bnp Opublikowano 26 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 (edytowane) Składniki:- 3000 pilzneński - 300 monachijski - 200 carahell - 220 jasny karmel (litovel) - 1200 jęczmień niesłodowany[ zaraz będzie na mnie że zarażam ludzi dodawaniem wielkich ilości dodatków niesłodowanych bielok, jak to by to powiedzieli , co ci to da ? ps radzę dodać część śruty owsianej, duża ilość łuski poprawia filtrację, pina jest niesamowita Edytowane 26 Października 2009 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 26 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 27 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 zlej znad osadu i zadaj świeże drożdże, silna matka powinna dofermentować to piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 (edytowane) taki starter powinien wystarczyć, postaw piwo w ciepłym miejscu by drożdżaki miały lepszy start jakimi drożdżami zrestartowałeś ? Edytowane 30 Października 2009 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Cześć zlej znad osadu i zadaj świeże drożdże, silna matka powinna dofermentować to piwo Właśnie wstawiłem 0,75l starter jutro lub pojutrze dodam do warki. Wcześniej oczywiście dekantacja. Swoją drogą zastanawiam się czy nie zrobić większego startera tzn. zlać 4,5 piwa z nie od fermentowanej warki i do tego dodać starter który teraz robię i dopiero jak drożdże rozgoszczą się w większym staterze dodać je do warki. Tak, to jest najbardziej prawidłowe postepowanie: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentacja_brzeczki#Problem:_niedoko.C5.84czona_fermentacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 us-05 to straszne żarłoki z mej ostatniej 18°Blg zrobiły 3 °Blg :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Coder dzięki za info us-05 to straszne żarłoki z mej ostatniej 18°Blg zrobiły 3 °Blg :o i jak tam myślałem, a tu taki zonk, nie od fermentowana warka Też się dziwię, te drożdże to prawdziwy wół roboczy, nie do zajechania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 17 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 A czy aż 580g ciemnych palonych słodów, to nie za dużo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 64°C - 120' (pozytywna próba jodowa - słód pilzeński i palony żywiecki) 2 godziny zacierania i pozytywna próba jodowa? :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 No sam widzisz .... swoja drogą o ile mnie to nie dziwiło przy witbierach to teraz trochę mnie trochę zaskoczyło. Zobaczymy jak będzie przy następnej partii słodu. Wystarczy jednak choćby na 10' podnieść tem. na 74°C i próba jodowa negatywna. Mamy ten sam słód i ten sam problem. Ja teraz przy każdej warce robię próbę jodowa, czasy przerw wydłużyłam już maksymalnie. Coś z tym słodem jest nie tak Na szczęście praktycznie już mi się skończył, mam nadzieję, że kolejna partia będzie lepsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Cześć Rozmawiałem wczoraj z JKocurkiem na GG na ten temat jak piwo będzie niedobre pomoże mi go wypić ;- A tak na poważnie słód z Żywca jest inny niż inne palone. Wydaje mi się sporo gładszy w smaku. Mark33 robił czernidło w którym było 400g palonego żywieckiego i piwo moim zdaniem było rewelacyjne. Czas pokaże jakie będzie moje .......... tylko trzeba odrobinę cierpliwości Palonego żywieckiego dałem 500g jednak była co całość odpowiedzialna za ciemną stronę tego piwa. Trochę się obawiam 100g barwiącego i jeszcze do tego czekoladowego będzie czerń nieprzenikniona. Butelkował bym we flaszki 0,33 litra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 26 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się