Jump to content

Budowa mini slodowni klepiskowej i suszarni wiezowej


Karol Wasilewski

Recommended Posts

Witam, jestem tu nowy przyslal mie tu wlasciciel 'Pod Czarnym Kurem'.

Chcialbym dowiedziec sie od szanownych browarnikow czy bylibyscie zainteresowani zakupem slodu wyprodukowanego z hodowanego przeze mnie jeczmienia , slodowanego w slodowni wybudowanej wg 19 wiecznych technologii. Czy potraktowalibyscie to jaka ciekawostke i jednorazowy eksperyment, czy bylibyscie zainteresowani czestszymi zakupami takiego slodu.

Istotna kwestia jest tez cena jaka bylibyscie w' stanie za taki slod zaplacic.

Link to comment
Share on other sites

pytanie czy byłbyś w stanie przeprowadzać analizę laboratoryjną każdej partii by dostarczać specyfikację słodu?

Wątpliwe, więc raczej była by to ciekawostka.

Ceny słodów renomowanych słodowni możesz poznać przeglądając oferty sklepów internetowych, więc musiałbyś z nimi konkurować jakością raczej nie, więc ceną, albo innowacyjnością- co też byłoby trudne (produkt na tyle niszowy że nie produkują go duże słodownie)

Link to comment
Share on other sites

mnie tam parametry słodów mniej interesują, ważna jest raczej moja subiektywna ocena produktu, także z wielką chęcią wypróbuję taki słód. Miałem już różne słody: co z tego, że był twardy ja cholera (śrutownik pociągną), wydajność spadła po 10%, był ciemniejszy, niż wszystkie pilzneńskie jakie miałem wcześniej. Ważnie, że piwo wychodziło dobre i był po 1,3pln/kg :D

Edited by leszcz007
Link to comment
Share on other sites

Witam, jestem tu nowy przyslal mie tu wlasciciel 'Pod Czarnym Kurem'.

 

Browar Widawa, Pan Wojtek Frączyk go przysłał czyli zakładać można że to okolice Wrocławia. Co do kupna chętnie też bym spróbował, jeżeli ten słód będzie inny niż inne oraz jeżeli będą jego parametry podane. A jaki to jest jęczmień przez Pana "hodowany" bo mi się wydaje, że się uprawia jęczmień, a hoduje zwierzęta, więc się obawiam że jakieś GMO z dna świni :D 2-rzędowy czy 6-rzędowy? browarniczy czy paszowy? Za mało danych podałeś by cokolwiek tu snuć na temat tego słodu! I na czym miała by polegać ta 19 wieczna technologia? Bo wydaje mi się, że według starodawnej technologii z tego słodu będzie niska wydajność. Jeżeli słód byłby dobry, wydajność na nim normalna to chętnie za te 25 kg zapłacę do 100 zł.

Link to comment
Share on other sites

mnie tam parametry słodów mniej interesują, ważna jest raczej moja subiektywna ocena produktu, także z wielką chęcią wypróbuję taki słód. Miałem już różne słody: co z tego, że był twardy ja cholera (śrutownik pociągną), wydajność spadła po 10%, był ciemniejszy, niż wszystkie pilzneńskie jakie miałem wcześniej. Ważnie, że piwo wychodziło dobre i był po 1,3pln/kg :D

A dla mnie parametry są ważne. Z tego co piszesz, można domniemywać że był to słód zrobiony z jęczmienia paszowgo, lub jęczmienia o bardzo niskiej energii kiełkowania. To dość charakterystyczne objawy. Gdyby piwo z jęczmienia paszowego było dobre jak piszesz i proces produkcji przebiegał prawidłowo i bez zakłóceń, słodownie i browary nie zawracałyby sobie głowy sporo droższym jęczmieniem browarnym tylko kupowałyby znacznie tańszą paszówkę. Dziwi mnie trochę podejście hobbysty jakim jest piwawar domowy, że jakość to sprawa drugoplanowa, a najważniejsza jest cena 1,3zł/kg.

Odnośnie postu Karola Wasilewskiego, to z tego co zrozumiałem tej słodowni jeszcze nie ma, a chodzi o zorientowanie się czy znajdzie się odbiorców na taki słód. Czy dobrze zrozumiałem?

Tak naprawdę, przy prawidłowo przeprowadzonym procesie słodowania i suszenia słodu nie ma istotnej różnicy między słodem z klepiska, a słodem ze skrzyni Saladina, bębnów Gallanda, linii Lausmanna czy innych. Liczy się dobry surowiec czyli jęczmień browarny i odpowiednio nadzorowany proces produkcyjny. Jeżeli nie ma odpowiedniego wyposażenia pomiarowego, to potrzebny jest człowiek o bardzo dużym doświadczeniu, aby mógł poprowadzić proces "na oko".

Link to comment
Share on other sites

Witam. Dobrze wywnioskowali panstwo ze robie rozeznanie. Nie mam jeszcze slodowni, mam natomiast budynek mozliwy do przystosowania, warsztat i literature z epoki opisujaca proces i wyposazenie slodowni.

Posiadm tez ziemie uprawna i sprzet i co najwazniejsze dobre checi

.Co do odmiany jeczmienia na pewno bedize to jeczmien browarniczy, a docelo wo moze jakas stara odmiana przystosowana do uprawy ekologicznej. W chwili obecnej hoduje bowiem kury zielononozki i chce uprawiac zboze metodami ekologicznymi i uzyskac certyfikat na moje gospodarstwo. Dziekuje za

dotychczasowe odpowiedzi i czekam na wiecej.

PS Przepraszam za bledy i skladnie ale pisze z tableta co doprowadza mnie do szalu.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.