bardzo silnych opadów nie dostałem jeszcze drugiej dostawy jabłek, tak więc prace sokowirówkowe przesunęły się na bliżej nieokreśloną przyszłość po porze deszczowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 26 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 (edytowane) Zaniedbałem trochę życie prywatne, ale z tym narazie koniec - przekazałe zlecną dokkumentację i moge wracać do realnego życia i tak: 1. WARKA#18 Witbier 11,5Blg 21l Wydajność wg BS 83% z20.09.2013 Składniki: 2,20kg słód Pilzneński Strzegom 0,5kg owies niesłodowany 1,30kg pszenica niesłodowana 30g chmiel Tradition Hallertau 6% Drożdże - uwodnione Blanche Ale Yeast (Brewferm Y015)/ Wyest Labs 3944 gęstwa Skleikowałem pszenice i płatki Zacieranie: Zasyp słodów do 55°C (ok. 7litrów wody) + dodatki niesłodowe przerwa 10' w 52°C przerwa w 66°C (dodatek wody 100°) 60' przerwa w 72°C (dodatek wody 100°) 30' podgrzanie do 78°C i przerwa 10' wysładzanie wodą o temperaturze 78°C do uzyskania 23 litrów Chmielenie: Gotowanie 70' 30g chmiel Hallertau Tradition 60' 10g Kolendra 10' Fermentacja: Całość po chmieleniu podzieliłem na dwa fermentory i zadałem do zadane uwodnione drożdże suche do jednogo a do drugiego gęstwę - temperatura zadania ok 20°C, stoi w pomieszczeniu o tem. ok. 20°C. Suche rozpoczęly fermentacje zdecydowanie szybciej. Obecnie chyba jest już po burzliwej to planuję zadać jeszcze skurki cytrusowe w ilości po 30g/fermentor. Wersja na Wyest Labs 3944 Burzliwa 20-.09-13.10.2013r. Blg zeszło z 11,5° do 1,5°Blg w temperaturze 20°C Cicha 13-18.10.2013r. Blg zeszło do 2°Blg w temperaturze 20°C Rozlew do butelek 18.10.2013r. - wyszło 22x0,5l. Do refermentacji dodałem 109g krystalicznej glukozy Temperatura butelkowania 20°C Planowane nagazowanie 3,0v/v Wersja na Blanche Ale Yeast (Brewferm Y015) Burzliwa 20.09-13.10.2013r. Blg zeszło z 11,5° do 2,5°Blg w temperaturze 20°C Cicha 13-25.10.2013r. Blg zeszło do 2,5°Blg w temperaturze 20°C Rozlew do butelek 25.10.2013r. - wyszło 22x0,5l. Do refermentacji dodałem 115g krystalicznej glukozy Temperatura butelkowania 20°C Planowane nagazowanie3,0v/v 2. Przelałem dziś WARKĘ#17 na cichą - zeszło do 3°Blg. Jak dla mnie wyszło niezłe. Delikatne w smaku, lekko goryczkowe. Armotay chmielowe niemalże niewyczuwalne. Wdaje mi się, że pójdzie do powtórki w pełnym wymiarze, ale poczekam na nagazowanie i chociaż jakieś symboliczne wyleżakowanie. 3. W zeszłym tygodniu znajomy przyniósł worek gruszek wypierdków (małe ale jare ), z których moja LP nie chciała skorzystać, wiec część została skonsumowana na miejscu przeze mnie i moją córę, a z reszty wycisnąłem coś (gęste jak śmietana) i wlałem do butli. Ma z tego powstać gruszecznik polski. Nie dodałem żadnych drożdży, jednynie, zgodnie z przepisem, 5g kwasku cytrynowego. Na razie stoi od dwóch dni i nic się nie dzieje, więc czekam. 4. Wczoraj przelałem cydr nowej butli 5l, ale zapomniałem zmierzyć Blg , wiec nie wiem do ilu zeszło, ale już nie pracowalo (przynajmniej nie bylo widac). Do klarowności to mu daleko. Smakuje jak przedni jabol, ale na ostateczne efekty trzeba będzie jeszcze poczekać Co najgorsze, że z zapasów to już prawie nic nie zostało, a nowości to dopiero za jakiś czas. Mam jeszcze póltorej skrzynki Alta i po parę butelek Kölsch'a i pół skrzynki Stouta, którego pije w zasadzie jedynie "mamusia" , bo mi on to jakiś nie bardzo. Plan na najbliższy weekend to Polskie Ale i może jeszcze IPA Edytowane 25 Października 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 przenica niesłodowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 przenica niesłodowana Ale o so chodzi?? Rozum wie swoje, a palce swoje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 WARKA#16 została przeniesiona do 10°C na kilka dni. Jednocześnie dodałem porcję kolejnych przypraw, bo mam wrażenie że przy tej ilości alkoholu prawie ich nie czuć ani w smaku, ani w aromacie: 5g kolendry; jedna gałka muszkatołowa; jedna laska cynamonu; 6 goździków; jedna laska wanilii bez pestek 30g skórki otartej z cytrusów (w przewadze jest mandarynka/pomarańcza i cytryn; grejpfrut stanowi ok 10-15%) Przyprawy suche zmieliłem, wanilie pokroiłem w drobną kosteczkę, dodałem skórkę i całość mieszaniny zalałem 50ml alkoholu na ok. dobę, po czym wlałem całość do fermentora. Mam zamiar sprawdzać przechodzenie aromatów do piwa co dwa dni, żeby tym razem nie przesadzić ze "świątecznością". WARKA#17 nie zeszła już niżej, więc dziś lub jutro zostanie rozlana do butelek . W WARCE#18 coś tam się chyba jeszcze dzieje, więc na razie dam jej spokój. Jak to często bywa w, mojej branży, życie zawodowe mocno pokrzyżowało wszystkie plany, więc w zeszły piątek i weekend nie udało się niczego nawarzyć. Czasami z nostalgią wspominam czasy, gdy kończyłem pracę o 15.00 i nie wiedziałem co to znaczą nadgodziny, nie wspominając już o pracy w sobotę i niedzielę. Niestety w życiu jedyna stała rzecz to nieustające zmiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 (edytowane) WARKA#19 English IPA 15,5°Blg 21l Zakładana Wydajność około 95% Składniki: 2,60kg słód Pilzneński Strzegom 1,00kg słód karmelowy czerwony Strzegom 0,50kg słód Monachijski I 0,50kg słód karmelowy 30 Strzegom 0,20kg słód pszeniczny 5x8g chmiel Marynka 25g+25g chmiel Amarillo Drożdże gęstwa drożdżowa Safale US-05 I pokolenie Zacieranie: Zasyp słodów do 68°C (ok. 14litrów wody) przerwa 60' w 67°C podgrzanie do 78°C i przerwa 10' wysładzanie wodą o temperaturze 78°C do uzyskania 22 litrów Chmielenie: Gotowanie 70' 10g chmiel Marynka w 60', 50', 40', 30', 20' 25g chmiel Amarillo 5' 4g mech 15' Fermentacja: gęstwa drożdżowa US-05 zadana do brzeczki o temperaturze 20°C, stoi w pomieszczeniu o tem. ok. 20°C. Burzliwa 05-17.10.2013r. Blg zeszło z 15,5° do 3,5°Blg w temperaturze 20°C Cicha 17-24.10.2013r. Blg zeszło do 3,5°Blg w temperaturze 20°C + 25g chmiel Amarillo na 7 dni cichej Cicha 24.10-02.11.2013 w temperaturze 4°C Rozlew do butelek 02.11.2013r. - wyszło 40x0,5l. Do refermentacji dodałem 136g krystalicznej glukozy Temperatura butelkowania 20°C Planowane nagazowanie2,6v/v Zaczęło się właśnie zacieranie jednotemperaturowe , a w między czasie planuję zabutelkować WARKĘ#17 28.10.2013: Etykieta została mocno inspirowana poczynaniami piwowara z minibrowaru Elefant Edytowane 2 Listopada 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Ło matko, aś walnął tam karmelowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Zobaczymy co wyjdzie. Zacieranie pachnie nieźle, ale po ponad godzinie nadal mam pozytywną próbę, więc czekam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 O piątej nad ranem plan został zrealizowany. Miałem dziś niezłą wydajność na pewno ponad 90% WARKA#17 została zabutelkowana - wyszło 32x0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 (edytowane) Cydr i gruszecznik przestały wykazywać ślady życia, więc czas na ich przelanie. WARKA#18 na gęstwie drożdżowej Wyest Labs 3944 zakończyły już przemianę w piwo - piana całkowicie opadła i przedwczoraj dodałem 16g skórki z cytrusów zdezynfekowanej w spirytusie. Opcja na drożdżach Brewferm Blanche Ale ma jeszcze grubą warstwę piany, która nie ma zamiaru opaść, więc dziś chyba też dostanie skórki i w niedziele zabutelkuję obie. Nie mam pojęcia jak głęboko odfermentowały, bo nie robiłem jeszcze żadnych pomiarów. Zapach opcji z drożdżami płynnymi bardzo miły, Brewferm'y nadal walą siarkowodorem, chociaż już zdecydowanie mniej. WARKA#19 English IPA - a tu największa niespodzianka. Po tygodniu burzliwej Blg doszło do poziomu 4,5°. Poważnie zbity z właściwego tropu stwierdzeniem Ser WiHuRy, o ilości dodanych karmelowych, z duszą na ramieniu skosztowałem młodego piwa i ...... i niespodzianka. Żadnych obcych goryczy, ściągającego smaku, czy czegoś innego, co by psuło smak. Za to poczułem coś nowego jakby cytrusowego, owocowego. W zasadzie to popełniłem błąd bo użyłem dwóch rzeczy naraz, których wcześniej nie znałem - dużego zasypu karmelowych i chmielu Amarillo, więc ciężko mi teraz określić, co który wniósł do piwa. Aromat i posmak owocowo-cytrusowy to pewnikiem zasługa chmielu. Piwo nie jest jeszcze tak pełne ciała jak tego oczekuję ale smakuje czymś czego nie znam; zaskoczył mnie natomiast mocno wyczuwalny alkohol, ale to przecież dopiero etap po burzliwej. Podsumowując jest to dla mnie całkowicie nowy smak i jak dla mnie, zapowiada się całkiem nieźle. Edytowane 10 Października 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Ja tam żaden ser choć nie powiem lubię sobie podejść. Z zasypu wychodzi, że to piwo powinno mieć naprawdę sporo ciała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Na ciało liczę, i pewnie będzie, a ser WiHuRa brzmi bardziej profesjonalniej, (tak po wyspiarsku) niż "gościu WiHuRa", a co stać Cię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Siur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 (edytowane) Plan na dzisiejsza nockę: WARKA#20 SPEED 12,5°Blg 22l Zakładana Wydajność około 94% Składniki: 3,30kg słód Pilzneński Bruntal 0,40kg słód karmelowy 30 Strzegom 0,25kg słód Monachijski I Litovel 0,15kg słód pszeniczny Strzegom 4x4g chmiel Marynka 20g chmiel Saaz 30g chmiel Amarillo na zimno - 7dni Drożdże gęstwa drożdżowa Safale US-05 II pokolenie Zacieranie: Zasyp słodów do 75°C (ok. 14litrów wody) przerwa 90' w 74°C podgrzanie do 78°C i przerwa 10' wysładzanie wodą o temperaturze 78°C do uzyskania 29 litrów Chmielenie: Gotowanie 70' 12g chmiel Marynka w 60', 50', 40', 30' 20g chmiel Saaz 5' 4g mech 15' Fermentacja: gęstwa drożdżowa US-05 II pokolenie zadana do brzeczki o temperaturze ......°C, stoi w pomieszczeniu o tem. ok. 20°C. Burzliwa 13-21.10.2013r. Blg zeszło z 12,5° do 4,5°Blg w temperaturze 21°C Cicha 21.10-02.11.2013r. Blg zeszło do 4,5°Blg w temperaturze 21°C + 30g chmiel Amarillo na 7 dni cichej Lagerowanie 02.11-17.11.2013r. w temperaturze 0°C Rozlew do butelek 17.11.2013r. - wyszło 39x0,5l + 1x0,33l. Do refermentacji dodałem 148g krystalicznej glukozy Temperatura butelkowania 20°C Planowane nagazowanie 2,7v/v Zakładane otrzymanie piwa o jak najmniejszej ilości alkoholu, stąd działanie w przerwie 74° z pominięcie pozostałych kroków. Plan jest taki, żeby wyciągnąć jak najwięcej niefermentowalnych cukrów Uwagi: 1. Źle wytarowałem wagę i do kotła trafiło 0,60kg pilzneńskiego więcej 2. Filtracja taka sobie, szału nie było, za to wyszła bardzo klarowna brzeczka 2. Tym razem faktyczna wydajność wyszła o 14% niższa niż zakładałem; ciekawe skąd takie wahania?? Trochę za dużo wysłodziłem i będę musiał dłużej pogotować. Ad1. Jednak wyszła zakładana wydajność spławik oszukiwał co wyszło dziś przy pomiarach. Ad2. Trafiłem na fajną grafikę, więc zmieniam nazwę warki na SPEED Edytowane 26 Listopada 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Zakładane otrzymanie piwa o jak najmniejszej ilości alkoholu A jaką zakładasz zawartość alkoholu? Przy OG 11°Blg chyba raczej ciężko będzie uzyskać poniżej 2,5-3%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Jak najniższą, liczę właśnie na te 2-2,5% zawartości objętościowej, a co wyjdzie dowiem się za tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 A dlaczego nie zdecydowałeś się na coś a'la Harcerskie? Około 2kg zasypu, pół na pół pilzneńśki z karmelowym - udaje się uzyskać 1-1,5% alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Jakoś nie przekonuje mnie ta recepta. LP chciała "takie jak ostatnio, ale mniej alkoholu", a był to jeden z moich bezstylowców. Jak nie wyjdzie to co zamierzam, to tragedii nie będzie jakoś wtedy ja wypiję com nawarzył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Piłem piwo zacierane tylko w 72°C, zaczęło być pijalne dopiero po kilku miesiącach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Moja WARKA#5 była zacierana wyłącznie w 72°, ale nie wypowiem się o pijalności, bo styl mi nie podszedł. W zasadzie to całość wypija moja teściowa i twierdzi, że to moja najlepsza produkcja. Sam jestem ciekaw efektów - piwo jest lekkie i delikatnie chmielone. Aromat podbiję chmieleniem na cichej. Nie liczę na jakąś megabezalkoholowość - jest to raczej działanie "a co się stanie jeśli". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Jak chcesz piwo jak najmniej alkoholowe to polecam zmienić drożdże, US-05 mogą zejść dość nisko, ja ostatnio na S-33 zrobiłem coś podobnego, to zeszło z 7,8°Blg do 4,8°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Za późno, już zadane. Jak mojej LP nieposmakuje, no to cóż będę musiał to wypić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się